Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

A rend√Ķrs√©g indokl√°s n√©lk√ľl vizsg√°lhatja √°t a csomagunkat, ruh√°zatunkat


A rend√Ķrs√©g indokl√°s n√©lk√ľl igazoltathat b√°rkit, indokl√°s n√©lk√ľl vizsg√°lhatja √°t az ember csomagj√°t, ruh√°zat√°t.

Gyakorlatilag a magyar rend√Ķrs√©g b√°rkinek a szem√©lyi szabads√°g√°t korl√°tozhatja. Teh√°t sim√°n lek√©shet√ľnk egy rep√ľl√Ķt, ha a rend√Ķr √ļgy gondolja, hogy most akkor √°tn√©zi az aut√≥nkat millim√©terr√Ķl millim√©terre.

Fontos tudni, hogy b√°rmikor, b√°rmennyi id√Ķre, ak√°r az orsz√°g eg√©sz ter√ľlet√©re elrendelhetik az ellen√Ķrz√©st.
A Magyar Helsinki Bizotts√°g a strasbourgi b√≠r√≥s√°ghoz √©s az ombudsmanhoz fordult, azt k√©rik, hogy a biztos t√°madja meg az Alkotm√°nyb√≠r√≥s√°gn√°l a t√ļl laza szab√°lyoz√°st.

Amerik√°ban ezt az elj√°r√°st: stop-and-frisk (meg√°ll√≠tani √©s √°tkutatni) -nak h√≠vj√°k √©s teljesen t√∂rv√©nyszer√Ľ.

Amerik√°ban egy b√≠r√≥ k√©t napja mondta ki, hogy a gyakorlat alkotm√°nyellenes. A rend√Ķr√∂k sokszor √ļgy kezdik √°tkutatni a polg√°rok zsebeit, hogy semmi sem utalt arra, hogy fegyvert vagy illeg√°lis t√°rgyakat tartan√°nak magukn√°l.

Magyarorsz√°gon is van hasonl√≥ elj√°r√°s: fokozott ellen√Ķrz√©s elrendel√©sekor a rend√Ķr√∂k indokl√°s n√©lk√ľl √°ll√≠thatnak meg, igazoltathatnak √©s kutathatnak √°t b√°rkit. Sem el√Ķzetesen, sem ut√≥lag nem k√∂telesek megindokolni a vizsg√°latot. Fokozott ellen√Ķrz√©st pedig gyakorlatilag b√°rmikor elrendelhetnek a rend√Ķrs√©g vezet√Ķi. Ak√°r az eg√©sz orsz√°gra kiterjed√Ķen, ak√°rmilyen hossz√ļ id√Ķre.

kep_1367148244277_0 (1)Az el√Ķz√Ķ vas√°rnapra el is rendeltek egy ilyen ellen√Ķrz√©st kilenc f√Ķv√°rosi ker√ľletre. Itt a rend√Ķr√∂k tulajdonk√©ppen b√°rkit ellen√Ķrizhettek. Fej√©r Megy√©ben az Ozora fesztiv√°l miatt rendeltek el fokozott ellen√Ķrz√©st, de volt olyan is, amikor az eg√©sz orsz√°gra kiterjed√Ķ, n√©gy h√≥napos ellen√Ķrz√©st rendelt el az ORFK, az indokl√°s szerint a migr√°ci√≥ elleni k√ľzdelem √©s a k√∂zleked√©s biztons√°ga √©rdek√©ben.

A rend√Ķrs√©gi t√∂rv√©ny alapj√°n fokozott ellen√Ķrz√©st olyan √°ltal√°nosan megfogalmazott esetekben lehet elrendelni, mint p√©ld√°ul a „b√Ľncselekm√©ny elk√∂vet√Ķj√©nek elfog√°sa √©s el√Ķ√°ll√≠t√°sa”, vagy „a k√∂zbiztons√°got vesz√©lyeztet√Ķ cselekm√©ny vagy esem√©ny megel√Ķz√©se”. A Magyar Helsinki Bizotts√°g beadv√°nya szerint ezek az indokok nagyon-nagyon √°ltal√°nosak, mert „mindig lesz olyan elk√∂vet√Ķ, akit a rend√Ķrs√©gnek k√©zre kell ker√≠tenie”, √©s minden pillanatban elmondhat√≥, hogy „egy j√∂v√Ķbeli esem√©ny esetleg vesz√©lyezteti a k√∂zrendet.” Fokozott ellen√Ķrz√©st lehet elrendelni m√©g rendezv√©nyek miatt, „a k√∂zter√ľlet rendj√©nek” meg√≥v√°sa vagy a k√∂zleked√©s biztons√°ga √©rdek√©ben, de a helsinkisek szerint ezek is t√ļl √°ltal√°nos c√©lok, amelyek folyamatosan fenn√°llnak.

Akár egész országban és örökre
Elvileg lehets√©ges, hogy az eg√©sz orsz√°gra kiterjed√Ķen, hat√°rozatlan id√Ķre rendeljenek el fokozott ellen√Ķrz√©st, hiszen a t√∂rv√©ny sem id√Ķbeli, sem ter√ľleti korl√°tot nem tartalmaz. Ehhez hasonl√≥ volt a m√°r eml√≠tett, eg√©sz orsz√°gra kiterjed√Ķ n√©gy h√≥napos fokozott ellen√Ķrz√©s. A helsinkisek szerint ez a fel√ľletes szab√°lyoz√°s csaknem korl√°tlan hatalmat ad a rend√Ķrs√©gnek, ami ki√ľres√≠ti az igazoltat√°s √°ltal√°nos szab√°lyait.

Alapesetben a rend√Ķrs√©g p√©ld√°ul azt az embert igazoltathatja, akinek a szem√©lyazonoss√°g√°t a k√∂zbiztons√°g √©rdek√©ben sz√ľks√©ges meg√°llap√≠tani. Fokozott ellen√Ķrz√©s eset√©n viszont a konkr√©t szem√©lynek semmilyen kapcsolata nem sz√ľks√©ges, hogy legyen a k√∂zbiztons√°ggal, a rend√Ķr tulajdonk√©ppen √©rz√©s alapj√°n v√°laszthatja ki azokat, akiket igazoltat. A fokozott ellen√Ķrz√©s eset√©n el√©g az, ha a fokozott ellen√Ķrz√©s hely√©n tart√≥zkodik valaki – ilyen hely volt p√©ld√°ul vas√°rnap a kilenc kijel√∂lt budapesti ker√ľlet egyike, vagy az Ozora fesztiv√°l idej√©n a fesztiv√°l k√∂rny√©ke.

Probl√©m√°s az is, hogy a rend√Ķrs√©g a fokozott ellen√Ķrz√©st elrendel√Ķ d√∂nt√©seket nem teszi k√∂zz√© a honlapj√°n, csak r√∂vid k√∂zlem√©nyekben t√°j√©koztatnak arr√≥l, hogy hol √©s mi√©rt rendeltek el fokozott ellen√Ķrz√©st. Ezekb√Ķl viszont nem mindig der√ľl ki p√©ld√°ul, hogy h√°ny napig tart egy-egy ilyen int√©zked√©s.

Strasbourg szerint
„Nem a rend√Ķrs√©g gyakorlata, hanem a t√∂rv√©ny hib√°s” – mondta T√≥th Bal√°zs, a Magyar Helsinki Bizotts√°g rend√©szeti programj√°nak vezet√Ķje, aki elmondta, hogy a szab√°lyoz√°s hib√°ja miatt fordultak az ombudsmanhoz √©s a strasbourgi b√≠r√≥s√°ghoz is.

Egy angol √ľgyben a b√≠r√≥s√°g ugyanis egy terrorizmus elleni t√∂rv√©nyr√Ķl kimondta, hogy s√©rti a szem√©lyi szabads√°got √©s a mag√°n√©let tiszteletben tart√°s√°hoz val√≥ jogot is. A t√∂rv√©ny nagyon hasonl√≥ lehet√Ķs√©get teremtett, mint a magyar fokozott ellen√Ķrz√©s: a rend√Ķrs√©g √°ltal kijel√∂lt ter√ľleten √©s id√Ķben a rend√Ķr√∂k b√°rkit meg√°ll√≠thattak √©s √°tvizsg√°lhattak minden k√ľl√∂n√∂sebb indok n√©lk√ľl.

Azok, akiket a rend√Ķrs√©g igazoltatott, az int√©zked√©s ideje alatt nem s√©t√°lhattak el, hanem ott kellett maradniuk. A b√≠r√≥s√°g szerint az, hogy a rend√Ķr√∂k indok n√©lk√ľl igazoltathattak, lehet√Ķv√© tette, hogy ilyen m√≥don b√°rkit indokol√°s n√©lk√ľl fenntartsanak, ilyen m√≥don pedig megfossz√°k szem√©lyes szabads√°g√°t√≥l. A b√≠r√≥s√°g ezenk√≠v√ľl kifog√°solta azt is, hogy a rend√Ķr√∂k minden objekt√≠v indok n√©lk√ľl, meg√©rz√©s alapj√°n vizsg√°lhattak √°t b√°rkit.

Az √©rdekess√©g, hogy a b√≠r√≥s√°g hivatkozott arra is, hogy sok ezer ilyen vizsg√°lat sor√°n egyszer sem tal√°ltak terroristagyan√ļs szem√©lyt, a New York-i adatok szerint pedig az esetek k√∂zel kilencven sz√°zal√©k√°ban nem tal√°ltak semmilyen indokot a tov√°bbi elj√°r√°sra. A Helsinki Bizotts√°g kutat√°sa szerint a magyarorsz√°gi fokozott ellen√Ķrz√©s sem hat√©kony: az esetek 6 sz√°zal√©k√°ban volt sz√ľks√©g tov√°bbi int√©zked√©sre, teh√°t 94 sz√°zal√©kban a rend√Ķr√∂k nem tal√°ltak semmit sem, √©s tov√°bbengedt√©k az igazoltatottakat.

Az Index a rend√Ķrs√©get kereste ebben az √ľgyben, de a v√°laszukat eddig nem kapt√°k m√©g meg.

Index nyom√°n…

HozzŠszůlŠsok


#1 | bandee - 2013. augusztus 21. 00:06:03
#2 | apacuka11 - 2013. augusztus 21. 11:58:48
Naa, vegye csak ki azttat a r√°kos daganatot a melly√≠b√Ķl, addig nem engedem tov√°bb...!
Dicsak, ingyen sz√Ľr√©s...!s_*_kac
#3 | river_wye - 2013. augusztus 21. 12:59:04
Ez m√°r nagyon is r√©gikelet√ľ t√∂rv√©nyerej√ľ redelet m√°shol , pl. az angoloknal Tony Blair-√©k t√∂bb hasonl√≥ apr√≥cska t√∂rv√©nyt bevezettek - nem k√∂zismert az a gy√ľlekez√©si t√∂v√©ny, de igaz, hogy 3 vagy t√∂bb szem√©lyt k√∂zter√ľleten minden m√°s ok n√©lk√ľl. letart√≥ztathat a rend√Ķr.
#4 | tour - 2013. augusztus 21. 14:54:19
Radarok élesítve!

Orsz√°gos ellen√Ķrz√©s lesz: aut√≥sokat figyel a rend√Ķrs√©g

A k√∂vetkez√Ķ napokban orsz√°gszerte fokozottan ellen√Ķrzi a sebess√©ghat√°rok betart√°s√°t a rend√Ķrs√©g - √≠rta a police.hu szerd√°n.

Az Orsz√°gos Rend√Ķr-f√Ķkapit√°nys√°g kommunik√°ci√≥s szolg√°lat√°nak k√∂zlem√©nye szerint cs√ľt√∂rt√∂kt√Ķl szombatig tart a TISPOL (Eur√≥pai K√∂zleked√©srend√©szeti Szervek H√°l√≥zat√°nak) els√Ķsorban a gyorshajt√°s elleni, "European operation speed" elnevez√©s√Ľ k√∂zleked√©sbiztons√°gi ellen√Ķrz√©se.

Mint √≠rt√°k, az ellen√Ķrz√©s c√©lja a megengedett legnagyobb sebess√©get t√ļll√©p√Ķk kisz√Ľr√©se, a k√∂zleked√©sbiztons√°g √©rz√©kelhet√Ķ jav√≠t√°sa, valamint a k√∂zleked√©si szab√°lyokat sz√°nd√©kosan megszeg√Ķk szankcion√°l√°sa.

A rend√Ķri jelenl√©t er√Ķs√≠t√©s√©vel azt is k√≠v√°nj√°k bizony√≠tani, hogy a szab√°lyszeg√Ķk nem ker√ľlhetik el a felel√Ķss√©gre von√°st.
http://www.hirado...orseg.aspx

Sebess√©gellen√Ķrz√©sek
http://police.hu/...lenorzesek
#5 | Kujak - 2013. augusztus 21. 16:05:14
Tudj√°tok!?!? M√°r csak ez a rendelet hi√°nyzik √©s k√©t h√©t alatt rendet tesz√ľnk :(
#6 | tour - 2013. augusztus 22. 08:31:17
Szeptembert√Ķl lesznek az iskol√°kban rend√Ķr√∂k


A Klebelsberg Int√©zm√©nyfenntart√≥ K√∂zpont (Klik) hat√°rozza meg, hogy melyik az a 200 iskola, ahov√° b√Ľnmegel√Ķz√©si tan√°csad√≥t vez√©nyelnek - √≠rja a cs√ľt√∂rt√∂ki N√©pszabads√°g.
A tan√°csad√≥k szeptemberben kezdik meg munk√°jukat; t√∂bbs√©g√ľket a kor√°bban, m√©g nyugd√≠jkorhat√°r el√Ķtt szolg√°lati nyugd√≠jba vonult b√Ľn√ľgyesekb√Ķl toborozt√°k, de volt, ahol a helyi rend√Ķri vezet√Ķk v√°lasztott√°k ki az iskol√°k leend√Ķ "rend√Ķreit".

A lapnak N√©meth √Āgnes, az ORFK b√Ľnmegel√Ķz√©si oszt√°lyvezet√Ķje elmondta, hogy az iskolai b√Ľnmegel√Ķz√©si tan√°csad√≥k nem vagyon√Ķr√∂k, vagy biztons√°gi emberek lesznek √©s nem is tan√°rok, ugyanakkor k√∂telesek t√°j√©koztatni az iskolavezet√Ķt tapasztalataikr√≥l √©s tervezett int√©zked√©seikr√Ķl, s k√∂telesek int√©zkedni minden olyan esetben, amikor rend√Ķrk√©nt m√°s k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt is int√©zkedni√ľk kellene.

Egy rend√Ķr legfeljebb h√°rom iskol√°ban szolg√°lhat p√°rhuzamosan; jelenl√©t√ľkt√Ķl, szavaikt√≥l √©s fell√©p√©s√ľkt√Ķl egyebek mellett azt rem√©lik, hogy cs√∂kken az agresszi√≥, a drogfogyaszt√°s - olvashat√≥ a cikkben.
http://www.hir24....-rendorok/

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.