Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Muszklizsidóság


Muszklizsidóság

√ćrta: Sz√°nt√≥ T. G√°bor - 2013-08-14 Rovat: Kiemelt, Kult√ļra-M√Ľv√©szetek, T√∂rt√©nelem

A magyar sportol√≥k n√©gy arany-, √∂t ez√ľst- √©s 11 bronz√©rmet szereztek a 19. Makkabia J√°t√©kokon Jeruzs√°lemben √≠rhattuk nemr√©g, √∂r√∂mmel tud√≥s√≠tva az eredm√©nyr√Ķl, √©s interj√ļt k√∂z√∂lt√ľnk Jusztin √Ād√°mmal, a magyarorsz√°gi Maccabi eln√∂k√©vel. Az al√°bbiakban a Szombat sportsz√°m√°nak bevezet√Ķ √≠r√°s√°t olvashatj√°k.

A zsid√≥ √∂nk√©p kezdeti forr√°s√°n√°l, a T√≥r√°ban sokf√©le embert√≠pussal tal√°lkozunk. √ćgy p√©ld√°ul az er√Ķf√∂l√©nnyel szemben √°ltal√°ban ravaszs√°gra k√©nyszer√ľl√Ķ v√°ndorral (√Ābrah√°m √©s J√°kob), aki cselekkel √©s praktik√°kkal tudja kiv√©deni az √≥kori kelet fegyveres er√Ķszakt√≥l sem visszariad√≥ hatalmass√°gait, vagy p√©ld√°ul Simon √©s L√©vi alakj√°ban a robusztus harcossal, akikt√Ķl a bossz√ļ √©s az er√Ķszak sem idegen.

S√°mson legend√°s ereje

√©vezredes vigaszk√©nt szolg√°lt az al√°vetett zsid√≥s√°g sz√°m√°ra – m√©g ha ma akad is olyan olvas√≥ja a B√≠r√°k k√∂nyv√©nek, aki √∂ngyilkos mer√©nyl√Ķk√©nt gondol r√°.

S√°mson, a zsid√≥ √Ķser√Ķ jelk√©pe

Az √°llamm√° szervez√Ķd√∂tt zsid√≥s√°g, a kir√°lyok kora a hadsereget alkot√≥ harcosok√©, m√≠g a k√©s√Ķbbi babil√≥niai sz√°m√Ľzet√©s, majd a hellenizmus √©s a r√≥mai uralom alatti zsid√≥s√°g sokf√©le t√≠pus√°t jelen√≠ti meg az irodalomt√∂rt√©net. A csendes t√∂bbs√©g mellett az elg√∂r√∂g√∂s√∂d√Ķ, fitym√°jukat a tornacsarnokokban mez√≠telen√ľl v√©gzett testgyakorlatok miatt f√°jdalmas m√Ľt√©ttel visszavarrat√≥ asszimil√°ns zsid√≥k√© √©pp√ļgy ismeretes Alexandri√°ban, mint a r√≥mai elnyom√°s idej√©n a kollabor√°nsokkal szemben radik√°lisan fell√©p√Ķ, harcos zel√≥t√°k√©.

Az √°llam√°t vesztett zsid√≥s√°gr√≥l, sz√°m√Ľzet√©se sor√°n kialakult sztereotip k√©p somm√°san az √≠rni-olvasni tud√≥, csavaros gondolkod√°s√ļ, √°m fizikailag alulk√©pzett galutzsid√≥√©, aki a t√ļler√Ķvel szemben fizikai √∂nv√©delemre k√©ptelen√ľl csak az √©rvek, a hit √©s az ima erej√©ben b√≠zik.

A diaszpóra közel kétezer évének

somm√°s zsid√≥k√©pe nem az er√Ķvel √©s a b√°tors√°ggal asszoci√°lhat√≥, hanem a g√∂r√∂g testkultusszal szemben egykor kialakult jellegzetes zsid√≥ szellemis√©g hagyom√°ny√°t viszi tov√°bb. Mintha k√©nyszer√Ľ al√°vetett helyzet√©t ford√≠tan√° az er√Ķszakmentess√©g kitart√≥ kisebbs√©gi politik√°j√°v√° √©s sokszor a m√°rt√≠rium ideol√≥gi√°j√°v√°. A g√∂r√∂g a term√©szetkultusznak h√≥dol: a sokf√©le szenved√©lynek, a h√≥d√≠t√≥ er√Ķnek. A zsid√≥, egy term√©szetfeletti, tiszt√°n szellemi Isten k√©p√©t t√©telezve, elt√°volodik a term√©szett√Ķl, s√Ķt szembefordul vele. Az √∂szt√∂n√∂kkel √©s a szenved√©llyel szemben a szabad akaratot hangs√ļlyozza, az er√Ķ helyett az igazs√°goss√°got, a h√≥d√≠t√°ssal szemben az √∂nfenntart√°s √©s m√°sok l√©te fenntart√°s√°nak jelent√Ķs√©g√©t.* A pog√°ny term√©szetkultusz elutas√≠t√°sa s egyben az ember saj√°t, term√©szeti l√©ny√©nek kord√°ban tart√°sa k√©pezi az abszol√ļt erk√∂lcs√∂t vall√≥ zsid√≥ monoteizmus l√©nyeg√©t.


Jesiva Lengyelországban, 1930 táján. Tornából felmentve.

A sz√°m√Ľzet√©s, a k√∂z√©pkori gett√≥- √©s a kelet-eur√≥pai stetl-l√©t – s a „hitetlens√©g” megvet√Ķ kereszt√©ny √°ll√°spontja – gyakran negat√≠v zsid√≥ testk√©pet mutat a d√∂nt√Ķen nem zsid√≥k √°ltali vizu√°lis √°br√°zol√°sokban, √°m a zsid√≥k saj√°t magukr√≥l alkotott k√©pe sem k√≠n√°l felt√©tlen√ľl el√Ķny√∂sebb im√°zst. A jiddis √≠r√≥k, vagy a m√°s nyelveken alkot√≥ modern zsid√≥ alkot√≥k m√Ľveiben felt√Ľn√Ķ zsid√≥ alakok k√∂zt is hangs√ļlyos a rossz koszton √©l√Ķ, mindig f√°z√≥, sov√°ny, gyertyaf√©nyn√©l talmud f√∂l√© hajl√≥, ez√©rt rossz szem√Ľ, sors√°t√≥l megt√∂rt, kaft√°nos alak, mik√∂zben egy-egy er√Ķteljes, f√©rfi√ļi vonzer√Ķvel meg√°ldott, hat√°rozott figur√°t is ismerhet√ľnk.

A zsid√≥ f√©rfiass√°gra √©s a zsid√≥ n√Ķi b√°jra

egy√©bk√©nt kev√©s a panasz. Az e t√©ren is megjelen√Ķ sztereot√≠pi√°k a zsid√≥ fogalm√°t – tal√°n a kereszt√©ny aszk√©zis szemsz√∂g√©b√Ķl – ink√°bb a keleties √©rz√©kis√©ghez, mint az aszexualit√°shoz t√°rs√≠tj√°k. A val√≥s√°g, persze, mindig √°rnyaltabb, mint az el√Ķ√≠t√©letek. A zsid√≥k fizikai √∂nk√©p√©r√Ķl a talmudi kor ut√°n √©s a modernit√°s el√Ķtt viszonylag kev√©s a forr√°s: a test mint olyan, vall√°si tabuk √∂vezte ter√ľlet. Az ember saj√°t teste sem n√©zeget√©sre val√≥ a b√°lv√°nyim√°d√°s tilalm√°nak √©s a szem√©rem elv√°r√°s√°nak folyom√°nyak√©ppen. Egy anekdota √ļgy tartja, hogy az 1860-a √©vek elej√©n, az ortodox–neol√≥g vit√°k idej√©n egy rabbinikus deleg√°ci√≥ B√©csben j√°rt Ferenc J√≥zsefn√©l, hogy tiltakozzon a pesti Rabbik√©pz√Ķ fel√°ll√≠t√°s√°nak terve ellen, s amikor Rabbi Juda Asz√≥d, „akit sz√©p termet√Ľ embernek mondottak”, a cs√°sz√°ri palota t√ľkr√∂s el√Ķcsarnok√°ban, √©let√©ben el√Ķsz√∂r megpillantotta mag√°t, kiszakadt bel√Ķle: „biztosan sikerrel j√°runk, ha egy ilyen angyal-forma szem√©ly szeg√Ķd√∂tt hozz√°nk”.*


Max Nordau, az “izomzsid√≥s√°g” fogalm√°nak megalkot√≥ja.

A 19. sz√°zad v√©g√©nek √©s a 20. sz√°zad elej√©nek id√Ķszaka az √∂nemancip√°ci√≥√©. A zsid√≥ kil√©p a gett√≥b√≥l, s amikor a t√∂bbs√©gi t√°rsadalomban old√≥dnak a testet √∂vez√Ķ tabuk, a zsid√≥ teste is el√Ķt√Ľnik a kaft√°n m√∂g√ľl. Egyenrang√ļ polg√°rr√° akar v√°lni a t√°rsadalomban, majd a cionizmus r√©v√©n egyenrang√ļ n√©pp√© a t√∂bbivel, s erre t√∂rekszik a sportban is. Max Nordau besz√©lt 1898-ban, a m√°sodik cionista kongresszuson Baselben „izomzsid√≥s√°g”-r√≥l mint egyfajta nemzeti c√©lk√©pr√Ķl. Voltak cionista sportklubok is, √°m a sport az asszimil√°ci√≥ egyik lehets√©ges √ļtj√°t is jelentette. A zsid√≥k mindenesetre, mint minden egyenl√Ķs√©gelv√Ľ kezdem√©nyez√©sb√Ķl, a modern sportmozgalmakb√≥l is lelkesen kivett√©k a r√©sz√ľket. √Črdekes megeml√≠teni, hogy Franz Kafka, a lelkes amat√Ķr torn√°sz √©s strandbar√°t, berlini tart√≥zkod√°sa idej√©n – minthogy fontosnak tartotta – √°tir√°ny√≠ttatta az √°ltala el√Ķfizetett Selbstwehr (√Ėnv√©delem) c√≠m√Ľ pr√°gai cionista lapot, mely t√∂bbek k√∂z√∂tt a test√©p√≠t√©sr√Ķl, az √ļj zsid√≥ ide√°lr√≥l is el√Ķszeretettel cikkezett. Mi t√∂bb, Kafka ebben a lapban k√∂z√∂lte A t√∂rv√©ny el√Ķtt c√≠m√Ľ parabol√°j√°t.

A polg√°rosod√°s, a m√Ľvel√Ķd√©s mag√°val hozza az eg√©szs√©ges √©letm√≥d √©s a testedz√©s ig√©ny√©t, nem sz√≥lva arr√≥l, hogy a sport val√≥ban komoly √∂nemancip√°ci√≥s terep. A p√°ly√°n, ak√°r a modern polg√°ri t√°rsadalomban, a szabad verseny √©rv√©nyes√ľl, s – ha nem csal a b√≠r√≥ – azonos szab√°lyok, egyenl√Ķ felt√©telek k√∂zepette, kiz√°r√≥lag a teljes√≠tm√©ny sz√°m√≠t. Eg√©szen addig, m√≠g a sportszer√Ľtlen irigys√©g √©s gy√Ľl√∂let ki nem tasz√≠tja a klubokb√≥l √©s a t√°rsadalomb√≥l a zsid√≥t, nem k√©nyszer√≠ti gett√≥kba √©s l√°gerekbe, ahol er√Ķvel veszik el t√Ķle, amit a modernit√°sban megszerzett: a szabads√°got, az egyenl√Ķs√©get, a m√©lt√≥s√°got, s v√©g√ľl az √©letet.

Az √∂nemancip√°ci√≥ azonban megt√∂rt√©nt √©s visszavonhatatlan. A zsid√≥ k√©pe √©s √∂nk√©pe a 20. sz√°zad m√ļlt√°n, a diaszp√≥r√°ban sem olyan, mint volt. Akkor sem, ha a zsid√≥t t√∂r√©kenynek, neurotikusnak √°br√°zol√≥ √∂nir√≥nikus reg√©nyek, filmek, √©s a zsid√≥ t√°rsadalmi tudatba is be√°gyaz√≥dott sztereot√≠pi√°k a kisebbs√©gi l√©t ment√°lis hagyom√°ny√°b√≥l √©p√≠tkeznek. Nemzetk√∂zi sportsikerek, izraeli had√°szati teljes√≠tm√©nyek, kem√©ny politikusok, vonz√≥ katonal√°nyok, amerikai zsid√≥ m√©diaszt√°rok, fitneszguruk, zsid√≥ rendezv√©nyek biztons√°g√°ra vigy√°z√≥ √∂nk√©ntesek szerte a vil√°gban, a zsid√≥k sokas√°g√°nak tudatosabb √©letm√≥dja, √©s a v√°llaltan zsid√≥ identit√°s√ļ sportklubok gondoskodnak az √ļj im√°zs elterjed√©s√©r√Ķl.

A zsid√≥ sz√©p. A zsid√≥ er√Ķs. A zsid√≥ sportol. A diaszp√≥r√°ban is. K√©rem, ism√©telj√©k el n√©h√°nyszor, ha nem hinn√©k.

S ha ez sem elég, olvassák el a Szombat májusi összeállítását.

http://www.szomba...1215fc650e

HozzŠszůlŠsok


#11 | keepfargo - 2013. augusztus 17. 11:00:23
"Kerem ismeteljek el nehanyszor, ha nem hinnek" mert ha elegszer ismetelik, a legnagyobb hazugsag is hiheto lesz, ld. holokamu...

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.