Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Izraeli magyarok: pezsgés minden vonalon


A ’90-es √©vekben az izraeli magyar k√∂z√©let kimer√ľlt a Hitachdut Ol√© Hung√°ria (a magyar bev√°ndorl√≥k szervezete) √∂sszej√∂veteleiben. Ennek keret√©ben p√©ld√°ul Jeruzs√°lemben √°lland√≥ k√°rtyad√©lut√°nt √ľzemeltettek az ottani ol√©k, vagyis a magyarajk√ļ nyugd√≠jasok, akik 1948 √≥ta egyfolyt√°ban, m√©g mindig, akkor is, ott is, √∂r√∂kre, mint magyar ol√©k szerepeltek.

A rendszerv√°lt√°s ut√°n, ha nem is t√∂megesen, de legal√°bbis tucatj√°val √©rkez√Ķ fiatalok, l√°tv√°n ezeket a magyar szervezeteket, ink√°bb az egy√©ni boldogul√°s √ļtj√°ra l√©ptek, amennyiben t√∂bbnyire egy bennsz√ľl√∂ttel megk√∂t√∂tt h√°zass√°g nyom√°n v√©gleg Izraelben maradtak. Volt egy elvet√©lt k√≠s√©rlet r√°, hogy a Szohnut seg√≠ts√©g√©vel n√©mi r√©szt kikanyar√≠tsanak maguknak az ol√©knak j√°r√≥, akkoriban m√©g viszonylag b√Ķkez√Ľ √°llami tort√°b√≥l, de ez az ostrom hamar elbukott a Hitachdut s√°ncain. Maradt a gyors beilleszked√©s, a magyar viszonylatok teljesen a mag√°n√©let sz√≠nter√©re szorultak, mik√∂zben irigykedve figyelt√©k az √∂sszetart√≥ jugoszl√°vokat, a British Olim Society rengeteg bev√°ndorl√≥nak ny√ļjtott seg√≠ts√©g√©t, az oroszok – √©rdekeiket nagypolitik√°v√° emel√Ķ – saj√°t p√°rtj√°t, vagy az amerikaiakat, akik megismerv√©n a Szohnutot, saj√°t bev√°ndorl√°si hivatalt gr√ľndoltak maguknak: a Nefesh Benefesh-t.

Azt√°n j√∂tt az internet √©s lassacsk√°n elindult az √∂nszervez√Ķd√©s, ami m√°ra val√≥di pezsg√©shez vezetett. Mint es√Ķ ut√°n a gomba, sorra b√ļjtak el√Ķ az √ļjabb √©s √ļjabb sz√©prem√©ny√Ľ magyar szervezetek. Ennek egyik oka persze a viszonylag komoly, inform√°ci√≥ink szerint √©vi 100-150 f√Ķs magyar alija. Az ut√≥bbi √©vekben egyre nagyobb sz√°mban √©rkeznek fiatalok Magyarorsz√°gr√≥l.

Az els√Ķ fecske

Az els√Ķ √©s m√°ra a legnagyobb virtu√°lis fecske az Izraeli magyarok, magyarajk√ļ izraeliek nev√Ľ facebook csoport lett. Mindh√°rom adminisztr√°tora viszonylag √ļj bev√°ndorl√≥, akik maguk is j√≥l eml√©keznek m√©g az els√Ķ l√©p√©sek neh√©zs√©geire. A csoport e cikk √≠r√°skor 847 taggal b√≠r, egy r√©sz√ľk k√ľlf√∂ldr√Ķl, els√Ķsorban Magyarorsz√°gr√≥l kibicel. Az √©rdekl√Ķd√Ķk m√©g az √Ķshaz√°b√≥l meglehet√Ķsen pontos inform√°ci√≥kat szerezhetnek a bev√°ndorl√°s √ľgyeiben, amihez nagyban hozz√°j√°rul, hogy Adler Judith, az egyik admin, a Hitachdut Ol√© Hung√°ria dolgoz√≥jak√©nt hivatalb√≥l is foglalkozik az √ļj ol√©k tan√°csokkal, inform√°ci√≥kkal t√∂rt√©n√Ķ p√°tyolgat√°s√°val. A csoport igen nyitott minden t√©ma fel√©, az alm√°spit√©t√Ķl a magyar politikai helyzet meg√≠t√©l√©s√©ig minden belef√©r, szinte semmi sem off. Igen v√°ltozatos a koroszt√°lyi √∂sszet√©tel √©s az Izraelben elt√∂lt√∂tt id√Ķ. Ez a k√∂z√∂ss√©g csakis virtu√°lisan l√©tezik, b√°r id√Ķvel leszakadtak kisebb, homog√©nebb alcsoportok, akik a val√≥ vil√°gba is kimer√©szkedtek √©s t√∂bb-kevesebb rendszeress√©ggel h√ļs-v√©r mivoltukban is megmutatkoznak egym√°snak.
420212_10151360937874132_631762275_n

A facebook csoport logója

Bohémia

Izraeli magyarajk√ļakb√≥l n√Ķtt ki b√Ķ egy √©ve a t√∂bb mint 4oo tag√ļ Izraeli magyarok Boh√©m √©let asztalt√°rsas√°ga, amely manaps√°g majd sz√°zf√Ķs bulikat is k√©pes √∂sszehozni a v√©rval√≥s√°gban, vagyis k√ľl√∂nb√∂z√Ķ b√©relt Petach Tikva-i termekben. Saj√°t egy√ľttes√ľk, az MPV h√ļzza a talpal√°val√≥t a bulikon, ahol n√©mi bel√©pti d√≠j (70 s√©kel) fej√©ben b√°rki az √ļri k√∂z√∂ns√©g r√©sze lehet. Er√Ķs Csaba √©s Bal√°zs Ibi a csoport k√©t ir√°ny√≠t√≥ja, de kiveszi a r√©sz√©t a dolgokb√≥l Csaba feles√©ge, Er√Ķs-Hajdu Szilvia, az √öj Kelet f√Ķszerkeszt√Ķje is. Igen nyitottak mind a val√≥ vil√°g, mind annak √∂sszes Izraelben fellelhet√Ķ tagja fel√©. A bulikon kb. 60%-40% ar√°nyban a zsid√≥ √°llamban kenyer√ľket keres√Ķ gondoz√≥n√Ķk ropj√°k a t√°ncot. Mott√≥juk: „Igazi k√∂z√∂ss√©g csak ott j√∂n l√©tre, ahol az emberek rejt√©lyes m√≥don szeretik egym√°st. Vagyis bar√°tok. Minden √©rdeken, vall√°son, politik√°n, t√°rsadalmi helyzeten √©s vil√°gn√©zeten t√ļl.”

28147_4756568187554_776660042_n

Modiin-i menyecskék

Ez a csoport a legr√©gebbi. Csak m√°sodlagosan ker√ľlt a vil√°gh√°l√≥ra, eredetileg a t√∂rt√©nelem facebook el√Ķtti korszak√°ban sz√ľletett. A tagok a kilencvenes √©vekben alij√°ztak, manaps√°g harmincas-negyvenes √©veikben j√°r√≥ sz√ľl√Ķk. Olyan t√≠z √©ve egy magyar iskola szervez√©s√©vel kezd√Ķd√∂tt az eg√©sz, amikor az √°ldott eml√©k√Ľ G√°bor Zita √©s Freireich √Āgi bennsz√ľl√∂tt f√©rjeik oldal√°n gondoskodni pr√≥b√°ltak gyermekeik magyar tud√°s√°r√≥l √©s vas√°rnapi (vagyis szombati) iskol√°t √°lmodtak, hogy az itthon sz√ľletett apr√≥s√°gok gond n√©lk√ľl besz√©lhessenek az otthon maradt csal√°ddal, a nagyikkal.

√Čvekig m√Ľk√∂d√∂tt a magyar ovi rengeteg lelkesed√©ssel, mag√°nszorgalomb√≥l, hol az anyuk√°k, hol (egy √©vig) Lebovits Kl√°ri tan√≠tgatta √≥vod√°j√°ban, Lodban, minden m√°sodik sabbatkor, az eg√©sz orsz√°gb√≥l j√∂v√Ķ piciket, ingy√©rt. Mellesleg a sz√ľl√Ķk j√≥l √∂sszehaverkodtak, √©s el√Ķbb csal√°dos √∂sszej√∂vetelekbe kezdtek, majd sz√©p lassan kin√Ķtt√©k a gyerekek az ovit, √©s beindult a bulig√©pezet. Vannak m√°r √©vek √≥ta fut√≥ √°lland√≥ rendezv√©nyek, pl. a Szab√≥-Schwartz csal√°d karkuri hanuka-kar√°csonya gyerekest√ľl, √©s a nagyok purimi √∂sszej√∂vetele. √Čs k√∂zben rengeteg hajnalig t√°ncol√°s Tel Avivban a Gabi-Dani csal√°d st√ļdi√≥j√°ban, a festm√©nyek t√∂v√©ben, valamint babaruhacser√©k, vacsor√°k, sz√ľlinapok szerte az orsz√°gban.

Drory Izraeli Magyar Könyvtár

www.facebook.com/droryizrael.hu?fref=ts

Tel Aviv √©s k√∂rny√©ke magyar kultur√°lis √©let√©nek √ļjabban egy Givatajimban l√©v√Ķ h√°rom szob√°s lak√°s az egyik f√Ķ sz√≠ntere. Az egyik mennyezetig bepolcozott h√°l√≥szoba a k√∂nyvt√°r, a nappaliban pedig ak√°r t√∂bb tucat j√≥ember is elf√©r, ha kell√Ķk√©ppen √∂sszeh√ļzza mag√°t egy-egy j√≥ hangulat√ļ csal√°dias tal√°lkoz√≥n √≠r√≥kkal, mint p√©ld√°ul e lap f√Ķszerkeszt√Ķj√©vel, aki okt√≥berben mutatta be ehely√ľtt √ļj reg√©ny√©t. A n√©gy √©ve Izraelben √©l√Ķ fiatal p√°r, Nagy Gabi √©s K√°rp√°ti Joszi a m√°sik h√°l√≥szob√°ban lakik, napk√∂zben civil munk√°kban robotolnak, s est√©nk√©nt m√Ľk√∂dtetik az int√©zm√©ny honlapj√°t, szervezik az esem√©nyeket, v√°rj√°k a k√∂nyvk√∂lcs√∂nz√Ķket.

58058_375332082580950_735910848_nMagyar k√∂nyveik egyre csak gy√Ľltek, szorgalmasan cipelt√©k √Ķket magukkal mindenhov√°, m√≠gnem tavaly szeptemberben egy nagyobb, b√°r negyedik emeleti lak√°sba k√∂lt√∂ztek. Itt m√°r el√©g nagy volt a hely a kultur√°lis fellegv√°r kialak√≠t√°s√°hoz. Drory D√°vid, Joszi rokona hajdan√°ban az √öj Keletben volt √ļjs√°g√≠r√≥, √≠gy r√≥la nevezt√©k el a frissen gr√ľndolt k√∂nyvt√°rat, ahol els√Ķsorban a zsid√≥ √©s magyar irodalom terjeszt√©s√©vel foglalkoznak, k√ľl√∂n√∂s tekintettel a v√©szkorszakra √©s a kort√°rs magyar irodalomra. Gabi √©vekig alap√≠tv√°nyok l√©trehoz√°s√°ban √©s m√Ľk√∂dtet√©s√©ben dolgozott, itteni munk√°jukat is a Magyarorsz√°gon bejegyzett Diaszp√≥ra Alap√≠tv√°ny seg√≠ti. K√∂nyvet is lehet n√°luk rendelni: n√©h√°ny havonta szem√©lyesen hozatnak k√©zipoggy√°szk√©nt friss port√©k√°t a csal√°dtagokkal, rep√ľl√Ķjegy√ľk kifizet√©se m√©g mindig olcs√≥bb, mintha post√°n k√ľldetn√©k a csomagot. Leg√ļjabb kezdem√©nyez√©s√ľk a p√°r hete indult √ļjs√°g√≠r√≥-tanfolyam.

Izraeli Magyar Szabadid√Ķk√∂zpont

www.facebook.com/groups/234885273291187/?fref=ts

A fenti n√©vre hallgat√≥ m√Ľint√©zm√©nyt k√©t lelkes Tel Aviv-i fiatal hozta √∂ssze p√°r h√≥nap alatt. Anno a Scheiber iskola kolesz√©ben szobat√°rsk√©nt bar√°tkoztak √∂ssze, majd itt √ļjra egym√°sra tal√°ltak. Dessewffy Melinda kisebb-nagyobb megszak√≠t√°sokkal 13 √©ve, Lovas Fl√≥ra pedig m√°sf√©l √©ve √©l Izraelben. Amolyan helyi B√°lint h√°zra gondoltak az itt √©l√Ķ magyaroknak, √©s a v√°rosh√°z√°t√≥l szereztek hozz√° haszn√°lhat√≥ helyis√©get is.603975_161611650654464_1114554017_n

H√©ber nyelvtanfolyamot ind√≠tottak az √ļjaknak, gar√°zs-v√°s√°rt szerveztek kacatok vacakokra cser√©l√©s√©hez, tov√°bb√° j√≥ga √©s salsa tanfolyamot, kreat√≠v √≠r√°s kurzust (Steiner Krist√≥ffal), k√∂nyv csereber√©t, k√∂z√∂ss√©g-√©p√≠t√Ķ guly√°s partit is szerveznek (parkokban), nem besz√©lve a kultur√°lis est√©r√Ķl (m√ļzeummal √©s vend√©gl√Ķi vacsor√°val), valamint a kisgyerekeseknek ind√≠tott j√°tsz√≥h√°zr√≥l. Komoly √©rdem√ľk, hogy csoportjuk r√©v√©n m√°ris sokan megismerkedtek egym√°ssal, h√°l√≥t sz√Ķnek az eddig mag√°nyosan boldogulni pr√≥b√°l√≥ bev√°ndorl√≥kb√≥l, s ezzel rengeteg seg√≠ts√©get ny√ļjtanak, ak√°r csak egy j√≥ sz√≥val, vagy tapasztalatcser√©vel.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | szabir - 2013. mŠjus 07. 15:10:57
AMUGY AZ eRDELYI TV-BEN IS AZ VOLT AZ 1IK HIR HOGY ISRAEL-BEN BIRKOZO VALAMI MENET VOLT ES HOGY ERDELYBOL IS MENT EGY VALAKI

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.