Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Elveszett egy generáció


Dehogy veszett el! Megveszett! megvesztegetett...., de van megold√°s! A menthetetlenekb√Ķl h√ļsos szendvics, a menthet√Ķkb√Ķl munk√°sok, sz√ľl√Ķk √©s √©rt√©krend-korrekci√≥s beavatkoz√°st k√∂vet√Ķen m√©g lehet ember. Persze ez al√≥l bizonyos "faji kateg√≥ri√°k" m√°r eleve kiesnek. Bizonytalans√°g √©s kishit√Ľs√©g jellemzi a mai magyar fiatalokat. Zavaros, ellentmond√°sos a j√∂v√Ķk√©p√ľk, minden m√°sodik k√©tli, hogy karrierje lesz Magyarorsz√°gon.
A rem√©ny hal meg ut√≥lj√°ra, szoktuk mondogatni, de hogy miben rem√©nykedhetnek a friss diplom√°sok, a p√°lyakezd√Ķk, azok, akik most kezden√©nek munk√°t keresni, karriert √©p√≠teni, az az egyik legfontosabb k√©rd√©s ma Magyarorsz√°gon. L√©trej√∂tt egy k√ľl√∂nleges nonprofit egyes√ľlet, a Bridge Budapest, amelyet a h√°rom legsikeresebb magyar vil√°gc√©g, a Prezi, a Ustream √©s a Logmein alap√≠tottak az√©rt, hogy a fiatalokat a saj√°t p√©ld√°jukkal is arra √∂szt√∂n√∂zz√©k, hogy kitart√≥ munk√°val √©s egy kis szerencs√©vel igenis lehet glob√°lis sikert el√©ri, m√©g itthonr√≥l is. Ezek az √ļn. startup c√©gek ma m√°r m√°r t√∂bbmilli√≥ doll√°rt √©rnek, az √ľzleti forgalmuk sem kev√©s, nem szorulnak rekl√°mra sem, m√©gis azt vett√©k a fej√ľkbe, hogy megpr√≥b√°lnak seg√≠teni ott, ahol √Ķk is elkezdt√©k – Magyarorsz√°gon. Az els√Ķ l√©p√©s term√©szetesen egy kutat√°s volt, hiszen profi √ľzletemberekr√Ķl van sz√≥, akik el√Ķsz√∂r fel akart√°k m√©rni a „piacot”, azt, hogy mit gondolnak az √©rintettek. Az √Ķ megb√≠z√°sukb√≥l k√©sz√ľlt egy reprezentat√≠v kutat√°s, amely els√Ķsorban a 20 √©s 35 √©vesek j√∂v√Ķk√©p√©t igyekezett felt√©rk√©pezni. √Črdekes eredm√©nyek sz√ľlettek: p√©ld√°ul ha lehetne, a fiatalok t√∂bbs√©ge a haz√°j√°ban √©p√≠tene karriert, de bor√ļsan l√°tj√°k a lehet√Ķs√©geiket, √©s √Ľgy v√©lik, itthon minden a kapcsolatokon m√ļlik. A megk√©rdezettek 92%-a √ļgy gondolja, hogy a jelenlegi gazdas√°gi-t√°rsadalmi k√∂rnyezetben a kiszolg√°ltatotts√°g √©s a bizonytalans√°g soha nem l√°tott m√©reteket √∂lt, ez√©rt igen zavarosnak √©s bizonytalannak l√°tj√°k a j√∂v√Ķj√ľket, jobb lehet√Ķs√©g√©rt nagy r√©sz√ľk ak√°r v√©gleg k√ľlf√∂ldre k√∂lt√∂zne.

A kutat√°sb√≥l az l√°tszik: a fiatalok szeretn√©k megval√≥s√≠tani az √°lmaikat, de nem l√°tj√°k, itthon hogyan tehetn√©k meg ezt. Nem mernek kock√°ztatni. Minden m√°sodik k√©tli, hogy karrierje lesz Magyarorsz√°gon. A 20-35 √©vesek k√∂zel fele (45%) v√©gleg k√ľlf√∂ldre menne, ha lehet√Ķs√©ge lenne r√°. Ennek legfontosabb oka term√©szetesen a p√©nz, de p√©ld√°ul a m√°s t√°rsadalom, a m√°s kult√ļra megismer√©se is fontos szempont. √Ām 60%-uk az√©rt, ha lehet, Magyarorsz√°gon szeretne hossz√ļ t√°v√ļ karriert √©p√≠teni.

Vonz√≥ sz√°mukra a szabads√°g, √≠gy az √∂n√°ll√≥s√°g is, √°m annak ellen√©re, hogy 5-b√Ķl 3-an az √∂n√°ll√≥s√°got v√°lasztan√°k az alkalmazotti l√©ttel szemben, a nagy t√∂bbs√©g√ľk (68%) m√©gis arra sz√°m√≠t, hogy m√©g 10 m√ļlva is alkalmazottk√©nt fog dolgozni. Ezzel √∂sszecseng, hogy mind√∂ssze alig t√∂bb mint egynegyed√ľk tervez saj√°t v√°llalkoz√°st ind√≠tani. B√°tors√°ggal sem √°ll t√ļl j√≥l a gener√°ci√≥: mind√∂ssze egy√∂t√∂d (18%) v√°llaln√° a bizonytalans√°got a nagyobb j√∂vedelem√©rt, n√©gy√∂t√∂d (82%) a biztosabb, de alacsonyabb j√∂vedelmet biztos√≠t√≥ munk√°t v√°lasztan√°.

Az orsz√°g lakoss√°g√°nak t√∂bbs√©ge szerint√ľk egyik napr√≥l a m√°sikra √©l (92%). Ugyanakkor saj√°t helyzet√ľket enn√©l pozit√≠vabban √≠t√©lik meg: a megk√©rdezettek fele sz√°m√≠t karrierre a saj√°t szakm√°j√°ban a k√∂vetkez√Ķ 10-15 √©vben Magyarorsz√°gon. Ehhez els√Ķsorban kapcsolatokra van sz√ľks√©g√ľk, 10-b√Ķl 9 fiatal v√©lem√©nye szerint ugyanis minden a kapcsolatokon m√ļlik √©s szint√©n ennyien gondolj√°k, hogy mindenki maga felel√Ķs a saj√°t boldogul√°s√°√©rt.

Mit lehet tenni? Nem sokat, ny√≠lv√°nval√≥an a gazdas√°gi-politikai k√∂rnyezet nem fog egyhamar megv√°ltozni Magyarorsz√°gon. De lehet√Ķs√©gek az√©rt vannak: a kutat√°st nem v√©letlen√ľl k√©sz√≠tett√©k el, a Bridge-t alap√≠t√≥ magyar vil√°gc√©gek, √Ķk ugyanis √∂szt√∂nd√≠jat hoztak l√©tre a magyar fiatalok sz√°m√°ra, amelynek keret√©ben a budapesti, bostoni √©s san francisc√≥i irod√°ikban fogadj√°k a √Ķket, valamint lehet√Ķs√©get biztos√≠tanak nekik, hogy m√°s vil√°gc√©gekn√©l, p√©ld√°ul a Facebookn√°l vagy a Twittern√©l szerezzenek tapasztalatot, inspir√°ci√≥t, √©s pr√≥b√°lj√°k ki magukat a Szil√≠cium-v√∂lgyben. Ez persze csak csepp a tengerben, de tal√°n az alap√≠t√≥ c√©gekhez hasonl√≥ szeml√©let√Ľ szervezetek √©s v√°llalatok seg√≠ts√©g√©vel elindulhat egy folyamat, amely v√©g√ľl √©lhet√Ķ √©letet, perspekt√≠v√°t biztos√≠t az elveszett gener√°ci√≥ sz√°m√°ra.

A nemzetk√∂zi tendenci√°k azt mutatj√°k, hogy a politikai, √©s gazdas√°gi okokn√°l fogva elmigr√°lt nemzed√©kek 20-30 √©v m√ļlt√°n visszat√©rnek sz√ľl√∂f√∂ldj√ľkre, √©s ott kamatoztatj√°k a k√ľlhonban megszerzett tud√°st, s√Ķt esetleg m√©g a p√©nz√ľket is. De mi lesz addig? √Čs mi lesz az itthon marad√≥kkal? √Čs mi lesz azokkal, akik nem j√∂nnek vissza?

Ezek azok a k√©rd√©sek, amelyekkel tal√°n a fent eml√≠tett szervezeten k√≠v√ľl m√°soknak is k√©ne foglalkoznia.
A k√©rd√Ķ√≠ves vizsg√°lat telefonos megk√©rdez√©ssel, standard k√©rd√Ķ√≠vek seg√≠ts√©g√©vel zajlott 2013 tavasz√°n, √∂sszesen 805 f√Ķ 20-35 √©ves, magyarorsz√°gi lakos megk√©rdez√©s√©vel. A felm√©r√©sbe bevont szem√©lyek nem, √©letkori csoportok √©s a lak√≥hely telep√ľl√©st√≠pusa szerinti √∂sszet√©tele megb√≠zhat√≥an reprezent√°lja a hazai 20-35 √©ves lakoss√°g hasonl√≥ ism√©rvek szerinti √∂sszet√©tel√©t. A kutat√°st miden √©vben szeretn√©k megism√©telni, hogy l√°ss√°k, hogyan v√°ltozik a fiataloknak a j√∂v√Ķk√©p√ľkr√Ķl, a sikeress√©gr√Ķl, a lehet√Ķs√©geikr√Ķl √©s a v√°llalkoz√≥i hajland√≥s√°gr√≥l alkotott k√©pe.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | nyilasfergeteg - 2013. jķlius 20. 09:44:39
A gond m√°r ott kezd√Ķdik, hogy Kult√ļrpart... :)
#2 | Gutai Zub - 2013. jķlius 20. 18:44:30
Eltömegesedés Magyarországon?

Tal√°n a nyugati Demokr√°ci√°k, √©s szok√°sok majmol√°s√°val, az am√ļgy is anyagias k√∂zn√©p fogyaszt√≥v√° v√°l√°s√°val, gyorsult fel Magyarorsz√°gon az elt√∂megesed√©s.
Kialakult a min√Ķs√©gtelen magyar ember, a mennyis√©gi ember, a t√∂meg.
Ezen a technika, √©s az inform√°cia √°radat sem v√°ltoztat, mert ez,az √©let min√Ķs√©ge, sz√©ps√©ge, gazdags√°ga szempontj√°b√≥l teljesen k√∂z√∂mb√∂s.
Az elt√∂megesed√©s az √©let-devalv√°ci√≥j√°val j√°r egy√ľtt.

Az √°tlag magyar polg√°r, a civiliz√°ci√≥ minden k√ľls√Ķ el√Ķnye ellen√©re, nagyon messze van a "r√©giekt√Ķl".

Az internet √©s a modern inform√°ci√≥ √°radat a legt√∂bb embert rengeteg ismerettel halmozta el, de √Ķ idi√≥ta maradt.
#3 | 9323 - 2013. jķlius 20. 18:53:07
De lehet√Ķs√©gek az√©rt vannak: a kutat√°st nem v√©letlen√ľl k√©sz√≠tett√©k el, a Bridge-t alap√≠t√≥ magyar vil√°gc√©gek, √Ķk ugyanis √∂szt√∂nd√≠jat hoztak l√©tre a magyar fiatalok sz√°m√°ra, amelynek keret√©ben a budapesti, bostoni √©s san francisc√≥i irod√°ikban fogadj√°k a √Ķket, valamint lehet√Ķs√©get biztos√≠tanak nekik, hogy m√°s vil√°gc√©gekn√©l, p√©ld√°ul a Facebookn√°l vagy a Twittern√©l szerezzenek tapasztalatot, inspir√°ci√≥t, √©s pr√≥b√°lj√°k ki magukat a Szil√≠cium-v√∂lgyben. Ez persze csak csepp a tengerben, de tal√°n az alap√≠t√≥ c√©gekhez hasonl√≥ szeml√©let√Ľ szervezetek √©s v√°llalatok seg√≠ts√©g√©vel elindulhat egy folyamat, amely v√©g√ľl √©lhet√Ķ √©letet, perspekt√≠v√°t biztos√≠t az elveszett gener√°ci√≥ sz√°m√°ra.

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.