Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Svédország: egy jóléti állam két arca


H√©tf√Ķn √∂tnapos nemzetk√∂zi roma konferencia kezd√Ķd√∂tt a sv√©d f√Ķv√°rosban, ahol egyebek k√∂z√∂tt sz√≥ba ker√ľl a helyi hat√≥s√°gok cig√°nyelleness√©ge. Mik√∂zben az itteni t√°rsadalomban is er√Ķs a rasszizmus, az orsz√°g v√©lem√©nyform√°l√≥i kioktatj√°k a vil√°got toleranci√°b√≥l. A Magyar Nemzet belen√©zett a sv√©d h√©tk√∂znapokba.


P√©nteken, egy kora esti g√©ppel √©rkezem egy operat√Ķr koll√©g√°val Sv√©dorsz√°g legnagyobb rep√ľl√Ķter√©re, a Stockholm belv√°ros√°t√≥l 42 kilom√©terre l√©v√Ķ Arland√°ra. Telefonomban ott a visszaigazol√≥ √ľzenet arr√≥l, hogy az egyik j√≥ nev√Ľ t√°rsas√°gn√°l, a Sixtn√©l √©rv√©nyes foglal√°som van egy alapkateg√≥ri√°j√ļ b√©raut√≥ra. Az aut√≥k√∂lcs√∂nz√©s egyszer√Ľ m√Ľvelet: megmutatom a foglal√°si sz√°mot, a jogos√≠tv√°nyomat, odaadom a bankk√°rty√°t, amelyen z√°rolj√°k a k√∂lcs√∂nz√©s d√≠j√°t √©s a kauci√≥t, al√°√≠rok, s vihetem is a kulcsot. Sokat utazom, gyakran b√©relek aut√≥t (p√°r hete Argent√≠n√°ban, el√Ķtte az Amerikai Egyes√ľlt √Āllamokban), eddig nem volt okom panaszra: g√∂rd√ľl√©keny az √ľgyint√©z√©s, az el√Ķre meg√°llapodott √∂sszeget vont√°k le a sz√°ml√°mr√≥l, s ut√≥lag sem pr√≥b√°ltak behajtani rajtam pluszp√©nzt mondvacsin√°lt s√©r√ľl√©sek ok√°n.
Hirdetés

A c√©g irod√°j√°ban nincs m√°sik √ľgyf√©l, a pultban mosolyg√≥s, huszon√©ves l√°ny fogad. Sz√Ķke, k√©k szem√Ľ, ak√°r a sv√©d orsz√°gim√°zsfilmben is szerepelhetne. Amikor odaadom a jogos√≠tv√°nyomat √©s a bankk√°rty√°mat, g√©pel valamit a sz√°m√≠t√≥g√©p√©n, majd eln√©z√©st k√©r, √©s j√≥ t√≠z percre elt√Ľnik a szomsz√©d helyis√©gben.
√Črtetlenkednek a sv√©dek
Nem √©rtik a sv√©d k√∂ztelev√≠zi√≥n√°l, mi√©rt voltak tapintatlanok, hogy okt√≥ber 23-√°n vet√≠tett√©k le a haz√°nkat lej√°rat√≥ riportfilmet. A H√≠r TV-nek a magyar korm√°nyt b√≠r√°l√≥ filoz√≥fus, Heller √Āgnes m√°r azt √°ll√≠totta, soha nem mondta azt, hogy a rom√°k, zsid√≥k, homoszexu√°lisok elleni indulatok feler√Ķs√∂dtek volna Magyarorsz√°gon.

Amikor visszaj√∂n, m√°r nem mosolyog, hanem sz√ļr√≥s szemmel r√°nk n√©z, √©s megk√©rdezi, meg tudjuk-e mutatni neki a hazafel√© sz√≥l√≥ rep√ľl√Ķjegyet. Megmutatom, ut√°na azt k√©ri, mutassak √©rv√©nyes sz√°llodafoglal√°st. Cs√ľt√∂rt√∂k√∂n utazik haza, de csak p√©ntek √©jjelre van foglal√°sa, mondja, √©s megk√©rdezi, hol fogok aludni a t√∂bbi √©jszak√°n. √öjs√°g√≠r√≥k vagyunk, mondom neki mosolyogva, csak egy nappal el√Ķre tudjuk a programunkat. Mutasson sajt√≥igazolv√°nyt, mondja, erre mindketten el√Ķvessz√ľk a plasztiklapot, s√Ķt c√©glog√≥s n√©vjegyk√°rty√°t is adunk. Elk√©ri a koll√©g√°m √∂sszes irat√°t is, gyanakodva forgatja √Ķket. M√©g h√°romsz√°z kilom√©ternyi vezetnival√≥nk van lefekv√©s el√Ķtt, ez√©rt sietn√©k, de t√ľrelmesen elmagyar√°zom a h√∂lgynek: sokat utazom, gyakran b√©relek aut√≥t.

Megmutatom az egyik l√©gi sz√∂vets√©g nevemre sz√≥l√≥ exkluz√≠v t√∂rzsk√°rty√°j√°t, melyet csak olyan utasok kapnak, akik √©vente legal√°bb sz√°zezer m√©rf√∂ldet rep√ľlnek. Az operat√Ķr koll√©ga kicsomagolja a profi kamer√°t, √©s elmagyar√°zzuk a l√°nynak, hogy k√∂r√ľlbel√ľl k√©tszer annyiba ker√ľl, mint az aut√≥, amit b√©relni sz√°nd√©kozunk.

Megint elt√Ľnik a pap√≠rokkal a szomsz√©d helyis√©gben, √ļjabb hossz√ļ percekig v√°runk. Amikor visszaj√∂n, hidegen villan a tekintete, √©s megk√©rdezni, milyen t√©m√°ban, hol √©s mit sz√°nd√©kszunk forgatni. Elszakad n√°lam a c√©rna, √©s udvariasan, de hat√°rozottan megk√©rdezem: m√©gis mi k√∂ze hozz√°? Sv√©dorsz√°gban sajt√≥szabads√°g van, ha j√≥l sejtem, mondom neki, √©s megk√∂sz√∂nn√©m, ha elmondan√°, mi√©rt van sz√ľks√©ge erre az inform√°ci√≥ra egy aut√≥b√©rl√©shez.

Nem v√°laszol, UV-f√©ny al√° tartja az igazolv√°nyaimat, percekig b√Ķszen g√©pel a sz√°m√≠t√≥g√©p√©n, mi meg egyre idegesebben √°csorgunk a pult el√Ķtt. A koll√©ga azt javasolja, menj√ľnk m√°sik c√©ghez, amikor a l√°ny √ļjra elt√Ľnik az ajt√≥ m√∂g√∂tt, √©s hossz√ļ telefon√°l√°sba kezd. Lassan f√©l √≥r√°ja v√°runk, egyre k√≠nosabb a t√∂rt√©net, amikor sz√©les mosollyal az arc√°n visszat√©r, √©s azt mondja, vihetj√ľk az aut√≥t.

További részletek a Magyar Nemzet keddi számában.

(Luk√°cs Csaba)
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | nyilasfergeteg - 2013. november 05. 13:48:38
H√ľmm... Akkor ennek a niggernek biztos egyszer√Ľbb lett volna aut√≥t b√©relnie. http://kuruc.info...

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.