Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Milliárd eurós álom után sokmilliárd forintos pofáraesés a becsõdölt Tópark lakópark
Kevés ingatlanfejlesztési projekt ér véget olyan látványos kudarccal, mint a Törökbálint határában épített Tópark iroda- és lakópark. Az egymilliárd euró tervezett költségû beruházásból csak az elsõ ütem egy része: az alapinfrastruktúra és az épületek szerkezete készült el, mikor a finanszírozó Eurohypo AG 2010 végén kiszállt a projektbõl. A sajtóban leginkább szellemvárosként emlegetett beruházásban az alvállalkozó cégeknek több mint kétmilliárd forintja ragadt bent.

*****

Az Ă©pĂ­tõipari csõdök csĂşfos vĂ©gjátĂ©kát vetĂ­ti elõre, hogy a generálkivitelezõ Deutsche General Bau Kft. tavaly Ă©v vĂ©gĂ©n, egy Ă©vvel a projekt lefagyása után, nem sokkal a felszámolási eljárás megindulása elõtt, a szĂ©khelyĂ©t Zalaegerszegre helyezte át. JĂłzan Ă©sszel beláthatĂł indoka a szĂ©khelyváltoztatásnak nincs – hacsak nem az, hogy a VegyĂ©pszernek is nagyon bejött a Zala Megyei BĂ­rĂłság által felĂĽgyelt felszámolási eljárás. A befektetõk számára pedig bevĂ©tel szempontjábĂłl az utolsĂł izgalmakat az a kĂ©rdĂ©s jelentette, hogy vajon a posztapokaliptikus hangulatĂş betonrengetegben forgatják-e a Die Hard 5 egyes jeleneteit – de ez sem jött össze. Most indulĂł sorozatunkban a fĂ©lbemaradt gigaberuházás eddig fel nem tárt összefĂĽggĂ©seit kĂ­sĂ©reljĂĽk meg bemutatni.

Egy igazán merész álom

Pedig a projekt ígéretesen indult: a beruházás kitalálóját, Petrovszky Gábort, a Petro-Cartell Nemzetközi Ingatlanforgalmazó Kft tulajdonosát a hazai ingatlanfejlesztés legnagyobb tehetségeként tartotta számon a szakma: az ilyen karrierekre mondják, hogy üstökösszerû. A projekt indulásakor még csak 35 éves Petrovszky mögött ekkor már olyan kiugróan sikeres beruházások vannak, mint a Belle Epoque Irodaház, és a Tópark is ezt ígérte: 2009-ben rangos nemzetközi díjat is kapott a projekt.

Az eredeti elkĂ©pzelĂ©s szerint egy sajátos, vegyes urbanisztikai funkciĂłkat kiszolgálĂł kisváros Ă©pĂĽlt volna fel az M1-es Ă©s az M7-es autĂłpályák bevezetõ szakasza közti 180 hektáros terĂĽleten. A projekt tervezett összköltsĂ©ge – legalábbis a beruházás mögött állĂł magánszemĂ©lyek hangzatos nyilatkozatai szerint – meghaladta volna az egymilliárd eurĂłt, de a tervezett Ă©s vĂ©gĂĽl torzĂłban maradt elsõ ĂĽtemre is 300 milliĂł eurĂłs költsĂ©gvetĂ©st kalkuláltak. A tervezĂ©s – legalábbis a beruházĂł Walker and Williams Zrt. szerint – 2005-ben indult, Ă©s kĂ©t Ă©vig dolgozott rajta 130 ember.

2007-ben elkezdõdött az ingatlanok Ă©rtĂ©kesĂ­tĂ©se, Ă©s a válság kitörĂ©sĂ©ig ezen a terĂĽleten látszĂłlag nem is volt komoly problĂ©ma. 2008-ban a beruházĂłk olyan szereplõket tudtak megnyerni a projektben valĂł szerepvállalásra, mint a Gyurcsány–kabinet volt szakállamtitkárát, Pimper Richárdot, vagy Kuncze Gábort. Ă•k ketten egĂ©szen idĂ©n márciusig a beruházásban kulcsszerepet játszĂł Bia-Projekt IngatlanforgalmazĂł Zrt-ben viseltek tisztsĂ©get: Pimper vezĂ©rigazgatĂł volt, Kuncze pedig a felĂĽgyelõbizottság elnöke. A társaság vezetõi között fölbukkannak azonban azok a szereplõk is, akik ugyan a TĂłpark körĂĽli bonyolult cĂ©ghálĂłzat meghatározĂł tagjai, de igazán fontos szerepet csak a projekt bedõlĂ©se után kezdenek játszani.

„Mi csak Ă©pĂ­tõipari, szakmai szempontbĂłl fogjuk megĂ­tĂ©lni mindkettejĂĽk munkáját. Ă•rĂĽltsĂ©g lenne összefonĂłdni a politikával”– nyilatkozta KunczĂ©Ă©k szerepvállalásárĂłl a beruházĂł Walker and Williams Group elnöke, az egĂ©sz beruházás egyik kulcsfigurája, az ex-bankár Lotfi Farbod. A Bia-Projekt 2011. november 10-Ă©n tette át a szĂ©khelyĂ©t Zalaegerszegre, a Köztársaság Ăştja 17. számra. Éppen aznap, amikor a generálkivitelezõ Deutsche General Bau (DGB) Kft. is ide költözött. NĂ©hány hĂłnappal kĂ©sõbb aztán mindkĂ©t cĂ©ggel szemben megindult a felszámolási eljárás. Az ex-bankár állĂ­tását nĂ©mikĂ©pp megkĂ©rdõjelezi, hogy hĂ­rek szerint nagyon komoly lobbi folyt a terĂĽletre vonatkozĂł, a törökbálinti önkormányzat hatáskörĂ©be tartozĂł szabályozási terv ĂĽgyĂ©ben. A lobbi sikeres volt, a törökbálinti kĂ©pviselõ-testĂĽlet 2007 tavaszán elfogadta a TĂłpark számára kedvezõ szabályozási tervet, dacára annak pĂ©ldául, hogy a Budapest-BĂ©cs gyorsvasĂşt tervezett nyomvonala Ă©pp a terĂĽleten haladt keresztĂĽl.

A folyamat rĂ©sze volt, hogy a 2006-ban polgármesterrĂ© választott Keller LászlĂłt, aki nem mutatkozott a projekt barátjának, csak Ăşgy sikerĂĽlt eltávolĂ­tani az ĂştbĂłl, hogy a jobboldali többsĂ©gĂ» kĂ©pviselõtestĂĽlet feloszlatta önmagát – a 2008 januárjában megtartott helyi választáson aztán a fideszes jelölt nyert (másfĂ©l Ă©vvel vagyunk Ă•szöd után ekkor). A rĂ©gi-Ăşj polgármesterrõl, Turai IstvánrĂłl pedig köztudott volt, hogy teljes mellszĂ©lessĂ©ggel támogatja a TĂłpark-projektet. A szabályozási tervet tartalmazĂł rendeletet viszont az AlkotmánybĂ­rĂłság több ponton is törvĂ©nysĂ©rtõnek találta, Ă©s 2011. jĂşniusában megsemmisĂ­tette. Igaz, ekkorra már szerkezetkĂ©sz állapotban lĂ©võ hatalmas Ă©pĂĽletek álltak a gyorsvasĂşt tervezett nyomvonalán. Sõt, ekkorra már az utolsĂł alvállalkozĂłk is levonultak az Ă©pĂ­tkezĂ©s helyszĂ­neirõl.

Cicaharc a romok felett

HĂ­rek szerint a beruházĂł Walker and Williams Zrt. 2011. õszĂ©n pert indĂ­tott a fõ finanszĂ­rozĂł Eurohypo AG ellen – álláspontjuk szerint a projekt összeomlásának az az oka, hogy a pĂ©nzintĂ©zet egy Ă©vvel korábban el nem fogadhatĂł indokok alapján leállĂ­totta a számlák kifizetĂ©sĂ©t. A Walker Ă­gy maga sem tudta tovább finanszĂ­rozni az Ă©pĂ­tkezĂ©st. A tĂ­pustörtĂ©net jegyeit mutatĂł, felszámolási eljárásba torkollĂł folyamatbĂłl termĂ©szetesen itt sem hiányoznak az ilyen beruházások elmaradhatatlan szereplõi, az alvállalkozĂłi láncolat vĂ©gĂ©n állĂł, a tĂ©nyleges munkát elvĂ©gzõ, ki nem fizetett vállalkozások: csak a szerkezetĂ©pĂ­tõ cĂ©geknek bõ egymilliárd forintnyi követelĂ©se van az immár jogilag is fizetĂ©skĂ©ptelennek nyilvánĂ­tott generálkivitelezõvel, a Deutsche General Bau Kft-vel szemben.

A finanszĂ­rozás leállĂ­tásában ugyanakkor nemcsak az anyabank profiltisztĂ­tása játszott szerepet: informáciĂłink szerint problĂ©mák voltak a költsĂ©gek szerkezetĂ©vel, a projekt elõrehaladásával illetve az ingatlanok Ă©rtĂ©kesĂ­tĂ©sĂ©vel is. A generálkivitelezõ DGB Kft. mindenesetre 2011. legvĂ©gĂ©n vĂ©gelszámolást kezdemĂ©nyezett maga ellen, ami tavaly májusban átalakult felszámolási eljárássá – ennek a forgatĂłkönyvnek a cĂ©g szempontjábĂłl nem csak a fĂ©l Ă©v haladĂ©k volt a hozadĂ©ka, hanem hogy az eljárás átalakulásával a cĂ©g által választott vĂ©gelszámolĂł Kossuth Holding Zrt. vált a cĂ©g felszámolĂłjává.

A halott projekten valĂłsággal tenyĂ©sznek a jogi eljárások: sajtóértesĂĽlĂ©s szerint az eddigieken tĂşl a projektgazda EIK EurĂłpai InnováciĂłs Központ Kft. Ă©s a generálkivitelezõ DGB Kft kölcsönösen bepereltĂ©k egymást: a projektgazda a teljesĂ­tĂ©sek, a fõvállalkozĂł a fizetĂ©s elmaradását kĂ©ri számon a másik fĂ©len – de vajon nem ugyanaz a tulajdonosi kör áll-e a pereskedõ felek mögött? És hogy kerĂĽl a kĂ©pbe a megmentõnek bejelentkezõ Purple Star Menedzsment Kft.? MiĂ©rt fizettĂ©k ki egyedĂĽlikĂ©nt a Moratus Kft-t? Mi köze van a mĂ»pártolĂłkĂ©nt Ă©s befektetõkĂ©nt ismert Kovács Gábornak a TĂłparkhoz? KiderĂĽl a következõ rĂ©szekbõl.

Becker András
Link

Hozzászólások


#1 | kincses - 2013. július 19. 00:43:36
HÚÚÚ, hát lopni lassan csak országos méretekben érdemes...
#2 | 9323 - 2013. július 19. 04:25:24
A Borbélyék által már sokszor emlegetett kossutholding?
Az a cég nem is létezhetne már, nemhogy felszámolásokat intézhessen...
#3 | ijfeszito - 2013. július 19. 07:35:51
Hûha tán homok került a betelepülõ projektbe? Ezért álltak le a bevásárlóközpont és lakópark,kaszinó és egyéb beruházások? Hogy lesz így meg az 1 milla új munkahely? Mindjárt sírva fakadok. s_*_francba

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.