Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Miért éppen nálunk robbant kétszer a devizahitel-bomba?


K√©rdezd a mocskos zsid√≥t, hogy a Forintot, mint j√°t√©kp√©nzt mire haszn√°lja √©s milyen sorsot sz√°nt a polg√°rh√°bor√ļhoz vezet√Ķ √ļton a magyarnak! K√©t hull√°mban terjedtek el a devizahitelek idehaza. B√°r sz√°mos r√©gi√≥s orsz√°gok is belefutottak a "term√©kbe", de szinte csak n√°lunk kapott teljesen z√∂ld utat a v√°ls√°gig.

M√ļlt h√©t szerd√°n tette k√∂zz√© dolgoz√≥i p√°ly√°zat√°ra √©rkezett leg√©rdekesebb √≠r√°sokat a jegybank az MNB-szemle k√ľl√∂nsz√°m√°ban. A sz√°mos tanulm√°ny k√∂z√ľl a k√∂vetkez√Ķkben a tal√°n legt√∂bb embert √©rint√Ķ √©rtekez√©st, a lakoss√°gi devizahitelek elterjed√©s√©t √©s k√∂vetkezm√©nyeit boncolgat√≥ p√°lyam√Ľvet ismertetj√ľk.

Az MNB munkat√°rsai szerint a lakoss√°gi hitelez√©s felt√©telei a kilencvenes √©vek v√©g√©re teremt√Ķdtek meg. Addig a bankok a gazdas√°g instabil helyzete, valamint az el√©gtelen fi√≥kh√°l√≥zat miatt nem igaz√°n k√≠n√°ltak lakoss√°gi hitelterm√©keket. R√°ad√°sul a magas kamatok miatt a mag√°nszem√©lyek sem t√°masztottak keresletet. Azt√°n a nomin√°lis kamatok m√©rs√©kl√Ķd√©s√©vel, a lakoss√°gi j√∂vedelmek t√©nyleges, illetve v√°rt n√∂vel√©s√©vel megindult a h√°ztart√°sok hitelkereslete.
Milyen t√©ren er√Ķs√∂dhet a fogyaszt√≥i √©rdekek v√©delme az MNB √©s a PSZ√ĀF integr√°ci√≥j√°val - II. Mfor P√©nz√ľgyi Fogyaszt√≥v√©delmi Konferencia (november 14.)

2001-ben azt√°n az √°llami t√°mogat√°s√ļ lak√°shitelek megjelen√©s√©vel "berobbant" a lakoss√°gi hitelpiac. Olyannyira, hogy a k√∂lts√©gvet√©si terhek miatt a felt√©teleket szigor√≠tott√°k, √≠gy a bankok a g√©pj√°rm√Ľpiacon akkor m√°r bevezetett devizahitelek ir√°ny√°ba mozdultak el. 2004-t√Ķl megindult a devizahitelek els√Ķ hull√°ma, amely a 2006-os megszor√≠t√°sokig volt tetten √©rhet√Ķ √©s d√∂nt√Ķ r√©szben lak√°sc√©l√ļ hiteleket √©rintett. Az MNB munkat√°rsainak becsl√©se szerint eddig, vagyis 2006-2007-ig a lakoss√°g elad√≥sod√°sa egyens√ļlyi folyamatnak volt tekinthet√Ķ. De azt√°n j√∂ttek a 2006-os megszor√≠t√°sok, a lakoss√°g re√°lj√∂vedelme pedig cs√∂kkent. Ennek ellen√©re a h√°ztart√°sok fogyaszt√°sa nem esett vissza, mivel j√∂vedelm√ľk cs√∂kken√©s√©t hitelek felv√©tel√©vel kompenz√°lt√°k. √Čs ez elhozta a devizahitelek m√°sodik "robban√°s√°t".
(Forr√°s: MNB)

A h√°ztart√°si hitelek felfut√°sa egy√©bk√©nt hasonl√≥ volt a t√∂bbi r√©gi√≥s orsz√°g√°√©hoz. Legal√°bbis, ami a GDP-re vet√≠tett hitelszint v√°ltoz√°s√°t √©rinti 2001 √©s 2008 k√∂z√∂tt. A gyors hitelb√Ķv√ľl√©s azonban elt√©r√Ķ m√©retekben j√°rt egy√ľtt a devizahitelek t√©rh√≥d√≠t√°s√°val. Az MNB munkat√°rsai h√°rom orsz√°gcsoportot azonos√≠tottak. Az els√Ķbe a balti √°llamok tartoznak, ahol m√°r 2001 el√Ķtt is jelent√Ķs szerepet j√°tszottak a devizahitelek, azon bel√ľl is szinte 100 sz√°zal√©kig az eur√≥ alap√ļ hitelek. A m√°sodik csoportba haz√°nk mellett Bulg√°ria, Lengyelorsz√°g √©s Rom√°nia tartozik, ahol a lakoss√°gi hitelb√Ķv√ľl√©s id√Ķszak√°ban futott fel a devizahitel-√°llom√°ny. Ugyanakkor mik√∂zben a bolg√°rokn√°l √©s a rom√°nokn√°l az eur√≥-, addig a lengyelekn√©l √©s a magyarokn√°l a sv√°jci frankhitelek domin√°ltak. A harmadik, legszerencs√©sebb orsz√°gcsoportot pedig a csehek √©s a szlov√°kok alkotj√°k, hiszen n√°luk sem a hitelb√Ķv√ľl√©s el√Ķtt, sem ut√°n nem foly√≥s√≠tottak k√ľlf√∂ldi valut√°ban hitel.
(Forr√°s: MNB)

De miért pont nálunk?

Az MNB szakemberei n√©h√°ny empirikus tanulm√°ny alapj√°n meg√°llap√≠tottak p√°r okot, ami√©rt a r√©gi√≥s orsz√°gok lakoss√°gi elad√≥sodotts√°g√°nak szerkezete m√°s √©s m√°s mint√°t mutat. Az biztos, hogy a bankok tulajdonosi k√∂r√©nek (k√ľlf√∂ldi vs. belf√∂ldi) nem volt szignifik√°ns hat√°sa a devizahitelek elt√©r√Ķ felfut√°s√°ra. Az viszont kimutathat√≥, hogy azokban az orsz√°gokban, ahol a banki bet√©tek √∂sszege nem volt el√©gs√©ges a hitelig√©nyek kiel√©g√≠t√©s√©re, ott a bankok k√ľlf√∂ldr√Ķl vontak be forr√°sokat. Ezeket a forr√°sokat viszont az √°rfolyamkock√°zatokat a hitelesekre h√°r√≠tva devizahitelk√©nt foly√≥s√≠tott√°k. R√°ad√°sul sz√°mos orsz√°gban (legink√°bb haz√°nkban) a k√∂lts√©gvet√©si jelent√Ķs hi√°nya felsz√≠vta a mag√°nszektor megtakar√≠t√°sainak jelent√Ķs r√©sz√©t, √≠gy a lakoss√°gi hitelig√©nyek kiel√©g√≠t√©s√©t m√©g ink√°bb k√ľls√Ķ forr√°sokb√≥l kellett finansz√≠rozni.
(Forr√°s: MNB)
A jegybank munkat√°rsai p√°ly√°ztak

A Magyar Nemzeti Bank vezetése 2013 márciusában kétfordulós dolgozói pályázatot hirdetett. Ezen a bank dolgozói aktuális gazdasági és jegybanki kérdésekben készített tanulmányokkal vehettek részt.

A dolgoz√≥i p√°ly√°zatra 43 p√°lyam√Ľ √©rkezett, melyet 103 MNB-munkat√°rs "hozott √∂ssze". Arany fokozatot 4, ez√ľst√∂t 27, bronzot pedig 12 alkot√°s kapott.

Term√©szetesen a kamatk√ľl√∂nb√∂zetek is a szignifik√°ns okok k√∂z√∂tt tal√°lhat√≥. Ahol l√©nyegesen magasabb volt a hazai hitel kamata, ott hatalmas versenyel√Ķnye volt a devizahiteleknek. R√°ad√°sul a devizahitelek felfut√°sa el√Ķtt, illetve alatt a forint – persze jelent√Ķs r√©szben a devizahitelek √°tv√°lt√°sa miatti forintkeresletnek k√∂sz√∂nhet√Ķen – ink√°bb er√Ķs√∂d√∂tt, mint gyeng√ľlt volna. Vagyis a kor√°bbi id√Ķszak stabil √°rfolyama miatt a lakoss√°g nem l√°tta k√ľl√∂n√∂sebben kock√°zatosnak a devizahiteleket. (mfor.hu szerk: sajnos a szab√°lyoz√≥i oldal sem)

Az MNB munkat√°rsak √°ltal id√©zett egyik tanulm√°ny kimutatta, hogy azokban az orsz√°gokban ahol hossz√ļ t√°v√ļ fix kamatoz√°s√ļ belf√∂ldi deviz√°ban denomin√°lt hitelek el√©rhet√Ķk voltak, ott nem terjedt el a devizahitel. A r√©gi√≥s orsz√°gok k√∂z√ľl a teljes id√Ķszakban csak Csehorsz√°gban √©s Szlov√°ki√°ban volt ilyen konstrukci√≥, √≠gy nem meglepet√©s, hogy ez a k√©t orsz√°g ker√ľlt a legszerencs√©sebb orsz√°gcsoportba. Mint ismert, √©s fentebb is √≠rtuk, haz√°nkban ezt a lehet√Ķs√©get k√∂lts√©gvet√©si okok miatt 2003-ban megsz√ľntett√©k.

De a devizahitelek felfut√°sa szempontj√°b√≥l nem csak 2003-ban k√∂vett√ľnk el hib√°t. A kock√°zatokat felismerve Lengyelorsz√°gban √©s Lettorsz√°gban m√°r 2007 v√©g√©n szigor√≠tott√°k a bankok devizahitel-kihelyez√©s√©nek felt√©teleit, tov√°bb√° Lettorsz√°gban √©s Rom√°ni√°ban a kock√°zati s√ļlyoz√°st √©s a devizakitetts√©ghez k√∂t√Ķd√Ķ tartal√©kol√°si k√∂vetelm√©nyeket szigor√≠tott√°k. Keleti szomsz√©dunk abb√≥l a szempontb√≥l is szerencs√©sebb helyzetben volt (van) n√°lunk, hogy a devizahitelek 80 sz√°zal√©ka eur√≥hitel, ami ellen r√©szben term√©szetes fedezetts√©get ny√ļjtott az eur√≥z√≥n√°ban jelen l√©v√Ķ jelent√Ķs rom√°n migr√°ns popul√°ci√≥ √°ltal hazautalt j√∂vedelem.

Lengyelorsz√°g pedig a szab√°lyoz√°s ter√©n nemcsak az√©rt j√°rt a magyar el√Ķtt, mert m√°r 2007 v√©g√©n szigor√≠tott, hanem a devizahitelek magyarorsz√°gi elterjed√©s√©nek m√°sodik hull√°m√°t lehet√Ķv√© tev√Ķ szabad felhaszn√°l√°s√ļ jelz√°loghitelek elterjed√©s√©t is szab√°lyoz√°s g√°tolta.

A tanulmány második részét, amely a magyar és a régiós lakossági eladósodottság válság óta bekövetkezett alakulását, illetve annak következményeit elemzi, holnap mutatjuk be.
Link

HozzŠszůlŠsok


#11 | bugajakab - 2013. november 09. 23:54:00
Kontroll88!
A magyarság Jézust akarja utánozni .....azaz inkább megdöglik,odaadja a házát a banknak,termeli a segélyt a cigánynak,széthullajtja a családját,öngyilkos lesz,csak nehogy belevágja a kést valamelyik metéltbe.
Hamarabb fogsz l√°tni itt f√©lmeztelen saj√°t h√°t√°t csapkod√≥ t√∂megeket,mint igazi hazafiakat.L√°tod Imre sem a h√ľlye magyarokban bizik,hanem az oroszokban.Majdnem hi√°ba papol √©vek √≥ta,sem sereg,sem √©rtelmes emberi t√∂meg.
Ha igy megy tovább,akkor a cigányok hamarabb mennek parlamentet,rózsadombot rohamozni,mint a magyar a saját hazájában,tiszta szégyen!
Ennél már nincs lejjebb.......
#12 | kontroll88 - 2013. november 10. 16:44:44
√Črtem Bugajakab, te is csak olyan vagy mint a t√∂bbi gy√°va sz√°jh√Ķs.
Van ez így...
#13 | postaimre - 2013. november 10. 17:03:35
Kontroll, nem kéne!
#14 | bugajakab - 2013. november 11. 11:38:19
kontroll88!
Az egyik kedvenc id√©zetem Imr√©t√Ķl :"semmi nem az,aminek l√°tszik".√Čs ez mindenre √©s mindenkire igaz!
Minden kider√Ľl,majd ha bebor√ļl......

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.