Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Orosz K√ľM: Koszov√≥ Szerbia ter√ľlet√©nek r√©sz√©t k√©pezi


Az Oroszorsz√°g Hangja Andrej Maszlovot, az Orosz K√ľl√ľgyminiszt√©rium Negyedik Eur√≥pai Hivatal√°nak igazgat√≥j√°t k√©rte fel komment√°rra a balk√°ni probl√©mak√∂rben.
– Engedje meg, hogy n√©h√°ny olyan k√©rd√©ssel forduljak √Ėnh√∂z, amelyek felkeltett√©k hallgat√≥ink √©rdekl√Ķd√©s√©t. A szerb n√©p minden megtesz annak √©rdek√©ben, hogy megtartsa Koszov√≥ √©s Metohij√°t a nyugati √°llamok t√∂rekv√©se dac√°ra, amelyek ki akarj√°k v√°lasztani ezt a ter√ľletet Szerbi√°b√≥l √©s kialak√≠tani a m√°sodik alb√°n √°llamot. Milyen √°ll√°spontot foglal el Oroszorsz√°g ebben a probl√©m√°ban?

– Oroszorsz√°g √°ll√°spontja a koszov√≥i rendez√©s k√©rd√©s√©ben v√°ltozatlan. Moszkva szil√°rdan √©s k√∂vetkezetesen kitart a nemzetk√∂zi-jogi alapelvek, az √°llamok szuverenit√°s√°nak √©s ter√ľleti egys√©g√©nek tiszteletben tart√°sa mellett a nemzetk√∂zileg elismert hat√°rok keret√©ben. Moszkva √©s Belgr√°d ezen elvek melletti elk√∂telezetts√©g√©t kiemeli a strat√©giai partners√©gr√Ķl sz√≥l√≥ nyilatkozat, amelyet az orosz √©s a szerb eln√∂k az id√©n m√°jus 24-√©n √≠rt al√°.

A vil√°gt√∂rt√©nelem, pl√°ne a Balk√°n t√∂rt√©nelmi tapasztalatai az ut√≥bbi √©vtizedekben azt bizony√≠tj√°k, hogy mennyire vesz√©lyesek az √°llamhat√°rok m√≥dos√≠t√°s√°ra ir√°nyul√≥ egyoldal√ļ pr√≥b√°lkoz√°sok. A koszov√≥i rendez√©sben kulcsfontoss√°g√ļ nemzetk√∂zi-jogi dokumentum az ENSZ Biztons√°gi Tan√°cs√°nak 1244. sz√°m√ļ hat√°rozata. Oroszorsz√°g k√∂vetkezetesen t√°mogatja a bar√°ti Szerbi√°t ezen ut√≥bbi orsz√°g ter√ľleti egys√©g√©nek fenntart√°sa k√©rd√©s√©ben. Hasonl√≥ √°ll√°spontra helyezkedett sz√°mos orsz√°g, bele√©rtve az Eur√≥pai Uni√≥ √©s a NATO n√©mely tagorsz√°gait. Mi abb√≥l indulunk ki, hogy nemzeti √©rdekeiket a szerbek maguk fogj√°k fel a legjobban. Az Eur√≥pai Uni√≥ k√∂zvet√≠t√©s√©vel Belgr√°d politikai szinten t√°rgyal√°sokat folytat Pristin√°val a koszov√≥i probl√©ma rendez√©se c√©lj√°b√≥l. Mi elfogadunk minden olyan d√∂nt√©st, amelyben √Ķk megegyeznek.

– Oroszorsz√°g √©s az orosz ortodox egyh√°z nem ismeri el Koszov√≥ √©s Metohija f√ľggetlens√©g√©t. Hivatalos l√°togat√°sa sor√°n a szerb ortodox egyh√°zf√Ķ, Irinej p√°tri√°rka a moszkvai patriarch√°tus t√°mogat√°s√°t k√©rte ahhoz, hogy az ortodoxia fennmaradhasson a ter√ľleten. √Ėn szerint milyen s√ļlya lehet a moszkvai patriarch√°tus k√∂zrem√Ľk√∂d√©s√©nek a koszov√≥i k√©rd√©sben?

– Neh√©z lenne t√ļlbecs√ľlni az orosz √©s a szerb ortodox egyh√°z hozz√°j√°rul√°s√°t orsz√°gaink sok √©vsz√°zados kapcsolatai szil√°rd√≠t√°s√°hoz. Vil√°gos, hogy ebben a neh√©z id√Ķben, amelyet a szerb ortodoxia √©l √°t Koszov√≥ √©s Metohija tartom√°nyban, az orosz ortodox egyh√°z nem maradhat k√∂z√∂mb√∂s szeml√©l√Ķje hitt√°rsai szenved√©seinek. Azonban arr√≥l, hogy a moszkvai patriarch√°tus milyen m√≥don k√≠v√°n egy√ľttm√Ľk√∂dni a szerb ortodoxi√°val, t√∂bbek k√∂z√∂tt Koszov√≥ √©s Metohij√°ban, az egyh√°z k√©pvisel√Ķivel kellene besz√©lnie.

– A koszov√≥i probl√©ma nem csak a szerb ortodox szenthelyek, erekly√©k, bele√©rtve az UNESCO-vil√°g√∂r√∂ks√©g list√°j√°n szerepl√Ķ kultur√°lis eml√©kek megsemmis√≠t√©s√©t jelenti, hanem alb√°n szakad√°rok terrorista csoportjait is, illeg√°lis fegyver- √©s drogkereskedelmet, amir√Ķl egy√©bk√©nt gyakran sz√°mol be az Oroszorsz√°g Hangja. Vajon az Egyes√ľlt √Āllamok, az EU √©s Oroszorsz√°g rendelkezik-e egyfajta „√ļtitervvel” a koszov√≥i zs√°kutc√°b√≥l val√≥ kil√°bal√°sra?

– Val√≥ban, a tartom√°ny Pristina √°ltal ellen√Ķrz√∂tt r√©sz√©n t√∂rt√©n√Ķ esem√©nyek – nemcsak az ortodox szenthelyek, hanem az eg√©sz emberis√©g kultur√°lis √∂r√∂ks√©g√©nek elpuszt√≠t√°sa, a nemzetk√∂zi nagys√°grend√Ľ b√Ľncselekm√©nyek – k√∂zvetlen vesz√©lyt jelentenek a hat√°ros orsz√°gok, eg√©sz Eur√≥pa sz√°m√°ra. Fontos, hogy az eff√©le megnyilv√°nul√°sokkal szembeni k√ľzdelem minden komoly j√°t√©kos √©rdeke legyen a nemzetk√∂zi porondon. Mi kifejezetten Oroszorsz√°g, az Eur√≥pai Uni√≥ √©s az Egyes√ľlt √Āllamok √∂sszehangolt fell√©p√©se mellett sz√°llunk s√≠kra, rendszeres konzult√°ci√≥kat tartunk nyugati k√ľl√ľgyi koll√©g√°inkkal a balk√°ni t√©mak√∂rben.

Ami az „√ļtitervet” illeti, a szerb korm√°ny √©s Pristina az Eur√≥pai Uni√≥ k√∂zvet√≠t√©s√©vel folytatand√≥ t√°rgyal√°sokat v√°lasztotta. Jogilag Koszov√≥ Szerbia ter√ľlet√©nek r√©sz√©t k√©pezi, √©s Szerbia korm√°ny√°nak jog√°ban √°ll d√∂nteni arr√≥l, hogy mik√©nt l√©p fel ezen a t√©ren.

– Milyen szerep illeti meg a nyugati m√©di√°kat a koszov√≥i probl√©ma megold√°s√°ra ir√°nyul√≥ ki√ļtkeres√©sben? K√∂ztudott, hogy Eur√≥p√°ban √©s az USA-ban abszol√ļt p√°ratlan jelleg√Ľ volt a k√∂ztudat „megdolgoz√°sa”, Szerbi√°ra k√≠gy√≥t-b√©k√°t ki√°ltottak az el√Ķtt, hogy a NATO megt√°madta Belgr√°dot.

– A t√∂megt√°j√©koztat√°si eszk√∂z√∂k felel√Ķss√©ge term√©szetesen rendk√≠v√ľl nagy olyan k√©nyes k√©rd√©sekben, mint a „forr√≥ pontok”, az etnikai fesz√ľlts√©gek. Megengedhetetlen a fejlem√©nyek objekt√≠v k√©p√©t egyfajta s√©m√°val helyettes√≠teni, amelyben eg√©sz orsz√°gok √©s nemzetek eleve rosszakra √©s j√≥kra vannak osztva. A kiegyens√ļlyozott megk√∂zel√≠t√©s p√©ld√°jak√©nt eml√≠thetem az Oroszorsz√°g Hangj√°t √©s a rohamosan nemzetk√∂zi n√©pszer√Ľs√©get szerz√Ķ Russia Today t√©v√©csatorn√°t.

– Az Oroszorsz√°g Hangja eln√∂ke, Andrej Bisztrickij nem sokkal ezel√Ķtt javasolta egy k√∂z√∂s balk√°ni internet-port√°l l√©trehoz√°s√°t politikusi √©s szak√©rt√Ķi v√©lem√©nyek ismertet√©se c√©lj√°b√≥l. Mi a v√©lem√©nye err√Ķl, hasznos lenne egy ilyen terep?

– Mindenekel√Ķtt az lenne a haszna, hogy a Balk√°non t√ļlteng√Ķ szenved√©lyeket nyugodalmasabb mederbe, a szak√©rt√Ķi vit√°k medr√©be terelhetn√© a k√∂lcs√∂n√∂s tisztelet alapj√°n. A region√°lis probl√©m√°k megvitat√°s√°ba be kellene kapcsol√≥dniuk a Balk√°n-szakembereknek is. Rem√©lem, siker√ľlni fog, √©s sok sikert k√≠v√°nok hozz√° √∂n√∂knek.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | rozsola - 2013. augusztus 03. 11:46:46
Ortodox , ortodox , ortodox ..... nah√°t nah√°t !
#2 | von Dorlatosch - 2013. augusztus 03. 18:43:09
√Črdekes sakksz√≠nt√©r a Balk√°n is. Az ortodox itt z√°rja le az utat az iszl√°m el√Ķtt? Mit l√©p(het) erre a t√∂r√∂k?
#3 | rozsola - 2013. augusztus 03. 20:34:44
Von , pislanss a Kauk√°zusra.

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.