Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Dilettánsok vagy zsenik a pakisztáni titkosszolgálat élén?


Nem fukarkodik a negat√≠v min√Ķs√≠t√©sekkel az a jelent√©s, amelyet a pakiszt√°ni parlament √©s az igazs√°gszolg√°ltat√°si appar√°tus k√∂z√∂s vizsg√°l√≥bizotts√°ga k√©sz√≠tett Oszama bin Laden pakiszt√°ni bujk√°l√°s√°r√≥l.

„Inkompetencia, hanyags√°g, figyelmetlens√©g” ezek a viszonylag enyhe kit√©telek, amelyekkel a 336 oldalas dokumentum min√Ķs√≠ti a pakiszt√°ni hadsereg, rend√Ķrs√©g √©s f√Ķleg a titkosszolg√°lat t√©nyked√©s√©t a volt al-Kaida vez√©r csaknem egy √©vtizedes pakiszt√°ni tart√≥zkod√°sa kapcs√°n. A jelent√©s 2012 m√°jus√°ra k√©sz√ľlt el. 2011 j√ļlius√°ban kezdt√©k a munk√°t, t√∂bb mint 200 interj√ļt k√©sz√≠tett √©s alapos helysz√≠ni vizsg√°latokat v√©gzett a k√©pvisel√Ķkb√Ķl, jog√°szokb√≥l √©s biztons√°gi szak√©rt√Ķkb√Ķl √°ll√≥ bizotts√°g. Kik√©rdezt√©k Oszama bin Laden h√°rom √∂zvegy√©t is.

Miért most foglalkozik a világ ezzel a dokumentummal?

Mert tartalma csak most sziv√°rgott ki az al-Dzsaz√≠ra telev√≠zi√≥hoz. Pakiszt√°nban nem hozt√°k nyilv√°noss√°gra a jelent√©st, amely t√©nyleg f√©nyt der√≠t n√©h√°ny mosolyfakaszt√≥ r√©szletre is, de a legl√©nyegesebb k√©rd√©sre v√©g√ľl is nincs benne egy√©rtelm√Ľ v√°lasz: tudott-e valaki, √©s a ha igen ki vagy kik bin Laden pakiszt√°ni tart√≥zkod√°s√°r√≥l? A jelent√©s konkl√ļzi√≥ja nem teljesen egy√©rtelm√Ľ √©s ink√°bb a szolg√°latok inkompetenci√°j√°ban v√©li megtal√°lni a v√°laszt. Holott lehet, hogy az igazs√°g valahol m√°sutt van. Oszama bin Laden a nemzetk√∂zi er√Ķk afganiszt√°ni inv√°zi√≥ja el√Ķl 2002-ben menek√ľlt √°t Pakiszt√°nba. Az els√Ķ 3 √©v√©t alapvet√Ķen a z√Ľrzavaros √©szaknyugati t√∂rzsi auton√≥m ter√ľleten t√∂lt√∂tte.isi

Waziriszt√°nban, Peshawarban, Swatban, Haipurban. Egyik √∂zvegy√©nek besz√°mol√≥ja szerint Swatban egy k√∂zleked√©si rend√Ķr meg√°ll√≠totta a kocsijukat gyorshajt√°s miatt. De nem ismerte f√∂l az utasok k√∂z√∂tt bin Ladent, aki a vil√°g legkeresettebb embere volt. Ezt az epiz√≥dot lesz√°m√≠tva, azt lehet mondani, hogy bin Laden olyan r√©gi√≥ban bujk√°lt, ahol a pakiszt√°ni k√∂zponti hatalom befoly√°sa korl√°tozott. A t√∂rzsi auton√≥m ter√ľlet akkor tele volt al-Kaida √ľgyn√∂k√∂kkel √©s itt volt azoknak a t√°lib szervezeteknek a k√∂zpontja is, amelyek bin Ladennel k√∂zvetlen kapcsolatban √°lltak. Ha valahol, h√°t itt, neh√©z volt a nyom√°ra bukkanni. De 2005-ben Oszama csal√°dtagjaival, √©s k√∂zvetlen k√≠s√©ret√©vel Abbottabadba k√∂lt√∂z√∂tt.

B√ļv√≥hely az akad√©mia szomsz√©ds√°g√°ban

Ebben az Iszlamabadt√≥l 50 kilom√©terre l√©v√Ķ kisv√°rosban m√Ľk√∂dik a pakiszt√°ni katonai akad√©mia. A v√°ros val√≥j√°ban eleg√°ns villanegyed, sok magas rang√ļ katonatiszt √©l itt. Oszama egy h√°romemeletes √©p√ľletet b√©relt ki √©s val√≥s√°gos er√Ķd√≠tm√©nny√© v√°ltoztatta. Nem volt telefonvonal, internet √©s l√°togat√≥k is csak nagyon ritk√°n √©rkeztek. Helyi ad√≥t sem fizetett. De senkinek sem t√Ľnt fel, hogy az √©p√ľlet √©s lak√≥i valamif√©le titkot rejthetnek. Oszama maga ritk√°n tette ki a l√°b√°t. Ha igen, akkor cowboy kalapot viselt. √Āll√≠t√≥lag az√©rt, hogy m√Ľholdas felv√©telek alapj√°n se v√°ljon gyan√ļss√°. Amikor a helyi klinik√°n egyik feles√©ge sz√ľlt √©s Oszama bement megl√°togatni, s√ľket-n√©m√°nak tettette mag√°t. Ugyanis nem besz√©lte a helyi nyelvet, az urdut, √©s ha arabul sz√≥lal meg, gyan√ļss√° v√°lt volna. Ezek az apr√≥ √°lc√°z√°si tr√ľkk√∂k sok√°ig hat√°sosak voltak.

compound-osama-5 1886736b

Bin Laden pakiszt√°ni rejtekhelye

Azt√°n 2011 m√°jus m√°sodik√°ra virrad√≥ra amerikai helikopterek √©rkeztek Oszama h√°z√°hoz √©s a kommand√≥sok v√©geztek az al-Kaida alap√≠t√≥ vez√©r√©vel, a 2001-es amerikai mer√©nyletek kitervel√Ķj√©vel. A jelent√©s szerint a pakiszt√°ni titkosszolg√°latnak fogalma sem volt arr√≥l, mire k√©sz√ľlnek az amerikaiak. A helikopterek zavartalanul rep√ľltek be, m√©ghozz√° m√©lyen, a pakiszt√°ni l√©gt√©rbe. 1 √≥ra 37 perc telt el, mire a l√©gv√©delem √©szlelte a behatol√°st. A vizsg√°l√≥bizotts√°g konkl√ļzi√≥ja szerint teljesen cs√Ķd√∂t mondott a hadsereg, a felder√≠t√©s, a hat√°r√Ķrs√©g, a l√©gv√©delem. Igaz van a konkl√ļzi√≥ban h√°rom mondat, amely nem z√°rja ki, hogy Oszama bin Ladent valahol, nagyon magasan az appar√°tusban, valakik fedezt√©k. √Čs az is elk√©pzelhet√Ķ a sok hanyags√°g √©s mell√©fog√°s mellett, hogy a pakiszt√°ni vez√©rkarb√≥l valakik az√©rt m√©gicsak tudt√°k, hogy 2011. m√°jus 2-√°n t√∂rt√©nik majd valami Abbottabadban. De ezek a k√©rd√©sek nyitva maradnak. M√°rpedig a r√°juk adott v√°laszokban rejlik a l√©nyeg, amely n√©lk√ľl Pakiszt√°n mai probl√©m√°i √©s a pakiszt√°ni-amerikai viszony mai √∂sszetett volta sem √©rthet√Ķ.

Dics√Ķ m√ļlt, kem√©ny jelen

K√≠v√ľl√°ll√≥ szak√©rt√Ķk szerint az ISI (Inter-Services Intelligence) √Āzsia egyik legjobban szervezett felder√≠t√Ķ √©s elh√°r√≠t√≥ szolg√°lata. Egyid√Ķs a pakiszt√°ni √°llammal, vagyis sokat √°tvett a brit tapasztalatokb√≥l, √©s vezet√Ķ tisztjei ma is tanulm√°nyaik legal√°bb egy r√©sz√©t brit katonai akad√©mi√°kon v√©gzik. Az afganiszt√°ni t√°lib rezsim l√©trehoz√°s√°ban kulcsszerepe volt a szolg√°latnak. Az ISI toborozta √©s k√©pezte ki a t√°libok els√Ķ gener√°ci√≥j√°t, √©s nemcsak vall√°si ideol√≥giai oktat√°sban r√©szes√≠tette √Ķket. Az ISI a f√Ķ ellens√©gnek ma is Indi√°t tekinti, Afganiszt√°nra pedig, mint h√°torsz√°gra tekint, amely egy esetleges √ļjabb India elleni h√°bor√ļ sor√°n visszavonul√°si terep lehet. A 25 milli√≥s pastu n√©pess√©g nagyj√°b√≥l egyenl√Ķ ar√°nyban oszlik meg a k√©t orsz√°g k√∂z√∂tt, a pastuk jelentik a t√°lib mozgalom etnikai b√°zis√°t. A kabuli vezet√©s szerint, √©s sok m√°s inform√°ci√≥ is erre utal, az ISI ma is operat√≠v kapcsolatban √°ll az afganiszt√°ni t√°libokkal. Vannak olyan afg√°n t√°lib szerveztek, amelyeknek h√°tt√©rb√°zisai tov√°bbra is Pakiszt√°nban vannak √©s csak a rajta√ľt√©sekre j√°rnak √°t Afganiszt√°nba.Pakistan-troops-in-Waziri-006

Az ISI t√∂rzs√°llom√°nya mintegy 10 ezer f√Ķ, de az inform√°torok sz√°ma ennek sokszorosa. L√°tva az afganiszt√°ni t√°libok aktivit√°s√°t, neh√©z elk√©pzelni, hogy az pakiszt√°ni titkosszolg√°lat vezet√©s√©re az inkompetencia lenne jellemz√Ķ. Vagy egy m√°sik p√©lda: a pakiszt√°ni korm√°ny „imamalomszer√Ľen” el√≠t√©li az amerikai dr√≥ncsap√°sokat, azokat a pakiszt√°ni szuverenit√°s durva megs√©rt√©s√©nek tekinti. De: ezek a csap√°sok seb√©szi pontoss√°g√ļak. A t√°mad√°sok ir√°ny√≠t√≥i, a CIA illet√©kesei szinte percre pontosan tudj√°k, mikor hol tart√≥zkodnak a c√©lszem√©lyek. P√©ld√°ul nemr√©g a pakiszt√°ni t√°libok egyik parancsok-helyettese. Honnan vannak a CIA inform√°ci√≥i? Sokak szerint az ISI-t√≥l.

Megosztott titkosszolg√°lat?

Itt l√°tsz√≥lag ellenmond√°s van: az ISI t√°mogatja a t√°libokat, azt√°n kiszolg√°ltatja √Ķket az amerikaiaknak? A v√°lasz nagy val√≥sz√≠n√Ľs√©ggel az, hogy az ISI nem egys√©ges √©s minimum k√©t sz√°rnya van: az egyik az iszl√°m sz√©ls√Ķs√©ges mozgalmakkal szimpatiz√°l, a m√°sik Amerika-bar√°t. Ez egy√©bk√©nt az eg√©sz pakiszt√°ni politikai elitre is √©rv√©nyes. Oszama bin Laden nem bujk√°lhatott volna t√≠z √©ven √°t a pakiszt√°ni legfels√Ķ vezet√©s egy r√©sz√©nek tudta n√©lk√ľl. √Čs befoly√°sos er√Ķk fedezt√©k is az al-Kaida vez√©rt. De m√Ľk√∂d√∂tt a m√°sik √©rdekcsoport is, amely a nyom√°ra bukkant, √©s amely inform√°lta az amerikaiakat √©s lehet√Ķv√© tette a 2011-es helikopteres kommand√≥s akci√≥t.

2764076-3x2-700x467

T√∂bbsz√∂r j√°rtam Pakiszt√°nban √ļjs√°g√≠r√≥k√©nt. Legut√≥bb 2001-ben. Amikor be kellett mennem a bel√ľgyminiszt√©riumba meghosszabb√≠tani a v√≠zumot, a taxisof√Ķr v√°llalta, hogy bek√≠s√©r az illet√©kes oszt√°lyra. Percekig tekeregt√ľnk a hatalmas √©p√ľletegy√ľttesben. √Čs a sof√Ķr mosolyogva parol√°zott a sokcsillagos f√Ķtisztekkel. Mellesleg √©rkez√©sem √≥ta minden reggel ott √°llt a panzi√≥ el√Ķtt, ahol laktam, √©s minden nap vele utaztam. Az√©rt k√≠n√°lta szolg√°latait bar√°ti √°ron, mert a taxisof√Ķrs√©g csak a fed√Ķfoglalkoz√°sa volt. Val√≥j√°ban az ISI azon szekci√≥j√°nak dolgozott, amely az orsz√°gba √©rkez√Ķ k√ľlf√∂ldi √ļjs√°g√≠r√≥kat tartotta szemmel. De alaposan. Nos ha egy titkosszolg√°latnak m√©g a pakiszt√°ni nemzetbiztons√°g szempontj√°b√≥l abszol√ļt vesz√©lytelen magyar √ļjs√°g√≠r√≥k szoros figyel√©s√©re is futja, elk√©pzelhetetlen, hogy valakik ne tudtak volna Oszama bin Ladenr√Ķl illetve m√°svalakik ne tudt√°k volna, mire k√©sz√ľlnek az amerikaiak 2011. m√°jus 2-√°n. Vagyis a c√≠mben feltett k√©rd√©sre a v√°lasz: nem dilett√°nsok, de nem is zsenik ir√°ny√≠tj√°k a pakiszt√°ni titkosszolg√°latot. Hanem profik, akik alapvet√Ķen k√©t frakci√≥ra oszlanak √©s √°d√°z harcban √°llnak egym√°ssal. A soknemzetis√©g√Ľ, csaknem 200 milli√≥s orsz√°gban pedig nagyon neh√©z megfogalmazni, mi is a nemzeti √©rdek. √ćgy azt√°n hol az egyik, hol a m√°sik ISI frakci√≥ra t√°maszkodik az aktu√°lis politikai vezet√©s...

Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | 9323 - 2013. jķlius 11. 14:51:16
M√©g mindig megy ez a h√ľly√≠t√©s, hogy Oszama volt a felel√Ķse a 911-nek?
Nem semmi...
Persze a pakik azért "nem tudták", hogy náluk lakik Oszama, mert nem kértek a demokráciából...
#2 | Perje - 2013. jķlius 11. 16:57:51
Rossz a link.
Az Alja z√©ra seg√≠t melegen tartani az oszama-sag√°t. Akkor vesz el√Ķ egy mes√©t, amikor megrendelik t√Ķle. M√°r a "pakiszt√°ni b√ļv√≥hely" felfedez√©sekor sejtettem, hogy cion√©knak terv√ľk van Pakiszt√°nnal is.
Vajon lehet-e k√∂ze a titkosszolg√°latnak ahhoz, hogy tegnap √∂ngyilkos mer√©nyletet k√∂vettek el az eln√∂ki biztons√°gi szolg√°lat vezet√Ķje ellen? Egym√°st √∂ln√©k ezek is?
http://dawn.com/n...in-karachi

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.