Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Er√Ķs eln√∂k kell K√∂z√©p-Eur√≥p√°nak?


Tess√©k csak figyelni! Eur√≥p√°ban mintha egyre n√©pszer√Ľbb lenne az eln√∂ki k√∂zt√°rsas√°g √°llamform√°ja. Milos Zeman cseh eln√∂k √ľgyes l√©p√©sekkel er√Ķs√≠tette meg √°llamf√Ķi hatalm√°t. Szlov√°ki√°ban is elk√©pzelhet√Ķ, hogy - legal√°bbis amennyiben Robert Fico √ľl az √°llamf√Ķi sz√©kbe -, kiterjesztik az √°llamf√Ķ jogk√∂reit. Hasonl√≥ t√∂rekv√©sek figyelhet√Ķk meg T√∂r√∂korsz√°gban is.

Olaszorsz√°gban a legnagyobb politikai v√°ls√°gban Giorgio Napolitano eln√∂k v√°gta √°t a gordiuszi csom√≥t. Igaz nem hatalmi amb√≠ci√≥i miatt, hanem mert √Ķ az egyed√ľli politikus, akiben a p√°rtok t√∂bbs√©ge megb√≠zik.
Csehszlov√°kia felboml√°sakor fel sem mer√ľlt, hogy ak√°r Csehorsz√°gban, ak√°r Szlov√°ki√°ban ne parlament√°ris demokr√°cia alakuljon ki. A Cseh K√∂zt√°rsas√°g alapt√∂rv√©ny√©t 1992. december 16-√°n fogadta el a parlament, az√≥ta nyolc alkalommal m√≥dos√≠tott√°k. Ebb√Ķl kett√Ķ volt igen jelent√Ķs. Az egyik az orsz√°g 2004. j√ļnius 1-i uni√≥s csatlakoz√°s√°t foglalta az alkotm√°nyba. A m√°sikat tavaly okt√≥berben fogadt√°k el. El√Ķ√≠rta, hogy az orsz√°g eln√∂k√©nek szem√©ly√©r√Ķl a n√©p d√∂nthet, s nem az addigi gyakorlatnak megfelel√Ķen a t√∂rv√©nyhoz√°s √∂sszevont √ľl√©se.

HIRDET√ČS


Az √©v elej√©n √°llamf√Ķv√© v√°lasztott Milos Zeman √©ppen azzal √©rvelt, mivel nem a k√©pvisel√Ķk, hanem a n√©p k√∂zvetlen√ľl v√°lasztotta meg, ez√©rt mozg√°ster√©nek is nagyobbnak kell lennie, s elavult az a felfog√°s, amely szerint az orsz√°g eln√∂k√©nek csak jelk√©pes hatalma lehet. Csakhogy az alkotm√°ny rendelkezik az √°llamf√Ķ hat√°sk√∂reir√Ķl: Csehorsz√°g nem prezidenci√°lis demokr√°cia, ez√©rt Zemannak az eln√∂ki feladatk√∂r√∂kr√Ķl alkotott elk√©pzel√©seit azonnal elvetett√©k a parlamenti p√°rtok.

Az √ļj eln√∂knek azonban kap√≥ra j√∂tt a kialakult politikai helyzet. Tal√°n csak √©vtizedek m√ļlva der√ľl ki, hogy a brn√≥i √ľgy√©szs√©g t√©nyleg saj√°t elhat√°roz√°s√°b√≥l ind√≠tott-e elj√°r√°st Petr Necas korm√°ny√°nak vissz√°ss√°gai ellen, vagy esetleg valamilyen √ļton-m√≥don Zeman k√∂zbenj√°r√°s√°ra. De nem is ez a l√©nyeg. A csehek t√ļlnyom√≥ t√∂bbs√©ge, a jobboldaliak is egyet√©rtettek azzal, ha a politikai √©let egyik szerepl√Ķj√©r√Ķl bebizonyosodik, korrupci√≥s √ľgyekben √©s egy√©b t√∂rv√©nytelens√©gekben volt szerepe, akkor nincs tov√°bb helye a politik√°ban.

Necas t√°vozni k√©nyszer√ľlt, s ezzel elj√∂tt Zeman ideje. Rendk√≠v√ľli rafin√°lts√°gr√≥l tett tan√ļbizonys√°got, hiszen az alkotm√°ny √ľresj√°ratait kihaszn√°lva v√°lt a cseh belpolitika els√Ķ sz√°m√ļ ir√°ny√≠t√≥j√°v√°. Kinevezte korm√°nyf√Ķnek Jir√≠ Rusnokot, aki az eln√∂k egy sor bizalmas√°t vette be korm√°ny√°ba. A jobboldal √Ķrj√∂ng√∂tt arra hivatkozva, hogy √Ķk t√∂bbs√©ggel rendelkeznek a parlamentben, ez az √©rvel√©s√ľk azonban v√©g√©rv√©nyesen megbukott a szerdai bizalmi szavaz√°sn√°l.

Rusnok korm√°nya elbukta a bizalmi szavaz√°st, de Zeman m√°r a voksol√°s el√Ķtt kijelentette: t√∂rt√©nj√©k b√°rmi is, m√©g hetekig, ak√°r h√≥napokig Rusnok maradhat az eln√∂k. Az alkotm√°ny erre is lehet√Ķs√©get ad sz√°m√°ra, hiszen nem √≠rja el√Ķ, hogy a korm√°ny buk√°sa ut√°n mennyi id√Ķvel kell kijel√∂lnie az √ļj korm√°nyf√Ķ szem√©ly√©t.
A pr√°gai parlament j√∂v√Ķ h√©ten szavaz saj√°t feloszlat√°s√°r√≥l. A pap√≠rforma elvileg azt sugalln√°, hogy ha a honaty√°k kell√Ķ t√∂bbs√©ge - 120 voksra van sz√ľks√©g a 200 tag√ļ t√∂rv√©nyhoz√°sban - az el√Ķrehozott v√°laszt√°s mellett d√∂nt, s ezzel megsz√Ľnhet az eln√∂k hegem√≥ni√°ja.

Csakhogy ez egy√°ltal√°n nem biztos. Zeman olyan √ľgyesen keverte a k√°rty√°kat, hogy siker√ľlt k√°oszt el√Ķid√©znie h√°rom p√°rtn√°l, az ellenz√©ki szoci√°ldemokrat√°kn√°l, valamint az el√Ķz√Ķ jobboldali koal√≠ci√≥ k√©t t√∂m√∂r√ľl√©s√©n√©l, a Polg√°ri Demokrata P√°rtn√°l (ODS) √©s a liber√°lis LIDEM-n√©l, melynek eln√∂ke t√°vozott is a p√°rt √©l√©r√Ķl, √©ppen amiatt, mert √Ķ is Zeman befoly√°sa al√° ker√ľlt. √Črdekes lesz a folytat√°s. Ha a CSSD-n√©l a p√°rt aleln√∂ke, a Michal Hasek-f√©mjelezte sz√°rny gy√Ķz a jelenlegi p√°rteln√∂k, Bohuslav Sobotka f√∂l√∂tt, az azt jelenten√©, hogy megmarad Zeman befoly√°sa, hiszen Hasek mentora √©pp az √°llamf√Ķ. Amennyiben a baloldal nagy t√∂bbs√©ggel nyern√© az el√Ķrehozott v√°laszt√°st, √ļgy elvben az sincs kiz√°rva, hogy az √ļj parlament tov√°bbi jogk√∂r√∂ket szavaz meg az eln√∂knek. A CSSD esetleges ezzel kapcsolatos elk√©pzel√©seit alighanem a kommunist√°k is t√°mogatn√°k.

Szlov√°ki√°ban is hasonl√≥ folyamatok mehetnek v√©gbe. Robert Fico minisztereln√∂k nem is annyira titkolt v√°gya, hogy j√∂v√Ķre az √°llamf√Ķi sz√©kbe √ľlj√∂n, s Ivan Gasparovic ut√≥da legyen. Ut√≥bbi, miut√°n m√°sodik √°llamf√Ķi mand√°tuma is letelik, nem indulhat √ļjra. Gasparovic Fico megb√≠zhat√≥ harcost√°rsa volt, amikor p√©ld√°ul m√©g az el√Ķz√Ķ, Iveta Radicov√°-vezette kabinet volt hivatalban, az alkotm√°ny el√Ķ√≠r√°sait felr√ļgva megakad√°lyozta, hogy az akkori korm√°nyp√°rtok √°ltal megv√°lasztott f√Ķ√ľgy√©sz, Jozef Centes kinevez√©s√©t. Fico ez√©rt most l√©nyeg√©ben minden kontroll n√©lk√ľl korm√°nyozhat.

Ha Fico t√©nyleg bejelenten√© indul√°s√°t 2014 tavasz√°n esed√©kes eln√∂kv√°laszt√°son, neh√©z elk√©pzelni, hogy megel√©gedne a jelenlegi sz√Ľk √°llamf√Ķi jogk√∂r√∂kkel. Nem olyan f√°b√≥l faragt√°k, hogy egyk√∂nnyen feladja politikai amb√≠ci√≥it, s h√°tt√©rbe vonuljon. Ahhoz azonban, hogy √°llamf√Ķk√©nt is az orsz√°g er√Ķs embere maradhasson, m√≥dos√≠tani kellene az alkotm√°nyt. Ez azonban nem egyszer√Ľ feladat m√©g akkor sem, ha a t√∂rv√©nyhoz√°sban jelent√Ķs Fico p√°rtja, a Smer t√∂bbs√©ge.

A Smernek ugyanis nincs annyi voksa, amennyi el√©g lenne az alapt√∂rv√©ny megv√°ltoztat√°s√°hoz. Csak 83 k√©pvisel√Ķje van a t√∂rv√©nyhoz√°sban, m√°rpedig az alkotm√°nym√≥dos√≠t√°shoz 90 mand√°tumra lenne sz√ľks√©g. Az ellenz√©k azonban hallani sem akar az alapt√∂rv√©ny sz√∂veg√©nek √°t√≠r√°s√°r√≥l. B√°r a Smer puhatol√≥z√≥ t√°rgyal√°sokat folytatott az ellenz√©k egyes p√°rtjaival, mindeddig s√ľket f√ľlekre tal√°lt. Elvileg l√©tezik egy m√°sik megold√°s is. Ha a Smer √ļgy l√°tja, hogy n√©pszer√Ľs√©g√©t semmi vesz√©ly sem fenyegeti, a p√°rt kezdem√©nyezheti a parlament feloszlat√°s√°t. Igaz, egy esetleges √ļj v√°laszt√°s sem garant√°ln√° a Smer sz√°m√°ra a k√©tharmados t√∂bbs√©g megszerz√©s√©t.

A felm√©r√©sekb√Ķl mindenesetre az der√ľl ki, az ellenz√©knek nagyon √∂ssze kell szednie mag√°t, ha olyan eln√∂kjel√∂ltet k√≠v√°n ind√≠tani, akinek b√°rmilyen es√©lye lenne Fic√≥val szemben. A jelenlegi minisztereln√∂k annyival n√©pszer√Ľbb b√°rki m√°sn√°l: m√°r az sem kiz√°rt, hogy r√∂gt√∂n az els√Ķ fordul√≥ban diadalt arat. Legal√°bbis err√Ķl tan√ļskodik az MVK √ľgyn√∂ks√©g felm√©r√©se, amely szerint az els√Ķ fordul√≥ban 44 sz√°zal√©kot szerezne. Ez jobb ann√°l, mint amit az √ľgyn√∂ks√©g janu√°rban (35 sz√°zal√©k), illetve m√°jusban (42 sz√°zal√©k) m√©rt sz√°m√°ra. Fico n√©pszer√Ľs√©ge teh√°t n√Ķtt√∂n n√Ķ.

Szlov√°ki√°ban 1999-ben vezett√©k be a k√∂zvetlen eln√∂kv√°laszt√°s int√©zm√©ny√©t, s az els√Ķ fordul√≥kban enn√©l l√©nyegesebben kiegyenl√≠tettebbek voltak az er√Ķviszonyok. Az √©len v√©gzett jel√∂lt √°ltal√°ban k√∂r√ľlbel√ľl t√≠z sz√°zal√©kkal utas√≠totta maga m√∂g√© a m√°sodik helyezettet. A felm√©r√©sek tanuls√°ga: Fic√≥nak nem lenne igazi kih√≠v√≥ja. Csak Radicov√°nak lenne es√©lye ellene. Felm√©r√©sek szerint a m√°sodik fordul√≥ban nagy csat√°ban legy√Ķzn√© Fic√≥t, k√∂r√ľlbel√ľl 52 sz√°zal√©kos eredm√©nnyel. A volt minisztereln√∂k asszony azonban nagyon j√≥l elvan a politika n√©lk√ľl. Esze √°g√°ban sincs visszat√©rni. √ēt nem √©rdekli az eln√∂ki sz√©k, a hatalom. B√Ķven el√©g volt sz√°m√°ra sz√Ľk k√©t √©ves korm√°nyz√°s.

Procházka lesz az ellenzék jelöltje?

A szlov√°k ellenz√©k Radoslav Proch√°zka, vagy Andrej Kiska eln√∂kjel√∂lts√©g√©ben egyezhet meg. El√Ķbbi j√ļliusban hivatalosan is bejelentette indul√°s√°t az eln√∂kv√°laszt√°son, s meg is kezdte az ehhez sz√ľks√©ges al√°√≠r√°sok gy√Ľjt√©s√©t - √≠rta a pozsonyi √öj Sz√≥. A Kereszt√©nydemokrata Mozgalomb√≥l √©v elej√©n kil√©pett k√©pvisel√Ķ mintegy h√≥napja ind√≠totta el rado2014.sk c√≠m√Ľ weboldal√°t. Hatalmas plak√°tkamp√°nyba is kezdett, s nemcsak szlov√°k, hanem magyar √©s ruszin nyelven is magyar√°zni pr√≥b√°lja a v√°laszt√≥knak, mi√©rt az √Ķ neve mell√© tegy√©k az x-et.

Proch√°zka fiatal, 1942-es sz√ľlet√©s√Ľ politikus. Jogi √©s tan√°ri diplom√°val is rendelkezik. P√°lyafut√°s√°t gimn√°ziumi tan√°rk√©nt kezdte Pozsonyban, k√©s√Ķbb az Egyes√ľlt √Āllamokban, New Havenben, a Yale egyetemen szerzett posztgradu√°lis diplom√°t. Jelenleg a szlov√°k parlament tagja, s az alkotm√°ny√ľgyi bizotts√°g eln√∂khelyettese. A kezdeti felm√©r√©sek szerint Proch√°zk√°nak m√©g arra sem nagyon lett volna es√©lye, hogy a m√°sodik fordul√≥ba ker√ľlj√∂n, egy utols√≥ k√∂zv√©lem√©ny-kutat√°s azonban m√°r a m√°sodik helyen l√°tta. Egyes szak√©rt√Ķk azonban √ļgy l√°tj√°k, Andrej Kiska jobban megsz√≥l√≠thatja a bizonytalan szavaz√≥kat, ez√©rt neki nagyobbak lenn√©nek az es√©lyei Fic√≥val szemben. Kiska 1963-ban sz√ľletett. Egy sor v√°llalat vezet√Ķje volt.

Az eln√∂kv√°laszt√°son val√≥ indul√°s√°t m√©g tavaly okt√≥berben jelentette be. Az akkori felm√©r√©sek m√©g csak k√©t sz√°zal√©kkal l√°tt√°k jobbnak n√°la Fic√≥t, az√≥ta azonban jelent√Ķsen elmozdult a m√©rleg nyelve a jelenlegi minisztereln√∂k jav√°ra.Kiska val√≥s es√©lyeit nem k√∂nny√Ľ meg√≠t√©lni, mert √°ltal√°ban nagyon m√°st m√©r sz√°m√°ra az MVK, illetve a Focus iroda, a Polisr√≥l nem is besz√©lve. Janu√°rban 6, m√°jusban 13 sz√°zal√©kot m√©rt neki az MVK, a Focus √ľgyn√∂ks√©g m√°rciusi kutat√°sa szerint azonban 23 sz√°zal√©kra sz√°m√≠thatna (az √ľgyn√∂ks√©g akkor Fico t√°mogatotts√°g√°t 30%-osra m√©rte).

Eg√©szen m√°st k√∂z√∂lt a Polis √ľgyn√∂ks√©g m√°jusban. N√°luk akkor Fic√≥t a megk√©rdezettek 41 ssz√°zaal√©ka t√°mogatta, a m√°sodik Kisk√°t 18 sz√°zal√©k, a harmadik Proch√°zk√°t nem eg√©sz 16 sz√°zal√©k Pavel Haul√≠k, az MVK iroda elemz√Ķje √ļgy v√©lte, Kiska nem az a jel√∂lt, akinek re√°lis es√©lye lenne az eln√∂ki poszt elnyer√©s√©re. Kamp√°ny√°t arra √©p√≠tette, hogy √Ķ a nem politikus jel√∂lt, √°m a v√°laszt√≥k nagy r√©sze tudatosan vagy tudat alatt √©rzi, hogy ez m√©giscsak politikai feladatk√∂r - v√©lte Haul√≠k, aki szerint Kiska eddig nem gy√Ķzte meg az embereket arr√≥l, hogy jobb lenne, mint a t√∂bbi jel√∂lt.

Berlusconi nem is álmodhat róla...

M√©g tavaly is sz√≥ volt arr√≥l, hogy Silvio Berlusconi eln√∂k k√≠v√°n lenni. Elk√©pzel√©seit azonban m√°r csak amiatt sem val√≥s√≠thatta meg, mert a febru√°ri parlamenti v√°laszt√°son p√°rtja csak m√°sodik lett, √≠gy a Szabads√°g N√©p√©nek (PdL) es√©lye sem lett volna arra, hogy a m√©diac√©z√°r elk√©pzel√©sei szerint m√≥dos√≠tsa az alkotm√°nyt, s kiterjedtebb jogk√∂r√∂ket biztos√≠tson az √°llamf√Ķ sz√°m√°ra. Azzal pedig, hogy az olasz semm√≠t√Ķsz√©k meger√Ķs√≠tette a vele szembeni b√∂rt√∂nb√ľntet√©st, alighanem v√©g√©rv√©nyesen lemondhat √°llamf√Ķi amb√≠ci√≥ir√≥l.

Persze Berlusconival kapcsolatban nagyon elhamarkodott lenne kijelenteni azt, hogy semmi es√©ly sincs esetleges politikai visszat√©r√©s√©re. Eg√©sz politikai p√°ly√°ja meglepet√©sek sor√°ban b√Ķvelkedik, s n√©h√°ny v√°ratlan h√ļz√°sra m√©g √≠gy, a nyolcvan fel√© is k√©pes lehet. Giorgio Napolitano eln√∂k p√©ld√°ja lebeghet a szeme el√Ķtt, akit m√°jusban, 88 √©vesen v√°lasztottak √ļjra √°llamf√Ķnek. Hozz√° k√©pest Berlusconi egy ifjonc.

Erdogan is Ficóék nyomában

Nemcsak K√∂z√©p-Eur√≥p√°ban t√Ľnik egyre n√©pszer√Ľbbnek az eln√∂ki k√∂zt√°rsas√°g esetleges bevezet√©se. T√∂r√∂korsz√°gban Recep Tayyip Erdogan minisztereln√∂k √©vek √≥ta kac√©rkodik a gondolattal, hogy az √°llamf√Ķi sz√©kbe √ľlve jelent√Ķsen kiteljes√≠tse az eln√∂ki jogk√∂r√∂ket. Ehhez azonban m√≥dos√≠ttatnia kellene az alkotm√°nyt. Korm√°nyf√Ķ semmik√©ppen sem maradhat, erre az alkotm√°ny nem ad sz√°m√°ra lehet√Ķs√©get. Az alapt√∂rv√©ny √©rtelm√©ben ugyanis a k√∂vetkez√Ķ v√°laszt√°s ut√°n, negyedszerre m√°r nem lehet minisztereln√∂k.

Csak √ļgy maradhat teh√°t haz√°ja √©l√©n, ha mindazokat a jogk√∂r√∂ket, amelyeket most gyakorolhat, √°truh√°zza az eln√∂kre. S ha indul az eln√∂kv√°laszt√°son egy jogi cs√Ľrcsavarral megtarthatja hatalm√°t. A m√°jusban kit√∂rt t√ľntet√©sekig minden nagyon egyszer√Ľnek l√°tszott. A n√©p jelent√Ķs r√©sze m√∂g√∂tte √°ll, az ellenz√©k sz√©tforg√°csolt, a m√©diumok t√ļlnyom√≥ t√∂bbs√©ge felett is √Ķ gyakorolhatja az ellen√Ķrz√©st, vagyis minden adott az alkotm√°ny m√≥dos√≠t√°s√°hoz.

2011 okt√≥bere √≥ta a t√∂r√∂k parlament alkotm√°nyoz√≥ bizotts√°ga dolgozza ki a m√≥dos√≠t√°s r√©szleteit. √Ām az eltelt 19 h√≥nap nem volt el√©g a bizotts√°g sz√°m√°ra ahhoz, hogy √©rt√©kelhet√Ķ javaslatokkal √°lljon el√Ķ. A t√ľntet√©sekkel azonban Erdogan tov√°bbi √©rt√©kes id√Ķt vesz√≠tett. Emellett sz√°mos akad√°ly tornyosul a korm√°nyf√Ķ el√Ķtt.

A parlamentben k√©tharmados t√∂bbs√©gre lenne sz√ľks√©g az alkotm√°nym√≥dos√≠t√°shoz, de most egyetlen p√°rt sem engedhetn√© meg mag√°nak, hogy Erdogan javaslata mell√© √°lljon. N√©pszavaz√°ssal ugyan legitim√°lhatja hatalm√°nak kiterjeszt√©s√©t, de ez szint√©n k√©tes kimenetel√Ľ lenne. √Čs az sem biztos, hogy Abdullah G√ľl jelenlegi eln√∂k, Erdogan kor√°bbi bizalmasa olyan k√∂nnyen √°tadja a tiszts√©get egykori mentor√°nak. Az m√°jusi √©s j√ļniusi megmozdul√°sok ugyanis felsz√≠nre hozt√°k a kettej√ľk k√∂zti ellent√©teket.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | Kore - 2013. augusztus 12. 11:13:58
Proh√°zka 1972-ben sz√ľletett.
#2 | tour - 2013. augusztus 12. 11:49:08
√Āllamforma v√°lt√°s a posztszovjet t√©rs√©gben, orosz mint√°ra, a zsidesz gyakorlatilag sim√°n megtudja tenni ezt. Kir√°lys√°g lehet a k√∂vetkez√Ķ l√©pcs√Ķfok?!

Elnöki köztársaság?

√Črdemes leragadni az elm√ļlt hetek, h√≥napok t√∂rt√©n√©sein, a Fidesz h√°zat√°j√°t, t√∂rekv√©seit illet√Ķen.

Ahogy sorra mer√ľlnek fel az elk√©pzel√©seik √©s megt√∂rt√©nnek √ļgy, ahogy el√Ķrevet√≠tett√©k, egyre ink√°bb kezd k√∂rvonalaz√≥dni n√©h√°ny a k√∂dben sejl√Ķ r√©szlet.A kormányalakítás sem olyan, mint eddig volt. Szerkezeti változtatásokat eszközöltek, amelyek természetesen logikusak és megmagyarázhatók, de van itt más a háttérben.

A miniszterelnök-helyettesi pozíció is érdekes, hiszen többen is kaphatnak ilyen rangot.

Mi lehet ezzel a célja Orbán Viktornak?
Az, hogy a strat√©giai k√©rd√©sekkel tudjon √©rdemben √©s napi szinten foglalkozni, term√©szetesen elfogadhat√≥ √©rv. A helyettesei fogj√°k a napi, az orsz√°g mindennapjait √©rint√Ķ k√©rd√©seket kezelni. Ez vil√°gos. Az is vil√°gos c√©l, hogy a Fidesz holdudvar√°b√≥l kell v√©gre √ļjabb embereket kitenni a kirakatba, mert Orb√°n Viktor szem√©lye, egyel√Ķre elfogadhat√≥ √©s k√≠v√°natos, de komoly t√°mad√°si fel√ľlet volt m√°r az ellenz√©k r√©sz√©r√Ķl √©vek √≥ta. Sokan magasabb dimenzi√≥kba helyezt√©k, felruh√°zt√°k er√Ķsen negat√≠v tulajdons√°gokkal, csak hogy lej√°rass√°k, cs√∂kkents√©g a n√©pszer√Ľs√©g√©t. Igen, mark√°ns, karakteres szem√©ly a Fidesz √©l√©n, √©s √©pp ez√©rt val√≥ban patriarch√°lisnak, diktat√≥rikusnak t√Ľn√Ķ a vezet√©se.Az orsz√°ggy√Ľl√©s l√©tsz√°m√°nak cs√∂kkent√©se is t√∂bb oldalr√≥l k√∂zel√≠thet√Ķ k√©rd√©sk√∂r.

Term√©szetesen a karcs√ļs√≠t√°s nagyon fontos eleme, mi√©rt kellene nek√ľnk olyan sok honatya, ha kevesebb is ell√°tja a feladat√°t. Ez j√≥ √©rv.

Tal√°n az is benne van a logik√°ban, hogy kisebb l√©tsz√°m√ļ orsz√°ggy√Ľl√©sben kevesebb helyet elnyerve, n√©mileg cs√∂kkenthet√Ķ a n√©pt√∂megek megvezet√©s√©vel elnyerhet√Ķ helyek sz√°ma. A nagyobb, orsz√°gos viszonylat√ļ politika jobban fog domin√°lni. Hangs√ļlyosabb√° v√°lik a nagyk√∂z√∂ss√©gi √©rdekek √©rv√©nyes√ľl√©se.

Nem tartom kiz√°rtnak, hogy az orsz√°ggy√Ľl√©s erej√©nek cs√∂kkent√©s√©re is van ig√©ny. A hatalmi strukt√ļra √°trendez√Ķd√©s√©re ir√°nyul√≥ t√∂rekv√©sekben ez fontos l√©p√©s.S√≥lyom L√°szl√≥ √ļjb√≥li megv√°laszt√°s√°nak k√©rd√©sk√∂re is idetartozik.

Motoszk√°l a fejemben az a gondolat, ami persze nem √ļj kelet√Ľ, hiszen m√°r megfogalmaz√≥dott p√°r helyen, hogy Orb√°n Viktor val√≥ban a k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂ki poz√≠ci√≥t c√©lozza meg.

A mai rendszerben persze azt gondolnánk, hogy had vigye, a komoly döntések véghezvitelében nincs szerepe, csak kontrollként és díszként funkcionál a Magyar Köztársaságban.

De el kellene gondolkozni a fentebbi √°talak√≠t√°si folyamaton, √ļgy glob√°lis n√©zetben.

Ha rendbe rakjuk a napi korm√°nyz√°st, az orsz√°ggy√Ľl√©s erej√©t szint√©n a napi k√©rd√©sekre korl√°tozzuk, az alkotm√°nyt a mai kor sz√≠nvonal√°ra m√≥dos√≠tjuk, √©s figyelembe vessz√ľk az eur√≥pai orsz√°gok korm√°nyz√°si gyakorlat√°t, itt egy form√°l√≥d√≥ eln√∂ki k√∂zt√°rsas√°g k√©pe dereng fel.Egy sikeres gazdas√°g rendbet√©tellel, sikeres k√∂zbiztons√°gi, √°llamh√°ztart√°si reformmal minden sz√ľks√©ges k√°rtyalap a Fidesz √©s Orb√°n Viktor kez√©be ker√ľl. Ezen leoszt√°ssal val√≥ban el√©rhet√Ķek ezek a c√©lok, √©s a magyar t√°rsadalom is hajlik majd r√°, hogy √≠gy t√∂rt√©njen.

Mark√°ns, megingathatatlan, stabil vezet√Ķ az √°llam √©l√©n.

Elnöki Köztársaság
http://idogepem.b...oztarsasag

Az orosz √°llam

"...√Āllamrendszer

Az Oroszorsz√°gi F√∂der√°ci√≥ (Oroszorsz√°g) „k√∂zt√°rsas√°gi korm√°nyzat√ļ demokratikus sz√∂vets√©gi jog√°llam”. Az alkotm√°ny √©rtelm√©ben a hatalom kiz√°r√≥lagos forr√°sa a soknemzetis√©g√Ľ n√©p, mely k√∂zvetlen√ľl, illetve k√∂zvetetten – √°llami √©s k√∂zigazgat√°si szerveken kereszt√ľl – gyakorolja hatalm√°t.

Oroszorsz√°g – eln√∂ki k√∂zt√°rsas√°g. Az √°llamf√Ķ, az eln√∂k igen sz√©les hat√°sk√∂rrel rendelkezik: az alkotm√°nnyal √©s sz√∂vets√©gi t√∂rv√©nyekkel √∂sszhangban hat√°rozza meg a k√ľl- √©s belpolitikai ir√°nyokat..."
http://hun.rs.gov...u/node/816

Oroszország elnöki köztársaság
Az orosz alkotm√°ny m√≥dos√≠t√°sai nem v√°ltoztatj√°k Oroszorsz√°got parlamenti k√∂zt√°rsas√°gg√°, de nem is szabad, hogy ez megt√∂rt√©njen, mert ez az orsz√°g hal√°l√°t jelenten√© - mondta Dmitrij Medvegyev Izsevszkben, helyi √ļjs√°g√≠r√≥k k√©rd√©seire v√°laszolva kedden.
http://www.nepsza...p?id=36734

√Āllamforma
http://hu.wikiped...1llamforma

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.