Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Magyar tengerészgyalogosok Kínában


Magyar tenger√©szgyalogosok is √©p√≠tett√©k azokat a bunkereket, hegyek m√©ly√©re rejtett j√°ratokat, amelyeket el√Ķsz√∂r az els√Ķ vil√°gh√°bor√ļ alatt avattak fel. A harcok sor√°n 56 magyar tenger√©sz maradt √©letben. A csingtaoi bunkervil√°g ma is megk√∂zel√≠thetetlen a terep miatt.

N√©h√°ny misszion√°rius meg√∂l√©s√©t √ľr√ľgyk√©nt felhaszn√°lva, a n√©met haditenger√©szet 1897-ben foglalta el Csingtao hal√°szfalut, hogy a ter√ľletet Berlin min√©l el√Ķbb az ellen√Ķrz√©se al√° vonhassa. A telep√ľl√©sen Ce-hszi cs√°sz√°rn√Ķ utas√≠t√°s√°nak megfelel√Ķen p√°r √©vvel kor√°bban K√≠na m√°r belekezdett egy katonai t√°maszpont ki√©p√≠t√©s√©be, √°m a munk√°latokkal p√©nzhi√°ny miatt hamar felhagytak.

A n√©met gyarmatos√≠t√°si t√∂rekv√©seknek √©s II. Vilmos cs√°sz√°r utas√≠t√°s√°nak megfelel√Ķen a h√°rom m√©ly √∂b√∂l √°ltal k√∂zrefogta f√∂ldnyelven a n√©metek hamar ki√©p√≠tett√©k haditenger√©szet√ľk t√°vol-keleti t√°maszpontj√°t, amelyet vas√ļttal is √∂sszek√∂t√∂ttek a k√∂zeli sz√©nb√°ny√°kkal. 1913-ra Csingtao kereskedelmi forgalma Sanghaj, Hongkong √©s Kanton kiv√©tel√©vel meghaladta az √∂sszes t√∂bbi k√≠nai kik√∂t√Ķ forgalm√°t. A n√©metek tengeralatti t√°v√≠r√≥k√°belt fektettek le Sanghajig √©s Csifuig. A r√°di√≥√°llom√°s hat√≥sugara el√©rte a Yap-sziget√©n (Palau-szigetek) l√©v√Ķ, a birodalmi r√°di√≥l√°nc r√©sz√©t k√©pez√Ķ √°llom√°st.

Az 1899-1901-es boxerl√°zad√°s, majd az els√Ķ vil√°gh√°bor√ļ kit√∂r√©se arra k√©sztette N√©metorsz√°got √©s az Osztr√°k-Magyar Monarchi√°t, hogy a 136 ezer hekt√°ros t√°maszpontot, √©s id√Ķk√∂zben v√°ross√° fejlesztett falut h√°rom v√©delmi vonallal, egyenk√©nt √∂t s√°ncer√Ķddel is meger√Ķs√≠ts√©k egy esetleg sz√°razf√∂ld fel√Ķl ind√≠tott t√°mad√°s ellen. A l√∂veg√°ll√°sokba k√©t-k√©t 10,5 cm-es n√©met, valamint hat-hat r√©gi k√≠nai 12 cm-es l√∂veget helyeztek el. A 12 nyitott l√∂veg√°ll√°sban 22 darab 3,7 cm-es, szint√©n 22 darab 9 cm-es √©s 6 r√©gi k√≠nai 12 cm-es l√∂veget telep√≠tettek. A v√©delmet tov√°bbi k√©t Rumpler Taube rep√ľl√Ķg√©p, 1 k√∂t√∂tt figyel√Ķl√©gg√∂mb √©s 1 meteorol√≥giai l√©gg√∂mb is seg√≠tette.

Az Alfred Meyer-Waldeck korm√°nyz√≥ igazgatta kisv√°rost a tenger fel√Ķl n√©gy, p√°nc√©lkupol√°val lefedett √ľteg, illetve kb. 300 darabb√≥l √°ll√≥ tengeri aknaz√°r is v√©dte. A Hui Tschuen Huk √ľtegn√©l k√©t 24 cm-es, h√°rom 15 cm-es l√∂veget, a Bismarck-dombn√°l n√©gy 28 cm-es √°gy√ļt, a Csingtao dombn√°l n√©gy id√Ķs, a k√≠naiakt√≥l zs√°km√°nyolt 15 cm-es l√∂veget, Hsiauniwa-n√°l pedig tov√°bbi n√©gy 21 cm-es l√∂veget √©s h√©t 8,8 cm-es √°gy√ļt telep√≠tettek a k√∂zponti hatalmak. Mindegyik egys√©gben tov√°bbi t√°bori √°gy√ļkat √©s g√©ppuskaf√©szkeket is elhelyeztek. A 200 f√Ķt befogadni k√©pes m√Ľt√°rgynak volt saj√°t konyh√°ja, p√©ks√©ge, √°ramfejleszt√Ķje √©s t√∂bb l√Ķszerrakt√°ra is. Minden er√Ķd el√Ķtt a n√©metek egy falat √©s egy √°rkot is l√©tes√≠tettek er√Ķs dr√≥takad√°lyokkal, hogy pontosan megjel√∂lj√©k a l√Ķt√°vols√°gokat. Ezeket az er√Ķd√∂ket k√©t hegyi√ľteg is t√°mogatta.

A betonb√≥l ki√∂nt√∂tt bunkerek t√∂bbs√©g√©t az Iltis-, a Moltke- √©s a Bismarck-domb, valamint a Fushan hegy meredek, S√°rk√°nyh√°t-szurdok√°ban alak√≠tott√°k ki a n√©metek, illetve az osztr√°k-magyar kontingens ir√°ny√≠t√°sa mellett a rabszolgamunk√°ra fogott k√≠naiak. A m√Ľt√°rgyak hely√©t robbant√°sos elj√°r√°ssal m√©ly√≠tett√©k ki. Az objektumok √©p√≠t√©s√©n√©l term√©szetesen nemcsak vasbetont, hanem a kitermelt szikl√°k nagy r√©sz√©t is felhaszn√°lt√°k.

A Fushan hegy ormaira √©p√ľlt 23 er√Ķd√∂t alagutakkal is √∂sszekapcsolt√°k, ahonnan 5 v√©szkij√°raton kereszt√ľl lehetett vesz√©ly eset√©n elmenek√ľlni. A f√∂ldalatti f√Ķ folyos√≥ra t√∂bb kisebb-nagyobb m√©ret√Ľ terem is r√°csatlakozott, amelyekben t√∂bbnyire l√Ķszert √©s √©lelmiszert t√°roltak. A termek persze nemcsak rakt√°rk√©nt funkcion√°ltak, hanem kantink√©nt, leg√©nys√©gi sz√°ll√°shelyk√©nt, gener√°torszobak√©nt, illetve a hegyi patakok iv√≥viz√©t √∂sszegy√Ľjt√Ķ ciszternak√©nt is, hiszen a n√©metek a hegy gyomr√°ban egy f√∂ldalatti tavat is tal√°ltak. √Črdekes m√≥d a magas p√°ratartalom miatt Berlin m√©g kezdetleges l√©gkondicion√°l√≥t is beszereltetett a 90 l√©p√©senk√©nt sorakoz√≥, elektromos vil√°g√≠t√°ssal is ell√°tott termekbe. Az U alak√ļ k√∂zponti ir√°ny√≠t√≥t 3-3 vasajt√≥val szigetelt√©k le.

A hegy cs√ļcsain kialak√≠tott √Ķrtornyok k√∂z√ľl kett√Ķ a S√°rga-tengerre, egy pedig a v√°rosra tekintett le, amelyek mellett szint√©n t√ľz√©rs√©gi √°ll√°sokat alak√≠tottak ki. Az els√Ķ vil√°gh√°bor√ļ alatt a v√°rost kezdetben a n√©met Luchs, Tiger, Iltis √©s Jaguar √°gy√ļnasz√°dok, az S90-es rombol√≥, a Prinz Eitel Friedrich √©s a Cormoran seg√©dcirk√°l√≥k, az Emden k√∂nny√Ľcirk√°l√≥, valamint az osztr√°k-magyar Kaiserin Elisabeth cirk√°l√≥ v√©dte a Mitsuomi Kamio alt√°bornagy vezette jap√°n t√°mad√≥kt√≥l. A haj√≥k fegyverzet√©nek egy r√©sz√©t a n√©metek 1914-ben leszerelt√©k, hogy a parti √ľtegeiket √©s a f√∂ldalatti er√Ķdrendszert er√Ķs√≠thess√©k meg vel√ľk.

Az osztr√°k-magyar kontingens fele a Kaiserin Elisabeth cirk√°l√≥n, a m√°sik fele pedig a sz√°razf√∂ldi v√©dekez√©sben vett r√©szt. A magyarok a XIII. √©s a XV. sz√°m√ļ √ľtegeket, illetve az ehhez csatlakoz√≥ bunkereket √©p√≠ttett√©k ki √©s l√°tt√°k el v√©delm√ľket. A csapatot 1914. okt√≥ber 31-√©n jap√°n t√°mad√°s √©rte, melynek sor√°n a XV. sz√°m√ļ √ľteg √°ll√°s√°ba becsap√≥dott neh√©zgr√°n√°t √∂t embert meg√∂lt, h√°rmat megsebes√≠tett. K√∂z√∂tt√ľk volt a h√Ķsi hal√°lt halt √Ācs J√≥zsef, √©s a megsebes√ľlt Domokos B√©la. November 7-√©n azonban a h√Ķsies v√©dekez√©s ellen√©re a jap√°n √©s brit csapatok bevonultak Csingtaoba.

A n√©metek a harcok sor√°n 493 embert vesz√≠tettek, illetve k√∂zel 3600 katon√°juk esett hadifogs√°gba. Az √©letben maradtak, k√∂z√∂tt√ľk 56 magyar tenger√©sz √©s k√©t magyar tiszt, jap√°n hadifogs√°gba ker√ľlt, ahonn√©t 1920-ban ker√ľltek vissza Eur√≥p√°ba Vita J√°nos tenger√©sz kiv√©tel√©vel, aki a fogs√°gban 1916-ban elhal√°lozott. A jap√°n hadsereg vesztes√©ge 1900 f√Ķ volt. Haditenger√©szet√ľk elvesz√≠tette a Takachiho k√∂nny√Ľcirk√°l√≥t, a Shirotaye rombol√≥t, egy torped√≥nasz√°dot √©s k√©t kisebb aknakeres√Ķt, mintegy 400 f√Ķ vesztes√©ggel. A brit hadsereg 74 f√Ķt, a haditenger√©szet√ľk pedig 9 f√Ķt vesz√≠tett el.

A jap√°n cs√°sz√°ri flotta 1922-ban adta vissza Csingtaot K√≠n√°nak, de a Santung vas√ļtvonalat megtartotta. Ennek hely√Ķrs√©ge lett a k√©s√Ķbb h√≠rhedt√© v√°lt Kwantung hadsereg magja. 1929-ben amikor a kik√∂t√Ķ √©s a v√°ros ism√©t jap√°n k√©zre ker√ľlt, Toki√≥ tov√°bb b√Ķv√≠tette az alag√ļtrendszert. A munk√°latokat koreai rabszolg√°kkal v√©geztett√©k el. Az √ļj f√∂ldalatti sz√°rnyakat √°ll√≠t√≥lag t√ľz√©rs√©gi rakt√°raknak √©s a k√ľl√∂nleges er√Ķk kik√©pz√©si b√°zisak√©nt haszn√°lt√°k. A magyarok √°ltal is meg√©p√≠tett j√°ratrendszert legutolj√°ra Mao eln√∂k kultur√°lis forradalom idej√©n haszn√°lt√°k a k√≠naiak. Ma az eny√©szet martal√©kai.

Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | rozsola - 2013. jķlius 24. 12:39:14
Nyaliskodunk , nyaliskodunk ? s_*_beee

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.