Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jåsdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTÓL (2013/09/22) AZ ÚJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tovĂĄbbiakban szakmai oldalkĂ©nt mĂŒködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjåtok - elérhetö.)

Klikkelj rĂĄ: Posta Imre Youtube oldala
..................

ROMAGYILKOSSÁGOK TÁRGYALÁSA : aggålyokkal


2013. augusztus 6. napjĂĄn Ă­tĂ©letet hirdetett a Budapest KörnyĂ©ki TörvĂ©nyszĂ©k K. ÁrpĂĄd Ă©s tĂĄrsai ĂŒgyĂ©ben, akiket az ĂŒgyĂ©szsĂ©g elĂ”re kitervelten, aljas indokbĂłl, több emberen, rĂ©szben sok ember Ă©letĂ©t veszĂ©lyeztetve, rĂ©szben tizennegyedik Ă©letĂ©vĂ©t be nem töltött szemĂ©ly ellen elkövetett emberölĂ©s bĂ»ntettĂ©vel Ă©s mĂĄs bĂ»ncselekmĂ©nyekkel vĂĄdolt meg. A nem jogerĂ”s Ă­tĂ©let hĂĄrom vĂĄdlottat Ă©letfogytig tartĂł szabadsĂĄgvesztĂ©sre Ă­tĂ©lt.

dr. PĂ©csi KĂĄlmĂĄn

2012. mårcius 30-a, délelÔtt 9 óra.
Ülök a Budapest KörnyĂ©ki TörvĂ©nyszĂ©k (korĂĄbban Pest Megyei BĂ­rĂłsĂĄg) tĂĄrgyalĂłtermĂ©ben. A lĂĄtott kĂ©prĂ”l alkotott benyomĂĄsom valĂłsĂĄgon tĂșli kĂ©pet mutat. Velem szemben, MagyarorszĂĄg köztĂĄrsasĂĄgi cĂ­mere alatt egy, a vele azonos nemĂ»ekhez vonzĂłdĂł, nĂ”ies mozdulatokkal hadonĂĄszĂł, idĂ”nkĂ©nt sĂșlyos elmebetegsĂ©gre utalĂł magatartĂĄsformĂĄt tanĂșsĂ­tĂł fĂ©rfi ĂŒl, bĂ­rĂłi talĂĄrban. Mellette nĂ©gy unott nĂ”, az egyikĂŒk bĂ­rĂł, a tovĂĄbbi hĂĄrom: ĂŒlnök. ArcukrĂłl tĂŒkrözĂ”dik, hogy a hĂșsvĂ©ti bevĂĄsĂĄrlĂĄs körĂŒl forognak a gondolataik.
ElĂ”ttĂŒk bilincsben, fegyveres ĂĄltal Ă”rzött hĂĄrom ĂĄrtatlan fĂ©rfi ĂŒl. NĂ©ma szenvedĂ”i a közĂ©pkori eljĂĄrĂĄsnak. EgyikĂŒk a kislĂĄnyĂĄra gondol, aki azt követĂ”en szĂŒletett, hogy Ă”t a koholt vĂĄdakkal lerohantĂĄk PintĂ©r ĂĄlarcos pribĂ©kjei. A mĂĄsik ĂĄrtatlant munkĂĄja vĂ©gzĂ©se közben, hĂĄtulrĂłl szĂșrtĂĄk fejbe, majd derĂ©ktĂĄjĂ©kon az ĂĄldozatnak kikiĂĄltott etnikumhoz tartozĂł Ă©s az igazsĂĄgszolgĂĄltatĂĄs ĂĄltal futni hagyott orvtĂĄmadĂłk.
Az azonos nemĂ»ekhez vonzĂłdĂł mozgĂĄsĂș, bĂ­rĂłi talĂĄros, elmebetegsĂ©gre utalĂł magatartĂĄsformĂĄt tanĂșsĂ­tĂł az eljĂĄrĂĄsĂĄra vonatkozĂł szabĂĄlyokat semmibe vĂ©ve kedĂ©lyesen nevetgĂ©l Ă©s összemosolyog az ĂŒgyĂ©sszel, meg a hallgatĂłsĂĄg soraiban kötelezĂ”en minden tĂĄrgyalĂĄson jelenlĂ©vĂ” NNI (Nemzeti NyomozĂł Iroda) rendĂ”rökkel. Az ĂŒgyvĂ©dek azonban lehajtott fejjel hallgatnak. Nem kifogĂĄsoljĂĄk az elmebetegsĂ©g tĂŒneteit mutatĂł eljĂĄrĂĄsĂĄt, mert tudjĂĄk, nekik a következĂ” ĂŒgyfĂ©l Ă©rdekĂ©ben is el kell jĂĄrniuk. Nem haragĂ­thatjĂĄk magukra azzal, hogy panasszal Ă©lnek az eljĂĄrĂĄsa miatt.
IsmĂ©tlem, a helyzet valĂłsĂĄgon tĂșli. Mindenki tudja, hogy a vĂĄdlottak padjĂĄn helyet foglalĂł szemĂ©lyek nem a fĂ”bĂ»nösök. Mindenki tudja, hogy a vĂĄdiratban összehordott zagyvasĂĄgot csakis fegyveres szervek hivatĂĄsos ĂĄllomĂĄnyĂș tagjai követhettĂ©k el. Eközben a szĂ­npadnak berendezett bĂ­rĂłsĂĄgi tĂĄrgyalĂłteremben a rendĂ”rmaffia ĂĄltal megĂ­rt bohĂłzat forgatĂłkönyvĂ©t jĂĄtsszĂĄk.
KĂ©t tĂ©telt ĂĄllĂ­tok. Az elsĂ”: a rendĂ”rmaffia, szorosan markĂĄban tartva az igazsĂĄgszolgĂĄltatĂĄst, ismĂ©t lesĂșjtott ĂĄrtatlan ĂĄldozataira. A mĂĄsik: a Budapest KörnyĂ©ki TörvĂ©nyszĂ©k elnöke, KovĂĄcs AndrĂĄs, fĂ©lrerĂșgva az AlaptörvĂ©ny rendelkezĂ©seit, diktatĂșrĂĄt hirdetett Ă©s cenzĂșrĂĄt vezetett be.
Az ållított két tételt az alåbbiakkal bizonyítom:
Kezemben tartom a FĂ”vĂĄrosi TörvĂ©nyszĂ©k (volt FĂ”vĂĄrosi BĂ­rĂłsĂĄg) alig nĂ©hĂĄny hĂłnappal ezelĂ”tt kelt tĂĄrgyalĂĄsi jegyzĂ”könyvĂ©t. Az alpereskĂ©nt perbe fogott rendĂ”rsĂ©gi vezetĂ” arrĂłl panaszkodott a bĂ­rĂłnak, milyen kellemetlen neki a sajtĂł tevĂ©kenysĂ©ge, mert – ahogy fogalmaz – magam bĂ»nĂŒgyi osztĂĄlyvezetĂ”kĂ©nt napi kapcsolatban ĂĄllok a Pest Megyei BĂ­rĂłsĂĄggal”. A bĂ­rĂłsĂĄgi tĂĄrgyalĂĄsi jegyzĂ”könyv közokirat, azaz közhitelesen tanĂșsĂ­tja a benne foglalt ĂĄllĂ­tĂĄsokat. Erre tekintettel nincs okunk kĂ©telkedni a bĂ»nĂŒgyi osztĂĄlyvezetĂ” azon ĂĄllĂ­tĂĄsĂĄban, miszerint rendszeren egyĂŒtt kĂĄvĂ©zgat a Pest Megyei BĂ­rĂłsĂĄg (jelenlegi Budapesti KörnyĂ©ki TörvĂ©nyszĂ©k) bĂ­rĂłival. A jelenleg hatĂĄlyos bĂŒntetĂ”eljĂĄrĂĄsi törvĂ©ny legtĂŒzetesebb ĂĄttanulmĂĄnyozĂĄsa utĂĄn sem talĂĄlhatĂł azonban olyan rendelkezĂ©s, ami szabĂĄlyoznĂĄ a rendĂ”rsĂ©g nyomozĂł hatĂłsĂĄga vezetĂ”jĂ©nek, valamint a bĂ­rĂłsĂĄg alkalmazottainak rendszeres kapcsolattartĂĄsĂĄt. SĂ”t, mint az alĂĄbbiakban arra többször is hivatkozom majd, garanciĂĄlis alapelvkĂ©nt szabĂĄlyozza a bĂ»nĂŒldözĂ©s Ă©s az igazsĂĄgszolgĂĄltatĂĄs szĂ©tvĂĄlasztĂĄsĂĄt.
A kezemben tartok mĂ©g egy iratot. Egy 2009. augusztus 21. napjĂĄn kelt genetikai szakĂ©rtĂ”i vĂ©lemĂ©nyt. Hogy mi benne a furcsa? TulajdonkĂ©ppen semmi. Egy ĂĄtlagos genetikai szakĂ©rtĂ”i vĂ©lemĂ©ny. Az irat akkor vĂĄlik Ă©rdekessĂ©, amikor mellĂ© helyezem a Nemzeti NyomozĂł Iroda BĂ»nĂŒgyi FĂ”osztĂĄlyĂĄnak szakĂ©rtĂ”i vizsgĂĄlatot elrendelĂ” hatĂĄrozatĂĄt. Furcsa mĂłdon a szakĂ©rtĂ”i vizsgĂĄlatot elrendelĂ” hatĂĄrozat Ă©s a szakĂ©rtĂ”i vĂ©lemĂ©ny ugyanazt a keltezĂ©st tĂŒnteti fel. MindkettĂ” 2009. augusztus 21. napjĂĄn kelt. KĂ©telyĂŒnk sem lehet afelĂ”l, hogy a szakvĂ©lemĂ©ny az ugyanaznap kelt kirendelĂ” hatĂĄrozatra vonatkozik, hiszen a szakvĂ©lemĂ©ny hivatkozĂĄsi szĂĄmkĂ©nt a kirendelĂ” hatĂĄrozaton feltĂŒntetettel azonos ĂŒgyszĂĄmot jelöl meg. A szakĂ©rtĂ”k eljĂĄrĂĄsĂĄra vonatkozĂł Ășn. szakĂ©rtĂ”i mĂłdszertani levĂ©lben elÔírtak alapulvĂ©telĂ©vel egy hemo-genetikai vizsgĂĄlat egy hĂ©tnĂ©l rövidebb idĂ”tartam alatt nem vĂ©gezhetĂ” el. A következtetĂ©s alĂĄtĂĄmasztani lĂĄtszik az elĂ”zĂ”ekben ĂĄllĂ­tott elsĂ” tĂ©telt.
A K. Á. Ă©s tĂĄrsai ellen, a Budapest KörnyĂ©ki TörvĂ©nyszĂ©ken folyamatban lĂ©vĂ” bĂŒntetĂ” ĂŒgyben a 2012. februĂĄr 3. napjĂĄn tartott tĂĄrgyalĂĄson, mint a hallgatĂłsĂĄg tagja vettem rĂ©szt. Amikor a karzat elsĂ” sorĂĄban a baloldali szĂ©ksorban kĂ­vĂĄntam helyet foglalni, hozzĂĄm lĂ©pett egy, a nevĂ©t elhallgatĂł, de önmagĂĄt rendĂ”r-tisztnek jelölĂ” fĂ©rfi, megkĂ©rdezte, milyen minĂ”sĂ©gben vagyok jelen, majd felszĂłlĂ­tott, hogy a bĂ­rĂłi tanĂĄcs elnöke rendelkezĂ©sĂ©nek megfelelĂ”en ĂŒljek ĂĄt egy mĂĄsik szĂ©ksorba, mert az elsĂ” sort a rendĂ”rsĂ©g Ă©s az ĂŒgyĂ©szsĂ©g kĂ©pviselĂ”i rĂ©szĂ©re tartjĂĄk fent.
Közöltem a fĂ©rfivel, nincs tudomĂĄsom olyan jogszabĂĄlyi rendelkezĂ©srĂ”l, amely meghatĂĄroznĂĄ bĂ­rĂłsĂĄgi tĂĄrgyalĂĄsokon a hallgatĂłsĂĄg tagjainak ĂŒlĂ©srendjĂ©t. Erre a fĂ©rfi szĂłlt egy teremĂ”rnek, aki szintĂ©n a bĂ­rĂłi tanĂĄcs elnökĂ©nek rendelkezĂ©sĂ©re hivatkozva felszĂłlĂ­tott, hogy ĂŒljek ĂĄt egy mĂĄsik szĂ©ksorba. VisszakĂ©rdeztem, miĂ©rt, mi fog törtĂ©nni, ha nem ĂŒlök ĂĄt. Erre a rendĂ”r, a Nemzeti NyomozĂł Iroda tisztje, valamint a rendĂ©sz nem nyilatkozott. A tĂĄrgyalĂĄs vĂ©gĂ©n felkĂ©rtem a rendĂ”rt, szĂ­veskedjĂ©k eljönni velem a bĂ­rĂłsĂĄg elnökĂ©hez a törtĂ©ntek tisztĂĄzĂĄsĂĄra, vagy legalĂĄbb közölje a nevĂ©t, illetve azt, hogy melyik rendĂ”ri szervtĂ”l jött. TermĂ©szetesen az emlĂ­tett szemĂ©ly egyikre sem volt hajlandĂł.
A tĂĄrgyalĂĄs folyamĂĄn egyĂ©bkĂ©nt valĂłban a baloldali elsĂ” sorban az elĂ”bb emlĂ­tett rendĂ”r-tiszt Ă©s ĂŒgyĂ©szek foglaltak helyet. Ezt abbĂłl lehetett megĂĄllapĂ­tani, hogy valamennyi szemĂ©ly birtokĂĄban volt a korĂĄbbi tĂĄrgyalĂĄsi jegyzĂ”könyv sokszorosĂ­tott pĂ©ldĂĄnya.
A 2012. februĂĄr 8. napjĂĄn tartott tĂĄrgyalĂĄson is, mint a hallgatĂłsĂĄg tagja vettem rĂ©szt. Amikor a karzat elsĂ” sorĂĄban, a baloldali szĂ©ksorban kĂ­vĂĄntam helyet foglalni, az elĂ”zĂ” tĂĄrgyalĂĄson önmagĂĄt rendĂ”rtisztnek jelölĂ” fĂ©rfi fizikailag megakadĂĄlyozott ebben ismĂ©telten arra hivatkozva, hogy a tanĂĄcs elnöke rendelkezĂ©sĂ©nek megfelelĂ”en ĂŒljek ĂĄt egy mĂĄsik szĂ©ksorba, mert az elsĂ” sort a rendĂ”rsĂ©g Ă©s az ĂŒgyĂ©szsĂ©g kĂ©pviselĂ”i rĂ©szĂ©re tartjĂĄk fent.
ÁtĂŒltem az elsĂ” sor jobboldali szĂ©ksorĂĄba. Ekkor Miszori bĂ­rĂł szĂłlĂ­tott fel, hogy ĂŒljek ĂĄt mĂĄshova, mert a jobboldali elsĂ” szĂ©ksor a sĂ©rtetti jogi kĂ©pviselĂ”k rĂ©szĂ©re van fenntartva. BĂĄr a tĂĄrgyalĂĄson egyetlen sĂ©rtetti jogi kĂ©pviselĂ” sem jelent meg.
Ekkor ĂĄtĂŒltem a baloldali mĂĄsodik sorba, ahonnan egy önmagĂĄt rendĂ”rsĂ©gi tudĂłsĂ­tĂłnak jelölĂ” fĂ©rfi kĂŒldött el arra hivatkozva, hogy az a szĂ©ksor viszont – szintĂ©n a bĂ­rĂłi tanĂĄcs elnökĂ©nek utasĂ­tĂĄsĂĄra - a sajtĂł kĂ©pviselĂ”i rĂ©szĂ©re van fenntartva.
Az emlĂ­tett tĂ©nyek azt bizonyĂ­tjĂĄk, hogy Miszori LĂĄszlĂł bĂ­rĂł, valamint a nyomozĂł Ă©s vĂĄdhatĂłsĂĄg között folyamatos informĂĄlis kapcsolattartĂĄs folyik, ami durvĂĄn sĂ©rti a Be. (a bĂŒntetĂ”eljĂĄrĂĄsrĂłl szĂłlĂł 1998. Ă©vi XIX. törvĂ©ny) 1. §-ĂĄban Ă­rt azon rendelkezĂ©st, miszerint a bĂŒntetĂ”eljĂĄrĂĄsban a vĂĄd, a vĂ©delem Ă©s az Ă­tĂ©lkezĂ©s egymĂĄstĂłl elkĂŒlönĂŒl.
A Be. 237. (1) bekezdĂ©se csak azt teszi lehetĂ”vĂ©, hogy a tanĂĄcs elnöke a hallgatĂłsĂĄg lĂ©tszĂĄmĂĄt hatĂĄrozza meg. Az ĂŒlĂ©srend kialakĂ­tĂĄsĂĄt nem teszi lehetĂ”vĂ©.
A tĂĄrgyalĂĄs törvĂ©nyessĂ©gĂ©vel kapcsolatban tovĂĄbbi aggĂĄlyok merĂŒltek fel:
FeltĂ»nĂ” volt, hogy az eljĂĄrĂł tanĂĄcs elnöke a tĂĄrgyalĂĄson a vĂĄdlottakat csak a keresztnevĂŒkön szĂłlĂ­totta.
Ez a bĂ­rĂłi magatartĂĄs teljesen idegen a magyar bĂ­rĂłi gyakorlattĂłl Ă©s megvalĂłsĂ­tja a Be. 43. (1) bekezdĂ©sĂ©nek sĂ©relmĂ©t, amely azt tartalmazza, hogy a bĂŒntetĂ”eljĂĄrĂĄsban nem Árpi, Pista Ă©s Zsolti ĂŒl a vĂĄdlottak padjĂĄn, hanem a nyomozĂĄs sorĂĄn gyanĂșsĂ­tott, a bĂ­rĂłsĂĄgi eljĂĄrĂĄsban vĂĄdlott, a bĂŒntetĂ©s kiszabĂĄsa utĂĄn pedig elĂ­tĂ©lt. Miszori kedĂ©lyeskedĂ” csendĂ”r-pertuja megvalĂłsĂ­tja a Be. 60. (1) bekezdĂ©sĂ©nek sĂ©relmĂ©t is. UtĂłbbi arrĂłl rendelkezik, miszerint az eljĂĄrĂĄsi cselekmĂ©nyek vĂ©gzĂ©sekor az emberi mĂ©ltĂłsĂĄgot, az Ă©rintettek szemĂ©lyisĂ©gi jogait tiszteletben kell tartani.
Az eljĂĄrĂł tanĂĄcs elnöke a kĂŒlönbözĂ” nyilatkozatait olyan halkan tette meg, illetve az iratismertetĂ©st Ă©s iratolvasĂĄst olyan halkan vĂ©gezte, hogy azt mĂ©g a hallgatĂłsĂĄg rĂ©szĂ©re fenntartott szĂ©ksorok elsĂ” sorĂĄban sem lehetett hallani. Emiatt feltĂ©telezhetĂ”, hogy a vĂĄdlottak sem hallhattĂĄk tisztĂĄn.
A fenti bĂ­rĂłi magatartĂĄs sĂ©rti a Be. 234. (1) bekezdĂ©sĂ©nek azon rendelkezĂ©sĂ©t, miszerint a bĂ­rĂłsĂĄg tĂĄrgyalĂĄst tart, ha a vĂĄdlott bĂŒntetĂ”jogi felelĂ”ssĂ©gĂ©nek megĂĄllapĂ­tĂĄsĂĄra bizonyĂ­tĂĄst vesznek fel, Ă©s ugyancsak sĂ©rti a Be. 237. (1) bekezdĂ©s elsĂ” mondatĂĄnak rendelkezĂ©sĂ©t, amely Ășgy rendelkezik, hogy a bĂ­rĂłsĂĄg tĂĄrgyalĂĄsa nyilvĂĄnos.
Az eljĂĄrĂł tanĂĄcs elnöke az iratismertetĂ©snek jelölt eljĂĄrĂĄsi cselekmĂ©nyt Ășgy vĂ©gezte, hogy a korĂĄbbi tĂĄrgyalĂĄsi jegyzĂ”könyvekbĂ”l bizonyos szövegrĂ©szeket – sajĂĄt belĂĄtĂĄsa szerint - szĂł szerint idĂ©zett, bizonyos szövegrĂ©szeket pedig emlĂ©kezetbĂ”l, szabadon adott elĂ”, mintha egy irodalmi elĂ”adĂł esten lenne.
A Be. egyetlen rendelkezĂ©se sem ismeri az eljĂĄrĂł bĂ­rĂł belĂĄtĂĄsĂĄtĂłl fĂŒggĂ”, vĂĄlogatott iratismertetĂ©s eljĂĄrĂĄsi cselekmĂ©nyĂ©t. A törvĂ©ny nem teszi lehetĂ”vĂ©, hogy az eljĂĄrĂł tanĂĄcs elnöke sajĂĄt belĂĄtĂĄsa szerint hatĂĄrozza meg, hogy mely szövegrĂ©szeket olvas fel szĂł szerint Ă©s mely szövegrĂ©szek tartalmĂĄt ismerteti.
Miszori bĂ­rĂł hivatkozott eljĂĄrĂĄsa sĂ©rti a Be. 287. (5) bekezdĂ©sĂ©t, tovĂĄbbĂĄ a 291. (1) bekezdĂ©sĂ©t, valamint a 301. (1) Ă©s (3) bekezdĂ©sĂ©t, amely egyĂ©rtelmĂ»en Ășgy rendelkezik, a tanĂĄcs elnöke az ĂŒgyĂ©sz, a terhelt, illetve a vĂ©dĂ” indĂ­tvĂĄnyĂĄtĂłl fĂŒggĂ”en olvassa fel, ismerteti, avagy összefoglalja a lĂ©nyegĂ©t a kĂ©rdĂ©ses okirati bizonyĂ­tĂ©knak.
A tĂĄrgyalĂĄson Miszori bĂ­rĂł hangja Ă©s keze vĂ©gig folyamatosan remegett, ami idĂŒlt alkoholizmusra, avagy sĂșlyos kĂłros elmeĂĄllapotra utal. Ez felveti a bĂ­rĂłi hivatĂĄsra valĂł erkölcsi Ă©s szellemi alkalmatlansĂĄgĂĄt.
A bĂ­rĂłsĂĄg biztonsĂĄgi Ă”re a tĂĄrgyalĂĄs elĂ”tt megakadĂĄlyozta, hogy a tĂĄrgyalĂłterem ajtaja mellĂ© kifĂŒggesztett tĂĄrgyalĂĄsi jegyzĂ©ket megtekintsem, Ă©s arrĂłl jegyzeteket kĂ©szĂ­tsek, ami ugyancsak sĂ©rti a Be. 237. (1) bekezdĂ©sĂ©ben nevesĂ­tett, a tĂĄrgyalĂĄs nyilvĂĄnossĂĄgĂĄnak garanciĂĄlis alapelvĂ©t.
A következĂ” tĂĄrgyalĂĄson Miszori bĂ­rĂł hangja Ă©s keze ismĂ©telten vĂ©gig folyamatosan remegett, ami – ahogy korĂĄbban arra hivatkoztam - idĂŒlt alkoholizmusra, avagy sĂșlyos kĂłros elmeĂĄllapotra utal.
Amikor az I. rendĂ» vĂĄdlott vĂ©dĂ”je Ă©szrevĂ©telezte, hogy a tĂĄrgyalĂĄsi jegyzĂ”könyvnek a tanĂșk vallomĂĄsait tartalmazĂł rĂ©szeiben bizonyos szövegrĂ©szek vastagon kiemelĂ©sre kerĂŒltek, Miszori bĂ­rĂł közölte a vĂ©dĂ”vel, hogy ez egy megengedett jegyzĂ”könyv szerkesztĂ©si technika, holott sem a Be. 250-254. §-a, sem a bĂ­rĂłsĂĄgi ĂŒgyvitel szabĂĄlyairĂłl szĂłlĂł 14/2002. (VIII. 1.) IM rendelet nem teszi lehetĂ”vĂ© az I. rendĂ» vĂĄdlott vĂ©dĂ”je ĂĄltal sĂ©relmezett jegyzĂ”könyvi rĂ©szek eltĂ©rĂ” betĂ»tĂ­pussal törtĂ©nĂ” kiemelĂ©sĂ©t.
A sĂ©relmezett jegyzĂ”könyv vezetĂ©si technika kĂ©tsĂ©gessĂ© teszi a bĂ­rĂłsĂĄg eljĂĄrĂĄsĂĄnak pĂĄrtatlansĂĄgĂĄt, mert a bĂ­rĂł belĂĄtĂĄsa szerinti szövegrĂ©szek kiemelĂ©se azt bizonyĂ­tja, a bĂ­rĂł kialakĂ­totta az ĂŒgy eldöntĂ©sĂ©re vonatkozĂł elĂ”zetes vĂ©lemĂ©nyĂ©t, ami felveti Miszori bĂ­rĂłval szemben a Be. 21. (1) bekezdĂ©s e./ pontja szerinti – elfogultsĂĄgra alapĂ­tott - kizĂĄrĂĄsi okot.
A tĂĄrgyalĂĄson az egyik ĂŒlnök asztma pipĂĄt hasznĂĄlt, ami felveti a kiemelt ĂŒgyben törtĂ©nĂ” bĂ­rĂĄskodĂĄsra valĂł egĂ©szsĂ©gĂŒgyi-szellemi alkalmassĂĄgĂĄt. Egy mĂĄsik ĂŒlnök a tĂĄrgyalĂĄs közben gyakran elaludt, ami ugyancsak kĂ©rdĂ©sessĂ© teszi az alkalmassĂĄgĂĄt. MindkĂ©t jelensĂ©g a Be. 240. (1) bekezdĂ©se szerinti azon követelmĂ©nyt sĂ©rti, miszerint a tĂĄrgyalĂĄson a tanĂĄcs tagjai mindvĂ©gig jelen vannak. NyilvĂĄnvalĂł, hogy a jogalkotĂł a Be. 240. (1) bekezdĂ©sĂ©nek törvĂ©nybe foglalĂĄsakor a tanĂĄcs tagjainak nem pusztĂĄn testi jelenlĂ©tĂ©t kĂ­vĂĄnta a törvĂ©nyes tĂĄrgyalĂĄs követelmĂ©nyĂ©vĂ© tenni. Figyelembe kell venni a Be. 14. (6) bekezdĂ©sĂ©nek mĂĄsodik mondatrĂ©szĂ©t, amely arrĂłl rendelkezik, hogy az Ă­tĂ©lkezĂ©sben a hivatĂĄsos bĂ­rĂł Ă©s az ĂŒlnökök jogai, kötelessĂ©gei azonosak. Az Ă­tĂ©leti döntĂ©s kialakĂ­tĂĄsĂĄban az ĂŒlnök csak akkor tud közremĂ»ködni, ha a tĂĄrgyalĂĄson nemcsak testileg, hanem szellemileg is jelen van.
Mivel a tĂĄrgyalĂł teremben nem volt hangosĂ­tĂĄs, a tanĂș nyilatkozatait a hallgatĂłsĂĄg soraiban nem lehet Ă©rteni, ami a Be. 237. (1) bekezdĂ©se ĂĄltal szabĂĄlyozott tĂĄrgyalĂĄs nyilvĂĄnossĂĄgĂĄnak sĂ©relmĂ©t valĂłsĂ­tja meg.
Miszori bĂ­rĂł a Be. 295. (1) bekezdĂ©s alkalmazĂĄsĂĄval biztosĂ­totta, hogy a tanĂșt elĂ”ször kĂ©rdĂ©sek feltevĂ©sĂ©vel az ĂŒgyĂ©sz hallgassa ki. Miközben az ĂŒgyĂ©sz kihallgatta a tanĂșt, Miszori bĂ­rĂł rendszeresen közbeszĂłlt. Az ĂŒgyĂ©sz ĂĄltal feltett kĂ©rdĂ©st megmagyarĂĄzta a tanĂșnak MĂĄs esetben az ĂŒgyĂ©sz kĂ©rdĂ©sĂ©t ĂĄtfogalmazva tette fel ismĂ©telten. TovĂĄbbi esetekben elmagyarĂĄzta a tanĂșnak, hogy az ĂŒgyĂ©sz kĂ©rdĂ©sĂ©re mit kell vĂĄlaszolnia. Rendszeresen elĂ”fordult, hogy a tanĂș vĂĄlaszĂĄt – Ășgymond szabatosabban ĂĄtfogalmazva – Ă” maga diktĂĄlta a jegyzĂ”könyvvezetĂ”nek.
Gyakorlatilag Miszori bĂ­rĂł elĂ”segĂ­tette a tanĂș ĂŒgyĂ©szi kihallgatĂĄsĂĄt, ami sĂ©rti egyfelĂ”l a Be. 1. §-ĂĄban Ă­rt azon garanciĂĄlis alapelvet, miszerint a vĂĄd Ă©s a vĂ©delem egymĂĄstĂłl elkĂŒlönĂŒl, mĂĄsfelĂ”l a Be. 4. (1) bekezdĂ©sĂ©t, amely arrĂłl rendelkezik, hogy a vĂĄd bizonyĂ­tĂĄsa a vĂĄdlĂłt terheli.
Miszori törvĂ©nysĂ©rtĂ” eljĂĄrĂĄsa miatt indokolt lett volna a Budapest KörnyĂ©ki TörvĂ©nyszĂ©k elnökĂ©nek intĂ©zkedĂ©se, hogy a bĂ­rĂĄk jogĂĄllĂĄsĂĄrĂłl Ă©s javadalmazĂĄsĂĄrĂłl szĂłlĂł 2011. Ă©vi CLXII. törvĂ©ny 106. (2) bekezdĂ©s b./ pontja szerint kezdemĂ©nyezzen fegyelmi eljĂĄrĂĄst az elsĂ” fokĂș szolgĂĄlati bĂ­rĂłsĂĄg elnökĂ©nĂ©l. A 2012. februĂĄr 13. napjĂĄn kelt iratĂĄban KovĂĄcs elnök Ășgy fogalmazott, Ă” nem lĂĄtja indokoltnak Miszori bĂ­rĂłval szemben fegyelmi eljĂĄrĂĄs kezdemĂ©nyezĂ©sĂ©t.
A bĂ­rĂł törvĂ©nysĂ©rtĂ” eljĂĄrĂĄsa miatt az is indokolt lett volna, hogy az ĂŒgyben, az EurĂłpai Emberi Jogi BĂ­rĂłsĂĄg, a RĂłmai EgyezmĂ©ny 6. Cikke, a tisztessĂ©ges eljĂĄrĂĄs követelmĂ©nye megsĂ©rtĂ©se miatt vizsgĂĄlĂłdjon. KovĂĄcs elnök arra sem volt hajlandĂł, hogy az ezzel kapcsolatos panaszt tovĂĄbbĂ­tsa az elĂ”bb emlĂ­tett jogvĂ©dĂ” szervezet hivatalĂĄnak, amivel megsĂ©rtette a 2004. Ă©vi XXIX. törvĂ©ny 141. (5) bekezdĂ©sĂ©t, valamint az eurĂłpai emberi jogi egyezmĂ©ny 34. Cikk mĂĄsodik mondatĂĄt.
Az elÔbbi a szó hasznålatåval teszi kötelességévé az elnöknek a panasz tovåbbítåsåt, utóbbi pedig a tagållam kötelezettségévé teszi a panaszjog gyakorlåsånak elÔsegítését. A kådårista pårtållamban nevelkedett Kovåcs elnöktÔl persze nem vårható el nemzetközi kötelezettségvållalås ismerete.
A cikket a megjelenĂ©s elĂ”tt szerkesztĂ”sĂ©gĂŒnk egy hĂłnapon keresztĂŒl, többször megkĂŒldte az ORFK Nemzeti NyomozĂł Iroda sajtĂł rĂ©szlegĂ©nek Ă©szrevĂ©telezĂ©sre. VĂ©gĂŒl többszöri telefonĂĄlĂĄs Ă©s a Nemzeti NyomozĂł Iroda bemutatkozni nem kĂ­vĂĄnĂł tagjĂĄnak ilyenkor szokĂĄsos ködösĂ­tĂ©sĂ©t követĂ”en nagy nehezen sikerĂŒlt kapcsolatot teremteni CsĂ©csei Soma sajtĂłszĂłvivĂ”-helyettessel. UtĂłbbi (a pĂ©ntek dĂ©lutĂĄni bevĂĄsĂĄrlĂĄs cekkerei alatt görnyedve) – anĂ©lkĂŒl, hogy a cikk Nemzeti NyomozĂł IrodĂĄt Ă©rintĂ” tartalmĂĄt ismerte volna – azt nyilatkozta, a vonatkozĂł jogszabĂĄlyok Ă©rtelmĂ©ben a mĂĄr bĂ­rĂłsĂĄgi tĂĄrgyalĂĄsi szakba kerĂŒlt ĂŒgyben a rendĂ”rsĂ©g nem nyilatkozhat. A tĂĄrgyalĂĄson fellĂ©pĂ” rendĂ”rrĂ”l kĂ©szĂŒlt felvĂ©telt megkĂŒldtem a rendĂ”rsĂ©gi központnak azzal, igazoljĂĄk vissza, hogy a szemĂ©ly az ĂĄllomĂĄnyhoz tartozik Ă©s közöljĂ©k, a rendĂ”r milyen jogcĂ­men intĂ©zkedik a bĂ­rĂłsĂĄgi tĂĄrgyalĂĄs hallgatĂłsĂĄga körĂ©ben. A megkeresĂ©srĂ”l a rendĂ”rsĂ©g mĂ©lyen hallgat. A mĂĄrcius 30-i tĂĄrgyalĂĄson jelen volt Ășjabb rendĂ”r azonban elismerte, egymĂĄst vĂĄltva, beosztĂĄs szerint ĂŒlik vĂ©gig a bĂ­rĂłsĂĄgi tĂĄrgyalĂĄsokat. Ennek a beszĂ©lgetĂ©snek legalĂĄbb tĂ­z fĂŒltanĂșja volt.
Ugyancsak több alkalommal megkĂŒldtĂŒk a cikket a Budapest KörnyĂ©ki TörvĂ©nyszĂ©k elnökĂ©nek is. Közel hĂĄrom hĂ©ten keresztĂŒl semmilyen vĂĄlasz nem Ă©rkezett. Dr. KovĂĄcs AndrĂĄs, a hivatkozott bĂ­rĂłsĂĄgi szervezet vezetĂ”je csak azt követĂ”en reagĂĄlt a megĂĄllapĂ­tĂĄsokra, miutĂĄn az irat közĂ©rdekĂ» bejelentĂ©skĂ©nt is megjĂĄrta az OrszĂĄgos BĂ­rĂłi Hivatal elnökĂ©nek irodĂĄjĂĄt. Az elnök azt a nyilatkozatot tette: nem jĂĄrul hozzĂĄ a cikk vĂĄltozatlan formĂĄban törtĂ©nĂ” közlĂ©sĂ©hez. UtĂłbbi nyilatkozatĂĄval KovĂĄcs elnök kinyilvĂĄnĂ­totta, hogy – legalĂĄbbis a Budapesti KörnyĂ©ki TörvĂ©nyszĂ©kre kiterjedĂ” hatĂĄllyal –diktatĂșrĂĄt Ă©s a sajtĂłszabadsĂĄg alkotmĂĄnyos alapelvĂ©t korlĂĄtozĂł cenzĂșrĂĄt vezetett be. KovĂĄcs elnök iratĂĄt megkĂŒldtĂŒk Ă©szrevĂ©telezĂ©sre a mĂ©dia-hatĂłsĂĄgnak, a LegfelsĂ”bb BĂ­rĂłsĂĄg elnökĂ©nek, valamint a mindenki ĂĄltal ismert, az OrszĂĄgos BĂ­rĂłi Hivatal vezetĂ”jĂ©nek, HandĂł TĂŒndĂ©nek. LapzĂĄrtĂĄnkig azonban egyikĂ”jĂŒk sem kĂ­vĂĄnta KovĂĄcs elnök nyilatkozatĂĄt kommentĂĄlni.
Ugyancsak megkĂŒldtĂŒk – a bĂ­rĂłsĂĄg elnöke ĂștjĂĄn - Miszori bĂ­rĂłnak azt a felhĂ­vĂĄst, nyilatkozzon arrĂłl, hogy a jogi hivatĂĄs mĂ»velĂ”i körĂ©ben egyöntetĂ» vĂ©lemĂ©ny szerint vonzĂłdik-e az azonos nemĂ» szemĂ©lyekhez? A megkeresĂ©sben tĂĄjĂ©koztattuk, ha postafordultĂĄval nem nyilatkozik, a cĂĄfolat elmaradĂĄsĂĄt közzĂ© tesszĂŒk. FelhĂ­vĂĄsunkra lapzĂĄrtĂĄig nem Ă©rkezett vĂĄlasz.
E cikk megjelenĂ©se utĂĄn biztosra vehetĂ”, hogy az igazsĂĄgszolgĂĄltatĂĄsi bĂ»nszervezet csĂșcsa, a PintĂ©r-Polt-DarĂĄk mesterhĂĄrmas bĂ­rĂłsĂĄg utĂĄn fog kiĂĄltani. MielĂ”tt elrohannak a bĂ­rĂłsĂĄgra meghurcolni a kiadĂłt, a fĂ”szerkesztĂ”t Ă©s a szerzĂ”t, ajĂĄnlom, elĂ”tte böngĂ©sszĂ©k ĂĄt az AlkotmĂĄnybĂ­rĂłsĂĄg 36/1994. (VI. 24.) szĂĄmĂș hatĂĄrozatĂĄban foglalt jogelveket. TanulsĂĄgos olvasmĂĄny.
(A cikk megjelent 2012. jĂșniusĂĄban, amelynek megismĂ©tlĂ©sĂ©t a közelmĂșltban lezĂĄrult elsĂ” fokĂș bĂ­rĂłsĂĄgi eljĂĄrĂĄs befejezĂ©se miatt lĂĄttuk szĂŒksĂ©gesnek – aktualizĂĄlĂĄs utĂĄn – megismĂ©telni. Az egy Ă©vvel ezelĂ”tt Ă­rtakra egyetlen Ă©rintett fĂ©ltĂ”l sem Ă©rkezett semmilyen reagĂĄlĂĄs, hivatalos tĂĄjĂ©koztatĂł, Ă©szrevĂ©tel, panasz, csupĂĄn az Ă©rintettek közĂŒl egyesek telefonon közöltĂ©k gondolataikat, melyeknek közlĂ©se viszont nyomdafestĂ©ket nem tĂ»r.)
a szerzÔ jogtanåcsos, koråbban elnöki bíró a
FÔvårosi Bírósågon

( VilĂĄg MagyarsĂĄga c. hetilap, augusztus 16.)

Hozzászólások


#1 | repuloszonyeg - 2013. augusztus 17. 19:33:26
Érdemes vĂ©gigolvasni, mĂĄr mĂĄsodszor közlik le. Sokan nem szeretnek hosszĂș cikket vĂ©gigolvasni, de ezt Ă©rdemes.
#2 | keepfargo - 2013. augusztus 17. 19:47:36
Megmondom oszinten, ha kell, ha nem, nem olvastam vegig ezt a maratoni futamot (sem), de nem azert mert nem erte volna meg. Azert nem, mert eleg volt odaig jutnom,hogy eletfogytiglan...Igen, az anyatok rohadt szemet Istenit? Cigoert eletfogytiglan, magyarert meg 5 ev, amibol kettot leul a gyilkos, utana megint olhet? Hogy rohadjanak ki a fogak a szatokbol, huljon ratok a bor, es a sz..r kemenyedjen beletek, szemet csuszomaszo fergek, nemzetarulo korcs fajzatok! Megertetek a dogtemetore mindannyian...

Ne bantsd a magyart alavalo fereg, mocskos zsidoberenc patkany, mert veged van, csengettek, keszitheted az oltonyodet, fehering, nyakkendo, nejed meg hivhatja temetkezesi vallalatot. A vedett ciganyaid meg keszulhetnek a hollok kosztja lenni, elobb mint gondolnak.
Ne bantsd a magyart, mert elege van, melege van a melegedestol, amit okoztatok neki, a hideg, gyilkos felsobbrendu, onzo, beszukult, cionista tudattal, a haracsolo uzsoras torpe szivetekkel, az irigysegetekkel, ami nem er fel mert soha nem is ert fel a magyar befogado nagysagaig. VEGETEK VAN!!! Ha meg nem tudnatok, most megtudhatjatok. Nem azert mert en mondom, hanem azert mert mar minden epeszu ember igy gondolja, csak nem szeretnek, mint en, irogatni, meg figyelmezteteseket lovoldozni ratok. Masfajta lovoldozesrol almodik itt mar a nep apraja-nagyja, csak hogy tudjatok, buzlo gorenyek, dogevo hienak, gerinctelen takonyallatok.
#3 | Kore - 2013. augusztus 17. 22:13:40
Keepfargo, pedig csupa öntelt és pofåtlan szabålytalankodås volt a két februåri bíróseggesdi is...

Csak egy "enyhĂ©bb" közĂŒlĂŒk: a csendĂ”r-pertu...

"FeltĂ»nĂ” volt, hogy az eljĂĄrĂł tanĂĄcs elnöke a tĂĄrgyalĂĄson a vĂĄdlottakat csak a keresztnevĂŒkön szĂłlĂ­totta.
Ez a bĂ­rĂłi magatartĂĄs teljesen idegen a magyar bĂ­rĂłi gyakorlattĂłl Ă©s megvalĂłsĂ­tja a Be. 43. (1) bekezdĂ©sĂ©nek sĂ©relmĂ©t, amely azt tartalmazza, hogy a bĂŒntetĂ”eljĂĄrĂĄsban nem Árpi, Pista Ă©s Zsolti ĂŒl a vĂĄdlottak padjĂĄn, hanem a nyomozĂĄs sorĂĄn gyanĂșsĂ­tott, a bĂ­rĂłsĂĄgi eljĂĄrĂĄsban vĂĄdlott, a bĂŒntetĂ©s kiszabĂĄsa utĂĄn pedig elĂ­tĂ©lt."
#4 | mormota1968 - 2013. augusztus 18. 04:02:34
MajomparĂĄdĂ© hĂŒlye gyerekeknek.Csak Ă©p ĂĄrtatlan emberek Ă©letĂ©t teszik vele tönkre egĂ©sz hĂĄtralĂ©vĂ” Ă©letĂŒkre.Az igazsĂĄggal a felvilĂĄgosultabbak nagyon is tisztĂĄban vannak.Hogy ez is izraeli Moszad-os akciĂł sorozat volt valĂłjĂĄban.De hĂĄt mit szĂĄmĂ­t az igazsĂĄg egy olyan orszĂĄgban ahol zsidĂł bĂ­rĂłk a Talmud törvĂ©nyei alapjĂĄn Ă©s a cionistĂĄk vĂ©delme alatt hoznak olyan mocskos igazsĂĄgtalan Ă­tĂ©leteket, amik oly messze vannak az igazsĂĄgtĂłl, mint a zsidĂłk JĂ©zus igazi tanĂ­tĂĄsaitĂłl.KifĂ©le, mifĂ©le egyĂĄltalĂĄn ez a bĂ­rĂł is?MifĂ©le nĂ©v ez a Miszori?AmĂșgy meg tudvalevĂ”, hogy a lehetĂ” legalkalmatlanabb szemĂ©lyeket kĂ©rik fel az ilyen sĂșlyos ĂŒgyek elbĂ­rĂĄlĂĄsĂĄra.NevetsĂ©ges ez az egĂ©sz Ășgy ahogy van Ă©s szomorĂș, hogy hĂĄrom ĂĄrtatlan ember Ă©letĂ©vel Ă­gy jĂĄtszhatnak, miközben pontosan tudjĂĄk, hol is kell keresni az igazi elkövetĂ”ket.A magyarok ezrei ellen elkövetett Ă©letellenes bĂ»ncselekmĂ©nyeket is pontosan ugyan ilyen aljas fĂ©rgek bĂ­rĂĄljĂĄk el, Talmudista törvĂ©nyek alapjĂĄn csak azon esetekben az elkövetĂ”k egĂ©szen mĂĄs elbĂ­rĂĄlĂĄs alĂĄ esnek.De jön mĂ©g a kutyĂĄra dĂ©r Ă©s eljön az idĂ”, hogy feszĂŒl a kenderkötĂ©l, csak gyĂ”zzĂŒk kivĂĄrni.
#5 | postaimre - 2013. augusztus 18. 08:24:26
Gyerekek, azĂ©rt is ilyen az "eljĂĄrĂĄs", hogy az idĂ”t hĂșzva majdan bejelentsĂ©k az "eljĂĄrĂĄsi hibĂĄt" Ă©s egyĂ©bkĂ©nt is okafogyott lesz maga a bcs, amit ezek a gyerekek, Pisti, Árpi...nem követtek el. EzĂ©rt is "ĂĄll jĂłt" az "ĂĄllam", amely valĂłjĂĄban az egĂ©sz polgĂĄrhĂĄborĂșsdit szervezte..., de ha precedens kell akkor itt van.


Ez, kĂ©rem, a szadista mĂ»vĂ©szet csĂșcsa

Sture Bergwall legendĂĄs svĂ©d sorozatgyilkos, több ember megölĂ©se miatt Ă­tĂ©ltĂ©k el 20 Ă©ve, most viszont felmentettĂ©k mindegyik ĂŒgyben. A kisfiĂșk megerĂ”szakolĂłjĂĄrĂłl, az ĂĄldozatait feldarabolĂł kannibĂĄlrĂłl kiderĂŒlt, hogy csak figyelemre vĂĄgyott, Ă©s ezĂ©rt talĂĄlta ki horrortörtĂ©neteit. Mostanra meggondolta magĂĄt. Mi az igazsĂĄg, mi a perverz jĂĄtĂ©k?

VakarhatjĂĄk a fejĂŒket a svĂ©d bĂ­rĂĄk, ĂŒgyĂ©szek Ă©s jogĂĄszok, mert Ășgy tĂ»nik, SvĂ©dorszĂĄg egĂ©sz törtĂ©nelme alatt nem lĂ”ttek akkora bakot, mint az 1990-es Ă©vek ĂĄllĂ­tĂłlagos sorozatgyilkosĂĄval, Sture Bergwall-lal. A 20 Ă©ve elmegyĂłgyintĂ©zetben kezelt, egykor Thomas Quick ĂĄlnĂ©ven ismertĂ© vĂĄlt fĂ©rfit korĂĄbban összesen nyolc gyilkossĂĄgĂ©rt Ă­tĂ©ltĂ©k el jogerĂ”sen, mostanra azonban az összes Ă­tĂ©letet kĂ©nytelenek voltak visszavonni.

A magĂĄt sorozatgyilkos Ă”rĂŒltnek vallĂł Bergwall mindenkivel a bolondjĂĄt jĂĄratta: elĂ”bb szisztematikusan meggyĂ”zte az egĂ©sz vilĂĄgot arrĂłl, hogy brutĂĄlis kegyetlensĂ©ggel erĂ”szakolt meg Ă©s mĂ©szĂĄrolt le egy csomĂł gyereket, majd egy Ă©vtizeddel kĂ©sĂ”bb arrĂłl is, hogy mindebbĂ”l egy szĂł sem igaz.

Az idĂ©n 63 Ă©ves, Ă”sz hajĂș, kopaszodĂł, szemĂŒveges fĂ©rfi rĂ©mtetteitĂ”l Ă©veken ĂĄt hangos volt a svĂ©d sajtĂł. Õ maga azt vallotta, 30 embert gyilkolt meg Ă©lete sorĂĄn, de ebbĂ”l összesen nyolcat talĂĄltak bizonyĂ­tottnak. ÁllĂ­tĂłlagos ĂĄldozatai között meggyilkolt kislĂĄnyok, megerĂ”szakolt, feldarabolt kisfiĂșk, agyonszurkĂĄlt holland turistĂĄk, diĂĄkok, prostituĂĄltak is voltak. A fĂ©rfi mindegyikrĂ”l kĂ©szsĂ©gesen, rĂ©szletesen vallott, Ă©s azt ĂĄllĂ­totta, hogy egyik ĂĄldozatĂĄt meg is ette. Az ĂșjsĂĄgok Ășgy Ă­rtak rĂ©mtetteirĂ”l, mint ami "emberi Ă©sszel fel nem foghatĂł".
http://www.origo....tette.html
#6 | gojabaal - 2013. augusztus 18. 11:16:56
Az Ă©rdekes ĂŒgyekben bizonyos elitĂ©lteket könnyĂ» eljuttatni egy kibucba aztĂĄn, pedig kitĂŒntetni tessĂ©k mondani?!
#7 | satu - 2013. augusztus 18. 13:44:30
Azért ezeken el kéne gondolkodni( azt nem tudom igaz -e de pont most idÔzítve):
Tudom a kurutty hozta de mégis:
https://kuruc.inf...

MĂĄsik:

https://kuruc.inf...35/116506/

Nagyon gyĂșrnak a hĂĄborĂșra a rejtett erĂ”forrĂĄsok "termĂ©szetesen" rendĂ”ri biztosĂ­tĂĄssal.

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.