Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Közösen húzta a harangot Kelemen Hunor és Tõkés László


Szabadkõmûves nagyharang? A kötél jó lesz másra is, ha már rángatóni akarnak. Közösen húzta meg Bálint Tibor kolozsvári író emlékharangját a Kolozsvári Magyar Napok nyitógálája végén hétfõ este Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke és Tõkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke.

A közös harangozásra Gergely Balázs, a magyar napok fõszervezõje kérte fel az egymást gyakran bíráló politikusokat, megjegyezvén, hogy a Kolozsvári Magyar Napok az egyetlen olyan hely, ahol néha találkoznak.

Köszöntõbeszédében Tõkés László örvendetesnek tartotta, hogy Marosvásárhellyel ellentétben - ahol a polgármester nem engedélyezte a magyar napok megszervezését a város fõterén - Kolozsváron lehet magyar napokat tartani. Hozzátette azonban, hogy a magyar napok mellett arra van szükség, hogy a közösségnek magyar jövõje legyen.

Úgy vélte, a magyarság 24 évvel a romániai rendszerváltozás után sem találta meg a jövõbe vezetõ utat. Példaként említette, hogy Mátyás király uralkodása alatt Kolozsváron a szász és a magyar közösség megosztotta a hatalmat. Évente váltották egymást a szász és a magyar bírók a városban. Hozzátette, a magyarság ma is ilyen autonómiát, ilyen hatalommegosztást képzel el. Tõkés azt is megemlítette, egy föderális berendezkedésû Romániában még "a visszacsatlakozó Moldova is elférne".

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök arról beszélt, hogy teljesítménye alapján Kolozsvár a legerõsebb erdélyi magyar város. Kolozsvárt pedig a befogadó jellege tette erõssé. Kérdésnek tartotta, hogy tud-e a közösség élni Kolozsvár erejével. Kelemen Hunor megemlítette, a magyarság önbizalmát ezer esztendõ történelme erõsíti. Úgy vélte, ma a bizalmat kell megerõsíteni. A megelõlegezett egymás iránti bizalom szerinte a közösséget is erõssé teszi.

A nyitógálán Gheorghe Ioan Vuscan, Kolozs megye prefektusa arról beszélt, hogy a politikai diskurzus radikalizálódása ellenére Kolozsvárnak példát kell mutatnia a román-magyar együttélés területén. Horea Uioreanu, a Kolozs megyei önkormányzat elnöke a román és a magyar kultúra hasonlóságára hívta fel a figyelmet, "közös bölcsõjükrõl" tett említést.

A gálát a kolozsvári és a környéki néptánc és népzenei együttesek fellépései tették ünnepélyessé. Amint a mikrofonhoz hívott Kallós Zoltán, Kossuth díjas néprajzkutató elmondta: "addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk, és magyarul táncolunk".
Link

Hozzászólások


#1 | kukackac - 2013. augusztus 20. 12:02:34
Román miniszterelnök Victor Ponta azt mondta, hogy elvi megállapodás lehetséges, hogy támogassák a rendelet elnök Traian Basescu, hogy megfossza a legmagasabb állami kitüntetést - a Nemzeti Érdemrend "Románia Csillaga" - az egyik vezetõje a romániai magyarság, Tõkés László európai parlamenti képviselõ.

s_*_kac

http://translate....kDdlW0T1aA
#2 | rozsola - 2013. augusztus 20. 12:18:02
Enyje no.
A harang Florin Cioba azaz Csaba miatt szĂłlt.
#3 | keepfargo - 2013. augusztus 20. 16:49:36
Gyaszolja a zsido a ciganyt? Jol teszi, mar most gyakorolhatja magat benne - kesobb mindennapi gyakorlat lehet...megforditva is...

Szepek ezek az osmagyar nevek, Hunor, Csanad, csak az a baj hogy ez nem eleg - inkabb sok. Mint ahogy a zsizsik hokuszpokusz sem eleg -inkabb nagyon sok. Nekem, aki magyar vagyok, nem is osmagyar nevvel.

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.