Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

A cigánymártástól a rasszizmusig


Névvita - A Forum für Sinti und Roma (Fórum a szintékért és a romákért) nevû hannoveri szervezet levélben fordult a húsételekhez használt csípõs szósz németországi gyártóihoz, és azt tanácsolta, hogy változtassák például pikáns mártásra vagy paprikamártásra a termék nevét.

A cigánymártás (vagy cigányszósz)

A szervezet szerint erre azĂ©rt van szĂĽksĂ©g, mert a cigány megbĂ©lyegzõ kifejezĂ©s. „Nem hiszem, hogy a gyártĂłk magukra akarják vonni a rasszizmus Ă©s a diszkrimináciĂł vádját” – idĂ©ztĂ©k szerdán nĂ©met hĂ­rportálok a szervezet ĂĽgyvĂ©djĂ©t, Kerstin Rauls-Ndiaye-t, aki hozzátette: nem jogi Ăşton kĂ­vánják elĂ©rni a cigánymártás kifejezĂ©s mellõzĂ©sĂ©t, a problĂ©mát Ă©s javaslatukat udvarias levĂ©lben terjesztettĂ©k a gyártĂłk elĂ©.

Az egyesület elnöke, Regardo Rose arra mutatott rá, hogy a Zigeunersauce gasztronómiai gyökerei nem a cigány, sokkal inkább a magyar konyhához vezetnek.
hirdetés

A mártások elõállításával foglalkozó cégeket is képviselõ ínyenc élelmiszerek gyártóinak szövetsége (Kulinaria Deutschland) közölte: fél éve egy hasonló kezdeményezés után a Németországi Szintik és Romák Központi Tanácsától kértek szakvéleményt, de egyelõre nem kaptak választ. Az egyik gyártó, az Unilever szerint a régóta használt kifejezés nem sértõ. A társaság egy szóvivõje azt mondta, idõnként elõfordul, hogy vita támad népcsoportokról elnevezett termékek körül. Legutóbb az Eskimo Eis (Eszkimó fagylalt) elnevezésû termékük váltott ki tiltakozást, de az ügyben folytatott konzultációk nyomán végül nem változtatták meg az Ausztriában forgalmazott fagylalt nevét.

A nĂ©metországi szinti Ă©s roma közössĂ©geket összefogĂł központi tanács szerdán a dpa hĂ­rĂĽgynöksĂ©ggel közölte: nyelvi kĂ©rdĂ©sekben dogmatikus szabályozás helyett kritikus, reflektĂ­v hozzáállásra van szĂĽksĂ©g. Az olyan kifejezĂ©sek esetĂ©ben, mint a cigánypecsenye vagy a cigánymártás, nincs Ă©rtelme felcserĂ©lni a cigány kifejezĂ©st az ezzel a nĂ©vvel illetett nĂ©pcsoport tagjai körĂ©ben az önmeghatározására használt kifejezĂ©ssel, hiszen Ă­gy csak nevetsĂ©gessĂ© válna a szintik Ă©s romák hátrányos megkĂĽlönböztetĂ©se, kirekesztĂ©se Ă©s az õket sĂşjtĂł rasszizmus elleni kĂĽzdelem – mutatott rá állásfoglalásában a NĂ©metországi Szintik Ă©s Romák Központi Tanácsa.
Link

Hozzászólások


#1 | postaimre - 2013. augusztus 15. 15:02:00
Ki ne hagyjátok! Ez is a link alatt volt!

Klezmer vacsoraest a Gellért Hotelben, aug. 24.

Borászportál

Budapest - False hal, mákban sĂĽlt lazac, konfittált kacsamell Ă©s Raj Ráchel flĂłdnija – egyebek mellett ezt kĂ­nálja a ZsidĂł Nyári Fesztivál felvezetõ gasztrokulturális programja a GellĂ©rt Hotelben, augusztus 24-Ă©n. Ezen az estĂ©n az Ă­zek zenĂ©vel társulnak: a KlezmerĂ©sz EgyĂĽttes Ă©s Gerendás PĂ©ter koncertje teszi teljessĂ© a programot Budapest egyik legszebb, egyedi hangulatĂş szállodájának termeiben.
http://www.borasz...ben-aug-24
#2 | Vizilo - 2013. augusztus 17. 09:00:32
"Rejtett Eröforasok Martasa " ezutann igy lehet csak megnevezni!

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.