Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Íme a világ urai: azt esszük, amit õk fõznek


Ezek a cĂ©gek csinálnak pĂ©nzt majdnem mindenbõl – az egĂ©sz világon.

Mind tanultunk történelemórákon a nagy trösztök idejérõl, amikor néhány nagy vállalatcsoport kezében összpontosult az üzleti hatalom zöme. Ha valamit csak egy cég gyárt, a csillagos egekig tornázhatja annak az árát. A koncentrációból származó problémák ellen születtek meg az antitröszt-törvények és a versenyhivatalok világszerte. Ehhez képest mégiscsak azt látni, hogy félelmetesen kevés cég ural sok iparágat.

Enni, inni, amit 10 cég ad
Nagyon ajánljuk ezt a dokumentumfilmet a megetetett társadalomról.

A Reddit pĂ©ldául összegyĂ»jtötte azt, hogy a fogyasztĂłi termĂ©kek piacán lĂ©nyegĂ©ben az összes ismertebb márkanĂ©v az amerikai piacon 10 nagy csoportba tömörödik: a Coca-Cola, a PepsiCo, a Kellogg’s, a Mars, az Unilever, a Johnson & Johnson, a P&G, a NestlĂ©, a General Mills Ă©s a Kraft gyárt lĂ©nyegĂ©ben minden Ă©lelmiszert Ă©s háztartási szert.

Hasonló a helyzet az amerikai médiában, ahol végsõ soron hat cég dönti el, milyen tartalomból válogathat az amerikai közönség.

A Google piaca a legrosszabb

Az IBISWorld elemzõintézet listát készített arról, melyek az USA-ban a legkoncentráltabb ágazatok - ezekben legfeljebb négy cég ellenõrzi a piac legalább 90 százalékát, vagyis náluk landol az adott termékre jutó összes bevétel ekkora része.

Nem tĂşl meglepõ mĂłdon a legdurvább a keresõmotorok piaca: itt a nĂ©gy legnagyobb cĂ©gĂ© a piac 98,5 százalĂ©ka az elemzõk szerint. Csak a legnagyobb, a Google, ĂĽl a bevĂ©telek 64 százalĂ©kán. Ezután következnek a bevásárlĂłközpontbeli játĂ©ktermek – ebben a top nĂ©gy 96 százalĂ©kot visz.

A wc-papĂ­rok Ă©s egyĂ©b háztartási papĂ­rtermĂ©kek piaca sem sokkal jobb: a top három –a Kimberly-Clark Corporation, a Proctor & Gamble Ă©s a Georgia-Pacific uralja a piac 92 százalĂ©kát.


Fotó: Neményi Márton

Sorrendben következik a mobilpiac, a kábeltévé-szolgáltatás, az üdítõgyártás, a catering, az autógumigyártás és a háztartási kisgépek piaca.

Nálunk se jobb

A helyzet Európában is csak kicsit jobb, hiszen itt a versenyhivatalok ugyan aktívabbak, ám eddig mégis viszonylag kevés fúziót tiltottak csak meg amiatt, hogy túlzottan koncentrált piacot hozna létre az érintett két vállalat egyesülése.

Magyarországon eddig erõteljesen fellĂ©pett a Gazdasági Versenyhivatal a trösztösödĂ©s ellen, ám ez hamarosan változhat. NemrĂ©gi benyĂşjtotta kĂ©t fideszes politikus a versenytörvĂ©nyhez egy olyan mĂłdosĂ­tási javaslatot, amely – ha egy cĂ©gfĂşziĂłt a kormány nemzetstratĂ©giai minõsĂ©gĂ»nek Ă­tĂ©l – megtiltaná a GVH számára egy-egy fĂşziĂł versenyjogi vizsgálatát.
Link

Hozzászólások


Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.