Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

√Āllamos√≠t√°s 2.0?


Na, k√∂r√ľlbel√ľl √≠gy √©bred a "n√©ps√©g", mikor m√°r az orruk is belel√≥g a fekuszba!
Napjainkban egyre t√∂bbsz√∂r olvassuk a k√©rd√©st: vajon ism√©t bek√∂vetkezhet-e a gy√≥gyszert√°rak √°llamos√≠t√°sa? √Črdemes √°tgondolni, hogy az 50-es √©vek √°llamos√≠t√°s√°t milyen esem√©nyek el√Ķzt√©k meg Magyarorsz√°gon, hogyan is jutott el akkor a teljes √°llamos√≠t√°sig a magyar gy√≥gyszer√©szet.

V√°ratlan volt, de nem meglep√Ķ

1946 √©s 1950 k√∂z√∂tt – R√°kosi M√°ty√°s √©s a Magyar Kommunista P√°rt hatalmi t√∂rekv√©seivel p√°rhuzamosan – az egyp√°rtrendszer kialakul√°s√°val Magyarorsz√°gon egyre t√∂bb jel mutatott az √°llamos√≠t√°s ir√°ny√°ba. 1947-t√Ķl a nagybankokat √©s a nagyv√°llalatok r√©szv√©nyeit, 1948-t√≥l a k√∂z√©p√ľzemeket, 1949 v√©g√©t√Ķl m√°r a 10 f√Ķn√©l t√∂bb munkav√°llal√≥t foglalkoztat√≥ √ľzemeket is √°llamos√≠tott√°k.

Ezzel p√°rhuzamosan megt√∂rt√©nt az iskol√°k √©s a kult√ļra √°llamos√≠t√°sa is, √≠gy az √Āllam ezen a t√©ren is monopolhelyzetbe ker√ľlt.

A kisebb √ľzlettel, mag√°ntulajdonnal rendelkez√Ķk (√≠gy a gy√≥gyszer√©szek is) a v√©gs√Ķig hittek abban, hogy az apr√≥ boltokat, kisbirtokokat, patik√°kat nem fogj√°k √°llamos√≠tani. A fentiek t√ľkr√©ben azonban v√°rhat√≥ volt, hogy el√Ķbb-ut√≥bb a gy√≥gyszert√°rakra is hasonl√≥ sors v√°r.

A II. vil√°gh√°bor√ļ ut√°n ugyanis a hat√≥s√°gi kezel√©sben l√©v√Ķ √©s a megsz√Ľnt, elhagyott gy√≥gyszert√°rakra vonatkoz√≥ jogos√≠tv√°nyokat nem adt√°k ki, hanem a Minisztertan√°cs 92/1948. Mt.-sz. hat√°rozata alapj√°n √©ltre h√≠vt√°k a Nemzeti V√°llalatot (NV). A Nemzeti V√°llalat a hat√≥s√°gi kezel√©s√Ľ gy√≥gyszert√°rak √∂sszefog√°s√°val az √°llamos√≠t√°s el√Ķh√≠rn√∂ke volt, mivel az akkor m√°r hat√≥s√°gi kezel√©sben l√©v√Ķ gy√≥gyszert√°rakat egy v√°llaltba t√∂m√∂r√≠tette. A NV forgalma fokozatosan emelkedett, mert lassan, fokozatosan egy-egy mag√°nk√©zben l√©v√Ķ gy√≥gyszert√°rat hozz√°√°llamos√≠tottak, t√∂bbnyire akkor, amikor a tulajdonjog vit√°s volt, s√Ķt az is el√Ķfordult, hogy a tulajdonos maga aj√°nlotta fel a patik√°t. Ez ut√≥bbi az√©rt k√∂vetkezhetett be, mert a m√©g √∂n√°ll√≥ patikavezet√Ķket egyre nehezebb helyzet el√© √°ll√≠tott√°k. A hat√≥s√°gok olyan ad√≥kat √°llap√≠tottak meg, amelyek csak az √°ruk√©szlet terh√©re voltak teljes√≠thet√Ķek, emiatt a tulajdonosok egy r√©sze 1950-re m√°r szinte ny√Ľgnek √©rezte a gy√≥gyszert√°r√°t √©s egyenesen v√°rta az √°llamos√≠t√°st.


Ahogyan a valóságban lezajlottA kommunisták államosítási tevékenysége egzisztenciális félelmeket keltett a patikusok között is, a kormány azonban határozottan tagadta, hogy államosítani fogják a patikákat.

A gy√≥gyszert√°rak √°llamos√≠t√°s√°ra meglepet√©sszer√Ľen az eg√©sz orsz√°gban, egys√©gesen, egy nap alatt ker√ľlt sor: 1950. j√ļlius 28-√°n. A gy√≥gyszert√°rak l√©nyeg√©ben hatalmi √ļton t√∂rt√©n√Ķ √°tv√©tele az orsz√°g kb. 1200 k√∂zforgalm√ļ patik√°j√°t √©rintette. Korabeli le√≠r√°sokb√≥l tudjuk, hogy a patik√°kban az Eg√©szs√©g√ľgyi Miniszt√©rium k√∂rb√©lyegz√Ķj√©vel ell√°tott, stencilezett kutyanyelvvel jelentek meg hat√≥s√°gi dolgoz√≥k, hogy a patik√°t √°llami tulajdonba vegy√©k. Azt a kommunista propaganda is elismerte, hogy „az √°llamos√≠t√°s nem volt mentes a t√ļlkap√°sokt√≥l, k√ľl√∂n√∂sen ott, ahol az elj√°r√≥ lelt√°roz√≥ k√∂zegek a politikai c√©lok ismeret√©nek hi√°nya miatt helytelen magatart√°st tan√ļs√≠tottak”. Ez azt jelentette, hogy n√©h√°ny helyen az √ĀVH jelenl√©t√©vel is nyomat√©kot adtak az √°llamos√≠t√°snak.

A forgat√≥k√∂nyv szinte mindenhol ugyanaz volt: lelt√°rral √°tvett√©k a patik√°t, lepecs√©teltek mindent, √©s – miut√°n a vid√©ki gy√≥gyszert√°rak √°ltal√°ban egy √©p√ľletben helyezkednek el a tulajdonos lak√°s√°val – az √°tj√°r√≥ ajt√≥t a patika √©s a lak√°s k√∂z√∂tt r√∂gt√∂n bedeszk√°zt√°k (k√©s√Ķbb befalazt√°k). A folyamat emberileg m√©lys√©gesem megal√°z√≥ volt: a gy√≥gyszer√©szekre az „oszt√°lyidegen √©s kizs√°km√°nyol√≥” jelz√Ķt s√ľt√∂tt√©k r√°, a tulajdonossal k√∂z√∂lt√©k, hogy melyik √°llami patik√°ba helyezik √°t, hiszen senki sem maradhatott a volt patik√°j√°ban, √≠gy az √°llamos√≠t√°ssal a k√©nyszerk√∂lt√∂ztet√©sek is megindultak. Az √ļj √°llami patik√°kban egys√©gesen meg√°llap√≠tott b√©rrendszert vezettek be, amely j√≥val kevesebb volt a kor√°bbi tulajdonosi fizet√©sekn√©l, hiszen a patik√°kn√°l keletkez√Ķ √°rr√©sb√Ķl a szocialista rendszerben a Nemzeti V√°llalat, majd a k√©s√Ķbb kialakul√≥ Gy√≥gyszert√°ri V√°llalatok dolgoz√≥it is b√©rezni kellett.


A szocialista nézetA szocialista n√©zet szerint az √°llamos√≠t√°s t√°g kapukat nyitott meg a gy√≥gyszer√©szet fejl√Ķd√©se el√Ķtt. Mindenekel√Ķtt √ļj v√°llalati gazd√°lkod√°si form√°t kellett megszokniuk a gy√≥gyszert√°ri dolgoz√≥knak, a gy√≥gyszerell√°t√°st √©s az elsz√°moltat√°st kellett biztos√≠tani. Hangs√ļlyozt√°k azt is, hogy a gy√≥gyszerell√°t√°s szempontj√°b√≥l fejl√Ķd√©st jelentett, hogy a kor√°bbi t√∂rpe, csal√°di kezel√©s√Ľ gy√≥gyszert√°rakban emelkedett az ell√°t√°s sz√≠nvonala az√°ltal, hogy mindenhol √©s mindig biztos√≠tott√°k a gy√≥gyszer√©szi jelenl√©tet. A gy√≥gyszerell√°t√°s az eg√©szs√©g√ľgyi ell√°t√°s integr√°ns r√©sz√©v√© azonban csak akkor v√°lt, amikor kialakult a „tiszta gy√≥gyszer√©szet”, azaz a merkantil szeml√©lett√Ķl mentes gy√≥gyszerell√°t√°s.

Ez a Nemzeti V√°llalatokb√≥l kialakul√≥ Gy√≥gyszert√°ri K√∂zpontok megalakul√°s√°nak id√Ķpontj√°ra dat√°lhat√≥, amikor a kor√°bbi k√∂zponti ir√°ny√≠t√°s helyett a megyei tan√°csok fel√ľgyelet√©k √©s ir√°ny√≠tott√°k a Gy√≥gyszert√°ri V√°llalatokat. A szakfel√ľgyeleti rendszer, analitikai laborok megszervez√©s√©vel a szakmai sz√≠nvonalon igyekeztek jav√≠tani, a k√∂zpontos√≠tott beszerz√©s √©s k√∂nyvel√©s pedig j√≥val √°tl√°that√≥bb√° √©s kisz√°m√≠that√≥bb√° igyekezett tenni a gy√≥gyszerbeszerz√©st. Ne felejts√ľk el azt sem, hogy az √°llamos√≠t√°snak voltak olyan el√Ķnyei is, amely miatt az √Āllam v√©g√ľl erre a d√∂nt√©sre sz√°nta el mag√°t. Ide sorolhat√≥ az, hogy az √°llamos√≠t√°s ut√°n a v√°rosok peremker√ľleteiben is alak√≠tottak ki gy√≥gyszert√°rakat, nem csup√°n a belv√°rosokban, azaz szerkezet√©ben jelent√Ķsen javult a lakoss√°g gy√≥gyszerell√°t√°sa. A m√°sik fontos d√∂nt√©s pedig a gy√≥gyszert√°ri dolgoz√≥kat √©rintette, hiszen az √°llamos√≠t√°ssal felsz√°molt√°k az igen magas gy√≥gyszer√©szi- √©s asszisztensi munkan√©lk√ľlis√©get, illetve egys√©ges b√©rt√°bl√°val igyekeztek biztos√≠tani azt, hogy a szakmai tapasztalat t√ľkr√∂z√Ķdj√©k a munkab√©rekben is.


Ugyanaz még egyszer?A fentiekb√Ķl kit√Ľnik, hogy az √°llamos√≠t√°s – b√°r hirtelen t√∂rt√©nt meg – m√©gsem volt teljesen v√°ratlan. A megel√Ķz√Ķ 4-5 √©v abba az ir√°nyba mutatott, hogy a k√∂zforgalm√ļ gy√≥gyszert√°rak m√≥dszeres megszerz√©se zajlik a h√°tt√©rben.

Napjainkban vajon jogosan mer√ľl fel az a k√©rd√©s, hogy ism√©t √ļjabb √°llamos√≠t√°snak n√©z√ľnk el√©be?

– Aki ezt √ļgy pr√≥b√°lja be√°ll√≠tani, hogy √°llamos√≠t√°s zajlik, az v√°gy√°lmot vagy d√©mont akar felfesteni, f√ľgg√Ķen att√≥l, hogy egyet√©rt vele, vagy √©ppen riogatni akar. Ha csak minim√°lis k√∂zgazdas√°gi ismeretekkel rendelkezik valaki, akkor egy ilyen v√°llalkoz√°sfejleszt√©sr√Ķl tudnia kell, hogy semmilyen √°llamos√≠t√°si h√°tt√©r nincsen benne √©s nem is kezelik √°llami tulajdonk√©nt – mondta Horv√°th Zsolt miniszteri biztos. Azonban m√°snap, az eg√©szs√©g√ľgyi sal√°tat√∂rv√©nyhez beny√ļjtott m√≥dos√≠t√°sok alapj√°n kider√ľlt, hogy m√©gis el√Ķv√°s√°rl√°si jogot kap az √°llam (igaz, csak a gy√≥gyszer√©szek ut√°n). Az indokl√°sban csak annyi szerepel, hogy √≠gy akarj√°k el√Ķseg√≠teni a gy√≥gyszert√°rak m√Ľk√∂d√©s√©ben a szakmai szempontok √©rv√©nyes√ľl√©s√©t √©s a magas sz√≠nvonal√ļ gy√≥gyszerell√°t√°st. Arr√≥l azonban m√©g semmit nem tudunk, hogyan fognak m√Ľk√∂dni az √°llami fenntart√°s√ļ patik√°k? Mint tulajdonos, vajon mennyire fog belesz√≥lni az √°llam a mindennapi m√Ľk√∂dtet√©sbe?

– Ha az √°llam r√° akarna tenyerelni a gy√≥gyszert√°ri h√°l√≥zatra, azt sokkal egyszer√Ľbben megtehetn√© ann√°l, mint hogy el√Ķv√°s√°rl√°si jogot szerez azon gy√≥gyszert√°rak tulajdonr√©szeire, amelyek√©rt nem jelentkezik patikus – √°ll√≠tja a Magyar Gy√≥gyszer√©szi Kamara eln√∂ke. Hank√≥ Zolt√°n szerint b√°r kellenek m√©g garanci√°k, b√≠zni lehet abban, hogy az √°llam jelenl√©te csak ideiglenes lesz a gy√≥gyszert√°rakban.

Az ellenz√Ķk szerint azonban azon gy√≥gyszert√°rak, amelyekben a gy√≥gyszer√©szek nem szeretn√©nek t√∂bbs√©gi tulajdont szerezni, a fenti s√©ma alapj√°n automatikusan √°llami fenntart√°s al√° ker√ľln√©nek, az √≠gy „√°llamos√≠tott” gy√≥gyszert√°rak sz√°ma ak√°r 400-500 is lehet. Paradox m√≥don ennek a gy√≥gyszert√°rral jelenleg nem rendelkez√Ķ beosztottak √©s l√°ncpatik√°kban dolgoz√≥k √∂r√ľln√©nek a legjobban, hiszen eset√ľkben el√Ķfordulhat, hogy jobban j√°rn√°nak, ha √°llami alkalmazottak lehetn√©nek. Azonban itt is felmer√ľlnek megv√°laszolatlan k√©rd√©sek: mib√Ķl lehet fenntartani olyan gy√≥gyszert√°rakat, amelyeket feltehet√Ķen az√©rt nem k√≠v√°nt megvenni senki, mert vesztes√©gesek, illetve hogyan, mib√Ķl √©s h√°ny dolgoz√≥t lehet kifizetni egy √°llami rendszerben?

Az a t√©ny viszont elgondolkodtat√≥, hogy az √°llamos√≠t√°s k√©rd√©se 63 √©vvel a magyar gy√≥gyszer√©szet legfeket√©bb napja ut√°n ism√©t felmer√ľlt, s tal√°n m√©g soha nem volt ennyire napirenden mint most, 2013-ban.
Dr. Molnár Zsuzsa ,gyógyszerész
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | mezesmozes - 2013. jķlius 17. 17:01:36
"Azonban itt is felmer√ľlnek megv√°laszolatlan k√©rd√©sek: mib√Ķl lehet fenntartani olyan gy√≥gyszert√°rakat, amelyeket feltehet√Ķen az√©rt nem k√≠v√°nt megvenni senki, mert vesztes√©gesek, illetve hogyan, mib√Ķl √©s h√°ny dolgoz√≥t lehet kifizetni egy √°llami rendszerben?"

A v√°lasz egyszer√Ľ: az √°llamos√≠t√°st k√∂vet√Ķen (persze csak majd a v√°laszt√°sok ut√°n), ezek a patik√°k √ļgy be lesznek z√°rva, mint ahogy lettek a "felesleges" falusi orvosi rendel√Ķk √©s iskol√°k.
#2 | postaimre - 2013. jķlius 17. 18:46:06
M√≥zi a Richter √©s a TEVA h√°l√≥zatai maradnak √©s m√©g p√°r kiemelt "maszek" pont √ļgy, mint a trafikos t√∂rt√©net. Nem igaz√°n l√©nyeg, hogy 5 faluval arr√©b lesz egy szem patika. Ja, hogy ki a patikus √©s ki nem, azt majd az "zsid√≥ √°llam" eld√∂nti ugyi! Ne tudj√°tok meg milyen sz√≠vat√°s megy m√°r most is az ilyen-olyan n√©ven fut√≥ gy√≥gyer √©s gy√≥gyk√©sz√≠tm√©nyes c√©gek k√∂z√©pvezet√Ķi szintj√©t√Ķl, persze lefel√© a kengyelfut√≥k ir√°ny√°ban. Vis√≠tanak is m√°r √©s nagyon nem kell magyar√°zkodni.
#3 | Perje - 2013. jķlius 18. 15:28:28
Az "okos" patikus teva -weboldalt haszn√°l. Az mindent megold helyette::D
http://www.weborv...HT1213.pdf:
A napokban olvastam, hogy több milliárdos adókedvezményt kapott néhány év alatt ez a gyógyszergyártó otthon.
K√≠v√°ncsi lenn√©k arra, hogy n√°lunk a strat√©giai partnernek nyilv√°n√≠tott c√©g le√°nya r√©szes√ľl-e ilyen el√Ķny√∂kben?

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.