Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jåsdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTÓL (2013/09/22) AZ ÚJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tovĂĄbbiakban szakmai oldalkĂ©nt mĂŒködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjåtok - elérhetö.)

Klikkelj rĂĄ: Posta Imre Youtube oldala
..................

ENSZ klímajelentés-tervezet: szinte biztos, hogy az ember okozza a felmelegedést


Teljesen nyilvĂĄnvalĂł, hogy a melegek okozzĂĄk, s mivel egyre melegszik a meleg-helyzet, Ă­gy egyre melegebb lesz.
Csaknem teljes, legalĂĄbb 95 szĂĄzalĂ©kos bizonyossĂĄggal ĂĄllĂ­thatĂł, hogy a hĂ”mĂ©rsĂ©klet emelkedĂ©sĂ©t az elmĂșlt Ă©vtizedekben fĂ”kĂ©pp emberi tevĂ©kenysĂ©g okozza - ĂĄll az ENSZ klĂ­majelentĂ©sĂ©nek tervezetĂ©ben, amely egyĂșttal arra is figyelmeztet, hogy ha tovĂĄbbra is ellenĂ”rizetlenĂŒl nĂ” a ĂŒveghĂĄzgĂĄz-kibocsĂĄtĂĄs, akkor a tengerszint az Ă©vszĂĄzad vĂ©gĂ©re akĂĄr több mint 91 centimĂ©terrel is növekedhet.

A vilĂĄgszervezet jelentĂ©stervezetĂ©t, amelyet keddi szĂĄmĂĄban ismertetett a The New York Times, a több szĂĄz tudĂłst tömörĂ­tĂ”, 2007-ben (Al Gore volt amerikai alelnökkel megosztva) Nobel-bĂ©kedĂ­jjal kitĂŒntetett Éghajlat-vĂĄltozĂĄsi KormĂĄnyközi TestĂŒlet ĂĄllĂ­totta össze. A dokumentumot vĂ©gleges formĂĄjĂĄban szeptember vĂ©gĂ©n Stockholmban fogadjĂĄk majd el ĂĄllami vezetĂ”k Ă©s tudĂłsok, de a lap cĂ©lzott arra, hogy az eddigi gyakorlat szerint vĂĄrhatĂłan nem hajtanak vĂ©gre jelentĂ”sebb vĂĄltoztatĂĄsokat rajta.

A dokumentumot kidolgozĂł szakĂ©rtĂ”k alapvetĂ”en elutasĂ­tottĂĄk a szkeptikusok gyakran hangoztatott ĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt, miszerint a felmelegedĂ©s ĂŒteme az utĂłbbi idĂ”ben lelassult volna. RĂĄmutattak, hogy a klĂ­mavĂĄltozĂĄssal kapcsolatos alapvetĂ” tĂ©nyek minden korĂĄbbinĂĄl megalapozottabbak (a 2007-ben elkĂ©szĂ­tett jelentĂ©sĂ©ben a testĂŒlet mĂ©g "csak" 90 szĂĄzalĂ©kos bizonyossĂĄggal hangoztatta megĂĄllapĂ­tĂĄsait.)

"RendkĂ­vĂŒl valĂłszĂ­nĂ», hogy az 1951 Ă©s 2010 közötti, ĂĄtlagos felszĂ­ni hĂ”mĂ©rsĂ©kletnövekedĂ©s több mint felĂ©t az embernek az Ă©ghajlatra gyakorolt hatĂĄsa okozta" - fogalmaz a jelentĂ©stervezet.

"Nagy biztonsåggal megållapítható, hogy ennek következtében a 20. szåzad måsodik felében felmelegedett az óceån, olvadt a hó és a jég, megemelkedett az åtlagos tengerszint és néhåny éghajlati szélsÔ érték megvåltozott" - írjåk a szerzÔk.

Az elÔzÔ, 2007-es jelentés nem tartalmazott konkrét becsléseket a tengerszint-emelkedéssel kapcsolatban. A mostani tervezet több lehetÔséggel is szåmol. Az optimista forgatókönyv szerint - amely azt feltételezi, hogy a kormånyok az eddiginél sokkal hatékonyabban lépnek majd fel a kibocsåtåsok ellen -, a vízszintemelkedés "csak" 25,4 centiméteres lesz. Ez valamivel több, mint a 20. szåzad folyamån mért 20,32 centiméteres emelkedés, amely mindeddig kezelhetÔnek bizonyult annak ellenére is, hogy a partvonalakon eróziót okozott.

A mĂĄsik lehetsĂ©ges vĂ©glet szerint azonban, ha az ĂŒveghĂĄzgĂĄzok kibocsĂĄtĂĄsa tovĂĄbbra is gyors ĂŒtemben növekszik, akkor a tengerek szintje 2100-ra legkevesebb 91 centimĂ©terrel emelkedik majd meg. Emiatt a tengerszint közelĂ©ben Ă©lĂ”k szĂĄzmilliĂłi kerĂŒlhetnek majd veszĂ©lybe, Ă©s az ĂĄradĂĄs olyan nagyvĂĄrosokat fenyegethet majd, mint New York, London, Sanghaj, Velence, Sydney, Miami Ă©s New Orleans.

A jelentéstervezet ugyanakkor valamivel visszafogottabb az elÔzÔnél azzal kapcsolatban, hogy mennyivel növelné meg a globålis åtlaghÔmérsékletet az, ha a légkör szén-dioxid-tartalma megduplåzódna. A 2007-es 2 Celsius-fokkal szemben 2013-ban a tudósok a legjobb szcenårió esetén csak 1,5 fokos felmelegedéssel szåmoltak. Sok éghajlatkutató szerint azonban ebben az esetben is az emelkedés legkevesebb 2,77 Celsius-fok lesz, ami a sarkvidékeken meghaladhatja az 5,55 fokot is.

Ez a szårazföldi jégrétegek széles körû olvadåsåhoz, hÔhullåmokhoz, az élelmiszer-termelés veszélyeztetettségéhez, a növényi és ållatvilåg megvåltozåsåhoz és több faj kipusztulåsåhoz vezet.

A szakértÔk megållapítottåk, hogy a Föld légkörének szén-dioxid-tartalma 41 szåzalékkal nÔtt az ipari forradalom óta és ez az érték a jelenlegi tendenciåk folytatódåsa mellett megduplåzódhat.

Az 1988-ban megalakult Éghajlat-vĂĄltozĂĄsi KormĂĄnyközi TestĂŒlet öt-hat Ă©vente kĂ©szĂ­t hasonlĂł klĂ­majelentĂ©seket. A mostani az ötödik ilyen dokumentum lesz, amely az elĂ”zĂ”ekkel összhangban arra a következtetĂ©sre jutott, hogy a felmelegedĂ©s elsĂ”dleges okozĂłja az emberi tevĂ©kenysĂ©g. A tudĂłscsoport nem vĂ©gez önĂĄllĂł kutatĂĄsokat, hanem a vilĂĄgszerte publikĂĄlt vizsgĂĄlati eredmĂ©nyek alapjĂĄn dolgozik.

A testĂŒlet 2007-ben elkĂ©szĂ­tett jelentĂ©sĂ©ben a klĂ­mavĂĄltozĂĄs szkeptikusai több, a The New York Times ĂĄltal aprĂłbbnak nevezett tĂ©vedĂ©st talĂĄltak. ElkerĂŒlendĂ” az Ășjabb politikai tĂĄmadĂĄsokat, a tudĂłscsoport ezĂșttal igyekezett szigorĂșbban alĂĄtĂĄmasztani ĂĄllĂ­tĂĄsait.

A lap felhívta a figyelmet, hogy noha a jelentéstervezet a koråbbi dokumentumokhoz hasonlóan globålis szinten viszonylag pontos elÔrejelzést ad, azt régiókra tovåbbra sem volt képes lebontani.
Link

Hozzászólások


#1 | Entheo Mitiok - 2013. augusztus 22. 11:45:09
A Nagy FelmelegedĂ©s ÁtverĂ©s c. film Ă©s sok mĂĄs innen (is) tölthetĂ”. GördĂ­tsd lefelĂ© 2009. jĂșlius 18-ig, ott megleled! http://www.zugzwa...
#2 | No Shadow Government - 2013. augusztus 22. 12:10:50
A hĂŒllĂ”emberek,azok felelĂ”sek,ja,de mi nem!

AmĂșgy is,milyen felmelegedĂ©s? RĂ©g nincs olyan...
#3 | Maguskacska - 2013. augusztus 22. 12:46:53
"szinte biztos, hogy az ember okozza a felmelegedést"
vagyis nem biztoss_*_kac
Ășgy Ă©rdekessĂ©g kĂ©pen emlĂ­tenĂ©m mg Grandpierre Attila Napfizikus munkĂĄit melyek alapjĂĄn kiszĂĄmĂ­tott napciklusok teljesen megegyeznek a földi jĂ©gkorszakok Ă©s felmelegedĂ©sek ciklusaival...s_*_yess_*_gt
#4 | jozsef toth - 2013. augusztus 22. 15:14:25
Na ugy na, mostmar ertem!!! A nagy felmelegedes okozza azt is,hogy sok ember meleg lesssssz.s_*_francbas_*_kacs_*_rtata
#5 | Varuna - 2013. augusztus 22. 15:24:25
"Csaknem teljes, legalĂĄbb 95 szĂĄzalĂ©kos bizonyossĂĄggal ĂĄllĂ­thatĂł, hogy a hĂ”mĂ©rsĂ©klet emelkedĂ©sĂ©t az elmĂșlt Ă©vtizedekben fĂ”kĂ©pp emberi tevĂ©kenysĂ©g okozza - ĂĄll az ENSZ klĂ­majelentĂ©sĂ©nek tervezetĂ©ben, amely egyĂșttal arra is figyelmeztet, hogy ha tovĂĄbbra is ellenĂ”rizetlenĂŒl nĂ” a ĂŒveghĂĄzgĂĄz-kibocsĂĄtĂĄs, akkor a tengerszint az Ă©vszĂĄzad vĂ©gĂ©re akĂĄr több mint 91 centimĂ©terrel is növekedhet. ..."

Szerintem meg simĂĄn fĂ©lrevezetik ĂșjbĂłl az embereket ezĂŒgyben (is) mert a kutatĂĄsok pont az ellenkezĂ”jĂ©t tĂĄmasztjĂĄk alĂĄ: s_*_hol

YouTube Videó


* * *

+ mĂ©g egy videĂł... amit nem kĂŒldök be kĂŒlön, de szegrĂ”l-vĂ©grĂ”l kapcsolĂłdik ehhez:

Dr. OpĂĄl SĂĄndor, a BM TudomĂĄnyszervezĂ©si ÖnĂĄllĂł OsztĂĄly egykori vezetĂ”je: "A Naprendszer gyarmatosĂ­tĂĄsĂĄra kĂ©szĂŒlnek a földönkĂ­vĂŒliek"
2013. augusztus 13.

YouTube Videó
#6 | sooska - 2013. augusztus 22. 17:41:32
Szép Attila jobb karja! Tetszik!:(
#7 | No Shadow Government - 2013. augusztus 24. 12:58:12
Ja,az egybĂ”l szemet szĂșrt nekem is.

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.