Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

√öjra√≠rhat√≥ak az uni√≥s szerz√Ķd√©sek?


?????????????! Az Eur√≥pai Uni√≥ 28 tag√°llam√°ban 40 milli√≥ kisebbs√©gi polg√°r √©l, a kisebbs√©gv√©delem m√©gis kiz√°r√≥lag tag√°llami hat√°sk√∂rbe tartozik, nincsenek egys√©ges, k√∂telez√Ķ norm√°k ezen a t√©ren. Ezen a helyzeten k√≠v√°nnak v√°ltoztatni a Minority SafePack eur√≥pai polg√°ri kezdem√©nyez√©s tet√Ķ al√° hoz√≥ kisebbs√©gi szervezetek. Egymilli√≥ al√°√≠r√°sra lesz sz√ľks√©g √©s nem kis m√©rt√©kben a tag√°llami korm√°nyok √©s t√∂bbs√©gi lakoss√°g "emp√°ti√°j√°ra"

A magyars√°g k√ľl√∂nleges helyzetben van, hiszen tal√°n az egyetlen nemzet Eur√≥p√°ban, amely az anyaorsz√°gon k√≠v√ľl m√©g hat eur√≥pai √°llamban √©l √Ķshonos kisebbs√©gk√©nt.
Az Eur√≥pai Nemzetis√©gek F√∂derat√≠v Uni√≥ja (FUEN), az RMDSZ, a D√©l-Tiroli N√©pp√°rt √©s az Eur√≥pai Nemzetis√©gek Ifj√ļs√°gi Szervezete, szak√©rt√Ķk bevon√°s√°val Minority SafePack n√©ven dolgozott ki egy kisebbs√©gv√©delmi int√©zked√©scsomagot az Eur√≥pai Uni√≥ sz√°m√°ra az eur√≥pai √Ķshonos nemzeti √©s etnikai kisebbs√©gek v√©delm√©ben. Az eur√≥pai polg√°ri kezdem√©nyez√©st fel is vette napirendj√©re az Eur√≥pai Bizotts√°g, az √ļt azonban m√©g hossz√ļ addig, m√≠g b√°rmif√©le v√°ltoz√°s t√∂rt√©nhet a nemzeti kisebbs√©gek helyzet√©nek eur√≥pai uni√≥s szab√°lyoz√°s√°ban.

Vincze L√≥r√°nt FUEN-aleln√∂k, az RMDSZ k√ľl√ľgyi titk√°ra a N√©pszav√°nak elmondta, hogy tavaly √°prilis √≥ta, ami√≥ta a Lisszaboni Szerz√Ķd√©s lehet√Ķv√© tette az eur√≥pai polg√°ri kezdem√©nyez√©st "√©rz√©keny" kisebbs√©gi, kultur√°lis, politikai t√©mak√∂rben eddig m√©g senki sem √©lt a lehet√Ķs√©ggel. Egyetlen polg√°ri kezdem√©nyez√©s √©rt el az al√°√≠r√°sgy√Ľjt√©sig, s√Ķt annak sikeres befejez√©s√©ig, ez az iv√≥v√≠zhez val√≥ eur√≥pai jogr√≥l sz√≥lt. Akik √ļtnak ind√≠tott√°k, azt szeretn√©k el√©rni, hogy az iv√≥v√≠z ne legyen mag√°nos√≠that√≥, minden eur√≥pai polg√°rnak legyen joga √©s hozz√°f√©r√©se az eg√©szs√©ges iv√≥v√≠zhez.

A Minority SafePack kezdem√©nyez√Ķi is bizakod√≥k, annak ellen√©re, hogy nemr√©g √©pp T√Ķk√©s L√°szl√≥ nemzeti tan√°csa ugyancsak kisebbs√©gi, igaz, el√©gg√© lesz√Ľk√≠tett, az erd√©lyi magyars√°g auton√≥mia t√∂rekv√©seire koncentr√°l√≥ kezdem√©nyez√©st ny√ļjtott be el√Ķzetes normakontrollra, s az EB polg√°rokkal folytatott kommunik√°ci√≥√©rt felel√Ķs r√©szlege √ļgy √≠t√©lte meg, nincs t√∂rv√©nyes alap az elfogad√°s√°ra, mert a kisebbs√©g√ľgy nem uni√≥s hat√°sk√∂r.

Az RMDSZ √©s partnerei azonban egy k√∂z√∂s eur√≥pai javaslattal √°lltak el√Ķ. Vincze szerint az √∂v√©k olyan kezdem√©nyez√©s, amely az uni√≥s kompetenci√°k kapcs√°n megtal√°lta a kapcsol√≥d√°si pontokat, √©s mint ilyen teljesen illeszkedik az EU-s szab√°lyrendszerbe. Ez√©rt, tal√°n joggal rem√©lik, hogy ind√≠tv√°nyuk pozit√≠v fogadtat√°sra tal√°l. Arra pr√≥b√°lj√°k √∂szt√∂k√©lni az uni√≥s int√©zm√©nyeket, hogy a k√∂z√∂s jogrendszerben t√∂bb szerepeljen az eur√≥pai kisebbs√©gekr√Ķl, mint az a f√©l sor a Lisszaboni Szerz√Ķd√©s sz√∂veg√©ben, illetve egyes helyeken utal√°sok p√©ld√°ul a nyelvhaszn√°latra.

Nem gondolj√°k, hogy ezzel automatikusan kivehet√Ķ nemzeti hat√°sk√∂rb√Ķl a kisebbs√©gi k√©rd√©s, de rem√©lik, hogy kialak√≠that√≥ egy keretszab√°lyoz√°s. Vannak biztat√≥ jelek, uni√≥s szak√©rt√Ķk v√©lem√©nyezt√©k az int√©zked√©scsomagot √©s √°ll√≠tott√°k, hogy elfogadhat√≥. "Viszont ha az uni√≥s int√©zm√©nyek viszonyul√°s√°t vessz√ľk a kisebbs√©gi k√©rd√©shez, amit √©n √ļgy szoktam fogalmazni, hogy a null√°hoz a null√°hoz k√∂zel√≠t, ak√°r pesszimist√°k is lehetn√©nk. De most ki kell v√°rni a v√©g√©t"- fogalmazott a FUEN aleln√∂k.

A szerz√Ķd√©sek m√≥dos√≠t√°sa n√©lk√ľl nyilv√°nval√≥an nem ker√ľlhet k√∂z√∂ss√©gi jogk√∂rbe a kisebbs√©gi k√©rd√©s szab√°lyoz√°sa. Nem is ez az els√Ķdleges c√©l, "azt l√°tnunk kellett m√°s politikai ter√ľleteken, hogy b√°r nincsen kompetenci√°ja az Uni√≥nak e t√©ren, de megfogalmazhat politik√°kat, javaslatokat, el√Ķseg√≠thet int√©zked√©seket. Ezt szeretn√©nk a kisebbs√©gi t√©m√°ban is, hogy a k√ľl√∂nb√∂z√Ķ r√©szter√ľleteken fellelhet√Ķ eddigi szab√°lyoz√°sokat egys√©ges rendszerbe foglalj√°k a rom√°niai kisebbs√©gi t√∂rv√©nyhez hasonl√≥an, illetve √ļj int√©zked√©sekkel er√Ķs√≠ts√©k meg. Mindez persze az EU szintj√©n is politikai √©s int√©zm√©nyek k√∂zti alkuk f√ľggv√©nye" - hangs√ļlyozta Vincze.

Az RMDSZ politikus elmondta, a gazdas√°gi v√°ls√°g is azt bizony√≠tja, hogy az Uni√≥ folyamatos fejl√Ķd√©sben van int√©zm√©nyi szintek √©s szab√°lyoz√°sok ter√©n is. A gazdas√°gi korm√°nyz√°s kapcs√°n az elm√ļlt √©vekben olyan int√©zked√©sek sz√ľlettek, amelyekr√Ķl kor√°bban azt lehetett volna mondani, hogy s√©rtik a tag√°llami kompetenci√°kat. Ez√©rt mer√ľlt fel egyre hangs√ļlyosabban, hogyha m√©g tov√°bbi l√©p√©sek t√∂rt√©nnek a k√∂z√∂s uni√≥s korm√°nyz√°s fel√©, azt m√°r a szerz√Ķd√©sek m√≥dos√≠t√°sa n√©lk√ľl nem lehet megtenni.

√Čs ebben √ļjabb es√©lyt l√°tnak a kisebbs√©gv√©delmi csomag kezdem√©nyez√Ķi. "Ha lehet√Ķv√© v√°lhatna az uni√≥s szerz√Ķd√©sek m√≥dos√≠t√°sa, akkor egy√©rtelm√Ľ, hogy nem lehet lesz√Ľk√≠teni csak a gazdas√°gi korm√°nyz√°sra, hanem √ļj javaslatokat lehet megfogalmazni m√°s probl√©m√°s ter√ľleteken is. P√©ld√°ul a kisebbs√©gv√©delemben. Mi k√©szen √°llunk ezzel a javaslatcsomaggal, b√°rmi legyen is a sorsa. Nyugodtan elmondhatjuk, ez olyan aj√°nlat, ami nem elvenni akar b√°rmit az eur√≥pai t√∂bbs√©gi nemzetekt√Ķl, hanem hozz√°adni az eur√≥pai soksz√≠n√Ľs√©ghez" fogalmazott a kisebbs√©gi politikus.

Vincze L√≥r√°nt nem rejtette v√©ka al√° azt sem, hogy sz√°molni kell a tag√°llamok √©rz√©kenys√©g√©vel. Ezzel komolyan sz√°molnak f√Ķk√©pp Franciaorsz√°gban √©s G√∂r√∂gorsz√°gban, de a r√©gi√≥nkban is. √Ām mindezek ellen√©re rem√©nykednek abban, hogy nem egyes tag√°llamok ellenvet√©se miatt hi√ļsul meg a regisztr√°ci√≥. Amennyiben ez megvan, a t√°mogat√≥ al√°√≠r√°sok √∂sszegy√Ľjt√©s√©ben m√°r a t√∂bbs√©gi lakoss√°gra is sz√°m√≠tanak. Az igazi kih√≠v√°s a t√∂bbs√©gi t√°rsadalmak megsz√≥l√≠t√°sa lesz, v√©lekedik a FUEN-aleln√∂k.

A lehet√Ķs√©g, amellyel √©lni kell

Az Eur√≥pai Uni√≥ 2012 √°prilisa √≥ta teszi lehet√Ķv√©, hogy polg√°rai az eur√≥pai polg√°ri kezdem√©nyez√©s jog√°val √©ljenek. Ez legink√°bb a tag√°llami n√©pszavaz√°shoz hasonl√≠that√≥, azt jelenti, hogy olyan javaslattal, amelyet az EU legkevesebb h√©t √°llam√°nak egymilli√≥ polg√°ra t√°mogat al√°√≠r√°s√°val, az Eur√≥pai Bizotts√°gnak foglalkoznia kell. Az EB jogszab√°lyt alkothat az adott k√©rd√©sk√∂rben, amennyiben az √∂sszhangban √°ll az eur√≥pai uni√≥s alapszerz√Ķd√©ssel √©s ir√°nyelvekkel. Az al√°√≠r√°sgy√Ľjt√©s akkor kezd√Ķdhet el, ha a Bizotts√°g meg√°llap√≠tja, hogy az uni√≥nak jogosults√°ga van a javasolt szab√°lyoz√°sra, az egymilli√≥ al√°√≠r√°snak egy √©v alatt kell √∂sszegy√Ľlnie.

A Minority SafePack kisebbs√©gv√©delmi eur√≥pai polg√°ri kezdem√©nyez√©st a d√©l-tiroli Brixenben, j√ļnius 21-13 k√∂z√∂tt megrendezett FUEN kongresszuson ind√≠tott√°k hivatalosan √ļtj√°ra. Br√ľsszelben a polg√°ri kezdem√©nyez√Ķ bizotts√°g tagjai jegyezt√©k be h√©tf√Ķn az Eur√≥pai Bizotts√°g online platformj√°n: Hans Heinrich Hansen, a FUEN eln√∂ke, Kelemen Hunor, az RMDSZ eln√∂ke, Anke Spoorendonk, Schleswig-Holstein tartom√°ny korm√°ny√°nak minisztere, Jannewietske de Vries, fr√≠zf√∂ldi miniszter, Karl-Heinz Lambertz, a belgiumi n√©met ajk√ļ k√∂z√∂ss√©g minisztereln√∂ke, Valentine Inzko, az ENSZ Bosznia Hercegovinai f√Ķk√©pvisel√Ķje √©s Luis Durnwalder, D√©l Tirol auton√≥m tartom√°ny korm√°nyz√≥ja.

Több száz etnikum a kontinensen

Eur√≥pa 47 √°llam√°ban minden hetedik ember valamely √Ķshonos nemzeti kisebbs√©g vagy etnikai csoporthoz tartozik. √Ėsszess√©g√©ben 340 √Ķshonos nemzeti kisebbs√©g √©l az √∂reg kontinensen, 100 milli√≥ polg√°r ezen kisebbs√©gi csoportok valamelyik√©nek tagja. Az Eur√≥pai Uni√≥ban sem elhanyagolhat√≥ ez az ar√°ny. Az Uni√≥nak 23 hivatalos nyelve van √©s tov√°bbi, mintegy 60 kisebbs√©gi √©s region√°lis nyelvet besz√©l √∂sszesen 40 milli√≥, kisebbs√©gben √©l√Ķ uni√≥s polg√°r.

Ezen t√°rsadalmi csoportok legnagyobb r√©sz√©nek nincsen politikai k√©pviselete sem orsz√°g√°ban, sem az uni√≥s int√©zm√©nyekn√©l. √ćgy van ez Magyarorsz√°gon is, ahol m√°ig nincs parlamenti k√©pviselete a nemzeti √©s etnikai kisebbs√©geknek. Az √ļj v√°laszt√°si t√∂rv√©ny is csak r√©szben orvosolja ezt a helyzetet a sz√≥sz√≥l√≥ int√©zm√©ny√©vel. Az RMDSZ √©s partnerei √°ltal √ļtnak ind√≠tott Eur√≥pai Polg√°ri Kezdem√©nyez√©s ezen is v√°ltoztatni szeretne.

A hat√°ron t√ļli magyars√°g ilyen tekintetben jobb helyzetben van, hiszen mindk√©t uni√≥s szomsz√©dunkban, Rom√°ni√°ban √©s Szlov√°ki√°ban, a helyi magyars√°g parlamenti, id√Ķnk√©nt korm√°nyt√©nyez√Ķ is, √©s mindk√©t k√∂z√∂ss√©g az Eur√≥pai Parlamentben is jelen van.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | rozsola - 2013. jķlius 18. 18:26:22
Alakulgat ez : Szentkorona , Erdély , kissebbségek , autonómia , Trianonrevizió , Európai cigányellenesség stb
Izrael pedig h√°bor√ļ sz√©l√©n √°ll.
#2 | 9323 - 2013. jķlius 18. 20:33:40
"√Ķshonos nemzeti kisebbs√©g vagy etnikai csoporthoz"
A teljess√©g ig√©nye n√©lk√ľl: baszkok, √≠rek, magyarok, bajorok...
J√≥ lenne t√©nyleg, ha valaki m√°r fel tudn√° karolni az √ľgy√ľnket :D

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.