Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Brutálisan megkínozták az írónõt


Olvassunk már a sorosok között, légyszi! Katona volt és mellesleg zsidó, mégis mi a büdös francot várt? Így kell járjon mindegyik! Szenes Hanna író, költõ, ejtõernyõs, Izrael nemzeti hõse kivégzésének 69. évfordulóján, csütörtökön levetítik a róla készült dokumentumfilmet a budapesti Goldmark teremben.


Rendkívül akció! Frissítõ kikapcsolódás és pihenés a méltán híres, és megújult ráckevei Kék Duna Wellness Hotelben a kis Duna partján, sok-sok medencével, színes kikapcsolódási lehetõségekkel!

A portréfilm 70 perces, 1999-ben készítette Dénes Gábor rendezõ. Az alkotó öt évig dolgozott a filmen, amelyben olyan emberek szólalnak meg, akik személyesen ismerték Szenes Hannát. A portrét archív felvételek, fotók, visszaemlékezések, a költõ naplórészletei gazdagítják.

Szenes Hanna Szenes Anikóként született 1921. július 17-én Budapesten asszimilált zsidó családban. Apja, Szenes Béla újságíró, színpadi szerzõ volt. Szenes Hanna a református Baár-Madas Gimnáziumban érettségizett, továbbtanulását a zsidótörvények akadályozták meg, így 1939-ben kivándorolt Palesztinába. Nahalálban, a lányok mezõgazdasági fõiskoláján szerzett diplomát, majd 1941-ben a Sdot Jam kibuc tagja lett. Csatlakozott a Haganához, a zsidó védelmi fegyveres szervezethez - mondta el a film kapcsán a rendezõ.
Egyike volt annak a 17 magyar zsidó ejtõernyõsnek, akiket az angol hadsereg arra képzett ki a brit mandátum területén, hogy megkíséreljék valamilyen módon megakadályozni a magyar zsidók akkor már küszöbön álló deportálását, és segítsenek a bajba jutott szövetséges pilóták kimentésében.

Szenes Hanna két társával együtt 1944 márciusában, a szlovéniai Metlika közelében ért földet a partizánok által ellenõrzött területen. Akkor tudták meg, hogy a németek már megszállták Magyarországot, õk ennek ellenére a jugoszláv partizánokkal együtt harcolva haladtak Magyarország felé.

Szenes Hanna május 13-án lépte át a magyar határt, de egy csendõrjárõr azonnal elfogta. Bebörtönözték, a magyar katonai elhárítás brutálisan megkínozta, de így sem tudták megtörni. A nyilas hatalomátvétel után a fasiszta magyar katonai bíróság golyó általi halálra ítélte, és 1944. november 7-én a Margit körúti fegyház udvarán agyonlõtték. Hamvait 1950-ben Izraelbe szállították, és a nemzet hõseként temették el a jeruzsálemi Herzl-hegyen - mondta el a rendezõ.

Szenes Hanna címmel 1991-ben a Szépirodalmi Kiadónál jelentek meg versei, naplója, levelei és rövidebb írásai. A Boldog a gyufa lángja kezdetû versét népdalként éneklik Izraelben. Az Erzsébetvárosban Emlékkõ õrzi Szenes Hanna emlékét.

A róla szóló film vetítésének ötletadója a Nemzetközi Mensch Alapítvány volt, az eseményt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Budapesti Zsidó Hitközség szervezte.
Link

Hozzászólások


#1 | Perje - 2013. november 07. 16:44:12
A történet elhallgatott részleteire kíváncsi lennék.
Attól még, hogy Szlovániában leugrott ernyõjével és a partizánpok közé keveredett, nem ölték volna meg.
Ki tudja, száradnak e emberéletek a rovásán.
#2 | Kedvesi - 2013. november 07. 18:34:07
s_*_trns_*_kacs_*_olle

Ez legyen minden zsidó öröme amit Magyarországgal majd kapcsolatba hozhatnak. A nagyon közeli jövõben. Ami ezzel a kurväval történt.


www.honvedelem.hu/files/9/27047/emlekugras_01_n.jpg

Magyar egyenruhába öltöztetett zsidók. A szentelen hanna emlékezésen.

www.honvedelem.hu/files/9/emlekugras00_1311169429.jpg

2011.

http://www.defenc...cikk/27047

A jĂşlius 20-ra tervezett emlĂ©kugrást egy Li-2-es tĂ­pusĂş repĂĽlõgĂ©pbõl hajtotta volna vĂ©gre a tizennĂ©gy ejtõernyõs – a Magyar HonvĂ©dsĂ©g öt katonája, továbbá öt magyar Ă©s öt izraeli állampolgár – de a rossz idõjárás miatt a repĂĽlõgĂ©p vĂ©gĂĽl nem kapott felszállási engedĂ©lyt.

Nem véletlenül nem engedte az idõ. De a magyar honvédség? Az melllik? Van olyan? s_*_kac

Öt magyar és öt izraeli állampolgár. Aha, tehát az ugrosók között egy magyar sem volt.
#3 | postaimre - 2013. november 07. 20:47:29
Ernyõ nélkül ugorhattak volna, a fene se bánná, de majd csak sora lesz ennek is.

Hanát ne bántsuk, teljesen hihetõ sztori, akár Stirlicz is lehetett volna belõle, persze õ is, csak egy füldmûves sarj volt, aki annyira rettegett az itteni zsidóüldözéstõl, hogy többedmagával kedvet kapott katonásat jétszadozni, angol (zsidó) titkosszlgálati háttérrel. Én is agyon löttem volna, de most is meg kellene tenni kérdés és különösebb kínzás nélkül, mert ugye ez katonai elõírás a háborúban. Azért nem lepõdnék meg azon sem, ha kamu lenne a történet úgy teljes egészében, mint a többi ilyen sztori is zömében.
#4 | Perje - 2013. november 07. 21:37:37
Mitõl lesz írónõ egy 23 éves lány! Attól, hogy összedobott néhány verset és egy-két jelentést?
#5 | atya - 2013. november 07. 23:26:10
Perje, attól hogy õ "kiválasztott"! Tudod, ez a zsidrák, bibsi, hébi, kóbi, vöröstengerészgyalogos, kampósorrú, jakhec szinonimája!
#6 | Perje - 2013. november 09. 00:02:55
Brutálisan bontottak le egy beduin házat az izraeliek. Két kisgyerekre rádönttötték bulldózerrel a falat. Az egyik meghalt, a másik élet-halál között.
http://www.newsru...a8016.html
Lakókkal együtt házat lerombolni csak a legaljasabbak képesek. Hol vannak az emberjogi aktivisták?

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.