Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

A Duna hadmûvelet: 45 év elteltével


Ez egy nem is annyira finom célzás. 1968. augusztus 18-án a Varsói Szerzõdés országainak vezetõi a moszkvai találkozón jóváhagyták csapataik behatolását Csehszlovákiába. Augusztus 21-én hajnalban a Szovjetunió, Lengyelország, Kelet-Németország, Magyarország és Bulgária csapatai négy irányban rádiócsend módban átlépték a csehszlovák határt. Így kezdõdött a Duna hadmûvelet, amely a cseheket és a szlovákokat a demokratikus reformok megszüntetésére kényszerítette.
Milyennek tĂ»nnek ma ezek az esemĂ©nyek? Milyen hatással voltak Oroszország, Csehország Ă©s Szlovákia kapcsolatára, konkrĂ©t emberek sorsára? Errõl mesĂ©lt az Oroszország Hangjának telefonon PrágábĂłl Lubos Dobrovsky, korábbi cseh nagykövet Oroszországban, az 1989-es ”bársonyos forradalom” aktĂ­v tagja.

A megszállás idejĂ©n a csehszlovák rádiĂł moszkvai tudĂłsĂ­tĂłjakĂ©nt dolgoztam. És persze Ă©rzelmileg is belesodrottam az esemĂ©nyekbe. Elõre láttam a fegyveres fellĂ©pĂ©sĂĽket, hiszen a csehszlovák határon hosszas hadgyakorlatokat tartottak egyesĂ­tett csoportban. NyilvánvalĂł volt, hogy a csapatok bármelyik pillanatban bombázhatnak, hogy megakadályozzák a csehek Ă©s a szlovákok prĂłbálkozását egy ”emberi arcĂş szocializmus” felĂ©pĂ­tĂ©sĂ©re.

Ön ezt érezte és aggódott. És Csehszlovákiában milyen hangulat volt jelen az invázió elõestéjén?

Mindenkin illúziókban és reményben élt. A legtöbben naivan úgy vélték, hogy kommunista párt reformgondolkodású vezetõi képesek lesznek lazítani a totalitárius rendszeren, megújítani azt, amit meg is engednek nekik. Az emberek egyszerûen nem vették figyelembe a Szovjetunió és más kommunista rezsimek vezetésének a reakcióját a reformista hangulatú Csehszlovákiát illetõn. Hiszen ez a hangulat könnyen átterjedhetett volna az egész úgynevezett szocialista táborra, amitõl ezen országok vezetõi halálosan féltek.

Mihez kezdett azokban a napokban Moszkvában?

Blokkolták a közvetlen kapcsolatomat Prágával. A Reutersben Ă©s az AFP-nĂ©l (Agence France-Presse) találhatĂł kollĂ©gáimon keresztĂĽl tájĂ©koztattam Prágát, hogy mennyire torzĂ­tva ábrázolja a szovjet sajtĂł a Csehszlovákia demokratikusabbá tĂ©telĂ©re tett kĂ­sĂ©rletet. Érthetõ, hogy hamarosan számĂ»ztek engem. A csehszlovák rádiĂłtĂłl magamtĂłl távoztam, egy ideig a ”LiterárnĂ­ noviny” Ă©s a ”Láng” magazinoknál dolgoztam, ezeket azonban hamar bezárták. Hogy mihez kezdtem? Elmentem raktárkezelõnek a nemzeti irodalmi mĂşzeumba, szenet lapátoltam, ablakokat mostam…

És Ă–n mĂ©gis Ăşjra Moszkvába kerĂĽlt…

De ez több Ă©v elteltĂ©vel törtĂ©nt! VĂ©gbement a ”bársonyos forradalom”, összeomlott a kommunista rezsim. EgyĂĽtt dolgoztam a kĂĽlĂĽgyminiszter-helyettessel, a vĂ©delmi miniszterrel, Havel elnök vezĂ©rkari fõnökĂ©vel. És csak ezt követõen kĂĽldtek Moszkvába nagykövetnek.

Hogy érzi magát ez alkalommal Moszkvába?

Teljes szĂ­vvel örĂĽltĂĽnk a kommunista rendszer bukásának a SzovjetuniĂłban Ă©s a demokratikus Oroszország kialakulásának. Nagy figyelemmel követtĂĽk, hogy hogyan Ă©pĂĽl fel a civil társadalma Ă©s szĂĽletnek meg a demokratikus intĂ©zmĂ©nyei. Azonban ma az egyes tendenciák Oroszországban aggodalomra adnak okot. Ahogyan szintĂ©n aggodalmakat váltanak ki a Csehországban megjelenõ autoriter elnöki köztársaság jelei is. Az Ăşj elnök nĂ©ha igazi diktátorkĂ©nt viselkedik: a kormány lemondott, a parlament is hamarosan feloszlik, a politikai pártok felbomlanak…

A csehek most a saját dolgaikkal vannak elfoglalva. A ”Prágai tavasz” elnyomása, ami 45 Ă©vvel ezelõtt törtĂ©nt, már nem foglalkoztatja õket…

Link

Hozzászólások


#1 | magcsira - 2013. augusztus 17. 17:27:49
"átlépték a csehszlovák határt"
na igen és Magyarország területérõl föld alatti alagutakon keresztül is megtették ezt a harckocsikkal.
#2 | Perje - 2013. augusztus 17. 17:42:16
Nagyon féltünk. Atomháborútól tartottunk. Mindenki kilószámra vette a sót.
#3 | Galagonya - 2013. augusztus 17. 22:32:10
Perje: Háború bármikor kitörhet, de szerencsére tele a raktáram sóval. :)
#4 | Perje - 2013. augusztus 17. 23:24:45
Galagonya, ezek szerint teljes biztonságban vagy.

Most már tudom, hogy nukleáris csapás esetént kihez fordulhatok. A Sugárban már addigra biztosan kifogyna.
s_*_nyugi;)

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.