Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Zsid√≥k t√≠zezreinek sv√°jci megment√Ķje


Na, bakker! Mgint meg van mentve p√°r t√≠zezer. Gyerekek, m√©g k√©t zsid√≥ment√Ķ √©s m√°r m√≠nuszba megy a holokamus 600 ezer, a 6 misir√Ķl nem is reg√©lve. Ez a cikk is maga a holotagad√°s! V√©g√ľl kider√ľl, hogy csak vonatoztak kicsit Gy√Ķrig, azt√°n B√©csben sz√©tspriccelt a kip√°s bag√°zs, most meg szedig a s√°pot. Carl Lutz eml√©kki√°ll√≠t√°s sz√ľl√Ķhely√©n
Carl Lutz Sv√°jc alkonzuljak√©nt m√Ľk√∂d√∂tt a negyvenes √©vekben Budapesten √©s itt √ľld√∂z√∂ttek t√≠zezreinek √©let√©t mentette meg. A napokban ny√≠lt meg sz√ľl√Ķhely√©n, Walzenhausenben, a budapesti Lutz-Alap√≠tv√°ny √°ltal √∂ssze√°ll√≠tott ki√°ll√≠t√°s. Azt behat√≥an m√©ltatja a sv√°jci sajt√≥ azzal, hogy az emberment√Ķ nev√©t, tev√©kenys√©g√©t Sv√°jcban m√°ig sem sokan ismerik – m√©g ott sem, ahonnan sz√°rmazik.

Lutz 1942 janu√°r 2-√°n vette a budapesti k√∂vets√©g √ļj, Idegen √Črdekk√©pviseleti Oszt√°ly√°nak vezet√©s√©t. Sv√°jc akkor a k√©t f√Ķ hadvisel√Ķ, az Egyes√ľlt √Āllamok, Nagy-Britannia) mellett tov√°bbi 11 orsz√°got k√©pviselt. Lutznak k√∂sz√∂nhet√Ķ, hogy a zsid√≥t√∂rv√©nyek Budapestj√©r√Ķl 1942-t√Ķl a n√©metek 1944-es bevonul√°s√°ig brit k√©r√©sre j√≥val t√∂bb, mint t√≠zezer zsid√≥ juthatott ki sv√°jci k√∂zrem√Ľk√∂d√©ssel vonaton, haj√≥n a London √°ltal igazgatott Palesztin√°ba.

A n√©met megsz√°ll√°ssal, majd Sz√°lasi√©k 1944 okt√≥beri hatalom√°tv√©tele ut√°n a feladat az volt, hogy megments√©k a t√∂bb ezer zsid√≥ √©let√©t, akik megkapt√°k ugyan a kiv√°ndorl√°si enged√©lyt, de m√°r nem √©lhettek azzal – s persze, a t√∂bbiek√©t is. A Helv√©t √Āllamsz√∂vets√©g pecs√©tj√©vel ell√°tott pap√≠rok – nagyj√°ban-eg√©sz√©ben – m√©g azut√°n is meg tudt√°k v√©deni sok ezer ember √©let√©t. Carl Lutz nem habozott, amikor ilyen pap√≠rokra volt sz√ľks√©g, s√Ķt: f√°radhatatlanul j√°rta a magyar korm√°nyhivatalokat, protest√°lt, kilincselt v√©dencei √©rdek√©ben. A nyilas hatalom√°tv√©tel ut√°n is, amikor Sz√°lasi nemzetk√∂zi elismer√©sre √©hes emberei k√©szs√©ggel fogadt√°k. Nem egyszer a sz√≥ szoros √©rtelm√©ben a gyilkosok kezei k√∂z√ľl mentett ki embereket. Ugyanakkor hallgat√≥lagosan tudom√°sul vette, hogy az √©letment√Ķ pap√≠rokat nagy sz√°mban hamis√≠tj√°k. Weiss Arthur √ľveggy√°rosnak az V. ker√ľleti Vad√°sz utc√°ban ma is √°ll√≥ √úvegh√°z√°ban kaptak mened√©ket azok, akiknek kiv√°ndorl√°s i enged√©ly√ľk volt, de m√°r nem utazhattak el. A sv√°jci c√≠merrel v√©dett gy√°rtelepen cionista fiatalok illeg√°lis k√∂zpontja is m√Ľk√∂d√∂tt. √ēk k√©sz√≠tett√©k nagy t√©telekben a sv√°jci √©s egy√©b ment√Ķ-pap√≠rokat, a „Schutzpassokat” s jutatt√°k el azokat az √ľld√∂z√∂tteknek – k√©s√Ķbb m√©g a gett√≥ba is. Carl Lutz v√©denceinek t√ļlnyom√≥ t√∂bbs√©ge √°tv√©szelte a legsz√∂rny√Ľbb h√≥napokat. N√©gyezren az √úvegh√°zban, vagy 17.000-en a sv√°jci v√©delem al√° helyezett lak√≥h√°zakban, gyermekotthonokban. 26.000 gett√≥lak√≥nak, 10.000 tov√°bbi zsid√≥nak volt m√©g valamilyen sv√°jci v√©dlevele.

Bern: √Ėn t√ļll√©pte hat√°sk√∂r√©t...

Amikor a szovjet csapatok elfoglalt√°k Pestet, Carl Lutz nem jutott Raoul Wallenberg sors√°ra, √Ķ hamarosan hazat√©rhetett. Feltehet√Ķen azt v√°rta, hogy egyfajta h√Ķsk√©nt √ľdv√∂zlik, hiszen olyasmit tett, amit honfit√°rsai k√∂z√ľl tal√°n senki. Keser√Ľen csal√≥dnia kellett. A K√ľl√ľgyminiszt√©riumban, ahonnan a sorsd√∂nt√Ķ id√Ķszakban semmi t√°mogat√°st nem kapott, hivatali vizsg√°lat indult annak felder√≠t√©s√©re, nem l√©pte-e t√ļl az alkonzul ilyen sok v√©dlev√©l ki√°ll√≠t√°s√°val hivatali hat√°sk√∂r√©t... A hossz√ļ vizsg√°lat ugyan nem marasztalta el ny√≠ltan, de egyfajta b√©lyeget rajta hagyott.

A m√©lyen csal√≥dott ember Sv√°jc bregenzi konzuljak√©nt fejezte be hivatali p√°lyafut√°s√°t, 1961-ben. A h√°bor√ļ ut√°n egyik budapesti megmentettje lett m√°sodik feles√©ge. Lutz vigasztal√°s√°ra szolg√°lhatott, hogy m√≠g haz√°ja oly m√©ltatlanul b√°nt vele, elismerte munk√°ss√°g√°t Izrael, az amerikai, a brit korm√°ny, kapott hajdan k√∂sz√∂n√Ķlevelet Dinny√©s Lajos minisztereln√∂kt√Ķl is. √ćgy is mell√Ķzve, elkeseredetten halt meg 1975-ben, k√∂zel a 80-hoz.

Budapesten 1990-t√Ķl eml√©kt√°bla, azut√°n az √úvegh√°zban √°lland√≥ ki√°ll√≠t√°s eml√©keztet r√° √©s a V√°mos Gy√∂rgy √°ltal l√©trehozott Lutz Alap√≠tv√°nynak siker√ľlt el√©rnie, hogy az √öjpesti rakpart Carl Lutz nev√©t viselje.

Amint a Neue Z√ľrcher Zeitung besz√°mol r√≥la, Walzenhausen ugyan m√©g 1963-ban d√≠szpolg√°r√°v√° avatta sz√ľl√∂tt√©t – √°m a v√°roska lak√≥inak fele m√°ig nem hallotta Lutzr√≥l. Egy√©bk√©nt Sv√°jc hivatalosan csak f√©l sz√°zaddal a h√°bor√ļ, h√ļsz √©vvel az emberment√Ķ hal√°la ut√°n m√©ltatta helyt√°ll√°s√°t. A budapesti Lutz-Alap√≠tv√°ny ki√°ll√≠t√°s√°t Walzenhausen ut√°n m√°sutt is bemutatj√°k a n√©met nyelvter√ľleten.
Link

HozzŠszůlŠsok


#11 | Perje - 2013. augusztus 20. 20:59:59
Jord√°nia is √Ķket menti, mert szomjaznak. A V√∂r√∂s tengerb√Ķl vezetnek vizet csatorn√°n √°t a f√©lig Megh√≥tt tengerbe. √Čdes v√≠zbe s√≥sat.
http://www.mignew...34261.html

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.