Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Ill√ļzi√≥, hogy a v√≠z k√∂ztulajdon


Ill√ļzi√≥, hogy a v√≠z k√∂ztulajdon
2013. augusztus 12., 9:59
Szerz√Ķ: Hama
C√≠mk√©k: k√∂zm√Ľvek privatiz√°ci√≥ja, piacp√°rti megold√°sok, szabad piac, v√≠z, v√≠zm√Ľvek

Nagy visszhangja volt az √≥zdi v√≠zelz√°r√°snak, heves indulatok t√∂rtek el√Ķ az emberekb√Ķl, akik vagy a rom√°kat, vagy a szerint√ľk rasszista √∂nkorm√°nyzatot hib√°ztatt√°k. H√°t igen, a v√≠z k√©nyes t√©ma, f√Ķleg ebben a melegben.

A Nestl√© volt vez√©rigazgat√≥ja hatalmas felh√°borod√°st keltett azzal, hogy egy 2005-√∂s dokumentumfilmben azt nyilatkozta: a v√≠zhez val√≥ szabad hozz√°f√©r√©s jog√°t meg kell sz√ľntetni, √©s a vizet √°rucikk√© kell nyilv√°n√≠tani. F√©lek, nem leszek ezzel a kijelent√©semmel n√©pszer√Ľ, de igaza van.

F√©lre√©rt√©s ne ess√©k, nem k√≠v√°nom ezzel t√∂bb milli√≥ ember hal√°l√°t, pont ellenkez√Ķleg: a v√≠zhi√°nyra megold√°st ny√ļjthat a vizek privatiz√°l√°sa. Az √∂sszes √©lelmiszernek √©s nyersanyagnak megvan a piaci √©rt√©ke, mi√©rt pont a v√≠z legyen kiv√©tel ez al√≥l?

A Speak Liberty Now libert√°rius weboldal egyik cikke remek√ľl √∂sszefoglalja a v√≠z privatiz√°l√°sa mellett sz√≥l√≥ √©rveket. A v√≠zhez val√≥ szabad hozz√°f√©r√©s joga alapvet√Ķ emberi jog. De meddig terjedhet ez ki? Szabadon bej√∂het valaki a h√°zamba, √©s megihatja a csapb√≥l kifoly√≥ vizet? Ha m√°r √ļgyis itt van, mi√©rt is ne egyen egy keveset? Az√©rt, mert ez lop√°s. Att√≥l, hogy nem f√©rhet hozz√° szabadon a vizemhez, nem jelenti azt, hogy ne kapna t√Ķlem, felt√©ve hogy tud adni valamit cser√©be: p√©nzt, munk√°t stb.

Term√©szetesen elismerem, hogy minden embernek kellene, hogy legyen hozz√°f√©r√©se v√≠zhez, de erre nem megold√°s, hogy a v√≠z √°llami monop√≥lium: a legt√∂bb szocialista orsz√°g folytonos √©tel- √©s v√≠zhi√°nyban szenvedett, mert abban az ill√ļzi√≥ban hittek, hogy a v√≠z k√∂ztulajdon. Argent√≠na p√©ld√°ja, ahol a 90-es √©vekben az egyik legnagyobb v√≠zprivatiz√°ci√≥ ment v√©gbe, viszont √©pp azt mutatja, hogy a mag√°nk√©zben l√©v√Ķ v√≠zm√Ľvek eljuttatt√°k a v√≠zszolg√°ltat√°st olyan, szeg√©nys√©g s√ļjtotta ter√ľletekre is, ahol addig nem volt, √©s ennek folyt√°n a gyermekhal√°loz√°si r√°ta ak√°r 24 sz√°zal√©kkal is cs√∂kkent.
Meddig terjedhet ki a vízhez való szabad hozzáférés joga?

Rossz p√©ld√°nak t√Ľnhet a bol√≠viai v√≠zprivatiz√°ci√≥ az ezredfordul√≥ k√∂rny√©k√©n, amely v√©res t√ľntet√©sekbe torkollott, √©s v√©g√ľl meghi√ļsult. Ha valaki azonban jobban ut√°naj√°r, kider√ľl, hogy a probl√©m√°t az √°llam okozta, mert csak azzal a felt√©tellel volt hajland√≥ √°tadni a v√≠zszolg√°ltat√°st, ha az azt m√Ľk√∂dtet√Ķ c√©g p√©nzeli egy gazdas√°gilag egy√°ltal√°n nem kedvez√Ķ g√°t befejez√©s√©t. Hogy ezt teljes√≠teni tudj√°k, √©s hogy a v√≠zm√Ľvek jav√≠tson katasztrof√°lis helyzet√©n – amelybe a rossz √°llami igazgat√°s miatt ker√ľltek –, √©s haszn√°lhat√≥, higi√©nikus szolg√°ltat√°st tudjanak ny√ļjtani, meg kellett emelni a v√≠z √°r√°t, ami v√©g√ľl t√ľntet√©sekhez √©s a v√≠z √ļjb√≥li √°llamos√≠t√°s√°hoz vezetett. A mag√°nszolg√°ltat√≥ m√Ľk√∂d√©se r√∂vid ideje alatt fel√ļj√≠totta a v√≠zh√°l√≥zatot, √©s kiterjesztette azt olyan t√©rs√©gekre is, ahol addig v√≠zhi√°ny volt.

A v√≠z dr√°gul√°sa azonban nem jellemz√Ķ minden privatiz√°l√°sra, s√Ķt, azok, aki eddig foly√≥v√≠z n√©lk√ľl √©ltek, sokkal t√∂bbet fizethettek a bolti v√≠z√©rt. R√°ad√°sul a vil√°gszerte jelenl√©v√Ķ probl√©ma, a v√≠zhi√°ny m√©gsem akkora m√©rt√©k√Ľ, mint azt √°ll√≠tj√°k, a baj √°ltal√°ban a rossz kezel√©ssel √©s eloszt√°ssal van. Nyilv√°nval√≥an ez nem jelenti azt, hogy most szabadon megengedhetj√ľk a csapokat, hanem azt, hogy mag√°nc√©gek jobban ki tudn√°k terjeszteni a v√≠zvezet√©keket, √©s ez enyh√ľl√©st jelentene a jelenleg sz√°razs√°g s√ļjtotta ter√ľleteknek.

A t√°rsadalom egyel√Ķre nem l√°tja elfogadhat√≥nak a privatiz√°ci√≥t, mert min√Ķs√©gcs√∂kken√©st√Ķl √©s √°remelked√©st√Ķl tart. Ez ut√≥bbit Anglia √©s Wales a Margaret Thatcher alatti v√≠zprivatiz√°ci√≥kor √ļgy oldotta meg, hogy l√©trehozott egy f√ľggetlen √°llami szervezetet, ami meghat√°rozza a v√≠z √°r√°nak maximum√°t. Ez azonban nem mindig m√Ľk√∂d√Ķk√©pes, r√°ad√°sul √°llami kontrollt jelent, mindenestre arra hasznos lehet, hogy az embereket megnyugtassa.

A jelenlegi √≥zdi v√≠zhi√°nyt sem mag√°nc√©gek okozt√°k, hanem az √∂nkorm√°nyzat helytelen igazgat√°sa. √ďzdon sok h√°zba nincs bevezetve foly√≥v√≠z, ilyenkor a t√∂rv√©ny szerint megfelel√Ķ sz√°m√ļ k√∂zkutat kell biztos√≠tani, a haszn√°l√≥k pedig √°tal√°nyd√≠jat voln√°nak k√∂telesek fizetni.

√Črtem √©n, hogy a pazarl√°s t√∂bb helyen is probl√©m√°t jelent, de erre sokkal hat√©konyabb megold√°sok l√©teznek, mint az elz√°r√°s. Az √∂nkorm√°nyzatnak nem kellett volna m√©g a szomsz√©dba se mennie, hogy tal√°ljon egy kreat√≠vabb √∂tletet, hiszen szint√©n √ďzdon vezett√©k be a k√°rty√°s villany√≥r√°kat az √°ramlop√°sok miatt. Persze ennek felt√©tele volna, hogy legyen foly√≥v√≠z a h√°zakban, amibe az √∂nkorm√°nyzat egyel√Ķre nem akar befektetni.

T√©ny, a probl√©ma nem ennyire egyszer√Ľ, de ne feledkezz√ľnk meg a felhaszn√°l√≥k felel√Ķss√©g√©r√Ķl sem. A szolg√°ltat√°snak √°ra van, meg kell fizetni √©s nem az√©rt, hogy a c√©gek a k√°runkra gazdagodjanak, hanem hogy a szolg√°ltat√°s sz√≠nvonal√°t fenn lehessen tartani, √©s √≠gy mindenki j√≥l j√°rjon.

Ha felel√Ķsen akarunk b√°nni v√≠ztartal√©kainkkal, √©rdemes a vizet is, ahogy sz√°mos m√°s √©rt√©ket, ink√°bb a piac hat√°sainak kitett mag√°nc√©gekre b√≠zni, mint az √°llamra, ami k√©nye-kedve szerint azt tehet vele, amit akar. Ha ugyanis a v√≠zhez a kereslet-k√≠n√°lat szerint meghat√°rozott √°r van hozz√°rendelve, akkor kev√©sb√© mern√©nk pazarolni a v√≠zk√©szletet (b√°r ez a legkevesebb, mivel v√©lem√©nyem szerint a tudom√°ny el√Ķbb tal√°l megold√°st a v√≠zhi√°ny kik√ľsz√∂b√∂l√©s√©re, mint hogy az ember felhagy a pazarl√°ssal), s√Ķt a sz√°razs√°g √°ltal s√ļjtott t√©rs√©gekben is jobban megoldhat√≥ lenne a seg√≠ts√©gny√ļjt√°s.

http://kapitalizm...ztulajdon/

HozzŠszůlŠsok


#1 | Maguskacska - 2013. augusztus 15. 13:31:17
ugyan itt friss zsacs√≥s alpoki leveg√Ķ kap6√≥!!!s_*_luci
#2 | kukackac - 2013. augusztus 15. 13:41:29
F√©lre√©rt√©s ne ess√©k, nem k√≠v√°nom ezzel t√∂bb milli√≥ ember hal√°l√°t, pont ellenkez√Ķleg: a v√≠zhi√°nyra megold√°st ny√ļjthat a vizek privatiz√°l√°sa. Az √∂sszes √©lelmiszernek √©s nyersanyagnak megvan a piaci √©rt√©ke, mi√©rt pont a v√≠z legyen kiv√©tel ez al√≥l?


meg a jó qurva édes anyádat! s_*_ezt
#3 | Balu - 2013. augusztus 15. 14:13:30
Ezt komolyan gondolta ez a barom?
#4 | GERRY - 2013. augusztus 15. 16:45:14
ha valaki élni akar akkor fizessen érte... érthetö, nem?

Ami a levegöt illeti, az tényleg a következö lépés lesz. Kijön a gyerek az anyjából, megpaskolják a popsiját, hogy felsírjon és kedvesen megkérdezik a mamát, hogy rátegyék-e a lélegeztetö maszkot, vagy zavarja a sírás...?

Ide nyomja a k√©zfej√©t ahol a chip van, k√∂sz√∂n√∂m, tejet ad neki? ... j√≥ akkor hozzuk a g√©pet, gyorsan lefejj√ľk a kedves mam√°t majd kifizeti amit a gyerek√©nek ad, a t√∂bbi megy a k√∂z√∂sbe (j√≥l megfizetik a gazdag√©k!)... ide a chipet... k√∂sz√∂n√∂m... maga is megszomjazott? H√°' m√©r'nem nyalogatta a homlok√°r√≥l lecsurg√≥ verejt√©ket??? Hogy egyes emberek milyen h√ľly√©K. Chip.... 2 deci el√©g?
#5 | Perje - 2013. augusztus 15. 21:36:59
M√°ig nem √©rtem, hogyan szerezhette meg a legtiszt√°bb viz√ľnket, a szentkir√°lyit egy mag√°nc√©g, √©s √°rulhatja boldognak-boldogtalannak?
Lassan az √ļjgazdag r√©teg az erd√Ķk , f√∂ldek mellett r√°teszi a kez√©t a foly√≥inkta, tavainkra is. A v√≠zpartpokat m√°r eddig is elprivatiz√°lt√°k a Balaton √©s Duna mellett is maguknak.
#6 | keepfargo - 2013. augusztus 16. 06:04:13
Gerrys_*_grat
#7 | Balu - 2013. augusztus 16. 07:18:54
"ha az azt m√Ľk√∂dtet√Ķ c√©g p√©nzeli egy gazdas√°gilag egy√°ltal√°n nem kedvez√Ķ g√°t befejez√©s√©t"
Na ja, ha meg ennek ut√°naj√°rn√°nk, nem kis val√≥sz√≠n√Ľs√©ggel ott k√∂tn√©nk ki, amit Perkins ecsetelt a Gazdas√°gi b√©rgyilkosokban: az IMF hitel felt√©tele volt a g√°t√©p√≠t√©s.

"A mag√°nszolg√°ltat√≥ m√Ľk√∂d√©se r√∂vid ideje alatt fel√ļj√≠totta a v√≠zh√°l√≥zatot, √©s kiterjesztette azt olyan t√©rs√©gekre is, ahol addig v√≠zhi√°ny volt."
Ezt √©n m√°shogy hallottam, de mindegy. Jelen pillanatban T√≥ti√°ban pl. pont az a baj, hogy a v√≠zszolg√°ltat√≥ c√©g NEM hajland√≥ √°llami dot√°ci√≥ n√©lk√ľl semmit sem fel√ļj√≠tani, a v√≠zd√≠jat viszont emeli (igaz, egyel√Ķre nem olyan m√©rt√©kben, mint Bol√≠vi√°ban). Az √°llami dot√°ci√≥ pedig megint egy olyan fog√°s, amit az IMF szokott el√Ķ√≠rni.

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.