Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Moszkva -Teherán: mélyül a párbeszéd


Már a 4-es Metró szintjén, ki tudja merre jár! Az S-300-sa szintet már biztosan elhagyta és közelít az S-500-ashoz.
Teheráni források szerint elõkészítik az orosz államfõ iráni látogatását. A Kremlben ezeket a híreket nem erõsítették meg, de nem is cáfolták.
Egyelõre nincs hivatalos információ sem a látogatás lehetséges idõpontjáról, sem pedig a napirendrõl vagy a protokollról. Így csak általánosságban lehet fogalmazni. Iránban fontos változás történt. Az új elnök, Haszan Rohani olyan politikus, aki kész módosítani az iszlám köztársaság irányvonalát.

Oroszország azon kevés ország közé tartozik, amelyeknek megfelelõ kapcsolatai vannak Iránnal. Számos kérdésben a két országnak hasonló az álláspontja, de vannak eltérések is. Moszkva számára fontos, hogy Rohani elnök új irányvonalának már a kezdeti szakaszán rámutasson, melyek számára az említett irányvonal elfogadható elemei, illetve melyeket nem fogadhat el. Vonatkozik mindez a nemzetközi problémákra is, amelyek központjában a nukleáris téma áll; a regionális kérdésekre, amelyek között a szíriai téma dominál; a kétoldalú kapcsolatokra, ahol van bizonytalanság a fegyverszállítási szerzõdések körül. Tehát van mirõl tárgyalni.

Annál is inkább, mert Iránban Rohani gyõzelme kapcsán sokan arról beszélnek, hogy az iráni politikában megerõsödhet a nyugati vektor. Így egyes politológusok szerint Moszkvának már most ki kell jelölni az eljövendõ együttmûködés szakaszait, hogy Rohani elnök ne kételkedjen: az Iráni Iszlám Köztársaság érdeke, hogy együttmûködjön Oroszországgal.

Ezen kĂ­vĂĽl számos jeles esemĂ©ny is várhatĂł a közeljövõben: a Sanghaji EgyĂĽttmĂ»ködĂ©si Szervezet csĂşcstalálkozĂłja, a NAĂś titkársági ĂĽlĂ©se, tárgyalások Irán Ă©s az 5+1 csoport között. ElkĂ©pzelhetõ a Kaszpi-tengerrel határos országok csĂşcstalálkozĂłja is, amelyen rĂ©szt vesz Irán. Közeledik az orosz – amerikai csĂşcstalálkozĂł, ahol a jelenkor legfontosabb kĂ©rdĂ©sei kerĂĽlnek terĂ­tĂ©kre, tervbe vettĂ©k a SzĂ­riával kapcsolatos Genf-2 találkozĂłt is. Valamennyi megnevezett fĂłrumon – fĂĽggetlenĂĽl rĂ©szvĂ©telĂ©tõl - Irán az egyik fõszereplõ. Érthetõ, hogy Moszkvának meg kell határoznia az emlĂ­tett fĂłrumokon követett taktikáját a teheráni álláspont feltehetõ mĂłdosulása tĂĽkrĂ©ben.

Irán és a világközösség számára a fõ kérdés továbbra is a nukleáris probléma. Alekszandr Vavilov politológus véleménye az orosz vezetõ lehetséges iráni látogatásáról.

Egy ilyen látogatás nagyon jelentõs hozzájárulás az iráni nukleáris program tisztázásához. Ezek a kérdések megoldatlanok. Az iráni nukleáris probléma politikai megoldása szempontjából már az is hasznos, ha világossá válik Irán álláspontja a legfelsõbb szinten.
Moszkva számára most nemcsak az a fontos, hogy pontosítsa az iráni álláspontot, hanem az is, meggyõzze az irániakat: lépjenek elõre Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tervével összhangban, amely a nemzetközi szankciók fokozatos felszámolását jelenti, válaszként arra, hogy Irán fokozatosan, lépésrõl lépésre haladva teljesíti a NAÜ és a világszervezet Biztonsági Tanácsának követeléseit.
Link

Hozzászólások


#1 | Perje - 2013. július 27. 14:33:54
Az új iráni elnök beiktatása aug.3-án lesz, melyre meghívták a világ nagyon sok országának vezetõit, képviselõit. Talán ez után az esemény után kerül sor a találkozóra. De olvastam már a aug.12-13-as dátumot is a találkozó idõpontjaként. Az irániak beperelték az orosz haditechnikai külker. céget a háromszázasok le nem szállítása miatt. Ez is a tárgyalások egyi témája lesz.

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.