Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Eltûnt az európai mezei pillangók fele


Se poduktív méh, se mezei, csak éjjeli pillangó, de abból egyre több! A mezei pillangók fele 20 év alatt eltûnt Európából, ez olyan mértékû veszteség, hogy a fajok sokszínûségét veszélyeztetõ jelzésként értelmezhetõ - közölte az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) kedden.

"A pillangĂłkon jĂłl megfigyelhetõ, milyen sors vár sok más rovarra, a biolĂłgiai sokfĂ©lesĂ©gre Ă©s az ökoszisztĂ©ma általános állapotára" – olvashatĂł a jelentĂ©sben. "A mezei pillangĂłfajták számának ilyen mĂ©rtĂ©kĂ» csökkenĂ©se vĂ©szjelzĂ©s. Ha nem tudjuk megvĂ©deni az Ă©lõhelyeiket, sok fajukat örökre elveszĂ­thetjĂĽk" - jelentette ki Hans Bruyninckx, az EEA igazgatĂłja.

"Tisztában kell lennünk azzal, milyen jelentõségük van a pillangóknak és más rovaroknak, hiszen a virágok beporzása létfontosságú a természet egyensúlya és a mezõgazdaság számára" - fûzte hozzá.

Az EEA tanulmányában 17 mezei pillangófaj evolúcióját elemezték az 1990 és 2011 közötti idõszakban. Adataik szerint nyolc faj egyedszáma csökkent, köztük a közönséges boglárkáé (Polyommatus icarus), két faj, így a hajnalpírlepke (Anthocharis cardamines) egyedszáma is változatlan maradt. Nyolc faj - köztük a busalepke (Hesperia comma) - esetében a tendencia "bizonytalan".

A csökkenés oka az intenzív mezõgazdasági mûvelés, valamint a hegyvidéki földek gondozásával való felhagyás, elsõsorban Európa déli és keleti részén, ahol a mezõk fokozatosan erdõvé vagy bozótossá alakulnak át. Északnyugat-Európa egyes régióiban alig maradt más élõhely a mezei lepkéknek, mint az országutak széle, a vasutak nyomvonalai vagy a városi környezet.
Link

Hozzászólások


#11 | Szofi - 2013. július 23. 23:13:40
Tényleg HER, nincsenek hétpettyes katicabogarak a városban. Vannak viszont mindenféle színû, pettyû és tetkójú mutációk.
#12 | No Shadow Government - 2013. július 23. 23:16:40
rozsola,a rovarvilágban ez megszokott,hogy a másikba petézik le az egyik.A mi tacskónk,amíg nem panelban laktunk,addig megfogott mindent,ami a szája ügyébe került.Egér,patkány,mókus,stb.De idén,bár már tesóméknál van a kutya,de SEMMIT.Azt a gyíkot én nem láttam,de biztos.Én imádkozó sáskát szoktam látni,meg közönséges sáskát,a sárga katicabogártól tényleg hátast dobtam.A verebet is szoktam nézni a sétáim közben és tényleg másabbak.
#13 | No Shadow Government - 2013. július 23. 23:18:59
21 pöttyöset is láttam már,nem hülyeség.Elvileg valami 19-22 pöttyig terjed a pöttyszám a hátukon,de azért még furcsa ilyet látni.
#14 | enid - 2013. július 23. 23:26:15
bocs, de kihagytatok a fofot: a zsirafot. :|
#15 | VaLa - 2013. július 23. 23:29:27
#16 | rozsola - 2013. július 23. 23:29:33
Gyanús ez nekem. Ezt a fajta legyet itt nem ismerik. Tömegesen pusztulnak a méhcsaládok.
Változika klíma , elfogadom. De hogy ilyen gyorsan , azt már nehéz megemészteni.
Július közepe van mégis a veresszilva már megérett. A nyári alma lehullott, a meggy már több mint egy hónapja leérett . A szõlõ viszont vadzöld. A korai fajtát általában augusztus közepén szoktam szedni. Ahogy elnézem egy hónap múlva nem lesz szüret. A földieper , málna , szeder ki sem hajtott idén.
Tavaly is voltak változások de ennyire kirívó esetek nem voltak. Azt is elfogadom ,hogy még mindig kapunk Fukushima " áldásából " és még Csernobilt sem hevertük ki , meg hogy itt a Monsato , mégsem tudom megérteni ezt a hirtelen nagy változást.
#17 | enid - 2013. július 23. 23:40:20
rozsola! a klima mindig is valtozott, hisz minden errol szol. Tan a ki valtoztat es milyen modon- t kell kozelebbrol szemugyre venni.
#18 | kisvakond - 2013. július 23. 23:45:58
A Dunakanyar kapujában nálunk házi méhet alig-alig látni, a paradicsom beporzását is vad- és poszméhek végezték. A kedvenc dongóm is itt van, ma szendert is láttam. Lepkékbõl a levendulán fõként káposztalepkék vannak.
#19 | kincses - 2013. július 24. 00:11:20
Rozsola, tudom, mirõl beszélsz, a légy csípése felhólyagosodik és nem múlik el. A gyümölcsökkel úgy vagyunk, ahogy mondod, de egér, vakond alig van, pedig a patkányozó kutyám értene hozzá. A méhek kolóniákban pusztulnak nagyon sok helyen, és nincs igazi magyarázat...a furcsa madarak ide is jöttek, elõször azt hittem verebek, de nem szürkék, hanem barnák...nem tudom, milyen gyors ez a változás (valószínûleg túl gyors) de hogy nem természetes, az biztos. Melegtûrõ növényekre kell átállni, amik a fagyokat is jól bírják...jön a Szahara (délen már ott van).s_*_huha
#20 | enid - 2013. július 24. 07:05:10
itt a nagy narancssarga legy a divat. viszont a napokban egy medenceben valami ismeretlen fereg-felet halasztunk ki (nem viki vot, osszevetettem a fenkeppel).

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.