Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Szoci√°lis robban√°s fenyeget az EU-ban


Van megold√°s! √Ātalak√≠t√≥m√Ľt√©t! Mennyi hamburger, st√©k √©s s√∂ral√°t√©t lehetne ennyi fiatalb√≥l?
Az Eur√≥pai Uni√≥ j√ļniusban megrendrezett cs√ļcstal√°lkoz√≥j√°n megjelent √°llamf√Ķk abban √°llapodtak meg, hogy nyolcmilli√°rd eur√≥t bocs√°tanak a fiatalok munkan√©lk√ľlis√©g√©nek enyh√≠t√©s√©re 2014-ben √©s 2015-ben. Spanyolorsz√°gban √©s G√∂r√∂gorsz√°gban k√ľl√∂n√∂sen dr√°mai a helyzet, √°m a n√©h√°ny √©vvel ezel√Ķtti p√°rizsi, valamint a stockholmi zavarg√°sok mutatt√°k: m√©g azokban az √°llamokban is t√°rsadalmi robban√°s fenyeget a fiatalok magas munkan√©lk√ľlis√©ge miatt, amelyekn√©l nem is annyira kir√≠v√≥ az √°ll√°stalanok ar√°nya.

Eur√≥pa sz√°m√°ra a fiatalok munkan√©lk√ľlis√©ge jelenti az egyik legnagyobb gondot, amely sz√°mos vesz√©lyt rejt mag√°ban. Az Eurostat adatai szerint √°prilisban az Eur√≥pai Uni√≥ban 26,5 milli√≥ ember volt √°ll√°s n√©lk√ľl, k√∂z√ľl√ľk 5,6 milli√≥ volt a 25 √©v alatti fiatal. Ez 100 ezerrel t√∂bb az egy √©vvel kor√°bban k√∂z√∂lt adatn√°l.
Mik√∂zben N√©metorsz√°gban √∂t sz√°zal√©k al√° cs√∂kkenhet a munkan√©lk√ľlis√©g ar√°nya, s egyre nagyobb az ig√©ny a fiatal munkaer√Ķre, G√∂r√∂gorsz√°g √©s Spanyolorsz√°g szomor√ļ versenyt v√≠v egym√°ssal. A munkan√©lk√ľlis√©g tekintet√©ben az uni√≥ 28 orsz√°ga k√∂z√ľl Ath√©nban √©s Madridban a legmagasabb az √°ll√°stalanok ar√°nya. Az OECD adatai szerint r√°ad√°sul 2014-ben sem fog javulni a helyzet, s a g√∂r√∂g√∂kn√©l v√°rhat√≥an 28,2 sz√°zal√©kra, a spanyolokn√°l pedig 27,8 sz√°zal√©kra emelkedhet a munkan√©lk√ľliek ar√°nya.

HIRDET√ČS


G√∂r√∂gorsz√°gban ugyan a korm√°nyzati tiszts√©gvisel√Ķk azt √°ll√≠tj√°k, j√∂v√Ķre m√°r nem sz√°molnak visszaes√©ssel a gazdas√°gban, f√©l√Ķ, hogy ezt csak a kincst√°ri optimizmus mondatja vel√ľk. Id√©n a rem√©ltn√©l nagyobb, majdnem hat sz√°zal√©kos lesz a GDP cs√∂kken√©se, ami a munkan√©lk√ľlis√©g tov√°bb emelked√©s√©t eredm√©nyezi. Nem is nagyon rem√©nykedhet Ath√©n a mutat√≥k javul√°s√°ban, a korm√°nyzat t√∂bb ezer k√∂zalkalmazottat bocs√°t el az idei √©v v√©g√©ig.

A fiatalkori munkan√©lk√ľlis√©g ar√°nya itt a legmagasabb az Eur√≥pai Uni√≥ban. Az ELSTAT g√∂r√∂g statisztikai hivatal m√°jusban eg√©szen dr√°mai adatokat k√∂z√∂lt. Eszerint a 15-24 √©v k√∂z√∂ttiek 64,2 sz√°zal√©k√°nak nincs munk√°ja. (Az Eurostat √°prilisra 62,5 sz√°zal√©kos r√°t√°t √°llap√≠tott meg.) Jannisz Szturnarasz p√©nz√ľgyminiszter √ļgy v√©li, 2014 v√©g√©t√Ķl v√°rhat√≥ a munkan√©lk√ľlis√©g cs√∂kken√©se. Ehhez azonban j√∂v√Ķre val√≥ban √°tt√∂r√©snek kellene t√∂rt√©nnie a gazdas√°gban.

Az ath√©ni korm√°nyzat illet√©kesei el√©gedetten t√°voztak a munkan√©lk√ľlis√©gr√Ķl sz√≥l√≥ j√ļniusi uni√≥s cs√ļcsr√≥l, az √≠g√©rt hatmilli√°rd eur√≥b√≥l ugyanis Ath√©nt 160-180 milli√≥ eur√≥ illeti meg. K√©rd√©s persze, mire lesz ez el√©g. Az √∂sszeg eloszt√°s√°n√°l azok a r√©gi√≥k r√©szes√ľlnek el√Ķnyben, ahol a teljes orsz√°gos (nem csak a fiatalokra vonatkoz√≥) munkan√©lk√ľlis√©g √°tlaga meghaladja a 25 sz√°zal√©kot. Az ath√©ni kabinet azt rem√©li, hogy a t√°mogat√°s r√©v√©n 45 ezer 29 √©v alatti fiatal sz√°m√°ra teremtenek munkahelyet.

Spanyolorsz√°g m√©g nem tal√°lta meg a m√≥dj√°t, hogyan tudn√° lehet√Ķs√©gekhez juttatni a tart√≥san munkan√©lk√ľli fiatalok "elveszett gener√°ci√≥j√°t". A 16 √©s 24 √©v k√∂z√∂tti √°ll√°stalanok ar√°nya az idei √©v els√Ķ negyed√©v√©ben 57,22 sz√°zal√©kra ugrott, de a munkan√©lk√ľlis√©g a teljes n√©pess√©gben is meghaladja a 27 sz√°zal√©kot. M√©g a diplom√°s, t√∂bb nyelven besz√©l√Ķ fiatalok is gyakran hi√°ba k√ľld√∂zgetik az √©letrajzukat, m√©g csak be sem h√≠vj√°k √Ķket √°ll√°sinterj√ļkra. Mintegy 3 √©s f√©l milli√≥ ember, k√∂zt√ľk 1,8 milli√≥ harminc √©v alatti fiatal √°ll√°stalan Spanyolorsz√°gban. K√©tmilli√≥an m√°r t√∂bb mint k√©t √©ve hi√°ba keresnek munk√°t. M√©g magasabb lehetne a sz√°m, ha sokan nem k√ľlf√∂ld√∂n pr√≥b√°ln√°nak szerencs√©t, 2012-ben 280 ezer fiatal ment k√ľlf√∂ldre, hogy ott keressen mag√°nak √°ll√°st.

Katal√≥ni√°ban a helyi korm√°nyzat a legink√°bb es√©lytelen, k√©pzetts√©g n√©lk√ľli fiatalok seg√≠t√©s√©re dolgozott ki tervet. Az InserJoves program egy √©ves foglalkoztat√°st s ezzel p√°rhuzamosan k√©pz√©si lehet√Ķs√©get aj√°nl azoknak, akiknek semmilyen szakm√°juk sincsen, esetleg m√©g az √°ltal√°nos iskol√°t sem fejezt√©k be. A katal√°nok az√©rt fogtak a helyi kezdem√©nyez√©sbe, mert a foglalkoztat√°st t√°mogat√≥ alapokat a k√∂zponti korm√°nyzat tavaly 54 sz√°zal√©kkal megkurt√≠totta, id√©n 35 sz√°zal√©k k√∂r√ľli lehet a visszafog√°s.

Mariano Rajoy is r√©szt vett nemr√©giben Berlinben az Angela Merkel kancell√°r √°ltal a fiatalkori munkan√©lk√ľlis√©g cs√∂kkent√©s√©r√Ķl rendezett uni√≥s cs√ļcstal√°lkoz√≥n. A spanyol minisztereln√∂k is hangs√ļlyozta, hogy az "ifj√ļs√°gi garancia-program" keret√©ben az EU-b√ľdzs√© tartal√©k√°b√≥l eredetileg felaj√°nlott, mintegy 6 milli√°rd eur√≥s √∂sszeg t√ļls√°gosan kev√©s a d√©l-eur√≥pai √°llamokat k√ľl√∂n√∂sen s√ļlyosan √©rint√Ķ probl√©ma enyh√≠t√©s√©re. (Egyes sz√°m√≠t√°sok szerint fejenk√©nt √©s havonta 45 eur√≥t jelent.) A tal√°lkoz√≥n az √∂sszeget tov√°bbi 2 milli√°rddal megtoldott√°k, s a tervek szerint nem h√©t √©v alatt, hanem 2014-15-ben haszn√°ln√°k fel.

Merkel a cs√ļcs el√Ķtt adott interj√ļban utalt arra, hogy Spanyolorsz√°gb√≥l is nagy sz√°mban √©rkeznek fiatalok N√©metorsz√°gba. "B√°r nem mindegyik√ľknek aj√°nlanak olyan j√≥ felt√©teleket, mint Pep Guardiol√°nak, aki a Bayern M√ľnchen √ļj edz√Ķje lett, de a k√ľlf√∂ldi fiatalok megtal√°lj√°k a sz√°m√≠t√°sukat" - mondta a n√©met kancell√°r, aki szerint az eur√≥pai munkaer√Ķpiac rugalmasabb√° t√©tele sokat seg√≠thetne. Ezt szorgalmazza Rajoy minisztereln√∂k is. A spanyol √©s a n√©met korm√°ny id√©n tavasszal meg√°llapod√°st k√∂t√∂tt, amelynek √©rtelm√©ben N√©metorsz√°g √©vente √∂tezer √∂szt√∂nd√≠jat aj√°nl fel munkan√©lk√ľli spanyol fiataloknak.
Jos√© Manuel Barroso, az Eur√≥pai Bizotts√°g eln√∂ke j√ļlius elej√©n jelentette be, hogy az EU szak√©rt√Ķi munkacsoportot k√ľld Spanyolorsz√°gba √©s a magas fiatalkori munkan√©lk√ľlis√©g √°ltal legs√ļlyosabban √©rintett h√©t m√°sik orsz√°gba (G√∂r√∂gorsz√°g, √ćrorsz√°g, Lettorsz√°g, Litv√°nia, Olaszorsz√°g, Portug√°lia √©s Szlov√°kia). 2012-ben a szak√©rt√Ķk m√°r felm√©rt√©k a helyzetet, s √°tir√°ny√≠tottak 16 milli√°rd eur√≥ seg√©lyt. Ebb√Ķl mintegy egymilli√≥ fiatal r√©szes√ľlhetett.

Portug√°lia is azon d√©li √°llamok k√∂z√© tartozik, amelyeket az √°tlagosn√°l j√≥val s√ļlyosabban √©rintett a v√°ls√°g, s az uni√≥s seg√©lycsomag v√©grehajt√°sa miatti fesz√ľlts√©gbe nemr√©giben majdnem belebukott a korm√°ny. A portug√°l munkan√©lk√ľlis√©g is rekordot d√∂nt√∂tt, jelenleg 17,7 sz√°zal√©kon √°ll, s a fiatal portug√°lok 42 sz√°zal√©ka nem tud elhelyezkedni. Pedro Passos Coelho korm√°nyf√Ķ nem tehet m√°st, mint igyekszik betartani a deficitc√©lokat, de ez tov√°bb √©lezi a bels√Ķ fesz√ľlts√©geket. B√°r a kabinet azt √≠g√©rte, nem lesznek elbocs√°t√°sok az √°llami szektorban, k√∂zalkalmazottak √©s tan√°rok ezreit lesznek k√©nytelenek utc√°ra tenni. A k√©tezres √©vek elej√©n m√©g jobban √°llt a portug√°l gazdas√°g, a szomsz√©dorsz√°ghoz k√©pest alacsony, 6 sz√°zal√©kos volt a munkan√©lk√ľlis√©g, 2006 ut√°n kezdett s√ļlyosbodni a helyzet. 2009-ben m√°r 10,5, tavaly 15,5 sz√°zal√©k volt az √°ll√°stalanok ar√°nya. A fiatalkori munkan√©lk√ľlis√©g is hasonl√≥k√©ppen n√∂vekedett, m√≠g 2000-ben t√≠z sz√°zal√©k volt √°ll√°s n√©lk√ľl, tavaly m√°r 37,4 sz√°zal√©k. A portug√°l fiatalok k√∂z√∂tt n√∂vekv√Ķ sz√°mban vannak, akik kor√°n kiesnek az iskolarendszerb√Ķl, a 15-24 √©v k√∂z√∂tti fiatalok 57,6 sz√°zal√©ka csak alacsony iskolai v√©gzetts√©ggel rendelkezik, ez a sz√°m a legmagasabb D√©l-Eur√≥p√°ban. A konzervat√≠v korm√°ny munkaer√Ķpiaci reformjai tov√°bb nehez√≠tett√©k a fiatal munkakeres√Ķk helyzet√©t, cs√∂kkent a munkan√©lk√ľli seg√©ly, az egyre nehezebben √©l√Ķ csal√°dok egyre kev√©sb√© tudj√°k seg√≠teni az √°ll√°stalan fiatalokat.


.


Olaszorsz√°gban m√°r tavaly is "elveszett gener√°ci√≥r√≥l" √≠rtak a lapok a fiatalokat √©rint√Ķ magas munkan√©lk√ľlis√©g miatt. B√°r tavaly Mario Monti korm√°nya olyan int√©zked√©seket fogadott el, amelyekkel serkenteni k√≠v√°nta a munkaad√≥kat, min√©l t√∂bb fiatalt alkalmazzanak, ebb√Ķl eddig nem sok val√≥sult meg. Enrico Letta kabinetje is els√Ķ sz√°m√ļ feladat√°nak a fiatalok munkan√©lk√ľlis√©gi ar√°ny√°nak visszaszor√≠t√°s√°t tartja. Ahogy a korm√°nyf√Ķ fogalmazott, "ha nincs munka, Olaszorsz√°g is menthetetlen marad". Az orsz√°gos √°tlag szerint a fiatalok negyven sz√°zal√©k√°nak nincs munk√°ja, de jelent√Ķsek a region√°lis elt√©r√©sek, hiszen a d√©li orsz√°gr√©szben ez az ar√°ny el√©ri az √∂tven sz√°zal√©kot. A legnagyobb baj az, hogy a magasan k√©pzett munkaer√Ķ elhagyja az orsz√°got. Els√Ķsorban N√©metorsz√°gba, illetve Sv√°jcba v√°ndorolnak. Olasz politikusok ink√°bb k√∂z√∂mb√∂snek mutatkoztak az EU munka√ľgyi cs√ļcsa ut√°n, egyel√Ķre k√©rd√©ses, hogy az uni√≥s p√©nzzel siker√ľl-e valamelyest orvosolni az egyre s√ļlyosbod√≥ probl√©m√°t.

A nemr√©g befejez√Ķd√∂tt √≠r soros eln√∂ks√©g priorit√°sk√©nt kezelte a fiatalkori munkan√©lk√ľlis√©g cs√∂kkent√©s√©t. Enda Kenny √≠r minisztereln√∂k az Eur√≥pai Parlament el√Ķtt besz√°molva √∂r√∂m√©t fejezte ki, hogy siker√ľlt elfogadtatni az "ifj√ļs√°gi garancia" programot, amely seg√≠thet a 25 √©v alattiak foglalkoztat√°s√°nak √∂szt√∂nz√©s√©ben. √ćrorsz√°g sz√°m√°ra ez rendk√≠v√ľl s√ļlyos gond, mivel minden negyedik 25 √©v alatti fiatal munkan√©lk√ľli seg√©lyen √©l, s mintegy 30 ezren t√∂bb mint egy √©ve √°ll√°s n√©lk√ľl vannak. A kr√≥nikus √°ll√°stalans√°g az oka annak, hogy az √≠r fiatalok √ļjra t√∂megesen kerekednek fel, hogy Nagy-Britanni√°ban, az Egyes√ľlt √Āllamokban, Kanad√°ban, Ausztr√°li√°ban vagy m√°sutt keressenek munk√°t. Am√≠g d√ľb√∂rg√∂tt az √≠r gazdas√°g, b√Ķven volt √°ll√°s, a c√©gek versenyk√©pes b√©reket k√≠n√°ltak, √≠gy a fiatalok elv√°ndorl√°sa al√°bbhagyott. Az elm√ļlt √©vekben azonban √ļjra megfordult a trend. A fiatalkori munkan√©lk√ľlis√©gi r√°ta √ćrorsz√°gban jelenleg 26,7 sz√°zal√©k. Dublin nagy rem√©nyeket f√Ľz az √ļj uni√≥s programhoz, amely a tervek szerint azt garant√°ln√°, hogy ha egy 25 √©v alatti fiatal munkan√©lk√ľliv√© v√°lik, n√©gy h√≥napon bel√ľl felk√≠n√°lnak sz√°m√°ra valamilyen k√©pz√©si programot, egy mester melletti inaskod√°st vagy a tov√°bbtanul√°s lehet√Ķs√©g√©t.

Szlov√°kia rendre az √©lmez√Ķnyben tal√°lhat√≥ a fiatalkori munkan√©lk√ľlis√©get vizsg√°l√≥ statisztik√°kban. A 25 √©vn√©l fiatalabb koroszt√°lyn√°l az √°ll√°stalanok ar√°nya meghaladja a 33 sz√°zal√©kot, mik√∂zben 2008-ban m√©g csak 19,5 sz√°zal√©kos volt. Robert Fico korm√°nya tavaly t√∂bb programot ind√≠tott a fiatal √°ll√°stalanok ar√°ny√°nak visszaszor√≠t√°s√°ra, amelyre √∂sszesen 48,9 milli√≥ eur√≥t k√ľl√∂n√≠tettek el, ebb√Ķl azonban 7,8 milli√≥ eur√≥t tartal√©koltak. E programok sikere eddig legal√°bbis igencsak megk√©rd√Ķjelezhet√Ķ, hiszen hi√°ba a p√°ly√°zatok, a programok, az int√©zked√©s r√©v√©n egyetlen √ļj munkahely sem keletkezett. Szak√©rt√Ķk szerint k√ľl√∂n√∂sen nehezen tal√°lnak munk√°t, illetve alacsonyabb b√©rt k√©nytelenek elfogadni azok a fiatalok, akik a 2008-as v√°ls√°g ut√°n l√©ptek a munkaer√Ķpiacra.


Magyarországon is komoly probléma

B√°r Magyarorsz√°g nincs a fiatalkori munkan√©lk√ľliek eur√≥pai √©lmez√Ķny√©ben, itthon is rendk√≠v√ľl s√ļlyos probl√©m√°r√≥l van sz√≥. Az Eurostat m√°rciusban k√∂zz√©tett adatai szerint itthon a munkan√©lk√ľliek 18,5 sz√°zal√©ka a munkaer√Ķpiacon csak kis l√©tsz√°mban jelenl√©v√Ķ 15-24 √©ves koroszt√°lyb√≥l ker√ľlt ki. B A korcsoport 28,4 sz√°zal√©kos munkan√©lk√ľlis√©gi r√°t√°ja 1,3 sz√°zal√©kponttal magasabb az egy √©vvel kor√°bbin√°l. Az orsz√°g k√∂r√ľlbel√ľl 50 milli√≥ eur√≥ra sz√°m√≠that az uni√≥ alapj√°b√≥l. A 25-54 √©vesek, a legjobb munkav√°llal√°si kor√ļak munkan√©lk√ľlis√©gi r√°t√°ja 10,3 sz√°zal√©kos, ami 0,2 sz√°zal√©kpontos n√∂veked√©snek felelt meg.


Zágráb: az EU sem segíthet

Horv√°torsz√°g j√ļlius elsej√©t√Ķl csatlakozott az Eur√≥pai Uni√≥hoz, de a helyi korm√°nyzat illet√©kesei is elismerik, t√≠z √©vn√©l is t√∂bb id√Ķre lesz sz√ľks√©g, am√≠g siker√ľl talpra √°ll√≠tani a gazdas√°got, amely 2009 √≥ta recesszi√≥ban van. R√©gi igazs√°g, ha nem gyarapodik a gazdas√°g, munkahelyeket sem tudnak teremteni. A horv√°tok csatlakoz√°s√°val r√∂gvest 0,1 sz√°zal√©kkal, 11,1 sz√°zal√©kra n√Ķtt az uni√≥ban az √°tlagos munkan√©lk√ľlis√©gi r√°ta, mivel Z√°gr√°bban ez az ar√°ny 18,1 sz√°zal√©kkal messze meghaladja az uni√≥s √°tlagot. Az orsz√°got e nem √©ppen irigyl√©sre m√©lt√≥ statisztik√°ban csak G√∂r√∂gorsz√°g √©s Spanyolorsz√°g el√Ķzi meg. Z√°gr√°bban is a fiatalok vannak a legkiszolg√°ltatottabb helyzetben. Hogy h√°ny sz√°zal√©kuknak nincs munk√°ja, ez √ľgyben jelent√Ķsen elt√©rnek a sz√°mok egym√°st√≥l. Az Eurostat adatai szerint a fiatalok 51,8 sz√°zal√©ka nem dolgozik. Mirando Mrsic munka√ľgyi miniszter ezzel szemben teljesen m√°s adatokat k√∂z√∂lt. Szerinte a 15-24 √©v k√∂z√∂ttiekn√©l 19,3 sz√°zal√©knak nincs munk√°ja, a 24-29 √©v k√∂z√∂ttiekn√©l pedig 33,61 sz√°zal√©k az ar√°ny. A k√ľl√∂nbs√©g abb√≥l ad√≥dhat, hogy a z√°gr√°bi adatokn√°l belesz√°m√≠tott√°k a statisztik√°ba a tanul√≥kat is. Abban azonban minden t√©nyez√Ķ egyet√©rt, hogy ar√°nyait tekintve nagyon csek√©ly, 48,7 sz√°zal√©kos a dolgoz√≥k ar√°nya az uni√≥s 64 sz√°zal√©khoz k√©pest. A lakoss√°g nem rem√©nykedik abban, hogy az uni√≥s csatlakoz√°ssal legal√°bb enyh√≠teni siker√ľl a munkan√©lk√ľlis√©g egyre s√ļlyosbod√≥ probl√©m√°j√°n. A Vecernji List nem reprezentat√≠v szavaz√°s√°n mind√∂ssze 12 sz√°zal√©k b√≠zott a javul√°sban, 86 sz√°zal√©k √ļgy l√°tta, nem v√°rhat√≥ v√°ltoz√°s, s√Ķt, 38 sz√°zal√©k √ļgy l√°tja: csak n√Ķ a munkan√©lk√ľlis√©gi ar√°ny.
Link

HozzŠszůlŠsok


Mťg nem kŁldtek hozzŠszůlŠst

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.