Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

A glob√°lis kapitalizmus igazi arca


- Cinikus érdekszövetség irányítja a világ nagy részének táplálkozási rendszerét

Igen figyelemre m√©lt√≥ tanulm√°nyt jelentetett meg Kenneth Rogoff ismert amerikai k√∂zgazd√°sz, a Harvard Egyetem tansz√©kvezet√Ķ professzora, az IMF volt vezet√Ķ k√∂zgazd√°sza. Teh√°t olyan szem√©lyr√Ķl van sz√≥, aki a glob√°lis hatalomgazdas√°g legmagasabb cs√ļcsait is megj√°rta, a kapitalizmus ir√°nti elk√∂telezetts√©ge aligha vonhat√≥ k√©ts√©gbe.

A Coronary Capitalism c√≠m√Ľ √≠r√°s√°ban azonban olyan √°tfog√≥ √©s megrend√≠t√Ķ kritik√°j√°t adja a glob√°lis kapitalizmus rendszer√©nek, ami azt l√°tszik bizony√≠tani, hogy a mai rendszer √°ltal k√©pviselt l√©tszervez√Ķd√©si m√≥ddal m√°r a legodaad√≥bb h√≠vei is szembefordulnak.

Rogoff ugyanis megd√∂bbent√Ķ √∂sszef√ľgg√©sekre ir√°ny√≠tja r√° a figyelmet. Arra tudniillik, hogy egy olyan cinikus √©rdeksz√∂vets√©g ir√°ny√≠tja a vil√°g nagy r√©sz√©nek eg√©sz t√°pl√°lkoz√°si rendszer√©t, amely gigantikus profitj√°t sz√°zmilli√≥k tudatos megbeteg√≠t√©s√©re, s√Ķt v√©gs√Ķ soron elpuszt√≠t√°s√°ra √©p√≠ti.

Arr√≥l van sz√≥, hogy a nagy √©lelmiszerl√°ncok urai – egy√ľtt-m√Ľk√∂dve a glob√°lis m√©di√°val, az √©lelmiszer-vegy√©szeti konglomer√°tu-mokkal √©s az eg√©szs√©g√ľgyi rendszerek „betegs√©gipari” hatalmass√°gaival – felfoghatatlan m√©lys√©g√Ľ reprodukci√≥s katasztr√≥f√°ba hajszolj√°k a nyugati vil√°got, f√Ķk√©nt az Egyes√ľlt √Āllamokat. Term√©szetesen a korrupt √©s kollabor√°ns politikai oligarchia cinikus asszisztenci√°ja mellett.

A tr√ľkk val√≥j√°ban pofonegyszer√Ľ! A lehet√Ķ legpuszt√≠t√≥bb, √°m nagy t√∂megben, olcs√≥n el√Ķ√°ll√≠that√≥ zs√≠rokat √©s sz√©nhidr√°tokat olyan mesters√©ges adal√©kanyagokba „csomagolj√°k”, amelyekkel szab√°lyos f√ľgg√Ķs√©get id√©znek el√Ķ emberek sz√°zmilli√≥iban. A mindent els√∂pr√Ķ √©s mindent bet√∂lt√Ķ rekl√°mkamp√°nyok „sz√ľks√©glettermel√Ķ” rendszerei tudati (pontosabban tudat alatti) sz√Ķnyegbomb√°z√°ssal lerombolnak minden j√≥zan megfontol√°st, √≠gy a t√∂k√©letesen v√©dtelenn√© tett fogyaszt√≥ es√©lytelenn√© v√°lik.

K√ľl√∂n√∂sen vesz√©lyes mindez a fiatalkor√ļak sz√°m√°ra! A nyugati vil√°gban ennek k√∂vetkezt√©ben az el√Ķ√°ll√≠tott √©lelmiszerek legal√°bb h√ļsz sz√°zal√©ka m√°r legy√°rt√°sa pillanat√°ban is vesz√©lyes hullad√©knak min√Ķs√ľl, amit r√°ad√°sul v√©gtelen cinizmussal el is √°rulnak r√≥la, hisz az amerikai angol m√°r r√©g√≥ta „junk food”, vagyis szem√©t kaja n√©ven eml√≠ti ezeket a t√°pl√°l√©knak l√°tsz√≥ valamiket.

Ahogy Rogoff √≠rja, az Egyes√ľlt √Āllamok feln√Ķtt lakoss√°g√°nak legal√°bb az egyharmada k√≥rosan elh√≠zott, √©s ami legink√°bb v√©szj√≥sl√≥, hogy a gyerekek eset√©ben az ut√≥bbi harminc √©v sor√°n az elh√≠zottak ar√°nya megh√°romszoroz√≥dott. Mindez hihetetlen m√©rt√©kben n√∂veli a sz√≠v- √©s √©rrendszeri (koszor√ļ√©r!) √©s daganatos betegs√©gek ar√°ny√°t.

T√∂bbek k√∂z√∂tt ez√©rt is lehets√©ges az a k√©ptelens√©g, hogy mik√∂zben az Egyes√ľlt √Āllamok egy f√Ķre jut√≥ GDP-je tizen√∂tsz√∂r akkora, mint Kub√°√©, egy √°tlag kubai m√©gis h√°rom √©vvel √©l tov√°bb, mint az √°tlag amerikai.

Mindez m√°r ma is iszony√ļ eg√©szs√©g√ľgyi kiad√°sokat gerjeszt, de az el√Ķtt√ľnk √°ll√≥ √©vtizedek sor√°n igazi katasztr√≥fa lehet ebb√Ķl az eg√©szb√Ķl. √Ām, mint arra Rogoff felh√≠vja a figyelmet, mik√∂zben az √©rintett √°ldozatoknak ez iszony√ļ testi-lelki szenved√©st, hatalmas anyagi kiad√°st jelent, az eg√©szs√©g√ľgynek bec√©zett glob√°lis betegs√©gipar tekint√©lyes profitot realiz√°l bel√Ķle.

A k√∂z √©rdekeit megtestes√≠teni hivatott √°llam pedig n√©ma marad. Cinkos n√©mas√°g√°nak f√Ķ oka az, hogy nem mer szembesz√°llni az √©lelmiszer-√≥ri√°sok, a hatalmas rekl√°m√ľgyn√∂ks√©gek √©s a betegs√©gipari lobbi h√°rmas√°val. P√©ld√°ul az√©rt nem, mert val√≥j√°ban ezek kitartottja lett a politikai elit.

M√°rpedig, √≠rja Kenneth Rogoff, nincs m√°s es√©ly, hiszen csak az √°llam rendelkezik a legitim k√©nyszer alkalmaz√°s√°nak lehet√Ķs√©g√©vel, √©s itt bizony a k√©nyszer√≠t√Ķ er√Ķ, ha kell, az er√Ķszak alkalmaz√°sa elker√ľlhetetlen lenne. Az√©rt, mert a doll√°r sz√°zmilli√°rdokban m√©rhet√Ķ, csillag√°szati profitok vonzereje mindent sz√©troncsol√≥ er√Ķv√© v√°lt, √≠gy csak a radik√°lis √ļjraszab√°lyoz√°s lehet az egyetlen lehet√Ķs√©g. Szab√°lyozni azonban csak az tud, aki nagyobb √©s er√Ķsebb, mint a szab√°lyozand√≥ objektum.

Rogoff ugyan sz√©p √ļj vil√°gunk legs√∂t√©tebb oldalainak egyik√©re ir√°ny√≠tja a figyelmet, de tal√°n m√©gis rem√©nykelt√Ķ, ha egy ilyen kifog√°stalan pedigr√©vel rendelkez√Ķ szem√©ly fordul szembe az egykor √°ltala is t√°mogatott hatalmi strukt√ļr√°k puszt√≠t√≥ erej√©vel.

Link
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | Vizilo - 2012. jķnius 15. 22:56:54
Igy is lehet irtani a Gojokat !!!

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.