Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Tízbõl kilenc japán és kínai nem kedveli a másik országát


Ugye nem is olyan nagy dolog az a "rasszizmus". Lassan kötelezõvé is teszik. A kínai és a japán lakosság körében az ellenséges érzületek egyértelmû forrása a Peking és Tokió közötti szigetvita. Tíz emberbõl kilenc mindkét országban ellenszenvvel viseltetik a másik nemzet iránt - derült ki egy csütörtökön ismertetett kínai-japán közös felmérésbõl.

A kutatást a China Daily címû angol nyelvû napilap és Genron NPO nonprofit kutató társaság készítette, amely 2005 óta végez a témában közös vizsgálatokat.

A legfrissebb eredmények szerint a Kínában megkérdezettek 92,8 százaléka viszonyul negatívan Japánhoz - ez az arány a tavalyihoz képest 28 százalékponttal magasabb, míg fordítva, a japánok körében, 90,1 százalék volt a Kínát nem kedvelõk aránya. Utóbbiak tavaly 84,3 százaléknyi arányt képviseltek.

A kölcsönös fenntartások ellenére a megkérdezett kínaiak 72 százaléka, a japánok 74 százaléka érezte úgy, hogy a két szomszéd közötti kapcsolatok "fontosak". Az értelmiségiek körében ezek az arányok 80, illetve 92 százalékra nõttek.

A felmérést júniusban és júliusban készítették, Kínában öt nagyváros 1540 polgára, az országos "társadalmi elit" 200 tagja és 802 pekingi egyetemi hallgató, illetve oktató körében. Japánban ezer felnõttet kérdeztek meg egy általános mintavétellel, valamint 805 értelmiségit, többségükben olyanokat, akiknek valamilyen tapasztalatuk van Kínáról.

Az egymás iránti negatív viszonyulás hátterében a japánok részérõl 53,2 százalékban állt a kelet-kínai-tengeri területi vita, míg ugyanez a kínaiak 77,6 százaléka számára volt meghatározó. Második okként kínai részrõl azt jelölték meg a legtöbben, hogy "Japán nem kért õszintén bocsánatot a Kína elleni agressziója miatt". A japánokat pedig éppen "a kínaiak Japán történelmi szerepével kapcsolatos bírálata" zavarta.

Amikor arról kérdezték a közvélemény-kutatásban részt vevõket, hogy mi jut eszükbe a másik országról elsõként, a kínaiak többsége a vitatott hovatartozású Tiaojü-szigeteket említette, az elektronikai cikkeket megelõzve. A japánok továbbra is elõször a kínai ételekre asszociáltak, míg egyharmaduk szintén a szigeteket választotta, s körülbelül ugyanennyien említették a rossz minõségû levegõt.

Japán részrõl a Tiaojü/Szenkaku-szigetek kérdésének megoldására a többség a tárgyalásokat és a nemzetközi bíráskodást választotta, s a jól képzett válaszadók a katonai konfliktus elkerülését, illetve a vita félretételét szorgalmazta.

A kínaiak körében a megkérdezetteknek több mint a fele gondolta azt, hogy meg kell szilárdítani a kínai ellenõrzést a vitatott területek felett. Másodsorban pedig szerintük diplomáciai eszközökkel arra kell törekedni, hogy Japán elismerje a területi vita meglétét. A válaszadók több mint egyharmada vélte úgy, hogy a jövõben katonai konfliktus lesz a két ország között.

A Kínai Társadalomtudományi Akadémián a japán diplomáciai tanulmányok vezetõ kutatója a China Dailynek nyilatkozva úgy vélekedett, a jövõben a hasonló kutatások a helyzet további romlását fogják igazolni. Egy másik szakértõ szerint pedig az eredmények arra figyelmeztetnek, hogy a két szomszédos ország között sürgõsen tárgyalásokra volna szükség, hogy "megtörjék a jeget", és megállítsák a kapcsolatok további romlását.
Link

Hozzászólások


#1 | 9323 - 2013. augusztus 10. 12:29:42
Hát persze, hogy nem kedvelik egymást, hiszen sok száz éve a japánok mindig kínai szárazföldi területeket akarnak meghódítani. És nem csak akartak, hanem meg is hódítottak. Mintha csak a tüzet és a vizet akarná valaki kibékíteni...
#2 | Maguskacska - 2013. augusztus 10. 13:53:14
ez a metcett küzvélemény kutakodás....
még a végén az USrAel beáldozza szegény japánokat...
most sóznak rájuk egy rakás fegyvert ...s_*_ezt
#3 | Perje - 2013. augusztus 11. 00:04:54
Fukishimáról egy cikk. A csendes óceán vize mérgezett a rádioaktív szennyezõdéssel:
http://english.pr...oisoned-0/
#4 | Kore - 2013. augusztus 11. 00:28:36
Jé, nemrégiben még ajánlgatták az üresen álló gigaépületeket nekik, ha el kell hagyniuk végleg a szennyezett szigetet...
#5 | Perje - 2013. augusztus 11. 22:50:03
El is adósodtak a japánok rendesen. A kínaiak jobban állnak, állítólag.
http://money.cnn....hpt=ias_c2

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.