Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Titkos háború Nagy-Britanniában


Augusztus 10-én lesz a 70. évfordulója annak a találkozónak, amely sorsdöntõ volt a görögök számára. 1943-ban a görög felszabadító mozgalom képviselõi Kairóba érkeztek, hogy az ország háború utáni felépítésérõl tárgyaljanak.
Görögországban akkor óriási volt a baloldali erõk befolyása és a kommunizmus elõtt nyitva állt az út. Nagy-Britannia azonban, aki félt, hogy a vörösök megerõsödnek a Balkánon, II. Konstantin királyt támogatta. A kairói találkozó eredménye a monarchisták és a kommunisták közötti ellentét kialakulása lett, amely polgárháborúvá nõtte ki magát.

A II. világháború elején a nácik elfoglalták Görögországot, ahol azonban ellenállási mozgalom mûködött a Nemzeti Felszabadító Front vezetésével, akiknek soraiban elsõsorban baloldaliak és kommunisták foglaltak helyet. A Front fegyveres ereje a Görög Népi Felszabadító Hadsereg lett, a legnagyobb ellenállási mozgalom Görögországban, amely élvezte a polgárok többségének a bizalmát.

A baloldaliak megerõsödése aggasztani kezdte Nagy-Britanniát, amely attól tartott, hogy a Balkánon elterjednek a kommunista eszmék. Annak érdekében, hogy megakadályozza a mozgalom megerõsödését, London találkozót szervezett Kairóba, ahol összegyûltek Görögország felszabadító mozgalmának képviselõi, a brit kormány valamint a görög király, II. Konstantin, aki még 1941-ben, rögtön a hitleri csapatok betörése után elhagyta Görögországot. A felszabadító mozgalom képviselõi egy népi kormány megalakítása mellett szólaltak fel. Ugyanakkor II. Konstantin nem akart lemondani a hatalomról, ebben pedig aktívan támogatta õt Churchill és Roosevelt.

Egy kemény harc kezdõdött a baloldali erõk és a britek között. 1944 decemberében Athénban tömeges tüntetéseket tartottak a kommunisták támogatására.

Az amerikai katonai támogatásnak köszönhetõen a brit vezetĂ©snek hamar sikerĂĽlt hatást gyakorolni a görög baloldali erõkre Ă©s 1945. január 11-Ă©n aláírták a bĂ©ke-megállapodást. 1946 szeptemberĂ©ben visszatĂ©rt Görögországba a király Ă©s nĂ©pszavazást tartottak. FelállĂ­tottak egy fĂĽggetlen megfigyelõ bizottságot a szavazás tisztaságáért, de a bizottság egyik tagja szerint, „ez maga volt a vicc”. Semmilyen szabad választásrĂłl nem volt szĂł. A monarchisták Ă©s a partizánok közötti konfliktus polgárháborĂşba fulladt, amely 1949 õszĂ©ig tartott. A döntõ szerepet ebben a háborĂşban a kommunista Jugoszlávia játszotta. A SzovjetuniĂłval kezdõdõ viták miatt ugyanis Tito 1949-ben lezárta a határait Görögországgal. ĂŤgy a görög partizánok elestek az alapvetõ segĂ­tsĂ©gtõl Ă©s kĂ©nytelenek voltak vĂ©get vetni a harcnak.

Ezzel a hidegháború kezdetére Nagy-Britannia képes volt, hogy a maga módján rendezze át Európa térképét és megkapja saját bérencét a Balkáni térségben.

Link

Hozzászólások


#1 | keepfargo - 2013. augusztus 12. 09:05:11
A "Lancos Kutya" nagy koponyegforgato volt, es minden hajjal meg volt kenve. Horvat letere kedvence volt a sok szerbnek; mar maga ez egy nagy teljesitmeny. A jugok eleg nagy szabadsagot elveztek az uralma alatt. Aztan tudott torleszteni is a szovjetnek, pl. amikor siman kiadta Nagy Imret. Ha jellemtelen is volt, hivatasabol adodoan, a jugok inkabb jol jartak vele, mint rosszul. Sokszor irigyeltuk a delieket, hogy milyen jo diktatoruk van; csermanek vizet nem vihetett volna neki. Persze a gorogoknek betartott rendesen. Az 50-es evekben el is ozonlottek a gorog komunistak hazankat. Jo smasszer lett sok gorogbol, elvezettel verteek a magyar foglyokat, igaz perverz szadista modjara. Persze akadt koztuk jo ember is, (mar nem a smasszerek kozott), de keves, sajnos. Nekunk mindenkibol inkabb a szemetje jut, valami furcsa modon...ciganybol, zsidobol, egyebekbol. Talan a svabok az egyetlen kivetel, koztuk a massziv tobbseg tisztesseges. ( Mellesleg ok nem is utaltak soha a magyart.)

A volt angol birodalmi sz..keveresrol meg jobb nem is beszelni, hogy azok mit disznolkodtak ossze egeszen napjainkig az u.n. diplomaciaban, azzal konyvek tucatjait lehetne megtolteni. A jo szabadkomuves cionbarat britek.....rohadna meg mind, a halo poraban is, kokoos churchilltol "vas-lady" ig az egesz , hogy II. Bosket mar ne is emlitsem...
#2 | 9323 - 2013. augusztus 12. 14:44:54
Szegény görögöket IS jól megszpoatták, a mai napig nem bírnak megszabadulni a biboldóktól.
#3 | apacuka11 - 2013. augusztus 12. 16:15:17
#2 | 9323, a papírforma, nem szopatás...Majd a Portugáloknál mi lesz, az érdekes lesz...!

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.