Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Bulgária: politika és oligarchia kéz a kézben


A c√≠m pontatlan! Magyarorsz√°g √©s...Bulg√°ria...zsid√≥ politika egyh√°z √©s oligarcha (szabadk√Ķm√Ľves mocsok banda)...egym√°s segg√©ben! Az oligarch√°k √∂sszefogtak az alvil√°ggal
Bulg√°ri√°ban a politika veget√°l, az oligarchia vir√°gzik a rendszerv√°lt√°s √≥ta. Nincsen olyan szegmense a gazdas√°gnak, amelyet nem √°llna az alvil√°ggal √∂sszen√Ķtt politikai elit ir√°ny√≠t√°sa alatt. A demokr√°cia v√°ls√°g√°r√≥l az√©rt nem besz√©lhet√ľnk, mert 1989 ut√°n nem is alakult ki ilyen politikai ir√°nyzat. A k√©t h√≥napja tart√≥ t√ľntet√©sekr√Ķl a politikusok nem k√≠v√°nnak tudom√°st venni, ellent√ľntet√©seket szerveznek, de val√≥j√°ban a lakoss√°g nem nagyon zavarja a p√©nzek sz√©toszt√°s√°t.

Az Eur√≥pai Uni√≥ egyik legszeg√©nyebb tag√°llam√°ban egy√©rtelm√Ľen t√°rsadalmi v√°ls√°g van. A napokban nemzeti gy√°szt hirdettek Bulg√°ri√°ban egy b√°nyaszerencs√©tlens√©g miatt, amelyben √∂t b√°ny√°sz vesztette √©let√©t. A beoml√°s term√©szetesen a b√°ny√°ban uralkod√≥ s√ļlyos mulaszt√°sok k√∂vetkezt√©ben alakulhatott ki √©s az ott dolgoz√≥knak es√©ly√ľk sem volt, hogy megmenek√ľljenek. A legkir√≠v√≥bb az eg√©sz esetben az volt, hogy a bolg√°r hat√≥s√°gok r√©sz√©r√Ķl kijelentett√©k, ezen nem kell meglep√Ķdni, hiszen nincs olyan bolg√°r b√°nya, ahol betartan√°k a t√∂rv√©ny √°ltal el√Ķ√≠rt munkaszab√°lyokat. A b√°ny√°ban dolgoz√≥k a rendk√≠v√ľl vesz√©lyes munkafelt√©telek ellen√©re att√≥l f√©lnek, hogy ha bez√°rj√°k a b√°ny√°kat, vesz√©lybe ker√ľl a meg√©lhet√©s√ľk.
Kattintson és nézegessen képeket a bolgár tengerpartról!

A bolg√°r b√°ny√°kat √°ltal√°ban kis- vagy k√∂z√©pm√©ret√Ľ, alvil√°ghoz k√∂zel √°ll√≥ v√°llalkoz√°sok (ritk√°bb esetben egy√©ni v√°llalkoz√≥k) √ľzemeltetik. Ezek a v√°llalkoz√°sok els√Ķ l√°tszatra vesztes√©gesen m√Ľk√∂dnek, ugyanis a nyersanyagot felv√°s√°rl√≥ er√Ķm√Ľvek t√∂bbnyire milli√≥kra rug√≥ tartoz√°st halmoztak fel vel√ľk szemben. Az igazs√°g viszont az, hogy a b√°ny√°k √©s az er√Ķm√Ľvek egy k√©zben √∂sszpontosulnak – a bolg√°r energi√°t ir√°ny√≠t√≥ n√©h√°ny nagy „v√°llalkoz√≥” kez√©ben. Ezen befoly√°sos szem√©lyeknek az √©rdekei t√ľkr√∂z√Ķdnek vissza a bolg√°r energiahat√≥s√°gok, valamint a t√∂rv√©nykez√©s d√∂nt√©seiben. Az eg√©sz √°lhierarchi√°ban az a legaggaszt√≥bb, hogy minden szinten t√∂bb milli√≥s tartoz√°sok halmoz√≥dtak fel, √©s ezen bev√©telek kies√©s√©nek a hat√°sa a bolg√°r munk√°sokon csap√≥dik le. Az er√Ķm√Ľvekben dolgoz√≥k fizet√©se √°tlagosan brutt√≥ 75-80 ezer forintnak megfelel√Ķ leva, m√≠g a rendk√≠v√ľl vesz√©lyes √©s eg√©szs√©gtelen k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt dolgoz√≥ b√°ny√°szok m√©g enn√©l is kevesebbet keresnek.

Ha f√∂ldreng√©s vagy b√°nyaoml√°s kapcs√°n a sz√©les k√∂z√∂ns√©g el√© ker√ľlnek ezek a frapp√°ns hi√°nyoss√°gok, akkor a felel√Ķs miniszterek, vagy azok beosztottjai nagy buzgalommal bez√°rj√°k a b√°ny√°t, viszont az √ľgyek ezzel lez√°rulnak. Nem t√∂rt√©nik felel√Ķss√©gre von√°s (hiszen mindenki benne van a k√∂rben), nem t√∂rt√©nik moderniz√°ci√≥ (nincsen arra sz√°nd√©k, hogy ilyen dolgokra k√∂ltsenek) √©s nem t√∂rt√©nik semmilyen el√Ķrel√©p√©s, am√≠g be nem k√∂vetkezik az √ļjabb katasztr√≥fa.

√Āltal√°noss√°gban – a lakoss√°g helyett az √ľzlet a fontos

Az energiaszektor csak egy a sok gazdas√°gi szegmens k√∂z√ľl, amelybe a lakoss√°gnak nincsen belesz√≥l√°sa. Bulg√°ri√°ban a demokr√°ci√°nak egy torz v√°ltozata alakult ki 1989 ut√°n, a kor√°bbi √Āllambiztons√°ghoz k√∂zel √°ll√≥ szem√©lyek, szervezetek vett√©k √°t a hatalmat (f√ľggetlen√ľl melyik korm√°ny ker√ľlt a hatalomra) – √Ķk ir√°ny√≠tj√°k a m√©di√°t, a gazdas√°got √©s term√©szetesen a politik√°t. 2013-ban v√°ratlan v√°ltoz√°s t√∂rt√©nt, a lakoss√°g azon r√©sze, amely el√©gg√© k√©pzett volt, hogy ezt a sanyar√ļ helyzetet meg√©rtse, kinyilv√°n√≠totta nem tetsz√©s√©t – imm√°ron t√∂bb mint 50 napja folyamatos t√ľntet√©sek s√∂p√∂rnek v√©gig az orsz√°gon. A c√©l: demokr√°ci√°t akarnak, egy m√°sik demokr√°ci√°t, amelynek nem r√©sze az energiamaffia, nem r√©sze a m√©diabirodalmakat ir√°ny√≠t√≥ oligarch√°k vil√°ga √©s ahol a politikusoknak nincsen alvil√°gi neve. A mostani korm√°nyoldal √©s az ellenz√©k √∂sszen√Ķtt, abb√≥l a szempontb√≥l nincs k√ľl√∂nbs√©g k√∂zt√ľk, hogy ki ir√°ny√≠tja √Ķket. Az ir√°ny√≠t√≥k a k√©t–h√°rom er√Ķs gazdas√°gi k√∂r, amely m√∂g√∂tt k√ľlf√∂ldi (orosz √©s nyugat-eur√≥pai) t√Ķke √°ll. N√©ven lehet nevezni a f√Ķbb ir√°ny√≠t√≥kat,ny√≠lt titok, viszont ennek √°ra is lenne – Bulg√°ri√°ban az igazs√°g√ľgyi reform csak annyira haladt el√Ķre, hogy azzal Br√ľsszel szem√©t el lehessen takarni, ugyanakkor l√°tv√°nyosan nem k√ľl√∂n√ľltek el a f√Ķbb hatalmi √°gak a Balk√°n ezen szegmens√©gben.
A t√ľntet√©sek imm√°ron t√∂bb mint 50 napja tartanak

K√∂sz√∂nhet√Ķen a k√ľlf√∂ldi kisziv√°rogtat√≥ port√°loknak (Wikileaks, Balkanleaks, Bivol) az ut√≥bbi √©vekben a bolg√°r √°llampolg√°rok korl√°tozottan, de hozz√°f√©rhettek politikai vezet√Ķik m√ļltj√°hoz. A nyugati nagyk√∂vets√©gek √©vek √≥ta k√©sz√≠tettek lajstromokat a legbefoly√°sosabb politikusokr√≥l, v√°llalkoz√≥kr√≥l √©s m√°gn√°sokr√≥l, amelyek felfedt√©k, hogy a legk√ľl√∂nb√∂z√Ķbb b√Ľncselekm√©nyek elk√∂vet√©s√©n kereszt√ľl jutottak hatalomhoz, valamint szoros kapcsolatokat √°polnak a m√©g mindig hatalmon l√©v√Ķ volt √°llambiztons√°gi √ľgyn√∂k√∂kkel. A k√©rd√©s az, hogy a lakoss√°g mi√©rt nem k√©pes v√°ltoztatni ezen a helyzeten. Nincsen meg az alkotm√°ny adta lehet√Ķs√©ge – a v√°laszt√°si rendszer konzerv√°lja, hogy ugyanazok ir√°ny√≠ts√°k az orsz√°got, akik a f√Ķ d√∂nt√©seket hozt√°k m√°r 1990 el√Ķtt is. Teljesen elhanyagolhat√≥, hogy ma Boriszovnak, Sztanisevnek, vagy Oresarszkinak nevezz√ľk-e a minisztereln√∂k√∂t, ha a h√°tt√©rben a gazdas√°gi √©rdekek ugyanazokhoz az er√Ķcsoportokhoz vezetnek.

Eddig a politikai–gazdas√°gi k√∂r√∂k k√∂nnyen manipul√°lhatt√°k a k√∂zv√©lem√©nyt – a hagyom√°nyos m√©di√°t a mai napig befoly√°sos p√°rtpolitikai √©rdekeket kiszolg√°l√≥ √©s megtervez√Ķ szem√©lyek birtokolj√°k (p√©ld√°ul Deljan Peevszki, Cvetan Vaszilev, Irena Kraszteva stb.). A 2013-as t√ľntet√©sek az Interneten kereszt√ľl szervez√Ķdnek, a r√©sztvev√Ķk szoci√°lis h√°l√≥k oldalain osztj√°k meg egym√°ssal az inform√°ci√≥kat √©s t√∂bbek k√∂z√∂tt ennek k√∂sz√∂nhet√Ķ, hogy a politikai elit nem volt k√©pes arra, hogy (teljes m√©rt√©kben) manipul√°lja azokat. Az√©rt nem teljes m√©rt√©kben, mert ugyan t√∂rt√©nnek k√≠s√©rletek, hogy a Facebookot is manipul√°lj√°k (pl. felv√°s√°rolj√°k a k√∂z√∂ss√©gi √©rdekl√Ķd√©si oldalak jog√°t √©s ott p√°rtpropagand√°t folytassanak, vagy online m√©dia csoportokon kereszt√ľl hassanak a lakosokra). K√©rd√©ses, hogy meddig mennek el a t√ľntet√Ķk, hiszen l√°that√≥an a politikusok nem k√≠v√°nnak reag√°lni √©rdemben a lakoss√°gi haragra. A korm√°ny sztoikusan kinyilv√°n√≠tja azon sz√°nd√©k√°t, hogy nem k√≠v√°n lemondani, ugyanakkor konkr√©t l√©p√©st nem tud megtenni – a kiv√°r√°sra j√°tszik, h√°tha az id√Ķ el√Ķrehaladt√°val a t√∂bb t√≠zezres t√∂meg megunja a parlament el√Ķtti t√ľntet√©st.

2013-ban egy olyan korm√°ny alakult Bulg√°ri√°ban, amely nem rendelkezik val√≥s koncepci√≥val arr√≥l, hogy a p√©nzek √©rdekcsoportok k√∂z√∂tti eloszt√°s√°n t√ļl, mit is szeretne el√©rni. A szak√©rt√Ķnek nevezett korm√°ny minden, csak nem p√°rtpolitik√°t√≥l mentes form√°ci√≥ – a miniszteri szintn√©l lejjebb ugyanazokat az arcokat ismerheti fel az √°tlag bolg√°r √°llampolg√°r, akik 2001 √≥ta vezett√©k az orsz√°got. A megrendel√Ķk is maradtak, az egyetlen v√°ltoz√°s, hogy √ļj p√©nzek √©s √ļj projektek jelentek meg a l√°that√°ron. Az Eur√≥pai Uni√≥ sok forr√°st tartogat, amelyek eloszt√°s√°√©rt a p√°rtok versenyeznek egym√°ssal √©s Oroszorsz√°g fel√Ķl is sok lehet√Ķs√©g √©rkezett/√©rkezhet Bulg√°ri√°ba (D√©li √Āramlat, energiaipar, Gazprom befektet√©sei a bolg√°r sportban stb.)

A 2014-es el√Ķrehozott v√°laszt√°sok lehet√Ķs√©g√©nek er√Ķs√∂d√©s√©vel a lakoss√°gi ellenszenvet √©rezve a szocialista-t√∂r√∂k-sz√©ls√Ķjobboldali korm√°ny hihetetlen k√∂ltekez√©sbe kezdett. Az Oresarszki-korm√°ny az alacsony, 1,5 sz√°zal√©k k√∂r√ľli √°llamh√°ztart√°si hi√°ny n√∂vel√©s√©vel k√≠v√°n t√∂bb szoci√°lis t√°mogat√°st adni egyes t√°rsadalmi r√©tegeknek. A l√©p√©s igen kock√°zatos, ugyanis Bulg√°ria egyetlen er√Ķss√©ge a gazdas√°gi mutat√≥k ter√©n a fisk√°lis stabilit√°s. Igaz, nagyon alacsony a szoci√°lis juttat√°sok m√©rt√©ke, viszont az orsz√°g gazdas√°gi teljes√≠tm√©nye sem teszi lehet√Ķv√© a k√∂lts√©gek hat√°rtalan (ebben az esetben kb. 1 milli√°rd lev√°s ¬~ 150 milli√°rd forintos) n√∂vel√©s√©t. Az extra hitelek felv√©tele ellen a k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂k, Roszen Plevneliev is felemelte hangj√°t √©s minden bizonnyal eln√∂ki v√©t√≥val fog √©lni. Az √°llamf√Ķ szerepv√°llal√°sa az elm√ļlt f√©l √©vben l√°tv√°nyosan megn√Ķtt, ezzel szemben a volt korm√°nyf√Ķ, Bojko Boriszov √©s √°ltal√°ban v√©ve p√°rtja, a Polg√°rok Bulg√°ria Eur√≥pai Fejl√Ķd√©s√©√©rt (GERB) m√©diajelenl√©te drasztikusan lecs√∂kkent. Ezt a v√°ltoz√°st nem Plevneliev √∂n√°ll√≥sod√°s√°val lehet v√©lem√©nyem szerint magyar√°zni, hanem a GERB vezet√Ķi strat√©giai okokb√≥l vetik be a legn√©pszer√Ľbb politikust, a GERB-es h√°tt√©rrel rendelkez√Ķ eln√∂k√∂t. Plevneliev k√∂nnyen ir√°ny√≠that√≥, ugyanakkor j√≥ reput√°ci√≥val rendelkez√Ķ k√∂zszerepl√Ķ √©s a t√ľntet√Ķ lakoss√°g az √Ķ szem√©ly√©n kereszt√ľl ism√©t visszap√°rtolhat a 16 sz√°zal√©kos n√©pszer√Ľs√©ggel b√≠r√≥ jobboldali GERB-hez. √Črdekes lesz megfigyelni, hogy Plevneliev mire haszn√°lja fel ezt a megn√∂vekedett n√©pszer√Ľs√©get √©s k√∂zponti szerepet – m√©g n√©h√°ny √©ve hat√°rozottan visszautas√≠totta Boriszov aj√°nlat√°t, hogy minisztereln√∂k legyen, most ism√©t ilyen d√∂nt√©si helyzetbe ker√ľlhet (b√°r az alkotm√°ny nem teszi lehet√Ķv√©, hogy eln√∂ki mand√°tuma lej√°rta el√Ķtt p√°rtpolitikai poz√≠ci√≥kat t√∂lts√∂n be).

Bulg√°ri√°ban kisz√°m√≠thatatlan a politikai esem√©nyek sodr√°sa, a forr√≥ ny√°r ut√°n, eg√©szen 2014 m√°jus√°ig fordulatokban gazdag belpolitikai √°talakul√°sok v√°rhat√≥ak. M√©g nem vil√°gos pontosan, hogy ki(k)nek fognak ezek a v√°ltoz√°sok kedvezni, valamint hogy milyen ir√°nyt vesznek a lakoss√°gi t√ľntet√©sek.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | Kedvesi - 2013. augusztus 08. 16:31:16
Mondjuk a Dobrev Maffia......

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.