Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Mi lesz Magyarországgal, ha durván befékez Kína?


Mi lenne? Mivel az Eurázsiai Unió már akcióban van, ezért maga a cikk címe ami determinálja a választ. Hová is tartozunk?
A mi t√©rs√©g√ľnkben (EEMEA) eddig is D√©l-Afrika √©s Magyarorsz√°g gazdas√°gi kil√°t√°sai miatt agg√≥dtak legink√°bb a Nomura londoni strat√©g√°i √©s miut√°n sz√°m√≠t√°sokat v√©geztek arra, hogy milyen hat√°sokkal j√°rna egy durva k√≠nai gazdas√°gi lassul√°s, ezek az aggodalmaik m√©g ink√°bb feler√Ķs√∂dtek - h√≠vj√°k fel a figyelmet a minap k√∂zz√©tett elemz√©s√ľkben. A bank londoni szak√©rt√Ķi 2014-re egy√©bk√©nt is az aktu√°lis piaci konszenzusn√°l (1,4%) j√≥val alacsonyabb magyar GDP-n√∂veked√©ssel kalkul√°lnak (0,7%), de ha figyelembe veszik a durva k√≠nai lassul√°s hat√°sait, akkor sz√°m√≠t√°saik szerint enn√©l 0,7%-ponttal alacsonyabb lehet a n√∂veked√©s, azaz l√©nyeg√©ben stagn√°lna j√∂v√Ķre a magyar gazdas√°g. Mindez tov√°bbi "l√∂k√©st" adhat a magyar jegybanki kamatcs√∂kkent√©si sorozat folytat√°s√°ra √©s a Nomura szerint az is elk√©pzelhet√Ķ, hogy a 2014-es v√°laszt√°sok ut√°n a korm√°ny r√∂gt√∂n tov√°bbi unortodox l√©p√©seket jelent be, hogy a n√∂veked√©st minden √°ron √©l√©nk√≠teni tudja. Az elemz√©s arra is r√°mutat, hogy a t√©rs√©g√ľnk k√©t nagyobb gazdas√°ga: Lengyelorsz√°g, illetve T√∂r√∂korsz√°g viszonylag korl√°tozott negat√≠v hat√°sokkal n√©zne szembe egy jelent√Ķs k√≠nai lassul√°s eset√©n √©s ugyanez lenne igaz az Egyes√ľlt √Āllamok, illetve az eur√≥z√≥na eset√©n is.

2013.08.02 09:06 K√≠n√°t kell figyelni√ľk a befektet√Ķknek


hirdetés

A Nomura londoni strat√©g√°i az elm√ļlt hetek k√≠nai gazdas√°gi adatai alapj√°n intenz√≠ven, 7,5%-r√≥l 6,9%-ra rontott√°k a 2014-re vonatkoz√≥ alap GDP-n√∂veked√©si el√Ķrejelz√©s√ľket. Ez m√°r eleve az aktu√°lis piaci konszenzus alatti el√Ķrejelz√©s, de √ļgy l√°tj√°k, hogy mivel a k√≠nai p√©nz√ľgyi rendszerben halmoz√≥dnak a probl√©m√°k, ez√©rt √©rdemes egy stressz-forgat√≥k√∂nyvet is felv√°zolniuk. Eszerint j√∂v√Ķre a k√≠nai GDP-n√∂veked√©s 5,9%-ra lassulna, ami a k√≠nai viszonyok k√∂z√∂tt m√°r a kem√©ny f√∂ldet √©r√©s (hard landing) kateg√≥ri√°hoz k√∂zeli esem√©ny lenne. B√°r a bank szak√©rt√Ķi megjegyezik a friss anyagban, hogy ennek a forgat√≥k√∂nyvnek a val√≥sz√≠n√Ľs√©g√©t csak 10-20% k√∂z√© teszik, de m√©gis sz√ľks√©gesnek tartott√°k v√©giggondolni, hogy egy ilyen helyzet milyen gazdas√°gi k√∂vetkezm√©nyekkel j√°rna a felt√∂rekv√Ķ kelet-eur√≥pai, k√∂zel-keleti √©s afrikai t√©rs√©gre (EEMEA).

2013.08.01 07:56 Merre tart a kínai feldolgozóipar?

Mi lesz Magyarországgal, ha durván befékez Kína?

Menj√ľnk egy kicsit m√©lyebbre!

A potenci√°lis negat√≠v k√∂vetkezm√©nyeket a k√ľlkereskedelmi kapcsolatokon kereszt√ľl k√∂zel√≠tett√©k meg els√Ķ k√∂rben a bank elemz√Ķi. Mivel azonban a k√∂zvetlen k√≠nai export az √©rintett EEMEA-orsz√°gokban √°ltal√°ban alacsony (az csak a felsz√≠n lenne), ez√©rt a glob√°lis ell√°t√°si l√°ncok m√Ľk√∂d√©s√©t megl√°t√°suk szerint jobban bemutatja az OECD TiVA adata (Trade in Value Added, azaz hozz√°adott √©rt√©kalap√ļ kereskedelem). Ez leegyszer√Ľs√≠tve azt mutatja meg, hogy mennyi az a hozz√°adott √©rt√©k (√°ru √©s szolg√°ltat√°s), amely az adott EEMEA orsz√°gb√≥l egy harmadik orsz√°g "√©rint√©s√©vel" jut el K√≠na fel√© exportk√©nt. Ezt a hozz√°adott √©rt√©ket a bank elemz√Ķi az adott EEMEA orsz√°g saj√°t teljes exportj√°hoz, illetve az orsz√°g GDP-j√©hez viszony√≠tj√°k √©s ebb√Ķl k√©pzik a rangsorokat (igaz megjegyzik, hogy sajnos a legfrissebb adatok is csak a 2009-es √°llapotot mutatj√°k).

Amint az al√°bbi √°br√°kon l√°tjuk: a vizsg√°lt 11 orsz√°g k√∂z√∂tt mindk√©t rangsorban az el√Ķkel√Ķ m√°sodik, illetve harmadik helyen l√°that√≥ Magyarorsz√°g, azaz gazdas√°gilag, a k√ľlkereskedelem fel√Ķl igencsak s√©r√ľl√©kenynek mondhat√≥ haz√°nk egy esetleges durva k√≠nai lassul√°s eset√©n. A Nomura egy√©bk√©nt ezen mutat√≥kat nemcsak a K√≠na fel√© ir√°nyul√≥ export kapcs√°n sz√°molta ki, hanem √∂sszess√©g√©ben azon tov√°bbi √∂t orsz√°g fel√© is, amelyek megl√°t√°suk szerint a legink√°bb ki vannak t√©ve egy jelent√Ķs k√≠nai gazdas√°gi lassul√°snak (Ausztr√°lia, D√©l-Korea, Hong Kong, Malajzia, Szingap√ļr). Az al√°bbi els√Ķ √°br√°n az l√°tszik, hogy ha a magyarorsz√°gi TiVA exportot a teljes exporthoz viszony√≠tjuk, akkor a k√≠nai r√©szar√°ny mintegy 4%-ot tett ki, ha viszont ehhez hozz√°vessz√ľk az √∂t eml√≠tett √°zsiai orsz√°got is, akkor √∂sszesen m√°r mintegy 6%-os √°zsiai kitetts√©gr√Ķl besz√©lhet√ľnk az exporton bel√ľl. Amennyiben viszont a magyar GDP-hez viszony√≠tunk, akkor ezek a r√©szar√°nyok 1,7%-ra, illetve 2,6%-ra m√©rs√©kl√Ķdnek.

Mi lesz Magyarországgal, ha durván befékez Kína?

A Nomura elemz√Ķi megeml√≠tik, hogy Magyarorsz√°g most a saj√°t siker√©nek a csapd√°j√°ba is beleeshet a k√≠nai lassul√°s eset√©n. Ezt arra √©rtik, hogy megl√°t√°suk szerint m√°r az el√Ķz√Ķ magyar korm√°ny is fokozott er√Ķfesz√≠t√©seket tett az √°zsiai kereskedelmi kapcsolatok elm√©ly√≠t√©s√©re (beruh√°z√°si √©s exportt√°mogat√°sokon kereszt√ľl) √©s a mostani korm√°ny is erre t√∂rekszik, igaz megjegyz√©s√ľk szerint a mostani tal√°n kev√©sb√© agressz√≠van. A szorosabbra f√Ľz√∂tt kereskedelmi kapcsolatok teh√°t most vissza√ľthetnek, b√°r azt is hozz√°teszik, hogy v√©lem√©ny√ľk szerint a magyar korm√°nyok eddigi er√Ķfesz√≠t√©sei csak korl√°tozott k√©zzelfoghat√≥ eredm√©nnyel j√°rtak.

A rangsorok alapj√°n a bank elemz√Ķi egy√©bk√©nt azt is kiemelik, hogy az EEMEA t√©rs√©g k√©t nagyobb orsz√°ga (T√∂r√∂korsz√°g, Lengyelorsz√°g) csak korl√°tozottan s√©r√ľl√©keny egy esetleges durva k√≠nai lassul√°sra.

Mi lesz Magyarországgal, ha durván befékez Kína?

Eszerint nem vagyunk olyan s√©r√ľl√©kenyek

A Nomura √°gazati bont√°s szerint is bemutatja az anyag√°ban azt, hogy az egyes EEMEA orsz√°gok mely szegmensei lehetnek a legink√°bb s√©r√ľl√©kenyek az esetleges k√≠nai n√∂veked√©si stressz forgat√≥k√∂nyvre. Nem nagy meglepet√©sre a nyersanyagexportja miatt D√©l-Afrika √©s Oroszorsz√°g t√Ľnik fokozottan vesz√©lyeztetettnek v√©lem√©ny√ľk szerint. Ezt azzal indokolj√°k, hogy v√°rakoz√°suk szerint a sz√Ľk√ľl√Ķ k√≠nai hitelez√©s els√Ķsorban a beruh√°z√°s- √©s azon kereszt√ľl a nyersanyag-felhaszn√°l√°s b√Ķv√ľl√©s√©t foghatja majd vissza, nem pedig a fogyaszt√°si javak √©s a szolg√°ltat√°sok ir√°nti kereslet b√Ķv√ľl√©s√©t. Ilyen √©rtelemben teh√°t azon EEMEA orsz√°gok lehetnek v√©dettebbek a negat√≠v k√≠nai forgat√≥k√∂nyv eset√©n, amelyek ink√°bb a fogyaszt√°si cikkek, illetve √ľzleti szolg√°ltat√°sok exportj√°ban "jeleskednek".

Amint az al√°bbi √°br√°n l√°tjuk: Magyarorsz√°g ebb√Ķl a szempontb√≥l kev√©sb√© t√Ľnik s√©r√ľl√©kenynek (mint √∂nmag√°ban a TiVA exportadatok alapj√°n), hiszen 2009-ben a K√≠n√°ba ir√°nyul√≥ kivitel√ľnk mintegy fele az √ľzleti szolg√°ltat√°sokhoz k√∂t√Ķd√∂tt, tov√°bbi 40% pedig a feldolgoz√≥ipari term√©kekhez. Az al√°bbi els√Ķ √°bra arra mutat r√°, hogy D√©l-Afrika √©s Oroszorsz√°g nyersanyagexportj√°nak s√ļlya val√≥ban igen nagy, a m√°sodik √°bra pedig t√∂bbek k√∂z√∂tt arra, hogy mindegyik r√©gi√≥s orsz√°gban n√Ķtt 2000-hez k√©pest 2009-re a feldolgoz√≥ipari kivitel s√ļlya az √∂sszes kivitelen bel√ľl.

Mi lesz Magyarországgal, ha durván befékez Kína?
Klikk a képre!


Mi lesz Magyarországgal, ha durván befékez Kína?
Klikk a képre!


A versenyk√©pess√©gr√Ķl se feledkezz√ľnk meg!

A Nomura elemz√Ķi a k√≠nai lassul√°s potenci√°lis negat√≠v tovagy√Ľr√Ľz√Ķ gazdas√°gi hat√°sainak v√©giggondol√°sa sor√°n arra is kit√©rtek, hogy az egyes EEMEA orsz√°gok saj√°t fizet√Ķeszk√∂zeinek re√°leffekt√≠v √°rfolyama hogyan alakult az elm√ļlt id√Ķszakban. Ez ugyanis a versenyk√©pess√©gi megfontol√°sokon kereszt√ľl tomp√≠thatja, vagy esetleg felnagy√≠thatja a k√≠nai lassul√°s negat√≠v gazdas√°gi hat√°sait. A d√©l-afrikai gazdas√°g kapcs√°n azt p√©ld√°ul l√©nyeges tomp√≠t√≥ hat√°snak tartj√°k, hogy a rand az ut√≥bbi id√Ķszakban meredeken gyeng√ľlt (esett a re√°l√°rfolyam index is), ami √≠gy a d√©l-afrikai gazdas√°g versenyk√©pess√©g√©re kedvez√Ķ hat√°ssal j√°r. Az is tomp√≠thatja a k√≠nai lassul√°s negat√≠v hat√°sait, hogy tapasztalataik szerint bizonyos olyan iparcikkekben, amelyeket D√©l-Afrika nagy t√©telben export√°l K√≠n√°ba, az √°rak viszonylag stabilan alakultak az ut√≥bbi id√Ķszakban. Amint az al√°bbi √°br√°n l√°tszik: az orosz rubel fokozatos re√°lfel√©rt√©kel√Ķd√©sen ment kereszt√ľl az ut√≥bbi egy-k√©t √©vben, illetve emiatt relat√≠v versenyh√°tr√°nyba is ker√ľlt az EEMEA-t√©rs√©g m√°s orsz√°gaival szemben. Ezt azonban ellens√ļlyozhatja p√©ld√°ul az, hogy a nagy t√©telben K√≠n√°ba export√°lt (orosz) olaj √°ra is emelkedett az ut√≥bbi hetekben az √°ltal√°nos vil√°gpiaci olaj√°r-emelked√©s nyom√°n.

Mi lesz Magyarországgal, ha durván befékez Kína?
Klikk a képre!


A rangsor harmadik helyén állunk

A TiVA-adatok alapj√°n l√°tott s√©r√ľl√©kenys√©g, a szektorbont√°s √©s a re√°l√°rfolyamn√°l l√°tott folyamatok alapj√°n m√°r kisz√°m√≠that√≥, hogy egy sokkszer√Ľ k√≠nai forgat√≥k√∂nyvre (5,9%-os j√∂v√Ķ √©vi GDP-n√∂veked√©s) az egyes EEMEA-orsz√°gok gazdas√°gai hogyan reag√°ln√°nak. A Nomura sz√°m√≠t√°sai szerint a legnagyobb GDP-lass√≠t√≥ hat√°ssal (1,1%-pont) Oroszorsz√°g szembes√ľlne, amelyet D√©l-Afrika k√∂vetn√© (0,8%-pont), majd Magyarorsz√°g ker√ľlne a harmadik helyre (0,7%-pont, amellyel j√∂v√Ķre stagn√°l√°sba v√°ltana a magyar gazdas√°g a bank el√Ķrejelz√©se szerint). A nagyobb fejlett gazdas√°gok (orsz√°gcsoportok) k√∂z√ľl az Egyes√ľlt √Āllamokat csak csek√©ly m√©rt√©kben √©rinten√© h√°tr√°nyosan egy ilyen forgat√≥k√∂nyv (0,2%-pontos n√∂veked√©s visszafog√≥ hat√°s), √©s a Nomura sz√°m√≠t√°sai szerint az eur√≥z√≥na eg√©sze sz√°m√°ra sem jelentene komolyabb fenyeget√©st egy ilyen forgat√≥k√∂nyv (0,3%-ponttal lassulna a j√∂v√Ķ √©vi GDP-n√∂veked√©s).

Mi lesz Magyarországgal, ha durván befékez Kína?
Klikk a képre!


Ki hogyan reag√°lna?

A bank elemz√Ķi megjegyzik, hogy az orosz n√∂veked√©slass√≠t√≥ hat√°s stabil olaj√°rak mellett k√©sz√ľlt, de ha a k√≠nai stressz forgat√≥k√∂nyv val√≥ra v√°lna, akkor az olaj√°rak v√°rakoz√°saik szerint mintegy 15-20%-kal is eshetn√©nek, amely a fentebb eml√≠tett 1,1%-os n√∂veked√©sf√©kez√Ķ hat√°st feler√Ķs√≠ten√©. Min√©l ink√°bb feler√Ķs√∂dne az orosz n√∂veked√©sf√©kez√Ķ hat√°s, ann√°l ink√°bb sz√°molnak a Nomura strat√©g√°i azzal, hogy Putyin √°ltal vezetett gazdas√°gpolitika n√∂veked√©s√©l√©nk√≠t√Ķ l√©p√©sekkel v√°laszolna (fisk√°lis √©s monet√°ris √©rtelemben is). √Čppen emiatt szerint√ľk a bels√Ķ keresletre gyakorolt hat√°s v√°rhat√≥an kisebb lesz majd, mint ami a statikus modellekb√Ķl kalkul√°lhat√≥ lenne.

D√©l-Afrika eset√©n a jelent√Ķs n√∂veked√©slass√≠t√≥ hat√°s v√°rhat√≥an tov√°bbi gyeng√ľl√©si nyom√°st fejtene ki a rand √°rfolyam√°ra, ami az infl√°ci√≥s k√∂vetkezm√©nyeken kereszt√ľl egyel√Ķre megakad√°lyozn√° a jegybanki kamatcs√∂kkent√©seket, de k√∂zben a gyeng√ľl√Ķ n√∂veked√©s id√Ķben k√©s√Ķbbre tolhatn√° a kamatemel√©sek elindul√°s√°t is.

Magyarorsz√°g √©s Csehorsz√°g eset√©n (a nyitott gazdas√°gi szerkezet miatt) a Nomura elemz√Ķi szerint az kulcsfontoss√°g√ļ, hogy a k√ľls√Ķ kereslet gyeng√ľl√©se mellett az √°ltal√°nos gazdas√°gi hangulat hogyan alakulna, mert az is jelent√Ķsen befoly√°soln√°, hogy t√©nylegesen milyen m√©rt√©k√Ľ gazdas√°gi n√∂veked√©slassul√°s alakulna ki. Megl√°t√°suk szerint a lassul√≥ n√∂veked√©s m√©g egy "l√∂k√©st“ adhatna a Magyar Nemzeti Banknak, hogy tov√°bb haladjon a kamatcs√∂kkent√©sek √ļtj√°n, a csehekn√©l viszont a kamatemel√©sek lehet√Ķs√©g√©t toln√° k√©s√Ķbbre id√Ķben, illetve n√Ķne az es√©lye a jegybank koronagyeng√≠t√Ķ intervenci√≥nak, ha a lassul√°s a defl√°ci√≥s vesz√©lyeket feler√Ķs√≠ten√© az orsz√°gban. Magyarorsz√°g eset√©n az is elk√©pzelhet√Ķ a Nomura szerint, hogy a j√∂v√Ķ √©vi v√°laszt√°sokat k√∂vet√Ķen a m√°sodik negyed√©vben tov√°bbi, v√°rhat√≥an k√°ros, unortodox gazdas√°gpolitikai int√©zked√©sre is sort ker√≠t az aktu√°lis korm√°ny, hogy a n√∂veked√©st minden √°ron igyekezzen √©l√©nk√≠teni, mik√∂zben persze a n√∂veked√©st lass√≠t√≥ megszor√≠t√≥ jelleg√Ľ (ad√≥)int√©zked√©seket is √©letben tartja.

√Ėsszess√©g√©ben a durva k√≠nai n√∂veked√©slassul√°s az EEMEA-t√©rs√©gben v√°rhat√≥an a j√∂v√Ķre megindul√≥ jegybanki kamatemel√©si sorozatot id√Ķben k√©s√Ķbbre tolhatja √©s k√∂lts√©gvet√©si √©l√©nk√≠t√Ķ l√©p√©sek be vet√©s√©t is sz√ľks√©gess√© teheti, √≠gy a hi√°nycs√∂kkent√©si folyamat megakadhat, illetve vissza is fordulhat bizonyos orsz√°gokban (pl. Lengyelorsz√°gban a 2015-√∂s v√°laszt√°sokhoz k√∂zeledve).

"V√°logat√≥s" befektet√Ķk

A k√≠nai fejlem√©nyek mellett a Nomura szerint sok m√ļlik majd azon, hogy az amerikai jegybank eszk√∂zv√°s√°rl√°si programj√°nak lass√≠t√°sa √©s befejez√©se milyen glob√°lis p√©nz- √©s t√Ķkepiaci k√∂vetkezm√©nyekkel j√°r (az √°llampap√≠rpiaci hozamemelked√©s monet√°ris szigor√≠t√°ssal is fel√©rhet bizonyos orsz√°gokban). Azt val√≥sz√≠n√Ľnek tartj√°k a bank elemz√Ķi, hogy a felt√∂rekv√Ķ k√∂tv√©nypiaci befektet√Ķk egy√©bk√©nt is "v√°logat√≥sak" lesznek majd abban, hogy mely orsz√°gok pap√≠rjait v√°s√°rolj√°k √©s melyek√©t nem (jobban megn√©zik teh√°t a fundamentumokat) √©s mindezt az esetleges durva k√≠nai lassul√°s csak feler√Ķs√≠theti.

A k√≠nai gazdas√°gi kil√°t√°sokkal kapcsolatos k√∂zelm√ļltbeli saj√°t anyagaink:
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | Kedvesi - 2013. augusztus 05. 10:16:15
Jobban "√∂r√ľln√©k" ha a Muszka f√©kezne be jobban, ha m√°r a kelettel van dolog, mert a K√≠nai is el√©g nagy zsid√≥ tud lenni. L√°sd az Ujgurok esete. Pl.
#2 | Perje - 2013. augusztus 05. 17:48:24
Az ujgurok f√∂ldj√©ben ott az arany. Ez√©rt nem t√Ľrik √Ķket a k√≠naikak.
http://www.estihi...tak/50647/
#3 | No Shadow Government - 2013. augusztus 05. 21:35:06
Az√©rt az ujgurok se k√ľl√∂nb√∂znek annyira a k√≠naiakt√≥l,csak a vall√°suk muszlim.Kb. ennyi k√∂zt√ľk a k√ľl√∂nbsegg.
#4 | Kore - 2013. augusztus 06. 00:50:27
Ezt enyhén téves megállapításnak tartom, NSG!
Kína majdnem csak a palesztinok sorsát kényszeríti rájuk... :(
#5 | No Shadow Government - 2013. augusztus 06. 01:15:54
Kin√©zetre,szok√°sokra √©s kult√ļr√°ra √©rtettem.Az m√°r igaz,hogy sz@rul √©lnek...
#6 | tour - 2013. augusztus 06. 11:49:49
Kedvesi, Perje biztos, hogy a "k√≠naiak?" Nem v√©letlen√ľl a CIA-s zsid√≥ agit√°torok stb...? Ja persze az assziszt√°l√≥, korrupt "k√≠nai" vezet√©s mellett! Nem nemzetek, hanem fajok h√°bor√ļja t√∂rt√©nik!

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.