Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Öt év börtönt kapott az orosz ellenzék vezetõje, Alekszej Navalnij


Ki fizeti a révészt? Ezzel nagy nemzetközi vihart okozhat a kormány

Azok, akik aktĂ­van követik az orosz belpolitikai esemĂ©nyeket, fokozottan várták a csĂĽtörtöki, jĂşlius 18-ai napot: ekkorra volt ugyanis kitĂ»zve az Alekszej Navalnij orosz ĂĽgyvĂ©d, blogger, ellenzĂ©ki vezetõ, Ă©s moszkvai polgármester jelölt ĂĽgyĂ©ben az Ă­tĂ©lethirdetĂ©s. Hiába bĂ­ztunk az orosz igazságszolgáltatás mesebeli tisztaságában – Navalnij öt Ă©v börtönt kapott, Ă©s ezzel egyĂĽtt az orosz belpolitika a szovjet idõk szintjĂ©re sĂĽllyedt vissza.

Alekszej Navalnijról, az orosz polgári ellenzék sztárjáról és annak legismertebb vezetõjérõl sokat írtunk a Kitekintõn. Többek között akkor is, amikor több százezres tüntetések egyik szervezõjeként tavaly az utcára vitte a lakosságot, vagy amikor a Keleti olajvezeték építése közben óriási, több mint 4 milliárd dolláros sikkasztásokra derített fényt, vagy amikor július elején az orosz koncepciós perekrõl polemizáltunk. Navalnij az elmúlt években kiemelkedõen hiperaktív politikusnak bizonyult, nem telt el gyakorlatilag olyan hét, hogy nem publikált volna egy újabb leleplezést az orosz pártelit valamely tagjáról.
Kattintson és nézegessen képeket a tavalyi orosz tüntetésekrõl,
az elmúlt 20 év legnagyobb tüntetéseirõl!

A jelenleg 37 Ă©ves Navalnij politikai pályáját mĂ©g 13 Ă©ve kezdte, amikor 2000-ben belĂ©pett a Javlinszkij fĂ©le Jabloko pártba. JablokĂłban azonban nem alakult ki jĂł kapcsolat közte Ă©s a párt vezetĂ©se között, Ă©s 2007-ben elhagyta azt (pontosabban kizárták). 2007-ben a „NĂ©p” mozgalom egyik alapĂ­tĂłjává vált, Ă©s ugyanettõl az Ă©vtõl kezdve azzal kezdett foglalkozni, hogy rĂ©szvĂ©ny vásárlások rĂ©vĂ©n belĂ©pĂ©st nyert a legnagyobb orosz állami vállalatokhoz (pl. VTB Bank, Transznyefty) Ă©s a rĂ©szvĂ©nyesek Ă©rdekeit kĂ©pviselve a vállalatok vezetĂ©sĂ©ben uralkodĂł sikkasztásokrĂłl nyomozott. EkkortĂłl kezdett feltĂ»nni a nyilvánosság elõtt, Ă©s az általa publikált anyagok a VTB-ben törtĂ©nõ visszaĂ©lĂ©sekrõl (2007), illetve a Transznyefty vezetõinek Ăłriási sikkasztásairĂłl (2010) szenzáciĂłvá váltak az orosz politikai közĂ©letben. A Livejournalon vezetett blogja töretlenĂĽl az Ă©lre tört, mĂ­g vĂ©gĂĽl a három legolvasottabb orosz blog egyike nem lett, napi több százezres olvasottsággal.
Navalnij moszkvai polgármester választáshoz készült plakátja, 2013 júniusa.

Navalnij 2013 júniusában jelentette be az indulási szándékát a közelgõ moszkvai polgármester választáson, és egész június-júliusban stábjával együtt kampányolt. Miután megszerezte az induláshoz szükséges feltételeket - ironikus módon - július 17-én, vagy egy nappal az ítélet hirdetés elõtt fogadták el hivatalosan is polgármester jelöltként.
„EgysĂ©ges Oroszország – a CsalĂłk Ă©s Tolvajok Pártja”

Éppen Navalnij volt az, aki 2011 Ăłta bevezette az orosz politikai köztudatba az „EgysĂ©ges Oroszország – a CsalĂłk Ă©s Tolvajok Pártja” kifejezĂ©st, amely immár visszavonhatatlanul összefonĂłdott a kormánypárttal, hatalmas presztĂ­zsvesztesĂ©get okozva annak (közel sem vĂ©letlen, hogy Putyin tavaly Ăłta már nem is a kormánypártra, hanem az általa 2012-ben lĂ©trehozott EgysĂ©ges NĂ©pi Frontra igyekszik Ă©pĂ­teni).

Navalnij legnagyobb gyermekĂ©nek azonban a 2010 decemberĂ©ben lĂ©trehozott „RoszPil” szervezet tekinthetõ, amely közadományokbĂłl egy hivatásos stábot foglalkoztat, akik állami beszerzĂ©sekrõl Ă©s állami korrupciĂłrĂłl publikálnak ĂĽtõsebbnĂ©l ĂĽtõsebb anyagokat.

LegutĂłbbi leleplezĂ©s nĂ©hány napja, jĂşlius 16-án szĂĽletett, Ă©s az Orosz Vasutak vezetõje, Vlagyimir Jakunyin hatalmas vagyonárĂłl Ă©s birtokárĂłl. Az egyetlen orosz vasĂşttársaságot 2005 Ăłta vezetõ Jakunyin vagyona nehezen becsĂĽlhetõ meg a rokonain keresztĂĽl kiĂ©pĂ­tett offshore hálĂłzata rĂ©vĂ©n, de sokan elmond már az a tĂ©ny, hogy a nemrĂ©g felĂ©pĂ­tett birtoka több mint száz milliĂł dollárt Ă©r (a cári idõket idĂ©zõ kastĂ©ly mellett pĂ©ldául csak a szauna-rendszer foglal el 2000 nĂ©gyzetmĂ©tert, de van mestersĂ©gesen kiĂ©pĂ­tett tĂłrendszere Ă©s saját temploma is…

Navalnijnak azért kellett sietnie ez utóbbi publikációval, mert az ellene közel egy éve húzódó bírósági per ítélete július 18-ára, csütörtökre volt kitûzve. Az orosz polgári ellenzék legismertebb emberét már gyakorlatilag 2009 óta fenyegették, hiszen látszott, hogy alig néhány év alatt igen sokat tudott elérni. Nem lévén sem televízió, sem nyomtatott sajtó a háta mögött egy brand-et épített maga köré: amíg 2011-ben az orosz lakosság még csupán 6 százaléka ismerte, 2012-ben ez már a lakosság negyedére nõtt, 2013 elején viszont már minden harmadik ember Oroszországban tudta, ki az a Navalnij és hogy mit is csinál. Elég impozáns eredmény Oroszország méretét és 143 milliós lakosságát figyelembe véve.
Navalnij egyik akciója során, 2013 júliusában (forrás: navalny.livejournal.com)

Mind e mellet azonban sajnos csak idõ kĂ©rdĂ©se volt, hogy mikor törtĂ©nik vele valami rossz. Ilyen mĂ©rtĂ©kĂ» nĂ©pszerĂ»sĂ©g Ă©s politikai kisugárzás Oroszországban, pláne ha mindez a vezetõ párt ellenĂ©ben törtĂ©nik, nem a hosszĂş Ă©s nyugodt Ă©let záloga. Navalnijon már rĂ©gĂłta kerestek fogásokat, több Ă©ve folyamatosan lehallgattak, vĂ©gĂĽl amikor már nem tudtak, mit csinálni vele, hát kreáltak egy kirakat pert – pont olyat, amilyenek annak idejĂ©n a SzovjetuniĂłban törtĂ©ntek, csak hogy azoknak nem volt akkora publicitása. A bĂ­rĂłsági per lĂ©nyege, hogy Navalnij egy állami erdĂ©szeti vállalat, a „Kirovlesz” vezetõjĂ©nek, Vjacseszláv Opaljevnek adott helytelen tanácsot, hogy egy bizonyos cĂ©ggel kössön szerzõdĂ©st (amely cĂ©ghez maga Navlanijnak egyĂ©bkĂ©nt semmi köze nem volt), Ă©s ami miatt a Kirovlesz állĂ­tĂłlagosan 16 milliĂł rubel kárt szenvedett (111 milliĂł Ft). Az már a non-szensz rĂ©sze, hogy Opaljev, akinek viszont tĂ©nyleg közvetlen köze volt az ĂĽgyhöz, csak nĂ©gy Ă©v felfĂĽggesztett börtönt kapott…
Néhány nappal ezelõtt a twitterre került fel Navalnij feleségének a fotója, amelyen
egy lista alapján a férje számára vásárol be mindazt, amire annak a börtönben szüksége
lehet: így többek között higiéniai eszközök, mûanyag pohár és tányér, borotva,
vízforraló, kávé, cukor, csoki, stb.

Ami miatt kifejezetten csodálhatjuk Navalnijt, az a határozottsága, Ă©s a saját ĂĽgyĂ©be vetett hite. Évek Ăłta tudta, hogy mi fenyegeti, mire számĂ­that. Az egĂ©sz pályafutása gyakorlatilag afelĂ© haladt, hogy egyszer egy orosz börtönben találja magát, ahonnan nincs menekvĂ©s Ă©s nincs remĂ©ny – ehhez csak elĂ©g volt a rácsok mögött lassan kiöregedõ Hodorkovszkijra pillantania. Navalnijnak van felesĂ©ge, Ă©s kĂ©t gyermeke: 12 Ă©ves Darja Ă©s 5 Ă©ves Zahar. Ă–nök is vĂ©gigcsinálták volna? Én ilyen körĂĽlmĂ©nyek között biztosan nem maradnĂ©k, a saját Ă©letem Ă©s családom fontosabb annál, hogy hõst (mártĂ­rt) csináljak magambĂłl egy eszme Ă©rdekĂ©ben. Navalnij ott maradt.

Tegnap, jĂşlius 18-án csĂĽtörtökön a bĂ­rĂłság öt Ă©v börtönre Ă­tĂ©lte. Navalnijt Ă©s társát Pjotr Oficerovot, aki egy Ă©vvel kevesebbet kapott, rögtön az Ă­tĂ©lethirdetĂ©s után vettĂ©k õrizetbe Ă©s kĂ­sĂ©rte el a fegyveres konvoj, miközben elbĂşcsĂşzott a lemerevedett arcĂş felesĂ©gĂ©tõl. Mindenki tudatosan kĂ©szĂĽlt erre a pillanatra, ám ugyanakkor mĂ©gis Ă©lt bennĂĽnk egy remĂ©ny, mint a mesĂ©kben, hogy a jĂłnak gyõzedelmeskednie kell a rossz felett, de sajnos a valĂłs Ă©letben ez nem Ă­gy törtĂ©nik…
Az elsõ ember még nagyon fél, mert egyedül van, a
második, harmadik, negyedik még jobban, mert a
többiek nincsenek mellettük, de ahogy egyre többen
lesznek, már nincs mitõl tartaniuk (Navalnij búcsú
bejegyzése a blogjában, július 17-én)

A Navalnij-ra kiszabott Ă­tĂ©let számos vezetõ nyugati lap fõcĂ­mlapjára kerĂĽlt – Ă­gy kiemelten Ă©s rendhagyĂłan foglalkozott vele a New York Times, a Wall Street Journal, Le Monde, BBC News vagy a Deutsche Welle. E mellett a #navalny csĂĽtörtökön a Twitteren a trendek vezetõjĂ©vĂ© vált.

Habár a helyzet most az ellenkezõjérõl tanúskodik, mégis jó lenne hinni abban, hogy egyszer csak minden megfordul, és Alekszej Navalnij ebben még aktív szerepet fog játszani. Nem hiába hasonlította csütörtökön az egyik orosz lap Navalnijt Nelson Mandelához: az apartheid rendszer elleni dél-afrikai vezetõ éppen tegnap, július 18-án ünnepelte a 95. születésnapját. Õ azonban 27 évet ült börtönben ahhoz, hogy egyszer minden jóra forduljon.
Link

Hozzászólások


#1 | rozsola - 2013. július 19. 16:36:51
SĂ­rjak vagy nevessek ?
#2 | kukackac - 2013. július 19. 20:23:54
politikus.ru/uploads/posts/2013-07/thumbs/1374231753_06e25cb2d166.jpg
#3 | mezesmozes - 2013. július 19. 21:20:19
Sz@rok rá hehe..
#4 | Perje - 2013. július 19. 23:04:43
Õ volt az, aki felhívta a figyelmet a moszkvai magyar kereskedelmi kirendeltség épületének bagóért történt eladásra is, amit a vevõ , az askenázi éber aztán busás haszonnal passzolt tovább az orosz államnak. Hogy abból mennyi ketyeghetett vissza a magyar zsebekbe, már soses fogjuk megtudni.
Csak az zavar vele kapcsolatban, hogy Amerikában a Yalen tanult egy ideig. Innentõl kezdve nem bátornak, hanem am-bátornak tartom. Egy kiszemeltnek, akivel kormányt lehet döntetni, s közbe a nép nemzeti hõsnek tartja, és megmozdul érte.
Esete mégis intõ példa minden blogger számára.
#5 | No Shadow Government - 2013. július 20. 19:52:33
Welcome to Moscow :)
fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/428090_369512279733709_1196035459_n.jpg

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.