Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Egyiptomi fordulat - Izrael imádkozik és remél


Azért ebben le gyen senki biztos. Még pár kör van hátra! Hideg zuhanyként érte Izraelt Mohamed Murszi egyiptomi elnök gyors megbuktatása: Szíria után az elsõ számú arab békepartner, Egyiptom is kiszámíthatatlan szomszéddá vált, s olyan helyzetet teremtett, amelyben a zsidó állam tétlenségre van kárhoztatva - mutatott rá a közel-keleti eseményeket kommentálva a dpa német hírügynökség.

Izrael részérõl nem hangzott el semmilyen hivatalos állásfoglalás az észak-afrikai országban történt fejleményekkel kapcsolatban. Lapértesülések szerint Benjámin Netanjahu kormányfõ hallgatásra kérte minisztereit, tekintve, hogy bármiféle beavatkozás nem kívánt következményeket vonhat maga után az egyiptomi hatalmi játszmában.

A zsidó állam és a 85 milliós arab ország kapcsolatát az 1979-es békemegállapodás óta viszonylagos nyugalom jellemzi, s Izrael mindenekelõtt a "nagy szomszéd" stabilitásában és kiszámíthatóságában érdekelt, mindezek megõrzéséért azonban most az imádkozáson és a reménykedésen kívül mást nemigen tehet.

Netanjahu csütörtökön a függetlenség napja alkalmából a tel-avivi amerikai nagykövetségen tartott ünnepségen Egyiptomra burkoltan célozva annyit jegyzett meg: "mindenkit, aki a szabadságért küzd, természetes szövetségesünknek tartunk". Az izraeli kormányfõ hozzátette: a térségben, ahol hazája "mindig is a stabilitás és demokrácia szigete volt", még sokáig kell várni az igazi népuralomra.

Egyelõre úgy tûnik, hogy az izraeli hadsereget nem nyomasztják az egyiptomi fejlemények, nem léptetett életbe semmiféle óvintézkedést a határon, mint ahogy azt a polgárháború sújtotta Szíria közelében már megtette. Gabi Askenázi volt izraeli vezérkari fõnök szerint az észak-afrikai országban történtek nem jelentenek közvetlen veszélyt Izraelre nézve. "Úgy vélem, az egyiptomi biztonsági erõk túlságosan elfoglaltak (a belsõ ügyeikkel) ahhoz, hogy az országon kívüli ügyekkel törõdjenek" - fogalmazott.

Izrael és Egyiptom viszonyában az arab országot három évtizeden át irányító Hoszni Mubarak 2011-es megdöntése után valójában nem sok minden változott, ezért is nem tudja a zsidó állam, hogy sírjon vagy nevessen Murszi hatalomból való elmozdításának hallatán. A Muzulmán Testvériség egyéves kormányzása alatt mindvégig betartotta az Izraellel 1979-ben kötött békeszerzõdést, és harcolt a Gázai övezetbe irányuló fegyvercsempészet ellen is.

A megbuktatott egyiptomi elnök ugyan jegelte hazája és a zsidó állam közötti diplomáciai kapcsolatokat, a hadsereggel azonban az együttmûködés olajozottan folytatódott tovább. Netanjahu egyik bizalmasa a katonai rádiónak nyilatkozva ugyanakkor annak a reményének adott hangot, hogy a diplomáciai viszony barátságosabbá válhat.

A zsidó állam biztonsága szempontjából aggasztónak mondható viszont a Sínai-félszigeten tapasztalható helyzet. Péntek hajnalban a gázai határ közelében iszlamista fegyveresek támadást hajtottak végre az egyiptomi biztonsági erõk ellen. Izrael attól tart, hogy az egyiptomi félszigeten tapasztalható biztonsági vákuumot az Iránhoz és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötõdõ dzsihádisták, valamint gázai szélsõségesek a zsidó állam elleni terrortámadások elkövetésére használhatják fel. "Biztos vagyok benne, hogy az izraeli hadsereg erre fel van készülve" - jegyezte meg Askenázi a The Jerusalem Post címû angol nyelvû izraeli napilap jelentése szerint.

Pesszimistán vélekedett a közel-keleti fejleményekrõl Eli Saked, Izrael korábbi kairói nagykövete. "Annyi a kérdõjel. Az egyiptomi vezetés tényleg nem irigylésre méltó, mivel a problémák nagyok, és azok egy krónikus és rosszindulatú betegségre hasonlítanak. Nem tudom, milyen varázsformulához fog nyúlni a következõ vezetés, de egy csodára tényleg szükség volna" - fogalmazott a diplomata a német hírügynökségnek adott interjújában.

Link

Hozzászólások


#1 | tour - 2013. július 06. 09:31:07
Bizony, itt még nem ér véget a történet. Sokkörös selejtezõ "verseny" zajlik.

Egyiptom – Az amerikai vezĂ©rkari fõnök egyiptomi Ă©s izraeli partnerĂ©vel is tárgyalt
http://www.168ora...16013.html
#2 | kaponya jozsef - 2013. július 06. 17:47:47
a reményre semmi szûgség szerintem jõn avég a nyugat amerika és izrael számara. mára mar mindenkinek elegûk van belõlûk
#3 | nyaki - 2013. július 06. 18:36:28
Túl sok "embernek" van anyagi vesztenivalója és a pénz még mindig nagyon nagy úr. Véleményem szerint, mint minden háború, errõl szólt eddig is és ahogy a dolgok jelenleg állnak, még egy darabig arról is fog szólni, mert a munka nélküli kényelmet szinte minden "modern" ember megszokta. Majd ha a TV-ben nem látsz Forma 1-et, a monaco-i kikötõkbõl eltûnnek a hajók és a vatikán bõszen prédikálva zsibong, akkor örülhetsz, mert ekkor már tényleg menekítik a zsidók a vagyont, készülve a háborúra.
#4 | Perje - 2013. július 06. 19:18:34
A" kettõsök" viszont megnyugodhatnak. Fizet a kormány holokárpótlást a külföldön élõ magyar? áldozatoknak, visszamenõleg.
http://www.atv.hu...-a-kormany
.
#5 | gojabaal - 2013. július 06. 20:43:39
"Szíria után az elsõ számú arab békepartner, Egyiptom is kiszámíthatatlan szomszéddá vált, s olyan helyzetet teremtett, amelyben a zsidó állam tétlenségre van kárhoztatva"

"mindenkit, aki a szabadságért küzd, természetes szövetségesünknek tartunk". Az izraeli kormányfõ hozzátette: a térségben, ahol hazája "mindig is a stabilitás és demokrácia szigete volt"

No comment!

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.