Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Minek jelenteni a korrupciót? Úgy se történik semmi


Dehonynem történik! A feljelentõt kicsinálja a "hivatal", vagyis a mocskos zsidó banda, amely ezt a maffia-üzletágat képviseli.
A legtöbb magyart zavarja a mindent átható mutyi, de mégsem tesz ellene semmit. A politika, az üzleti élet és az egészségügy a legfertõzöttebb terület.

Privátbankár.hu - a mobilodon is! Friss hírek, információk, árfolyamok, elemzések a mobilodon is - kövesd a Privátbankár.hu-t akkor is, ha nem ülsz a gép elõtt!

Magyarországon 100-ból 61 magyar gondolja azt, hogy nõtt a korrupció az elmúlt két évben. A magyarok a politikai pártokat tartják a legkorruptabbaknak, a politikusok megítélése semmit sem javult az évek során. A pártok után a második legkorruptabb terület az üzleti szektor - áll a Transparency International (TI) ma kiadott, Magyarországról szóló kutatásában.

Az állam, a pártok és néhány magáncég jár csak jól

A kĂ©t, korrupciĂł által legfertõzöttebb terĂĽletnek eurĂłpai Ă©s világszinten is a demokrácia letĂ©temĂ©nyesekĂ©nt számon tartott politikai pártok számĂ­tanak, valamint az ĂĽzleti szfĂ©ra. Nálunk 10-bõl 8-an hiszik azt, hogy az állami mĂ»ködĂ©s rĂ©szben vagy teljesen összefonĂłdik egyes ĂĽzleti csoportok Ă©rdekeivel. A magyarok nem szeretik azt, ha az állam olyan döntĂ©seket hoz, amelyek nem elsõsorban Magyarországnak, hanem nĂ©hány ĂĽzleti csoportnak kedveznek. Egy 1-tõl 5-ig terjedõ skálán a hazai lakosság 3,8-as erõssĂ©gĂ»nek tartja az állami korrupciĂł mĂ©rtĂ©kĂ©t, amely csak 1 százalĂ©k szerint „egyáltalán nem problĂ©más”. Tehát 99 százalĂ©k szerint problĂ©ma ma Magyarországon a közszfĂ©rában tapasztalhatĂł korrupciĂł. Érdekes, hogy az eurĂłpai átlaggal összehasonlĂ­tva a magyarok kevĂ©sbĂ© tartják korruptnak a politikai pártokat (bár mindkĂ©t Ă©rtĂ©k nagyon magas), az ĂĽzleti szfĂ©rát viszont korruptabbnak tartjuk, mint az eurĂłpai átlag (lásd a lenti táblázatot).

ti_index_02_2013

Nem fest jó képet az üzleti szektor mellett az államról az sem, hogy a megkérdezett magyarok csupán 18 százaléka gondolja, hogy a magáncégek nem, vagy csak kis mértékben tudják befolyásolni a döntéshozókat a saját javukra a közjó ellenében.

ti_01_kutatas_2013"Nem ismersz valakit?"

A felmĂ©rĂ©s szerint ezt a kĂ©rdĂ©st gyakran teszi fel valaki, ha ĂĽgyes-bajos dolga van egy-egy állami vagy önkormányzati hivatalban. A magyarországi válaszadĂłk 85 százalĂ©ka szerint egy-egy ĂĽgyintĂ©zĂ©s során fontos szerepĂĽk van a szemĂ©lyes kapcsolatoknak, ellenkezõ esetben az állampolgár nem, vagy nem kielĂ©gĂ­tõen – pĂ©ldául nem elĂ©g gyorsan – kap meg egy szolgáltatást. Itthon is, Ă©s az EurĂłpai UniĂłban is az egĂ©szsĂ©gĂĽgyben fizetnek a legtöbben kenõpĂ©nzt (hálapĂ©nzt). Magyarországon a megkĂ©rdezettek 18, mĂ­g az EU-ban 12 százalĂ©ka vallotta be, hogy fizet kenõpĂ©nzt, amikor egĂ©szsĂ©gĂĽgyi szolgáltatásokat vesz igĂ©nybe.

"Csendes" mutyi

MĂ©gis 10-bõl 7 magyar nem jelentenĂ© a mutyit. Ez a legrosszabb arány EurĂłpában. Sok megkĂ©rdezett aktĂ­van is hajlandĂł lenne tenni a korrupciĂł ellen, pĂ©ldául petĂ­ciĂł aláírásával, vagy tĂĽntetĂ©sen valĂł rĂ©szvĂ©tellel, de jelenteni a korrupciĂłt – pĂ©ldául a fõnöknek, a rendõrsĂ©gnek vagy egy jogvĂ©dõ szervezetnek – csak nagyon kevesen merik. TöbbsĂ©gĂĽk (58 százalĂ©k) azĂ©rt, mert nem bĂ­zik abban, hogy bármi is törtĂ©nne az ĂĽgyĂ©ben. Egyre többen vannak azok is, akik nem mernek lĂ©pni, ha korrupciĂłt tapasztalnak. A tĂ©tlenek 30 százalĂ©ka mondta ugyanis azt, hogy fĂ©l a bejelentĂ©s következmĂ©nyeitõl, ezĂ©rt nem tesz semmit.

Így védik õsztõl a bejelentõket

A kormány is felismerte, hogy a bejelentési hajlandóság nem valami magas. Június végén ezért új törvényjavaslatot dolgozott ki a korrupcióellenes küzdelemért is felelõs Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM). Ennek folyományaként õszre elkészülhet az az informatikai rendszer, amely teljes anonimitást biztosít a bejelentõknek, legyen szó a köz- vagy a magánszféráról. A bejelentõket oly módon teszik majd érdekeltté a korrupciógyanús ügyletek feltárásában, hogy bejelentés esetén õk mentesülnek a számukra hátrányos jogkövetkezményektõl, azok semmisnek számítanak majd.

A bejelentések a kormánytól teljesen független alapjogi biztoshoz futnak majd be, õ vizsgálja azokat meg elsõ körben - számolt be róla a múlt hónap végén Rétvári Bence, a KIM parlamenti államtitkára.

Az elektronikus rendszerben rögzítik majd a panaszt, számjegyes azonosítót kap minden ügy. A bejelentõ ennek alapján tudja azonosítani, hogy ügye hogyan halad, és így tudják majd a teljes anonimitást biztosítani.

A törvénytervezet szerint a közszférában létrejönnek majd az ún. "integritás-felelõsök", akik - ahogy Rétvári fogalmazott - azon "õrködnek majd, hogy a korrupciónak való kitettség minél kisebb legyen" az állami szerveknél. Ilyen felelõsök már ma is mûködnek, például az NFÜ-ben is, ha a munkájuk beválik, egyre több helyen nevezhetnek majd ki ilyen felelõsöket.

Az államtitkár azt is bejelentette: a magánszférában bevezetik a bizalmi ügyvéd státuszát, ennek érdekében módosítják az ügyvédekrõl szóló törvényt is. Egy-egy cég megállapodást köthet ügyvédekkel, ügyvédi irodákkal, akiket köt a titoktartás. Ezek a bizalmi ügyvédek léphetnek fel a cégen belüli visszaélésekkel, korrupcióval szemben. A bizalmi ügyvédrõl elmondta még, ha valaki más ügyvédhez akar fordulni, ezt megteheti a jövõben is, ez egy lehetõség, amit felkínálnak. Ha a bizalmi ügyvédhez fordulnak a bejelentõk, az további garanciákat jelent az eljárás során - fejtette ki.

Ajánlások Magyarországnak

A Transparency International azt ajánlja Magyarországnak, hogy haladéktalanul álljon helyre a kormánytól független állami kontrollintézmények autonómiája, ne érvényesülhessenek az államhoz közel álló és azzal összefonódó üzleti csoportok érdekei az állami döntéshozatalban, és legyen hatékonyabb a közérdekû bejelentések szabályozása. Az õsz folyamán a Parlament valószínûleg fogad el újabb jogszabályokat a bejelentõk védelmével kapcsoltban.

A kormány amúgy 2012 márciusában fogadta el átfogó, korrupcióellenes programját, mely a Magyary-program része. A programot kidolgozó KIM szerint a rendszerváltás óta nem indult ilyen nagy szabású program a korrupció kiszûrésére és megelõzésére.

ti_03


JĂłl teljesĂ­tĂĽnk vagy sem?

A TI mostani felmérésébõl ugyanakkor az derül ki, hogy a korrupció elleni védelem Magyarországon a 2011-es felméréshez képest gyengült, az állam és a közhivatalok, valamint a politikusok megítélése ebbõl a szempontból pedig tovább romlott (például a megkérdezettek 61 százaléka szerint a korrupció mértéke nõtt az elmúlt két évben, vagyis a legutóbbi kutatás óta).

Mindenképpen érdekes, hogy miközben a korrupcióval kapcsolatos vélemények azt mutatják, hogy Magyarországon a helyzet egyre rosszabb, a nemzetközi összesítésben a jobban teljesítõ országok között vagyunk. Miközben ugyanis a magyarok 80 százaléka szerint szinte mindent átszõ a korrupció, mikor attól kérdezik õket, hogy adtak-e kenõpénzt, már csak 12 százalék mondja, hogy igen, részese volt ilyen szinten a korrupciónak. Az ellentmondás abból is fakadhat, hogy miközben nem is jelentjük, ha korrupciót észlelünk, nem is valljuk be azt, ha errõl kérdeznek minket.
Link

Hozzászólások


#1 | kincses - 2013. július 09. 14:30:41
nagy nehezen csak megtanítottak akadémiai szinten hazudni egy nemzetet...
#2 | mezesmozes - 2013. július 09. 15:19:08
Mégis miféle korrupcióról beszélünk? nincs semmilyen korrupció itt kéremszépen.. amikor az ország elsõ embere kijelenti (a trafikmutyi kapcsán) hogy õ bezzeg "nem fordít hátat a támogatóinak", a "korrupció" színtet már jócskán meghaladtuk, tetszik érteni?
#3 | soveg - 2013. július 09. 16:53:28
Beteg Ă©s korrupt rendszert fizetĂĽnk

http://hvg.hu/vel...zetunk#rss
#4 | pixi10 - 2013. július 09. 23:18:47
"A feljelentõt kicsinálja a "hivatal", vagyis a mocskos zsidó banda, amely ezt a maffia-üzletágat képviseli." Ebben benne van minden.Ma már egy éve folyik a munkaügyi perem, közben rendõrségi kihallgatásokra jártam, melynek meglátásom szerint vége, mert nem volt fogás.De még az igazságügyi orvosszakértõ nem tudott megvizsgálni....közel 5 hónapja...A köztiszteletnek és mindegyik rendszert kiszolgáló/pénzt csorgató/ zsidó származását már-már feltûnõen hirdetõ egykori fõigazgató zsebrevágta az egész fityiszes bagázst, akik vezényszóra csaholnak, ahogy kell.Milyen bejelentést várnak????Menjek be, vagy írjam le, hogy 100 milliókat kellet volna eltüntetnem, melyben nem akartam közremûködni, vagy hogy a közbeszerzésekben hogy lettek a nemkívánatosak kizárva, vagy a bírálatok hogy lettek meghamisítva, vagy az ajánlati anyagok utólag korrektúrázva, vagy a hangfelvételeket hozzam nyilvánosságra, melyben egyértelmûen utasítanak, hogy hogy legyen a közbeszerzés kiírva, mert ennek... kell nyerni...hogy a beszállító a nyertes termék helyett gagyit szállított, s betegek haltak meg....Ugyan már, ott a címben bennevan minden.Közben politikusokkal üzengetve fenyegetnek...Itt csak egy megoldás van, mely kemény és kíméletlen, olyan, mint , hogy döntened kell, hogy gyógyszer, vagy mûtét.ITT már csak MÛTÉT lehet, mert a "fertõzött" részeket el KELL távolítani.Az egész renszer ilyen, akármelyik szegmensét nézed, s mások más oldaláról világíthatják meg.Romlott az egész, csak nem látom a kiutat. Olvasva Imre megnyilatkozásait a család "fáradás" állapotáról, nem csodálkozom semmin.
#5 | pixi10 - 2013. július 09. 23:26:01
Ja, azt elfelejtettem, hogy közben munkanélküli vagyok.Egy alkalommal majdnem lett munkahelyem.Egy pályázat, meghallgatás kétszer, húúú de fa@a, maga az emberünk, mérnök, közbeszerzés profin, közszférát ismeri, fizu csiszolva, de rendben, kezdés kb, egy hónap, majd telefon, hogy egyenlõre felfüggesztve a munkakör, majd hívjuk.Azóta is.De már más betöltötte./közben természetesen politikailag is rendben kellett volna lenni/ Így mûkszik.Hát mit ne mondjak, csak hiányzik a kasszából a zsé, de fakír vagyok. A végén tényleg bedilizak, s lenindzsázom a k.anyukájukat is.
#6 | lovagina - 2013. július 10. 06:49:37

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.