Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Nácik is voltak a templomosok között?


A templomos lovagrend 14. század elején bekövetkezett erõszakos feloszlatását, vezetõinek máglyahalálát, vagyonuk elkobzását követõ évszázadokban számos nyakatekert fikció született arról, miként mentették át tudásukat és kincseiket, és hogyan gyakorolnak még ma is titkos befolyást a világra.

Annak a templomos közösségnek azonban, amely ma Németországban és Ausztráliában mintegy ezer tagot számlál, semmi köze nincs a középkori lovagrendhez, mégis története egy jelentõs szakasza a Szentföldhöz kötõdik. Napjainkban sorra születnek a leszármazottakkal készített interjúk és július végén jelenik meg az a monográfia, amely a Palesztinában tevékenykedõ újkori templomosok kevesek által ismert sorsát is taglalja.


A Templomos Társaság (Tempelgesellschaft) 1861-ben szĂĽletett egy Ludwigsburghoz közeli telepĂĽlĂ©sen. AlapĂ­tĂłi, Christoph Hoffmann Ă©s Georg David Hardegg olyan evangĂ©likus alapokon állĂł közössĂ©get vizionáltak, amelyben magukat Ă©s csoportjukat spirituálisan templommá alakĂ­tva fogadják be Isten igĂ©jĂ©t, Ă©s a jeruzsálemi SzentĂ©ly ĂşjjáépĂ­tĂ©sĂ©t elõsegĂ­tve Krisztus ĂşjbĂłli eljövetelĂ©t Ă©s a vĂ©gĂ­tĂ©letet hozhatják közelebb. CĂ©ljaik elĂ©rĂ©se Ă©rdekĂ©ben földeket vásároltak Palesztinában – pĂ©ldakĂ©pĂĽl szolgálva az õket jĂł egy Ă©vtizeddel követõ elsõ cionista kivándorlĂłknak. Az oszmán uralom alatt állĂł Palesztina 19. század vĂ©gi, 20. század eleji modernizálĂłdása elsõsorban nekik tulajdonĂ­thatĂł: termĂ©ketlen földeket, mocsarakat vontak modern mezõgazdasági mĂ»velĂ©sbe, lĂ©trehozták az elsõ hoteleket, turisztikai szolgáltatásokat, gyĂłgyszertárakat, szappant Ă©s cementet gyártottak, Ă©s a máig hĂ­res, Jaffa márkanĂ©ven forgalmazott narancsot is õk termeltĂ©k elõször. A közössĂ©g legnagyobb lĂ©tszáma idejĂ©n 2200 fõbõl állt, Ă©s több hullámban HaifátĂłl Jeruzsálemig, a galileai Betlehemtõl (az 1898-ban idelátogatĂł Ă©s cĂ©ljaikat hitelalap lĂ©trehozásával is támogatĂł II. Vilmos császár tiszteletĂ©re) a Wilhelmának nevezett kolĂłniáig egy sor telepet hoztak lĂ©tre, eurĂłpai tĂ­pusĂş, piros sátortetõs házakkal, Ă©s nĂ©met precizitással megtervezett városnegyedekkel.

Eichmann, mint templomos

Alapvetõen bĂ©kĂ©s, istenfĂ©lõ Ă©letĂĽk azonban kĂ©tszer is negatĂ­v fordulatot vett: a palesztinai nĂ©metek közĂĽl 850-et az elsõ világháborĂş után az oszmánokat felváltĂł britek Egyiptomba internáltak, Ă©s a templomosok javait az 1920-as Ă©vek elejĂ©n csak rĂ©szben szolgáltatták vissza. A második világháborĂş aztán vĂ©gleg megpecsĂ©telte a templomosok szentföldi sorsát. 1941-ben több mint fĂ©lezer, ellensĂ©gnek nyilvánĂ­tott templomost Ausztráliába deportáltak, több százat pedig zsidĂłkra cserĂ©ltek a Harmadik Birodalommal a britek. A háborĂş után szĂ©lsõsĂ©ges zsidĂł csoportok több templomos ellen is halálos merĂ©nyletet követtek el, Ă­gy a brit hatĂłságok szinte mindegyikĂĽket evakuálták PalesztinábĂłl – az utolsĂł templomos 1950-ben távozott a Szentföldrõl.


Bár háborĂşs bĂ»nösnek biztosan nem tarthatĂł a közössĂ©g, a tĂ©nyekhez hozzátartozik, hogy az 1930-as Ă©vekben a fiatalabb templomos nemzedĂ©kbõl sokakat elbĂ»völtek a hitleri eszmĂ©k, belĂ©ptek a Hitlerjugendbe, majd a háborĂş kitörĂ©sekor megkapták behĂ­vĂłjukat a Wehrmachtba. Maga Eichmann is azt a legendát terjesztette, hogy egy templomos kolĂłniában szĂĽletett. A nemsokára a könyvesboltokba kerĂĽlõ kötet (Nazis in the Holy Land 1933–1948) szerzõje, Heidemarie Wawrzyn szerint a Palesztinában Ă©lõ náci párttagok 75%-a kapcsolatban állt a templomos közössĂ©ggel, Ă©s a templomosok kb. 42%-a vette ki a rĂ©szĂ©t a náci eszmĂ©k terjesztĂ©sĂ©bõl.

Bár el kellett hagyniuk szülõföldjüket, a templomosok nem tûntek el a történelem süllyesztõjében. Egy túlélõ, az 1939-ben alig 14 éves Kurt Eppinger szavaival élve: "Ausztrália megadta nekünk az esélyt az újrakezdésre."

http://index.hu/t...ok_kozott/

Hozzászólások


#1 | kukackac - 2013. július 30. 12:19:49
Nazik nem csak aske-nazi-k! s_*_kac
#2 | talpi - 2013. július 30. 21:48:10
kukackac!
Jaj mááár, Te tudsz valamit, vagy ismerõs, hogy jellemzõ rájuk a "beszivárgás" ?

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.