Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Devizahitel: kiknek segíthet a tartozás részleges elengedése?


Mirõl is van szĂł? "ElengedĂ©s?" Akkor jelenthet valĂłdi segĂ­tsĂ©get a lakáshitel-tartozás rĂ©szleges elengedĂ©sĂ©rõl szĂłlĂł parlamenti döntĂ©s, ha ezzel az Ă©rintett adĂłsok fizetõkĂ©pessĂ©ge valĂłban helyreáll, Ă©s ha tisztázĂłdik, hogy az ingatlan vásárláskori vagy mai árát veszik-e alapul az engedmĂ©ny kiszámĂ­tásakor – kommentálja a döntĂ©st az Otthon Centrum Hitel Center (OCHC) szakĂ©rtõje.

A parlament e heti döntésének értelmében a kormány garanciát vállal a lakáshitelek egy részére: azok vehetik igénybe, akiknek a bankok a tartozásukat az ingatlan értékének 95 százalékig elengedi. A svájci frank alapú hiteleknél ugyanis az árfolyam emelkedése miatt gyakran több lett a tartozás, mint maga az ingatlan értéke. A hitel részleges elengedése után az adósoknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.

devizahitelMiért van szükség a tartozás elengedésére?

Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Center (OCHC) ügyvezetõ igazgatója példával szemléltetette, miért van szükség a tartozás részleges elengedésére: ha valaki 2007-ben 13 millió forintért vásárolt egy lakást, és erre felvett 10 millió forint svájci frank alapú hitelt, mára 13,2 millió forinttal tartozik a banknak (és 84 ezer forint helyett havonta 135 ezret fizet). A parlament által elfogadott konstrukcióban ez a tartozás 12,35 millió forintra, vagyis az ingatlan értékének 95 százalékára csökkenhet.

„Azt azonban tisztázni kell majd a törvĂ©ny vĂ©grehajtása során, hogy az ingatlan vásárláskori vagy mai Ă©rtĂ©kĂ©t számolja-e a bank az elengedĂ©skor” – hĂ­vja fel a figyelmet a hitelszakĂ©rtõ. „Ha ugyanis az ingatlan Ă©rtĂ©ke csökkent a gyenge piaci kereslet Ă©s az avulás miatt, Ă©s ezt az Ă©rtĂ©ket veszik figyelembe, a megtakarĂ­tott hitelösszeg magasabb lehet.” Vagyis pĂ©ldánknál maradva, ha a lakás ma csak 11 milliĂłt Ă©r, akkor a bank 2,75 milliĂłt fog elengedni, a tartozás 10,45 milliĂłra csökken Ă©s a havi törlesztĂ©s a fennmaradĂł idõszakra 107 ezer forint lesz.

Mikor jelenthet a tartozás elengedése valódi segítséget?

Azzal, hogy a kölcsöntartozás az ingatlan értéke alá kerül, lehetõség nyílna arra is, hogy a deviza alapú hiteleket átváltsák forint hitelre. Ez még nagyobb biztonságot jelentene, hiszen a jegybanki alapkamat folyamatos csökkentése révén a piaci forint hitelek kamatai mind jobban közelítenek a deviza alapú hitelek kamatai felé, nem is beszélve a kamattámogatott hitelrõl, véli Bánfalvi László.

Mi lesz a perekkel?

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában emlékeztetett, hogy egymásnak ellentmondó bírósági ítéletek születtek az elmúlt idõszakban a devizahitelek ügyében. Az embereket viszont nem lehet olyan helyzetbe hozni, hogy bevezetnek egy kormányzati megoldást, majd azzal ellentétes bírósági ítéletek születnek, az ugyanis jogi zûrzavart eredményezne. Ezért most arra kell sarkallni az igazságszolgáltatás vezetõit, elsõsorban a Kúria elnökét, hogy elõbb-utóbb tegyenek rendet a devizahitelügyek területén, vagyis hozzanak egy olyan állásfoglalást, jogegységi döntést, amely után a bírók az azonos tényállásokat, azonos élethelyzeteket azonos módon fogják megítélni, és azonos ítéletek születhetnek.

kúria_kúriaA Kúria hûtötte ugyanakkor az ezzel kapcsolatos várakozásokat. Közölték, hogy az elõkészítés alatt álló jogegységi határozat pusztán a devizahiteles perekben (is) tapasztalt eljárásjogi kérdéseket taglalja majd. Így nem felelhet meg azoknak a várakozásoknak, hogy teljes egészében tisztázza a devizahiteles problematikáját, ahogy azt az érintettek várják. Az intézmény Polgári Kollégiuma felméri, hogy a témában hány per folyik az országban, s a született ítéletek alapján megállapítható-e eltérõ joggyakorlat. Ezen eredmények függvényében lehet majd dönteni arról, hogy lehet-e jogegyezségi eljárást indítani.

Akkor mûködhet a hitel egy részének elengedése, ha az adós fizetõképessége is helyreáll ezzel. A bankok is olyan esetekben lesznek nyitottak e megoldásra, amikor azt látják, hogy idõben törlesztõ fizetõképes ügyfelet nyernek vele. Kis értékû vagy nem megfelelõ állapotú ingatlan esetén, ahol az LTV (hitel és az ingatlan értékének aránya) eddig is magas volt, pedig így tudják ösztönözni a tulajdonost, hogy adja el az ingatlanját, hiszen ezzel rendezni tudja a tartozását.

Adómentességre lenne szükség minden adósságrendezõ célú hitelelengedésnél

Az OCHC vezetõje szerint az, hogy nem kell szemĂ©lyi jövedelemadĂłt fizetni a tartozás elengedĂ©se után, egy eddig hiányzĂł, de nagyon igazságos lĂ©pĂ©s elsõ lĂ©pcsõje. „MĂ©g fontosabb lenne ugyanakkor, hogy szĂĽlessen olyan jogszabály, amely szerint adĂłmentes legyen minden adĂłsságrendezõ cĂ©lĂş hitelelengedĂ©s. ĂŤgy az is, amikor az adĂłsnak ki kell költöznie a lakásábĂłl, de a hitele megszĂ»nik, amennyiben a bank elengedi a maradĂ©k tartozását. SzĂĽksĂ©ges lenne, hogy ez a kĂ©rdĂ©skör vĂ©gleges megoldást kapjon a jövõben.

A devizahiteleseket segĂ­tõ parlamenti döntĂ©s egyik rĂ©sze, hogy mindenki igĂ©nybe veheti az árfolyamgátat, mĂ©g azok is, akik három hĂłnapnál hosszabb ideje tartoznak – eddig ez kizárĂł ok volt. Kormányzati statisztika szerint 100 ezer család Ă©rintett (az árfolyamgátat pedig eddig 170 ezren vettĂ©k igĂ©nybe). Bánfalvi LászlĂł szerint az ideiglenesen csökkentett összegĂ» törlesztĂ©s kiterjesztĂ©se pozitĂ­v lĂ©pĂ©s, de az idõ fogja csak eldönteni, hogy az Ă©rintetteknek valĂłban segĂ­tsĂ©get jelent-e. Ha ugyanis a hiteladĂłs jövedelmi helyzete nem rendezõdik az árfolyamgát 5 Ă©ve alatt, akkor az csak elodázza a bedõlĂ©st.
Link


Gránit Bank: az alapítás óta tízszeresére nõtt a mérlegfõösszeg

A Gránit Bank mérlegfõösszege az idei elsõ tíz hónapban meghaladta a 70 milliárd forintot, így az alapítás óta, három év és három hónap alatt tízszeresére nõtt a mérlegfõösszeg - mondta Hegedüs Éva, a hitelintézet alelnök-vezérigazgatója az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Hegedüs Éva közölte: ez év október végére már az egész éves tervet túlteljesítették, a mérlegfõösszeg 24 százalékkal haladta meg az év végére várt szintet. Az alelnök-vezérigazgató elmondta: a kihelyezett hitelek állománya mintegy 33 milliárd forint volt az idei elsõ tíz hónapban, a betétállomány több, mint 50 milliárd forintra rúgott, így a bank Magyarország egyik leglikvidebb pénzintézete.
Link

Hozzászólások


#1 | postaimre - 2013. november 11. 08:59:50
Gyógyír az összes adósnak?

DevizaĂĽgyekben bĂ­rĂłsági Ăşton nehĂ©z lenne olyan megoldást találni, amely az összes adĂłs gondjait orvosolja – Ă­gy vĂ©lekedett a Magyar Nemzetnek nyilatkozva Kelemen Dániel ĂĽgyvĂ©d. A szakember ugyanakkor elmondta: az Ăşj polgári törvĂ©nykönyv nem teszi lehetõvĂ©, hogy a fogyasztĂłi szerzõdĂ©sekben korlátozzák az ĂĽgyfelek jogorvoslati jogát.
http://mno.hu/mag...ak-1194657
#2 | postaimre - 2013. november 11. 09:01:56
És mennyi az annyi? Jönnek a "klímamenekültek", háborús "munkaválallalók" és zsidók minden mennyiségben? Nem?

Százezer drága lakás áll üresen Magyarországon

2013 elsõ féléve nem hozta el a fordulatot a lakáspiacon. Az árak és tranzakciók száma feltartóztathatatlanul csökken.

Az idei Ă©v elsõ felĂ©ben 4,1 százalĂ©kkal alacsonyabb áron cserĂ©ltek gazdát a használt lakások, mint 2012-ben. Pedig tavaly is csökkenĂ©st jegyzett fel az elõzõ Ă©vhez kĂ©pest a statisztikai hivatal, akkor 3,8 százalĂ©kosat. 2008 Ăłta Ă­gy összesen már 17,6 százalĂ©kkal lett alacsonyabb a használt lakások árszĂ­nvonala – áll a KSH "Lakáspiaci árak, lakásárindex 2013" elsõ fĂ©lĂ©ves elemzĂ©sĂ©ben.
http://www.mfor.h...ehaza.html
#3 | Kormos - 2013. november 11. 12:49:55
Úgy gondolom mérlegelés folyik..analitika: mennyire birka a magyar??, meddig lehet még népirtani??, mekkora veszélye lenne a magyar ontudatébredésnek??, medig tudják a szurkemarhát csak pénznemben gondolkodtatni??, ....A CION cél a leheto legtovább, akár a végtelenségig fontartani ezt a bámulatra méltó CION rendszert mindíg egy kis módosító gyeploengedéses formával...Nekunk ez biztosított hosszúlejáratú lassú halál ,amibol nem kérunk... Nem szabad várni -hinni az erosebb segítségére!!! Azonnal legyél te erosebb...okosabb..
#4 | Perje - 2013. november 11. 15:21:19
A cég , amely már nem csak hazánk legnagyobb hitelezõje, megvásárolta Ukrajna adósságának 1/5-ét is:
http://english.pr...ic_debt-0/

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.