Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Itt az igazi álommeló


A kibaxot qva zsid√≥ any√°tokat! Magyars√°gtudat, mi? Havi 350 ezer√©rt √°polj√°k a sz√≥rv√°nymagyarok nemzettudat√°t a KIM √∂szt√∂nd√≠jasai, amerikai, d√©l-afrikai √ļtjaikat √©s a tart√≥zkod√°sukat is az √°llam fizeti. A f√©lsz√°z szerencs√©s keveset √°rult el munk√°j√°r√≥l.

Los Angeles, Toronto, Melbourne, Johannesburg, Caracas – n√©h√°ny v√°ros azok k√∂z√ľl, ahol a magyar diaszp√≥ra √©s az anyaorsz√°g kapcsolat√°t er√Ķs√≠theti √°prilis √≥ta az a negyvenh√©t, f√Ķk√©nt 25-35 √©ves p√°ly√°z√≥, akiket kiv√°lasztottak a K√∂zigazgat√°si √©s Igazs√°g√ľgyi Miniszt√©rium Nemzetpolitikai √Āllamtitk√°rs√°ga √°ltal meghirdetett K√Ķr√∂si Csoma S√°ndor Programra.
Diaszpóraélményeket várunk

Ha √∂n t√°volba szakadt haz√°nkfia, aki r√©szt vett a program √∂szt√∂nd√≠jasainak valamelyik rendezv√©ny√©n, vagy kint √©l√Ķk√©nt √∂tlete van arra, hogy milyen programok kellen√©nek, akkor √≠rjon a nyilasg@mail.index.hu c√≠mre.

Ugyanide v√°rjuk az √≠rni v√°gy√≥ K√Ķr√∂si Csoma-√∂szt√∂nd√≠jasok besz√°mol√≥it is.

A r√©sztvev√Ķk az √∂t h√≥napos kinti tart√≥zkod√°s idej√©re havi 350 ezer forintot kapnak – e felett a program a sz√°ll√°s √©s a kijut√°s k√∂lts√©geit is fedezi – itthon pedig tov√°bbi h√°rom h√≥napig 200 ezer forintos √∂szt√∂nd√≠jra sz√°m√≠thatnak. Feladatuk a „magyar diaszp√≥r√°k magyar nyelvtud√°s√°nak fejleszt√©se, a magyar k√∂z√∂ss√©gekben val√≥ tev√©kenys√©g √©s a Magyarorsz√°ggal val√≥ kapcsolattart√°s √∂szt√∂n√∂z√©se, azaz a magyar identit√°s meger√Ķs√≠t√©se” – legal√°bbis ezeket a c√©lokat fogalmazta meg a program.
DBELO20111117006
2011. november 17. A Magyar Diaszp√≥ra Tan√°cs alakul√≥ √ľl√©se.Fot√≥: Beliczay L√°szl√≥

Ezeket a feladatokat m√°r a 2011 november√©ben – a nemzetpolitik√°√©rt felel√Ķs Semj√©n Zsolt b√°b√°skod√°sa mellett – megalakult Magyar Diaszp√≥ra Tan√°cs alap√≠t√≥ nyilatkozata is kiemelten kezelte. A KDNP-t vezet√Ķ korm√°nyf√Ķhelyettes az Orsz√°gh√°zban tartott megnyit√≥n arr√≥l is sz√≥lt, hogy Budapestnek ideje a nyugati magyars√°g szempontjaira is figyelnie.
Gyorsan döntöttek félmilliárdról

Az √∂szt√∂nd√≠jat janu√°r elej√©n hirdette meg a KIM, k√©t h√©t m√ļlva m√°r a p√°ly√°zatok bek√ľld√©si hat√°rideje le is j√°rt. Ezut√°n d√∂nt√∂ttek a 480 milli√≥ forint k√∂lts√©gvet√©si p√©nzb√Ķl biztos√≠tott program lebonyol√≠t√≥ir√≥l, akiknek fels√Ķfok√ļ v√©gzetts√©g sem felt√©tlen√ľl kellett a sikerhez. Alapk√∂vetelm√©ny a k√∂z√©pfok√ļ v√©gzetts√©g √©s k√∂z√∂ss√©gszervez√Ķ tapasztalat volt, emellett sokat nyomott a latban a zenei k√©pzetts√©g vagy a n√©pt√°ncok ismerete √©s a cserk√©szm√ļlt. Dokumentummal kellett igazolni a c√©lorsz√°gban besz√©lt nyelv ismeret√©t, √°m annak szintj√©t a p√°ly√°zat nem hat√°rozta meg k√∂zelebbr√Ķl.

V√©g√ľl 21 f√Ķ utazhatott Kanad√°ba √©s az Egyes√ľlt √Āllamokba, tizenketten nyugat-eur√≥pai orsz√°gokba, heten Ausztr√°li√°ba, n√©gyen Latin-Amerik√°ba, ketten Izraelbe √©s egy ember pedig D√©l-Afrik√°ba.
IKSZ-es és minisztériumi befutók

Az Index √°prilisban √≠rt a projektr√Ķl, majd az atlatszooktatas.cink.hu sz√°molt be r√©szletesen a nyertesekr√Ķl, akik k√∂r√©be a cikk szerint meglep√Ķen nagy sz√°mban jutottak be a KDNP-hez k√∂t√Ķd√Ķ Ifj√ļs√°gi Kereszt√©nydemokrata Sz√∂vets√©g (IKSZ) k√©pvisel√Ķi. Zsonda M√°rk, az IKSZ erzs√©betv√°rosi szervezet√©nek alap√≠t√≥ja Argent√≠n√°ban er√Ķs√≠ti a magyar diaszp√≥r√°t, az IKSZ Kultur√°lis Munkacsoportj√°nak vezet√Ķjek√©nt V√∂r√∂s Krisztina pedig Atlant√°ban gondoskodik az anyaorsz√°g √©s a kint √©l√Ķ magyar k√∂z√∂ss√©g kapcsolat√°nak szorosabbra von√°s√°r√≥l, √©s ugyanezt teszi Clevelandben az IKSZ v√°ci szervezet√©nek alap√≠t√≥ja, Gyombolai Zsolt.

Ugyaninnen j√∂tt a Melbourne-ig jutott Moln√°r Bal√°zs, aki kor√°bban a Nemzetgazdas√°gi Miniszt√©rium alkalmaz√°s√°ban √°llt. Miniszt√©riumi m√ļltja van Flender Gy√∂ngyinek is, aki a toront√≥i kik√ľldet√©s el√Ķtt √©pp a p√°ly√°zat ki√≠r√≥j√°n√°l dolgozott: a KIM Nemzetpolitikai √Āllamtitk√°rs√°g√°n volt f√Ķreferens. Igaz, a miniszt√©riumban az Indexszel k√∂z√∂lt√©k: „m√°r kih√ļzt√°k az adatait”, ami azt jelenti, hogy m√°r nem dolgozik az int√©zm√©nyn√©l.
Csinos lányok a kormánytól

A Nemzeti Regiszter Facebook-oldal√°n n√©h√°ny r√∂vid vide√≥napl√≥ is l√°that√≥: a negyvenh√©t r√©sztvev√Ķb√Ķl n√©gyt√Ķl. Toront√≥b√≥l k√©t √∂szt√∂nd√≠jas arr√≥l mes√©l, hogy l√©trehozt√°k az „√Čszak-Amerik√°ban egyed√ľl√°ll√≥” B√≥bita gyermeklapot, azzal a c√©llal, hogy ennek seg√≠ts√©g√©vel „siker√ľlj√∂n megsz√≥l√≠tani a diaszp√≥ra t√∂bbedik gener√°ci√≥j√°ban sz√ľletett gyermekeket”.

Ezenk√≠v√ľl egy gyermeksz√≠nh√°zas pr√≥b√°r√≥l sz√°moltak be, ahol a b√°bokkal j√°tszva ez egyik kisfi√ļ azt ki√°ltotta „I wanna be M√°ty√°s kir√°ly (M√°ty√°s kir√°ly akarok lenni)!”. A magyar diaszp√≥ra tagjai sajnos egyik bej√°tsz√°son sem l√°tszanak, √≠gy Manhattan sz√©l√©r√Ķl, „az egykori Guly√°s Avenue-r√Ķl” egy sz√©p furulyasz√≥l√≥ ut√°n csak annyit tudhatunk meg Velkey R√≥bertt√Ķl, hogy az √Ķ feladata lesz, hogy a diaszp√≥ra „magyarul m√°r nem besz√©l√Ķ tagjait √∂sszefogja”.

Ottaw√°b√≥l egy √∂szt√∂nd√≠jas l√°ny elmes√©lte, hogy a magyar h√°zban beseg√≠tve az √©teloszt√°son egy id√Ķs √ļr mag√°hoz h√≠vta √©s azt mondta: „a magyar korm√°ny tudja, hogy kiket kell ide k√ľldeni! A csinos l√°nyokat!”
Lej√°tsz√°s
Magyar vacsora Ottaw√°ban
forr√°s: http://www.youtube.com/user/NemzetiRegiszter

Az Argent√≠n√°ban a „chac√≥i magyarokhoz felutazott” Zsonda M√°rkr√≥l √©s a Hung√°ria K√∂nyvbar√°tok K√∂re k√∂nyvt√°r√°nak katalogiz√°l√°s√°ban seg√≠t√Ķ Nagy Szebasztianr√≥l az Argent√≠nai Magyar H√≠rlap sz√°molt be r√∂vid cikk√©ben.

T√∂bb√ľknek a szem√©lyes Facebook-oldal√°n l√°tszik a kintl√©t okozta √∂r√∂m: van, aki egy floridai tengerparton, van, aki Hannoverben ugrik vid√°man a magasba, esetleg Toront√≥b√≥l posztol mag√°r√≥l turistak√©pet.
A célcsoport nem hallott róla

„Egy cikkben olvastunk a programr√≥l, √©rdekes is lenne sz√°munkra, de nem tudjuk, hogyan l√©phetn√©nk az √∂szt√∂nd√≠jasokkal kapcsolatba, a KIM honlapj√°n semmi erre vonatkoz√≥ inform√°ci√≥ nincs” – mondta lapunknak a Frankfurtban √©l√Ķ T√≥soki-Forintos R√©ka. Igaz, √Ķ p√°rj√°val csup√°n n√©h√°ny √©ve van kint, √≠gy nem kifejezett c√©lpontja a programnak, √°m az asszony szerint ha √Ķ nem tal√°lja meg a program lebonyol√≠t√≥it, akkor a magyars√°gukat mind t√°volabbi eml√©kk√©nt √Ķrz√Ķk m√©g kev√©sb√© fogj√°k. M√°s n√©metorsz√°gi, sv√°jci √©s nagy-britanniai magyar ismer√Ķsei szint√©n nem hallottak a programr√≥l.

„Term√©szetesen van lehet√Ķs√©g√ľk a helyi magyar embereknek – nem csak k√∂z√∂ss√©gi szinten – is arra, hogy szem√©lyesen keress√©k meg, l√©pjenek kapcsolatba az √∂szt√∂nd√≠jassal. A Nemzetpolitikai √Āllamtitk√°rs√°g kimondottan biztatja arra a diaszp√≥ra magyars√°g√°t, hogy √Ķk maguk is legyenek kezdem√©nyez√Ķk az √∂szt√∂nd√≠jassal t√∂rt√©n√Ķ kapcsolatfelv√©telben, legyen min√©l t√∂bb olyan program, ahol k√∂z√∂sen √©lhetik meg magyars√°gukat, √°polhatj√°k kult√ļr√°jukat” – √≠rta az Index megkeres√©s√©re a KIM sajt√≥oszt√°lya, elmagyar√°zva, hogy az √∂szt√∂nd√≠jasok a kint megl√©v√Ķ magyar k√∂z√∂ss√©gek int√©zm√©nyeinek keretein bel√ľl tev√©kenykednek.
Legényes próba

Az Index kilenc √∂szt√∂nd√≠jast keresett meg, h√°rman √≠r√°sban jelezt√©k, hogy k√©s√Ķbb v√°laszolnak, ezt egyel√Ķre csup√°n egy √∂szt√∂nd√≠jas tette meg. Weidinger P√©ter Frankfurtban oktatja n√©pt√°ncra a kinti √©rdekl√Ķd√Ķket. „K√∂zel 15 √©ve n√©pt√°ncolok a Csillagszem√Ľ t√°ncegy√ľttesben. Itt hallottam a K√Ķr√∂si Csoma Programr√≥l is" – √≠rta a fiatalember, aki tervei szerint a program befejezt√©vel egyetemi tanulm√°nyait fogja folytatni. Elmond√°sa szerint a frankfurti magyarok nagy bizalommal √©s √©rdekl√Ķd√©ssel fogadt√°k √Ķt. Sok seg√≠ts√©get kapott t√Ķl√ľk abban, „hogy a leghat√©konyabban tudja seg√≠teni a k√∂z√∂ss√©gi √©let felpezsd√≠t√©s√©t a magyar n√©pt√°nckult√ļra terjeszt√©se, a n√©pt√°nc sz√©les k√∂r√Ľ megismertet√©se, megszerettet√©se √°ltal."

„√Ėt csoportot tan√≠tok √©s hetente leg√©nyes pr√≥b√°kat tartok a fi√ļknak. Ezen k√≠v√ľl Heidelbergben √©s szeptembert√Ķl Hannoverben fogok magyar n√©pt√°ncot tan√≠tani. A fennmarad√≥ id√Ķmben r√©szt veszek a helyi magyars√°g programjaiban, a cserk√©szett√Ķl kezdve a magyar egyh√°zk√∂zs√©g √©let√©ig" – √≠rta le napi teend√Ķit √©s terveit Weidinger.

A D√©l-Afrik√°ba kik√ľld√∂tt Juh√°sz √Āgnes telefonos megkeres√©s√ľnket utas√≠totta el, a KIM sajt√≥oszt√°ly√°hoz ir√°ny√≠tva. Szerinte teljesen felesleges a programr√≥l b√°rmit mondani annak befejez√©se el√Ķtt. „Az el√©r√©ssel sincsen gond” – k√∂z√∂lte a jelenleg Durbanben tart√≥zkod√≥ √∂szt√∂nd√≠jas, aki szerint a magyarok tudnak a k√∂z√∂ss√©gben zajl√≥ programokr√≥l. Az √°ltala szervezettekr√Ķl semmit nem k√≠v√°nt elmondani.
000 DV1377826
Fotó: Kisbenedek Attila

Hogy legal√°bb valamit megtudjunk arr√≥l, hogy mivel foglalkozik egy √°tlagos √∂szt√∂nd√≠jas, megkerest√ľk a D√©l-afrikai Magyar K√∂z√∂ss√©g egyik vezet√Ķj√©t. „D√©l-Afrik√°ban √∂sszesen 2-3 ezer magyar √©l. Amikor Semj√©n Zsolt itt j√°rt, 80 ember jelent meg a rendezv√©nyen” – mondta Plesk√≥ L√°szl√≥. Szerinte magyar nyelv√Ľ lapjukat 300 csal√°d kapja meg.

Plesk√≥ nagyra √©rt√©kelte Juh√°sz √Āgnes munk√°j√°t, felid√©zve a t√∂rt√©nelem√≥r√°val egybek√∂t√∂tt angol √©s magyar nyelv√Ľ gyermeknapot, egy k√©zm√Ľvesprogramot, √©s a most vas√°rnap esed√©kes sportnapot, ahov√° √∂sszesen n√©gysz√°z – magyar √©s b√ļr – r√©sztvev√Ķt v√°rnak.
Sokan ink√°bb maradtak

A program szerint m√°rciust√≥l egyh√≥napos k√©pz√©sen vettek r√©szt az √∂szt√∂nd√≠jasok, √°prilist√≥l h√°rom h√≥napot t√∂lt√∂ttek kint, majd egy h√≥napra hazaj√∂ttek, hogy augusztusban √ļjabb k√©t h√≥napra visszautazhassanak. A programot egy √ļjabb itthon t√∂lt√∂tt h√≥nap z√°rja le, ekkor k√©sz√≠tik el besz√°mol√≥ikat a r√©sztvev√Ķk.

Sokan azonban j√ļliusra is kint maradtak, volt, aki a t√°volban gyermek√©vel t√∂lt√∂tte idej√©t, m√°s utaz√°ssal. Juh√°sz √Āgnes visszautas√≠totta a k√©rd√©st, hogy a program biztos√≠tja-e j√ļliusi kintl√©t√©nek anyagi fedezet√©t, √©s hogy jogosult-e a program alapj√°n a magyarorsz√°gi tart√≥zkod√°sra sz√°nt 200 ezer forintra.
A legkisebb is számít

A KIM szerint minden t√©rs√©gben fontos jelen lenni, ahol l√©tezik magyar k√∂z√∂ss√©g. D√©l-Afrik√°val kapcsolatban So√≥s Zolt√°n kommunik√°ci√≥s oszt√°lyvezet√Ķ v√°lasz√°ban hangs√ļlyozta: b√°r kisebb csoportokban „√©lik meg magyars√°gukat ... mindenk√©ppen egy olyan √∂sszl√©tsz√°mra kell gondolni, melyre nemzetpolitikai szempontok alapj√°n k√∂telesek vagyunk odafigyelni”.

So√≥s szerint a program „l√©nyeg√©t a magyars√°gtudat √°pol√°sa, meg√Ķrz√©se √©s akt√≠vabb√° t√©tele jelenti, √≠gy az √∂szt√∂nd√≠jasok feladata a k√∂z√∂ss√©gi √©letre, a kultur√°lis esem√©nyekre koncentr√°l√≥dik.” A KIM kommunik√°ci√≥s oszt√°ly√°nak vezet√Ķje visszautas√≠totta, hogy a program c√©lja az egyszer√Ľs√≠tett honos√≠t√°si elj√°r√°s megismertet√©se volna, vagy b√°rminem√Ľ, ahhoz kapcsol√≥d√≥ adminisztr√°ci√≥.

A 480 milli√≥ forintos program – ebb√Ķl a r√©szvev√Ķk √∂szt√∂nd√≠ja 105 milli√≥t tett ki – a KIM szerint pozit√≠v visszajelz√©seket kapott, de a v√©gleges √©rt√©kel√©s csak az √Ķsszel k√©sz√ľl el. √Ām a c√©lok ismeret√©ben a kezdem√©nyez√©s „csakis pozit√≠v √©s sikeres meg√≠t√©l√©s√Ľ lehet”, hiszen r√©gi ad√≥ss√°g√°t t√∂rleszti „a haz√°jukat k√©nyszerb√Ķl vagy √∂nsz√°ntukb√≥l elhagy√≥ nemzett√°rsaink fel√©”. So√≥s k√∂z√∂lte, hogy objekt√≠v m√©rc√©k helyett els√Ķsorban „a gesztust, a kezdeti l√©p√©seket √©s egym√°s fel√© t√∂rt√©n√Ķ nyitott, k√∂zeled√Ķ sz√°nd√©kot kell √©rt√©kelni. A jelen k√∂r√ľlm√©nyeket tal√°n a vet√©shez tudn√°nk hasonl√≠tani, melyet k√∂vethet majd az arat√°s √∂r√∂mteli √©rz√©se.”
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | gojabaal - 2013. augusztus 05. 16:55:20
Az igazi álommeló?!
Egy mondatban:
-Nyitom m√°r... nyitom!
#2 | Perje - 2013. augusztus 05. 17:40:24
Ez a KIMutyi. Ide is csak a weidingerfélék jutottak be.
√öjabb f√©lmiii√°rdot dobtak ki √ļjabb szavaz√≥l megszerz√©s√©re.
#3 | kukackac - 2013. augusztus 05. 17:41:35
fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/968846_525025394232845_785070814_n.jpg
#4 | mezesmozes - 2013. augusztus 05. 18:35:25
Csak a kret√©nek nem l√°tj√°k: az eg√©sz arr√≥l sz√≥l, hogy a nyugat-√°jr√≥pai, amerikai, kanadai √©s ausztr√°l magyarok kell√Ķk√©ppen legyenek agykimosogatva √©s j√∂v√Ķre a hajr√°t√∂rp√©re szavazzanak. Ahogy v√©ge lesz a v√°laszt√°snak, azonnal bez√°rj√°k majd a csapot de most semmi sem t√ļl dr√°ga ahhoz, hogy a nagyvil√°gban √©l√Ķ sok sz√°zezer magyar seg√≠tsen a v√∂r√∂spajzs√©k √°ltal t√°vir√°ny√≠tott zsebdikt√°torunknak meg√Ķrizni a k√©tharmados hatalm√°t.. jobb ha √∂r√ľlt√∂k a h√≠rnek b√°r√°nyk√°im, mert az eg√©sz a ti ad√≥p√©nzecsk√©tekb√Ķl van fizetve hehe..
#5 | postaimre - 2013. augusztus 05. 18:47:54
A cikkben ott van a zsid√≥sp√≥ra-tan√°cs alakul√≥-√ľd√ľl√©se √©s egy vide√≥, amin egy saccra is zsidaj g√∂tzinger laura n√©ven fut√≥ l√°ny demonstr√°lja a magyars√°gtudatot. Jttass√°tok eszembe, hogy ezeket √°tnevel√Ķ t√°borban kell majd szocializ√°lni √©s huttass√°tk eszembe, hogy t√ļl√©l√©s√ľket √©ppenhogycsak de ne siker√ľlj√∂n biztos√≠tania a magyars√°gtudat√ļ progromnak.
#6 | mezesmozes - 2013. augusztus 05. 18:56:59
Imre, j√∂v√Ķre tuti hogy √ļjra gy√Ķzni fog a t√∂rpe, mert b√Ķven van hozz√° el√©g magyar √°llampolg√°rs√°gu f√©lesz√Ľ.. azt√°n pedig beindulhat az igazi diktat√ļra navajonki tontonmakut narancsg√°rd√°val (munk√°s √Ķrs√©g munka-allergi√°s √Ķr√∂kkel), birkab√Ķrkab√°tos narancs-√°v√≥sokkal meg minden.. akkor majd tal√°lkozunk a h√ļsdar√°l√≥n√°l hehe..
#7 | postaimre - 2013. augusztus 05. 19:06:08
M√≥zi, √©s akkor mi van? Valahogy nem is volna baj, ha beindulna √©s √ľtn√©k-v√°gn√°k ezt a f√©lesz√Ľ band√°t, de nem kicsit. Lehet, hogy jobban j√°rnak, ha hajr√°viktor neve alatt fut ez, mert √©n m√©g a szart is kiruddaln√°m ebb√Ķl az idi√≥ta band√°b√≥l, hogy v√©gre √©szhez t√©rjen √©s lehessen vele sz√≥b√≥l is √©rtetni. Most nem lehet.
#8 | Maguskacska - 2013. augusztus 05. 23:50:41
" „magyar diaszp√≥r√°k magyar nyelvtud√°s√°nak fejleszt√©se, .................azaz a magyar identit√°s meger√Ķs√≠t√©se” "
az addig rendben hogy engedj√ľk, hogy korl√°tlanul toduljon be a zsizsik, node hogy mostm√°r lassz√≥val gy√ľjts√ľk √Ķket....s_*_ezt
#9 | gabi - 2013. augusztus 06. 00:11:50
Lesz aratás. Ebben egy percig se kételkedjenek!
#10 | Entheo Mitiok - 2013. augusztus 06. 10:36:56
A bicskanyitogat√≥ pof√°tlans√°g teteje, hogy V√ĖR√ĖS Krisztina anyaorsz√°gnak titul√°lja Magyarorsz√°got. Neki ez kemence-orsz√°g legyen!

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.