Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Ha nagyon akarnak, b√°rkit megfigyelhetnek.


Amióta Edward Snowden kirobbantotta az NSA-botrányt, tudjuk, hogy az amerikai titkosszolgálatok azt figyelnek meg, akit csak akarnak.
√Čs mert b√°rkit megfigyelhetnek, mindenkit meg is figyelnek.
Ut√°naj√°rtunk, hogy Magyarorsz√°gon mi a helyzet.
Kapaszkodjanak meg. Azt figyelnek meg, akit csak akarnak.
De ez nem jelenti azt, hogy mindenkit meg is figyelnek.
Mert még ha akarnák se tudnák.
De ha maga nem egy Faraday-kalitkában éli mindennapjait, akkor adatai sincsenek biztonságban.

H√≠v√°slist√°kat minden titkosszolg√°lat szeret olvasgatni. Az NSA-botr√°nyban metaadatk√©nt elh√≠res√ľlt, a magyar jogi szaknyelvben k√≠s√©r√Ķadatnak nevezett inform√°ci√≥kb√≥l rengeteg mindent ki lehet der√≠teni egy emberr√Ķl. Ilyen k√≠s√©r√Ķadat lehet telefonh√≠v√°sn√°l a h√≠v√°s helye, ideje, id√Ķtartama, a h√≠vott sz√°m, a fogadott h√≠v√°s helye. Internetes kommunik√°ci√≥n√°l ilyen a bel√©p√©s ideje, az IP-c√≠m, a felkeresett weboldalak adatai.

Ezekb√Ķl az inform√°ci√≥kb√≥l √ļgy is k√©pet lehet alkotni valakir√Ķl, hogy a kommunik√°ci√≥ tartalm√°t meg sem ismeri a megfigyel√Ķ. A matematikus Susan Landau ezt ezzel a p√©ld√°val szeml√©ltette a New Yorkerben:

L√°tsz egy h√≠v√°st a n√Ķgy√≥gy√°szhoz, egyet egy onkol√≥gushoz, majd egy k√∂zeli csal√°dtaghoz.

Landau szerint ennyib√Ķl m√°r kik√∂vetkeztethet√Ķ, hogy a megfigyeltnek feltehet√Ķleg m√©hnyakr√°kja van.

Kezdj√ľk a rossz h√≠rrel. Ezekhez a k√≠s√©r√Ķadatokhoz a magyar titkosszolg√°latok k√ľls√Ķ enged√©ly n√©lk√ľl is hozz√°f√©rhetnek. A gyakorlatban pedig ak√°r val√≥s id√Ķben is figyelhetik ezeket. Ahogy egy√©bk√©nt a kommunik√°ci√≥ tartalm√°t is, de a hagyom√°nyos √©rtelemben vett lehallgat√°shoz – a lak√°s bepolosk√°z√°sa √©svagy √°tkutat√°sa, telefon lehallgat√°sa, postai k√ľldem√©nyek √©s emailek olvas√°sa – m√°r √ļn. k√ľls√Ķ, vagyis b√≠r√≥i vagy igazs√°g√ľgyi miniszteri enged√©ly kell.
Hálózatra kötve

Nem voltam munkában, otthon, a kertben napozgattam. Oda is kijöttek.

Ezt egy kicsi, alig p√°rezer √ľgyfelet kiszolg√°l√≥ VOIP, vagyis internetes telefonszolg√°ltat√°st ny√ļjt√≥ c√©g vezet√Ķje mes√©lte az els√Ķ kapcsolatfelv√©telr√Ķl a Nemzetbiztons√°gi Szakszolg√°lattal (NBSZ).

Magyarorsz√°gon az NBSZ az, ami legink√°bb megfeleltethet√Ķ az amerikai NSA-nek, azzal a fontos k√ľl√∂nbs√©ggel, hogy az NBSZ √∂nmag√°ban csak a megfigyel√©sek technikai h√°tter√©t biztos√≠tja, a kinyert adatokat m√°r a megrendel√Ķk – az Alkotm√°nyv√©delmi Hivatal, a katonai h√≠rszerz√©s vagy elh√°r√≠t√°s, illetve bizonyos esetekben a rend√Ķr√∂k – dolgozz√°k fel.

Ha ma Magyarorsz√°gon valaki √ļgynevezett elektronikus h√≠rk√∂zl√©si szolg√°ltat√°st, magyarul internet- vagy telefonszolg√°ltat√°st ind√≠t, k√∂teles egy√ľttm√Ľk√∂dni az NBSZ-szel.

Az egy√ľttm√Ľk√∂d√©s a gyakorlatban nem jelent m√°st, mint hogy a szolg√°ltat√≥ k√∂teles eredeti form√°ban hozz√°f√©rhet√Ķv√© tenni “a kommunik√°ci√≥ tartalm√°t √©s a kommunik√°ci√≥val √∂sszef√ľgg√Ķ k√≠s√©r√Ķadatokat”. Ez egy olyan kis szolg√°ltat√≥n√°l, mint aminek a tulajdonos√°t csal√°di h√°za kertj√©ben kerest√©k fel az √ľgyn√∂k√∂k, az adathordoz√≥ √°tad√°s√°t jelenti. Egy t√∂bbmilli√≥ √ľgyfelet kiszolg√°l√≥ szolg√°ltat√≥n√°l – amilyenn√©l minden bizonnyal a cikk olvas√≥j√°nak is szerz√Ķd√©se van – viszont m√°r m√°sok a k√∂vetelm√©nyek.

Egy ilyen szolg√°ltat√≥nak m√°r k√ľl√∂n, elz√°rt, s√Ķt nemzetbiztons√°gilag min√Ķs√≠tett helyis√©get kell biztos√≠tania. Ebbe a helyis√©gbe szabad bejut√°st kell biztos√≠tani a k√©meknek – akiket adott esetben m√©g fedett √°ll√°sban alkalmazniuk is kell. Ezen k√≠v√ľl csatlakoz√°si pontot kell adniuk saj√°t h√°l√≥zatukhoz. Arr√≥l, hogy mi folyik a helyis√©gben, nincs tudom√°suk.

Nem látjuk az adatforgalmat. Fogalmunk sincs róla hogy mikor hallgatnak le, vagy hogy kit.

Ez k√©t dolgot jelent. Egyr√©szt a szolg√°ltat√≥k egy√°ltal√°n nem tudnak sz√≥rakoztat√≥ t√∂rt√©neteket mes√©lni lehallgat√°sokr√≥l – m√©g a kis VOIP-c√©g tulajdonosa sem, mert b√°r t√Ķl√ľk elk√©rik ezeket az adatokat, de √©vi egy-k√©t esetr√Ķl neh√©z √ļgy besz√©lni, hogy ne buktass√°k le magukat.

M√°sr√©szt azt, hogy a titkosszolg√°latok gyakorlatilag minden, a kommunik√°ci√≥hoz k√∂t√Ķd√Ķ inform√°ci√≥hoz hozz√°f√©rnek, bele√©rtve a kommunik√°ci√≥ tartalm√°t is.
Ki figyeli a figyel√Ķket?

M√©g egy k√ľls√Ķ enged√©lyhez nem k√∂t√∂tt adatgy√Ľjt√©sr√Ķl is legal√°bb √∂ten tudnak.

Tarj√°nyi P√©ter biztons√°gpolitikai szak√©rt√Ķ kiz√°rtnak tartja, hogy a titkosszolg√°lat vissza√©ljen a lehet√Ķs√©geivel, √©s illeg√°lis megfigyel√©sbe kezdjen. M√©g a kommunik√°ci√≥ tartalm√°nak megismer√©s√©t nem c√©lz√≥ adatgy√Ľjt√©st is h√°rom titkosszolg√°lati vezet√Ķnek kell egyszerre enged√©lyeznie – √Ķ a jelenetet ahhoz hasonl√≠totta, mint amikor az amerikai filmekben az atom-tengeralatj√°r√≥n kiadj√°k a parancsot a nukle√°ris csap√°sra. √Čs az enged√©lyez√Ķk√∂n k√≠v√ľl m√©g legal√°bb egy szakszolg√°latos √©s egy elemz√Ķtiszt, vagyis √∂sszesen √∂t ember tud az akci√≥r√≥l. “Az√©rt ahhoz m√°r √∂sszeesk√ľv√©s kell, hogy egy illeg√°lis akci√≥ ne tud√≥djon ki.”

A kommunik√°ci√≥ tartalm√°nak megismer√©s√©hez pedig m√°r b√≠r√≥i vagy igazs√°g√ľgyi miniszteri enged√©ly kell, √©s az enged√©ly kiad√≥ja azt√°n ellen√Ķrizheti is, hogy a lehallgat√°s jogszer√Ľ volt.

Ha valaki m√©gis jogosulatlan inform√°ci√≥gy√Ľjt√©sre adn√° a fej√©t, lebuk√°s eset√©n 5-10 √©ves b√∂rt√∂nnel sz√°molhat.
Mire képesek valójában?

Enn√©l komolyabb garanci√°t jelent a t√∂meges megfigyel√©sek ellen, hogy a magyar szolg√°latoknak egyszer√Ľen kapacit√°suk sincs ilyen jelleg√Ľ adatgy√Ľjt√©sre.

Nem a Big Data ir√°ny√°ba ment√ľnk.

Elm√©letben a folyamatos lehallgat√°sn√°l napi 24 √≥r√°ban biztos√≠tani k√©ne egy oper√°tort, aki √°lland√≥an monitorozza a h√≠v√°sokat. Ilyet a gyakorlatban az √ļgynevezett sz√Ľkre vont figyel√©sn√©l csin√°lnak, amikor operat√≠v szempontb√≥l fontos a val√≥s idej√Ľ h√≠rszerz√©s. P√©ld√°ul amikor egy k√°b√≠t√≥szer-keresked√Ķn akarnak rajta√ľtni, aki telefonon besz√©li meg a vev√Ķvel az √°tad√°s helysz√≠n√©t. Ilyenkor a megfigyel√Ķk folyamatos kapcsolatban vannak a m√Ľveleti k√∂zponttal is, akik az akci√≥t vez√©rlik.

M√°s esetben el√©g lehet r√∂gz√≠teni a besz√©lget√©seket – a t√∂rv√©ny szerint 72 √≥r√°n √°t m√©g az irrelev√°ns inform√°ci√≥kat is meg√Ķrizhetik. Ilyenkor a nap v√©g√©n egy elemz√Ķtiszt ki√©rt√©keli az adatokat.

A szocialista korm√°nyok idej√©n a lehallgat√°sok automatiz√°l√°sa volt a fejleszt√©sek priorit√°sa. 2008-ra ki is fejlesztettek egy hangazonos√≠t√≥ √©s sz√≥felismer√Ķ szoftvert, amit 2010-re m√°r a gyakorlatban is leteszteltek √©s m√Ľk√∂d√∂tt, de akkor m√©g nem rendszeres√≠tett√©k. Hogy az√≥ta rendszeres√≠tett√©k-e, nem siker√ľlt megtudnom. A legsokatmond√≥bb, amit err√Ķl hallottam, hogy “ha m√Ľk√∂dik, akkor haszn√°lj√°k is”. Illetve azt, hogy a hangazonos√≠t√°s “ma m√°r szinte sz√°z sz√°zal√©kos pontoss√°g√ļ”. De a c√©l ez esetben sem a lehallgat√°sok t√∂meges√≠t√©se volt, a c√©l ink√°bb az oper√°torok, a hum√°n munkaer√Ķ kiv√°lt√°sa volt. De ahogy a fejleszt√©sr√Ķl tud√≥k egyike mondta

az már csak számítási kapacitás és tárhely kérdése, hogy a szoftver hány hívást elemez.

De ugyan√Ķ mondta azt is, hogy a szolg√°latokn√°l nem volt priorit√°s, hogy nagy mennyis√©g√Ľ adatb√≥l hal√°sszanak inform√°ci√≥t – ezt t√∂bb forr√°sunk is meger√Ķs√≠tette. Pontos adatokkal senki sem szolg√°lt, annyit mondtak, hogy √©vente sz√°zas nagys√°grendben, legfeljebb ezern√©l valamivel t√∂bb titkos adatgy√Ľjt√©s van egy √©vben. A nagy szolg√°ltat√≥knak ugye nincs tudom√°suk arr√≥l, hogy h√°ny megfigyel√©s van egy √©vben. De az ezres adat stimmelhet, ha azt vessz√ľk alapul, hogy a m√°r eml√≠tett kis VOIP-szolg√°ltat√≥hoz a rend√Ķrs√©gt√Ķl √©vi sz√°z, a titkosszolg√°latokt√≥l egy-k√©t megkeres√©s √©rkezik. A Telenort√≥l a rend√Ķrs√©g tavaly √©s tavalyel√Ķtt √©vi kb. 40000 esetben k√©rt adatot.

K√≠s√©r√Ķadatokat ugyanis a rend√Ķrs√©g is bek√©rhet. Ezek azok, amiket a titkosszolg√°lat ak√°r val√≥s id√Ķben is megszerezhet a szolg√°ltat√≥kn√°l elhelyezett, a telefonk√∂zpontra r√°csatlakoztatott eszk√∂zeivel. 2010 el√Ķtt a h√≠v√°slist√°kat m√©g a titkosszolg√°lat is “manu√°lisan” dolgozta fel. A manu√°lis feldolgoz√°s eleve kiz√°rja hogy csak √ļgy, c√©l n√©lk√ľl “hal√°szn√°nak” az adatokb√≥l. Arr√≥l egyik forr√°som sem tudott, hogy az√≥ta fejlesztettek-e szoftvert ezek elemz√©s√©re. Az viszont biztos, hogy a rend√Ķr√∂knek nincs ilyen szofver√ľk. Az adatokat pap√≠ron szokt√°k k√©rni.

Enik√Ķ√©kn√©l √°lland√≥an kattog a nyomtat√≥.

Szlamka Enik√Ķ a Telenorn√°l annak a nyolcf√Ķs csoportnak a vezet√Ķje, akik az NBSZ-szel egy√ľttm√Ľk√∂dve kiszolg√°lj√°k az inform√°ci√≥k√©r√©seket. A nyomtat√≥r√≥l a Telenor jogi igazgat√≥ja, Erd√©lyi M√°rk mes√©lt egy j√ļlius k√∂zep√©n tartott sajt√≥tal√°lkoz√≥n. Ezen term√©szetesen a titkos adatgy√Ľjt√©sekr√Ķl nem eset sz√≥, a rend√Ķrs√©g ezekhez az inform√°ci√≥khoz √ļgynevezett ny√≠lt elj√°r√°sban juthat hozz√°. A t√∂rv√©ny szerint az adatokat az NBSZ-en kereszt√ľl, vagy k√∂zvetlen√ľl a szolg√°ltat√≥kt√≥l is k√©rhetik. √Āltal√°ban az ut√≥bbi megold√°st v√°lasztj√°k, b√°r Erd√©lyi szerint a Telenor ink√°bb prefer√°ln√° az egy√ľttm√Ľk√∂d√©st a szakszolg√°lattal.

M√°r csak az√©rt is, mert a ny√≠lt elj√°r√°sban befut√≥, √©vi nagyj√°b√≥l negyvenezer adatk√©r√©snek Erd√©lyi tapasztalatai szerint √ļgy a h√ļsz sz√°zal√©ka szakszer√Ľtlen. P√©ld√°ul egy elt√Ľn√©si esetben k√©rik a belf√∂ldi forgalmaz√°s adatait, de a roaming-inform√°ci√≥kat nem. Az ar√°nyt a kis VOIP-szolg√°ltat√≥ is meger√Ķs√≠tette. A c√©g call centereket is kiszolg√°l, amik n√©ha-n√©ha zaklat√°s√©rt feljelentenek egy ideges, t√∂bb h√≠v√°sban is fenyeget√Ķz√Ķ √ľgyfelet. Volt, hogy a h√≠v√≥ MAC-c√≠m√©t k√©rt√©k el. Ami a h√°l√≥zati eszk√∂z√∂k, nem pedig a felhaszn√°l√≥k azonos√≠t√°s√°ra szolg√°l.
Amit√Ķl t√©nyleg lehet f√©lni

A rend√Ķr√∂kkel szemben az NBSZ-esekr√Ķl minden forr√°som nagy tisztelettel besz√©lt. Egybehangz√≥ v√©lem√©ny√ľk szerint felk√©sz√ľlt szakemberek, akik nemcsak az eszk√∂z√∂ket kezelik j√≥l, de azzal is tiszt√°ban vannak, hogy milyen inform√°ci√≥t mire haszn√°lhatnak. √Čs meg is tudj√°k szerezni, amit akarnak. Ez az internetes adatforgalomra is igaz.

A legegyszer√Ľbb a g√©p feletti ellen√Ķrz√©s √°tv√©tele, m√©g a telefonlehallgat√°sn√°l is egyszer√Ľbb. De ez is enged√©lyk√∂teles.

√Čs ahogy a lehallgat√°sn√°l, √ļgy itt is igaz, hogy a megszerzett adatokat ki is kell √©rt√©kelni, ami megint csak munkaer√Ķ-ig√©nyes feladat. Minden jel szerint att√≥l nem kell tartani, hogy a magyar titkosszolg√°lat t√∂megesen figyeln√© meg az √°llampolg√°rokat – de k√©pes b√°rkit, b√°rmikor megfigyelni.

T√∂bb okunk lehet f√©lni a mag√°nz√≥kt√≥l. “Mi akad√°lyozna meg valakit abban, hogy mikrofonokat rakjon egy olyan belv√°rosi √©tterem asztalai al√°, ahol vezet√Ķ br√≥kerek szoktak eb√©delni?” – k√©rdezte Tarj√°nyi, aki szerint am√ļgy is

a profit a legjobb szervez√Ķ er√Ķ.

Ilyen mikrofonokat p√°r sz√°z doll√°r√©rt is lehet venni, de a Terrorelh√°r√≠t√°si K√∂zpont miatt agg√≥d√≥ forr√°saink szerint m√©g egy orsz√°gosan bevethet√Ķ passz√≠v – vagyis √©szrev√©tlen√ľl m√Ľk√∂d√Ķ – mobil lehallgat√≥-h√°l√≥zat is ki√©p√≠thet√Ķ p√°r sz√°zmilli√≥ forintb√≥l. A TEK-es agg√°lyok am√ļgy k√©t okb√≥l is alaptalanok. Egyr√©szt a parlament nemzetbiztons√°gi bizotts√°ga a TEK eszk√∂zbeszerz√©seit is ellen√Ķrizheti. M√°sr√©szt minek kellene nekik ilyen rendszer, ha m√°r a titkosszolg√°latok eleve b√°rmilyen adatot megszerezhetnek.

Az ilyen eszk√∂z√∂knek viszont m√°r a behozatala is enged√©lyk√∂teles, felhaszn√°l√°suk pedig illeg√°lis. √ćgy arr√≥l v√©gk√©pp nincs inform√°ci√≥nk, hogy lehetnek-e olyan v√°llalkoz√°sok, akik ak√°r meg is figyelhetnek b√°rkit.

A sz√°m√≠t√≥g√©pes adatforgalom hal√°sz√°s√°hoz viszont nincs sz√ľks√©g ilyen szofisztik√°lt eszk√∂z√∂kre. El√©g egy hozz√°f√©r√©s egy switch-hez. √Čs mert Magyarorsz√°gon m√©g egy√°ltal√°n nem elterjedt a titkos√≠t√°s az √ľzleti √©letben, a legt√∂bb elk√ľld√∂tt mail szimpla txt f√°jl, b√°rki olvashatja. “M√©g az is csak most van elterjed√Ķben, hogy legal√°bb ssl-t haszn√°ljanak, hogy legal√°bb a levelez√Ķszerverig biztons√°gban legyenek az adatok” – mondta a kis VOIP-szolg√°ltat√≥ vezet√Ķje.

A cikkhez t√∂bb, a titkosszolg√°latok munk√°j√°t fel√ľgyel√Ķ, egykor a titkosszolg√°latoknak dolgoz√≥, vagy vel√ľk egy√ľttm√Ľk√∂d√©sre k√∂telezett forr√°ssal besz√©ltem. √ēk kev√©s kiv√©tellel mind nev√ľk elhallgat√°s√°t k√©rve nyilatkoztak, legt√∂bbj√ľkn√©l az azonos√≠that√≥s√°g miatt munkak√∂r√ľkre sem utalhatok. A titkosszolg√°latokat √©s akt√≠v √ľgyn√∂k√∂ket is pr√≥b√°ltam megsz√≥laltatni, egyel√Ķre eredm√©nytelen√ľl. A cikkben hivatkozott, a titkos inform√°ci√≥gy√Ľjt√©st szab√°lyoz√≥ t√∂rv√©nyek √©s jogszab√°lyok a k√∂vetkez√Ķk:

A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény (Nbtv) 53-62. paragrafusa.
Az elektronikus h√≠rk√∂zl√©sr√Ķl sz√≥l√≥ 2003. √©vi C. t√∂rv√©ny (Eht) 92. paragrafusa.
A b√ľntet√Ķelj√°r√°sr√≥l sz√≥l√≥ 1998. √©vi XIX. t√∂rv√©ny (Be.).
A 180/2004. (V. 26.) korm√°nyrendelet az elektronikus h√≠rk√∂zl√©si feladatokat ell√°t√≥ szervezetek √©s a titkos inform√°ci√≥gy√Ľjt√©sre, illetve titkos adatszerz√©sre felhatalmazott szervezetek egy√ľttm√Ľk√∂d√©s√©nek rendj√©r√Ķl.
A 38/2008 (I. 23.) korm√°nyrendelet az el√Ķbbi m√≥dos√≠t√°s√°r√≥l.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | postaimre - 2013. augusztus 01. 10:17:37
Guardian: minden online tevékenységet lát az NSA
Minden online tev√©kenys√©gbe akad√°lytalanul belel√°that az amerikai Nemzetbiztons√°gi √úgyn√∂ks√©g (NSA) egy szupertitkos program seg√≠ts√©g√©vel, amellyel a szolg√°lat email-√ľzeneteket, internetes cseveg√Ķ f√≥rumok tartalm√°t √©s mag√°nszem√©lyek b√∂ng√©sz√©si el√Ķt√∂rt√©net√©t is szabadon kutathatja - √≠rta szerd√°n a The Guardian online kiad√°sa.


A vezet√Ķ baloldali brit napilap szerint ez az √©rtes√ľl√©s is att√≥l az egykori CIA-alkalmazott√≥l sz√°rmazik, aki az ut√≥bbi h√≥napokban inform√°ci√≥kat sziv√°rogtatott ki a The Guardiannek √©s a The Washington Postnak az amerikai √©s a brit korm√°ny titkos adatgy√Ľjt√©si tev√©kenys√©g√©r√Ķl.
http://www.nepsza...?id=666358

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.