Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jåsdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTÓL (2013/09/22) AZ ÚJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tovĂĄbbiakban szakmai oldalkĂ©nt mĂŒködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjåtok - elérhetö.)

Klikkelj rĂĄ: Posta Imre Youtube oldala
..................

Obama lemondta talĂĄlkozĂłjĂĄt Putyinnal


Barack Obama mĂ©giscsak lemondta szeptemberre tervezett kĂ©toldalĂș talĂĄlkozĂłjĂĄt Vlagyimir Putyinnal a Snowden-ĂŒgy miatt. Az amerikai elnök ugyan rĂ©szt vesz a szentpĂ©tervĂĄri G-20-as tanĂĄcskozĂĄson, amelynek az orosz elnök lesz a hĂĄzigazdĂĄja, de sem a csĂșcs margĂłjĂĄn, sem utĂĄna nem tart kĂ©toldalĂș megbeszĂ©lĂ©st Putyinnal.

Az eredeti tervek szerint Obama a G-20-as tĂĄrgyalĂĄsok utĂĄn utazott volna MoszkvĂĄba, ĂĄm ehelyett Stockholmot iktatja be Ăști programjĂĄba. A Kreml csalĂłdottsĂĄgĂĄnak adott hangot a washingtoni döntĂ©s miatt, ugyanakkor az orosz elnök kĂŒlpolitikai tanĂĄcsadĂłja jelezte, a meghĂ­vĂĄst tovĂĄbbra is fenntartjĂĄk. Obama kedd este az NBC-n, Jay Leno show-mĂ»sorĂĄban ugyan megerĂ”sĂ­tette, hogy elutazik SzentpĂ©tervĂĄrra, de azt is vilĂĄgossĂĄ tette, csalĂłdott amiatt, hogy OroszorszĂĄg ideiglenes menedĂ©kjogot adott Edward Snowdennek, az amerikai kiszivĂĄrogtatĂłnak.

Az amerikai elnök Ășgy fogalmazott, az orosz kormĂĄny idĂ”nkĂ©nt visszacsĂșszik a hideghĂĄborĂșs mentalitĂĄsba. "HiĂĄba mondom nekik Ă©s Putyin elnöknek, hogy ez mĂĄr a mĂșlt" - tette hozzĂĄ. Obama a Tonight Show-ban igyekezett megnyugtatni az amerikaiakat, hogy a globĂĄlis terrorriadĂł ellenĂ©re csak Ă©ljĂ©k nyugodtan az Ă©letĂŒket.

Ben Rhodes, Obama helyettes nemzetbiztonsĂĄgi tanĂĄcsadĂłja szerint OroszorszĂĄg mĂșlt heti döntĂ©se Snowden befogadĂĄsĂĄrĂłl tovĂĄbb sĂșlyosbĂ­totta az amĂșgy is problĂ©mĂĄkkal terhes amerikai-orosz viszonyt. Rhodes közölte: "TovĂĄbbra is egyĂŒttmĂ»ködĂŒnk OroszorszĂĄggal, ahhoz közös pontokat sikerĂŒl talĂĄlni, de az elnök Ă©s nemzetbiztonsĂĄgi csapata egyetĂ©rtett abban, hogy jelen körĂŒlmĂ©nyek között nincs Ă©rtelme egy csĂșcstalĂĄlkozĂłnak".

Jay Carney fehĂ©rhĂĄzi szĂłvivĂ” is megerĂ”sĂ­tette, jelenleg "nincs olyan elĂ”rehaladĂĄs a kĂ©toldalĂș ĂŒgyekben, amely indokolttĂĄ tennĂ© a kĂ©toldalĂș csĂșcsot". Carney megerĂ”sĂ­tette, hogy a "csalĂłdĂĄst keltĂ”" döntĂ©s Snowden ĂŒgyĂ©ben fontos tĂ©nyezĂ” volt, a szĂłvivĂ” ugyanakkor nem a talĂĄlkozĂł lemondĂĄsĂĄrĂłl, hanem kĂ©sĂ”bbre halasztĂĄsĂĄrĂłl beszĂ©lt.

Putyin Ă©s Obama legutĂłbb az Ă©szak-Ă­rorszĂĄgi G8-as csĂșcson talĂĄlkozott, de mĂĄr jĂłideje lĂĄtszott, hogy a 2009-es "reset" - ĂșjraindĂ­tĂĄs - hangulata a mĂșltĂ©. Washington Ă©s Moszkva ĂĄllĂĄspontja tĂĄvol ĂĄll egymĂĄstĂłl SzĂ­ria Ă©s IrĂĄn ĂŒgyĂ©ben. Az amerikai vezetĂ©s rendszeresen felhozza az emberi jogsĂ©rtĂ©seket is, az orosz ellenzĂ©kiek elleni fellĂ©pĂ©st, a Pussy Riot lĂĄnycsapat tagjainak elĂ­tĂ©lĂ©sĂ©t Ă©s szĂĄmos mĂĄs ĂŒgyet.

Moszkva ugyanakkor nehezmĂ©nyezi, hogy az EgyesĂŒlt Államok vĂĄltozatlanul nem tett le az amerikai rakĂ©tavĂ©delmi rendszer kelet-eurĂłpai kiterjesztĂ©sĂ©rĂ”l, pedig Obama mĂ©g Medvegyevnek jelezte, hogy ĂșjravĂĄlasztĂĄsĂĄt követĂ”en Ă©rdemes lehet Ășjrakezdeni a pĂĄrbeszĂ©det e tĂ©ren. Putyin felbĂ”szĂ­tette az amerikaiakat az orosz ĂĄrvĂĄk amerikai örökbefogadĂĄsĂĄnak akadĂĄlyozĂĄsĂĄval is. Obama nemigen tehetett mĂĄst, mint hogy e szimbolikus nemmel vĂĄgott vissza Putyinnak, a demokrata elnököt Ă­gy is rendszeresen bĂ­rĂĄljĂĄk a republikĂĄnusok, hogy nem lĂ©p fel kellĂ” erĂ©llyel.
Link

Hozzászólások


#11 | tour - 2013. augusztus 09. 12:58:05
BĂ©kemissziĂł-Hideg BĂ©ke... Ă©s ez a "hĂłember"...

USA-OroszorszĂĄg: a ”hideg bĂ©ke” jobb mint a ”barĂĄtsĂĄgos veszekedĂ©s”?


MiutĂĄn Barack Obama amerikai elnök elutasĂ­totta az orosz kollĂ©gĂĄjĂĄval, Vlagyimir Putyinnal a szeptemberre tervezett szemĂ©lyes kapcsolattartĂĄst, Ă©lĂ©nk Ă©rdeklĂ”dĂ©s jelentkezett a szakmai körökben. Az elemzĂ”k feltĂ©telezĂ©seket szĂ”nek, hogy vajon mihez vezethet a kĂ©t ĂĄllamfĂ” kapcsolatĂĄnak az elhidegĂŒlĂ©se.

”Hideg bĂ©ke”: sok politolĂłgus szĂĄmĂĄra kulcsfontossĂĄ vĂĄlik ez a kifejezĂ©s az orosz-amerikai kapcsolatok jellemzĂ©sĂ©re az elkövetkezĂ” Ă©vekben. NyilvĂĄnvalĂł, hogy a Moszkva Ă©s Washington közötti ellentĂ©tek felhalmozĂłdtak: ez a szĂ­riai helyzet, az eurĂłpai rakĂ©tavĂ©delem, a Magnyitszkij-lista, vĂ©gĂŒl pedig az orosz menedĂ©kjog megadĂĄsa Edward Snowden egykori CIA Ă©s NSA ĂŒgynök szĂĄmĂĄra.
Azonban minden politikai valĂłsĂĄgban lĂ©tezik egy közvetlen kommunikĂĄciĂłs csatorna az elnökök között, hogy rendezhessĂ©k a vitĂĄs kĂ©rdĂ©seket. A pĂĄrbeszĂ©d legalĂĄbb nem tette lehetĂ”vĂ© az OroszorszĂĄg Ă©s az EgyesĂŒlt Államok konfrontĂĄciĂłjĂĄban Ă©rdekelt erĂ”knek, hogy a sajĂĄt feltĂ©teleiket diktĂĄljĂĄk. Úgy tĂ»nik, hogy Washington kezdemĂ©nyezĂ©sĂ©re ez a mechanizmus sokĂĄig ”befagyasztĂĄsra” kerĂŒl.

Az ”ÖröksĂ©g” alapĂ­tvĂĄny amerikai szakĂ©rtĂ”je, Ariel Cohen kontraproduktĂ­vnak nevezi a mostani helyzetet:

TĂșl sokat veszĂ­thetĂŒnk a kapcsolatainkban: az energetika Ă©s a gazdasĂĄgi egyĂŒttmĂ»ködĂ©s, valamint a nemzetközi biztonsĂĄg terĂŒletĂ©n. Az oroszoknak szĂŒksĂ©gĂŒk van az amerikai technolĂłgiĂĄkra Ă©s az Északi-sarkon valĂł beruhĂĄzĂĄsokra, az olaj- Ă©s a gĂĄzkitermelĂ©si projektekben, a TĂĄvol-Kelet fejlesztĂ©sĂ©ben, tovĂĄbbĂĄ mindkĂ©t felet az iszlĂĄm szĂ©lsĂ”sĂ©gesek fenyegetik. A földalatti csecsen vezetĂ”k nemrĂ©g a Szocsiban megrendezĂ©sre kerĂŒlĂ” olimpiai jĂĄtĂ©kok elleni tĂĄmadĂĄsokra figyelmeztettek, az EgyesĂŒlt Államok pedig fenyegetĂ©s miatt kĂ©nytelen volt bezĂĄrni a jemeni nagykövetsĂ©gĂ©t. Biztos vagyok benne, hogy az amerikai hĂ­rszerzĂ©s egyĂŒtt fog mĂ»ködni OroszorszĂĄggal, hogy megakadĂĄlyozzĂĄk a Szocsiban megrendezĂ©sre kerĂŒlĂ” olimpiai jĂĄtĂ©kok elleni tĂĄmadĂĄsokat. Rengeteg olyan dolog van, amit egyĂŒtt csinĂĄlhatnĂĄnk, az emberek azonban a hideghĂĄborĂșs idĂ”ket idĂ©zĂ” mentalitĂĄsukkal nem kĂ©pesek kölcsönösen segĂ­teni, ez pedig nagy hiba a rĂ©szĂŒkrĂ”l.

Az olasz ”Geopolitika” magazin igazgatĂłja, Tiberio Graziani, a Moszkva Ă©s Washington közötti kapcsolatok romlĂĄsĂĄt az EgyesĂŒlt Államok globĂĄlis törekvĂ©seivel hozza összefĂŒggĂ©sbe, amelyet OroszorszĂĄg az egyik legfontosabb nemzetközi szereplĂ”kĂ©nt kĂ©ptelen jĂłvĂĄhagyni:

Nem szĂĄmĂ­tottam ilyen lĂ©pĂ©sre ObamĂĄtĂłl, mivel Snowden ĂŒgyĂ©ben OroszorszĂĄg nyitottsĂĄgot tanĂșsĂ­tott, amelyet az EgyesĂŒlt Államoknak ki kellett volna hasznĂĄlnia. Ez azonban nem törtĂ©nt meg. Ez a helyzet a hideghĂĄborĂș hangulatĂĄra emlĂ©keztet. SzĂĄmomra Ășgy tĂ»nik, hogy Obama Putyinnal valĂł talĂĄlkozĂłjĂĄnak a lemondĂĄsa nem csak Moszkva felĂ© ĂŒzenet, hanem az eurĂłpai szövetsĂ©gesei irĂĄnyĂĄba is. MĂĄs szĂłval, az EgyesĂŒlt Államok Ășgy Ă©rzi, hogy az EurĂłpai UniĂłban idĂ”nkĂ©nt nem Ă©rtenek egyet Amerika politikĂĄjĂĄval. Azt is meg kell jegyezni, hogy az EgyesĂŒlt Államoknak az eurĂĄzsiai geopolitikai tĂ©ren törtĂ©nĂ” zaklatĂĄsa problĂ©mĂĄt okoz OroszorszĂĄg szĂĄmĂĄra, amely a rĂ©giĂł központi orszĂĄga. EzĂ©rt ha a hideghĂĄborĂșhoz valĂł visszatĂ©rĂ©srĂ”l beszĂ©lĂŒnk, akkor ezt az utat az USA vĂĄlasztotta, nem pedig OroszorszĂĄg.

George Vukadinocsiv szerb politolĂłgus felhĂ­vta a figyelmet arra, hogy Washington tovĂĄbbra is a kettĂ”s mĂ©rce politikĂĄjĂĄt Ă»zi, amit egyĂ©rtelmĂ»en megmutatott a Snowden körĂŒli helyzet:

Ha Snowden valamilyen informĂĄciĂłval szolgĂĄlt volna KĂ­na vagy OroszorszĂĄg tekintetĂ©ben, azt hiszem, hogy Nobel-bĂ©kedĂ­jra jelöltĂ©k volna. Mivel azonban AmerikĂĄrĂłl volt szĂł, ellensĂ©ggĂ© vĂĄlt. Azonban mĂ©g egyszer, nem Snowden a talĂĄlkozĂł eltörlĂ©sĂ©nek a fĂ” oka. A fĂ” indok SzĂ­ria Ă©s azok az orszĂĄgok, ahol a Közel-Kelet feletti ellenĂ”rzĂ©s amerikai stratĂ©giĂĄja leĂĄllt. Washington sokkal könnyebben megfeledkezett volna SnowdenrĂ”l, ha Moszkva tĂĄmogatĂĄsĂĄt Ă©lveznĂ© a szĂ­riai vonalon. Ugyanakkor mindennek ellenĂ©re idĂ”szerĂ»nek gondolom a Washington Ă©s Moszkva közötti kapcsolatok elhidegĂŒlĂ©sĂ©t.

Az a tĂ©ny, hogy Barack Obama egyoldalĂșan visszautasĂ­totta a kapcsolatot a legmagasabb szinten, egyĂ©rtelmĂ»en visszalĂ©pĂ©s – vĂ©lekednek a szakmai körökben. A teljes politikai felelĂ”ssĂ©g pedig a FehĂ©r HĂĄzat terheli, amelyben ma egyĂ©rtelmĂ»en a ”konfrontĂĄlĂłdĂĄs pĂĄrtja” arat gyĂ”zelmet. Csak remĂ©lni tudjuk, hogy e pĂĄrt Moszkva Ă©s Washington vĂ©gleges összetĂ»zĂ©sĂ©t cĂ©lzĂł szĂĄndĂ©ka nem fogja tĂșllĂ©pni az elemi logika Ă©s pragmatizmus hatĂĄrait.
http://hungarian....eszekedes/

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.