Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

√Ėtsz√°z milli√°rdot termel√Ķ MOL-c√©gbe nyomulhatnak be az oroszok


Ha elveszik az INA ir√°ny√≠t√°si jogait a MOL-t√≥l, az olyan piaci kock√°zatot jelentene, hogy a magyar v√°llalat val√≥sz√≠n√Ľleg megv√°lna a horv√°t c√©gben l√©v√Ķ r√©szesed√©s√©t√Ķl. A 49,1 sz√°zal√©knyi pap√≠rt ak√°r orosz befektet√Ķ is vihetn√©. A Gazprom √©ppen a Balk√°non terjeszkedik.

√ögy t√Ľnik, "√°llami energiav√°llalatot" akar csin√°lni Horv√°torsz√°g az INA-b√≥l, amelyben jelenleg a MOL az √ļr. A magyar olaj- √©s g√°zc√©g 2003-ban v√°s√°rolta be mag√°t 25 sz√°zal√©k + 1 r√©szv√©ny erej√©ig, 505 milli√≥ doll√°r√©rt az IN√Ā-ba, majd r√©szesed√©s√©t az √©vek folyam√°n 49,1 sz√°zal√©kra torn√°szta fel. T√∂bbs√©gi tulajdonoss√° ugyan soha nem izmosodhatott, √°m 2009 nyar√°n megszerezte az INA ir√°ny√≠t√°s√°nak jog√°t. A horv√°t √°llam most azzal v√°dolja a MOL-t, hogy rosszul s√°f√°rkodik a lehet√Ķs√©gekkel: "Az INA j√≥val sikeresebb v√°llalat is lehetne ann√°l, amilyen most. Err√Ķl akarunk t√°rgyalni a Mollal" - jelentette ki Ivan Vrdoljak egy korm√°ny√ľl√©sen.


A gazdas√°gi miniszter akci√≥ba is lend√ľlt: Mladen Pejnovic-csal, az √°llami vagyonkezel√Ķ igazgat√≥j√°val vezet deleg√°ci√≥t Magyarorsz√°gra, hogy besz√©ljenek a MOL fej√©vel. A miniszter v√©lem√©nye szerint a t√°rgyal√°sokon v√°llalatvezet√©si, k√∂lts√©gcs√∂kkent√©si √©s nyeres√©g-megoszt√°si k√©rd√©seket kellene megvitatni, valamint foglalkozni kellene a sz√©nhidrog√©n felt√°r√°ssal √©s kitermel√©ssel, a finom√≠t√≥i √©s a kiskereskedelmi √ľzlet√°ggal, valamint a g√°zkereskedelmmel is. "Az INA pozit√≠v p√©nz√ľgyi eredm√©nyt tud felmutatni ugyan, de l√©nyegesen szer√©nyebbet, mint m√°s, hasonl√≥ nagys√°grend√Ľ olaj- √©s g√°zipari v√°llalatok. Ez egy√°ltal√°n nem t√ľkr√∂zi az INA t√©nyleges √ľzleti potenci√°lj√°t" - fogalmaz a t√°rgyal√°sokat kezdem√©nyez√Ķ korm√°nyd√∂nt√©s.

Hogy ez mennyire fedi a val√≥s√°got, arr√≥l er√Ķsen megoszlanak a v√©lem√©nyek, de az biztos, a horv√°t √°llam (amely az INA pap√≠rjainak mintegy 45 sz√°zal√©k√°t birtokolja), foggal-k√∂r√∂mmel k√ľzd√∂tt az ellen, hogy a MOL megszerezhesse a c√©g t√∂bbs√©gi tulajdon√°t. Megjegyzend√Ķ, hogy a magyar v√°llalat sz√≠vesen tenn√© a mag√°√©v√° az IN√Ā-t, √°m a horv√°tok err√Ķl hallani sem akarnak, s√Ķt, az ir√°ny√≠t√°si jogokat is szeretn√©k visszaszerezni. Pedig az is biztos, hogy a MOL egy rossz hat√©konys√°ggal m√Ľk√∂d√Ķ, er√Ķsen vesztes√©ges IN√Ā-t vett √°t, √©s √©ppen a c√©g reorganiz√°l√°s√°hoz sz√ľks√©geltettek az ir√°ny√≠t√≥i jogok.

Egyel√Ķre prosper√°l az INA-csoport: az idei esztend√Ķ els√Ķ hat h√≥napj√°ban az √©rt√©kes√≠t√©si √°rbev√©tel 13,3 milli√°rd kun√°ra (azaz 527,61 milli√°rd forintra) r√ļgott. T√©ny, hogy ez 8 sz√°zal√©kkal gyeng√©bb, mint amit 2012 els√Ķ f√©l√©v√©ben produk√°lt a c√©gcsoport, √°m ennek "vil√°gpolitikai" okai vannak: az INA egyar√°nt rendelkezik kitermel√©si, feldolgoz√≥ipari √©s kiskereskedelmi √ľzlet√°ggal, m√Ľk√∂d√©si ter√ľlete pedig Horv√°torsz√°g mellett kiterjed a K√∂zel-Keletre √©s Afrik√°ra is. Az INA Sz√≠ri√°ban a polg√°rh√°bor√ļs viszonyok miatt k√©nytelen volt felf√ľggeszteni tev√©kenys√©g√©t.

Az viszont figyelemre m√©lt√≥, hogy az INA nett√≥ nyeres√©ge m√©g √≠gy is 443 milli√≥ kuna (mintegy 17,57 milli√°rd forint), n√©gyszer annyi, mint a tavalyi √©v azonos id√Ķszak√°ban. K√∂zben a t√Ķkebefektet√©sek √©rt√©ke sz√©pen n√∂vekedett: √©ves szinten 23 sz√°zal√©kkal n√Ķtt, az idei √©v els√Ķ hat h√≥napj√°ban 500 milli√≥ kun√°ra (mintegy 20 milli√°rd forintra) r√ļgott. K√∂zben a MOL fokozta kutat√°si √©s termel√©si tev√©kenys√©g√©t Horv√°torsz√°gban, illetve eddig √∂sszesen 132 benzinkutat √ļj√≠tott fel. R√°ad√°sul cs√∂kkentek a finansz√≠roz√°si k√∂lts√©gek, 31 sz√°zal√©kr√≥l 26 sz√°zal√©kra javult az ad√≥ss√°g √©s a t√Ķke ar√°nya.

A horv√°t interpret√°ci√≥ szerint persze sz√≥ sincs a MOL kiszor√≠t√°s√°r√≥l, hanem a "t√∂rzsr√©szv√©nyesek k√∂z√∂tti, a r√©szv√©nyek m√©ret√©hez igazod√≥, egyenrang√ļ kapcsolatokr√≥l" t√°rgyal majd a deleg√°ci√≥. A horv√°t f√©l szerint ugyanis akkor borult ez az egyenrang√ļ viszony, amikor a MOL megszerezte az INA ir√°ny√≠t√°si jogait. Az akci√≥ jogszer√Ľ volt√°t Horv√°torsz√°gban t√∂bbsz√∂r megk√©rd√Ķjelezt√©k: a szkeptikusok szerint Ivo Sanader akkori minisztereln√∂k 10 milli√≥ eur√≥s ken√Ķp√©nzt kapott ez√©rt a MOL-t√≥l. A horv√°t hat√≥s√°gok kihallgatn√°k Hern√°di Zsoltot, a MOL eln√∂k-vez√©rigazgat√≥j√°t is, s√Ķt, felmer√ľlt, hogy √∂nk√©ntes vallom√°st√©tel h√≠j√°n nemzetk√∂zi elfogat√≥parancsot adnak ki ellene. A MOL √©s Hern√°di Zsolt m√°r t√∂bbsz√∂r visszautas√≠totta a 10 milli√≥ eur√≥s ken√Ķp√©nzr√Ķl sz√≥l√≥ v√°dat.

Szoll√°r Domokos, a MOL magyarorsz√°gi kommunik√°ci√≥s igazgat√≥ja azt mondta, minden olyan kezdem√©nyez√©st, d√∂nt√©st √©rt√©kelnek √©s √ľdv√∂z√∂lnek, amelyik az egy√ľttm√Ľk√∂d√©shez √©s a megold√°shoz visz k√∂zelebb. Viszont az APA osztr√°k h√≠r√ľgyn√∂ks√©g cs√ľt√∂rt√∂k√∂n √ļgy √©rtes√ľlt, hogy a magyar f√©l tesz m√©g egy k√≠s√©rletet arra, hogy egy√ľttm√Ľk√∂d√©sre b√≠rja a horv√°tokat, de ha elk√©pzel√©seit, k√∂zt√ľk a tervezett nagyberuh√°z√°sokat megakad√°lyozz√°k, a MOL eladja a horv√°t c√©gben megl√©v√Ķ 49,1 sz√°zal√©kos r√©szesed√©s√©t. A MOL ezzel kapcsolatban azt k√∂z√∂lte, sz√≥besz√©det nem komment√°l, √©vek √≥ta abban √©rdekelt, hogy megold√°st tal√°ljon a vit√°s √ľgyekben.

Viszont a h√≠rek szerint orosz v√°s√°rl√≥ is sz√≥ba j√∂het. Persze, konkr√©tumokr√≥l egyel√Ķre nem esik sz√≥, de az elgondolkodtat√≥, hogy a szerbiai NIS olajipar v√°llalat, a Gazprom helyi, t√∂bbs√©gi tulajdon√ļ le√°nyc√©ge 27 benzinkutat nyitott meg Bosznia-Hercegovin√°ban, Gazprom n√©v alatt. Az orosz tulajdon√ļ c√©g pedig ugyanezen m√°rkan√©v alatt 2015 v√©g√©re 250 k√ļtb√≥l √°ll√≥ h√°l√≥zatot szeretne l√©trehozni a Balk√°non.
Link

HozzŠszůlŠsok


Mťg nem kŁldtek hozzŠszůlŠst

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.