Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Új vizsgálat a mobilozás rákkeltõ hatásáról - súlyos figyelmeztetés


MĂ©gis Ă©s egyenesen tel-avivbĂłl? A gyakori mobiltelefonálás növelheti a rák kockázatát – erre az eredmĂ©nyre a kĂ©szĂĽlĂ©ket használĂłk nyálmintáinak elemzĂ©se után jutott a tel-avivi orvosi egyetem egyik kutatĂłja.

A tudĂłsok rĂ©gĂłta aggĂłdnak a gyakori mobilhasználat lehetsĂ©ges ártalmai miatt, ám egyĂ©rtelmĂ» bizonyĂ­tĂ©kokkal eddig senkinek sem sikerĂĽlt szolgálnia. Jelenleg a mobiltelefont a Nemzetközi RákkutatĂł ĂśgynöksĂ©g (IARC) a rákokozĂłk 2b kategĂłriájába sorolja, amely „potenciális emberi karcinogĂ©nt” jelent.

A tel-avivi egyetem Ăşj minikutatásában Yaniv Hamzany, az intĂ©zmĂ©ny munkatársa a mobilozĂłk nyálának összetĂ©telĂ©t elemezte – idĂ©zi az American Friends of Tel-Aviv University portál az Antioxidants and Redox Signaling cĂ­mĂ» szaklapban megjelent kutatást.

Mivel beszéd közben a készülék a nyálmirigy közelében helyezkedik el, Hamzany és kollégái feltételezték, hogy a nyál felfedi, létezik-e kapcsolat a telefon és a daganat kialakulása között. Gyakori és alkalmi mobilhasználók mintáinak összehasonlításakor kiderült, hogy az elõbbiek nyála a mérgezõ peroxidok és a szabadgyökök magasabb szintjét mutatta. Ezeket a sejtkárosító anyagokat a rák egy súlyos kockázati tényezõjének tartják.

A minikutatásban húsz olyan páciens nyálát vizsgálták meg, akik legalább havi nyolc órát beszéltek a készülékükön. A résztvevõk közül többen ennél sokkal hosszabban, havi 30-40 órán át is társalogtak. A csoport eredményeit összehasonlították a kontrolcsoportéval, amely nem halló személyekbõl, vagy olyanokból állt, akik egyáltalán nem használtak mobiltelefont, vagy kizárólag üzenetküldés és más, nem hangos funkció céljából vették igénybe a készüléket. A kontrollcsoporthoz képest a gyakori mobilozók nyálában jelentõsen magasabb volt a rákot okozó sejtkárosítók szintje.

„Ez arra utal, hogy a mĂ»ködõ telefon mellett lĂ©võ szövetekben Ă©s a nyálmirigyben jelentõs az Ăşgynevezett oxidáciĂłs stressz. Ez a folyamat összefĂĽgg a sejtek Ă©s a gĂ©nek olyan károsodásával, amely daganatot okoz” – állapĂ­totta meg Hamzany.

Noha az eredmények nem tártak fel egyértelmû ok-okozati kapcsolatot a mobiltelefon és a rák között, mégis arra utalnak, hogy a hosszú távú használat ártalmas lehet. Hamzany szerint az a következõ lépés, hogy a mobilhasználat kezdete elõtt, majd sok intenzíven végigtelefonált perc után is megvizsgálják a páciensek nyálát, hogy lássák, azonnal reagál-e a szervezet a rádióhullámokra.
Link

Hozzászólások


#1 | river_wye - 2013. július 31. 16:45:06
A mellékelt cikk csak egyike, amely szerint nincs egértelmü összefüggés mobil radio és rák között, habár valamennyi cikk óvatos és felhívja a figyelmet a hosszútávu potenciális hatásokra (nem nagyon ismertek) és az önkényesen megállapított sugárzási küszöbértékekre.
http://www.forte....report.pdf
Amennyiben viszont ez egy ürügy keltés a közszolgálati mobilok leállítára egy adott helyzetben, az más.

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.