Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

A maffia érdekeit sértem, a NAV is benne van


Hivatali vissza√©l√©s miatt tett feljelent√©st a Nemzeti Ad√≥- √©s V√°mhivatal (NAV) ellen Horv√°th Andr√°s volt ad√≥ellen√Ķr. Azt √°ll√≠tja, hogy az ad√≥hat√≥s√°g szemet huny a kiemelt ad√≥z√≥k √°facsal√°sai felett. A k√°r becsl√©se szerint ezermilli√°rdn√°l is nagyobb √∂sszeget jelent √©vente. Horv√°th az Indexnek besz√©lt a letelefon√°l√°sokr√≥l, a lebonthatatlan falakr√≥l, a hivatal √∂ncenz√ļr√°j√°r√≥l √©s a bels√Ķ tisztogat√°sokr√≥l. Most a korm√°nyt√≥l v√°r seg√≠ts√©get, √©s azt mondja, az id√Ķz√≠t√©s ellen√©re nincs politikai c√©lja. Viszont gond lehet, hogy szerinte t√∂bb korm√°nytag is az oligarch√°k l√°ncolatainak a foglya.

V√©giggondolta ezt az eg√©szet? Mit √©rhet el egy ad√≥revizor az √∂n szerint ezermilli√°rdos k√°rokat okoz√≥ csal√≥k √©s a nagy hatalm√ļ NAV ellen?

Ha ezt átgondoltam volna, akkor én sem léptem volna ki a nyilvánosság elé.

Sz√≥val nem t√ļl optimista. Egy√°ltal√°n mire sz√°m√≠t?

√ögy √©rzem, most sokan gondolj√°k a hivatalon bel√ľl is, hogy azzal, hogy felvet√Ķd√∂tt ez a t√©ma, v√©gre t√∂rt√©nhet valami. Megtisztulhat a szervezet.

Kikt√Ķl?

Neves√≠teni is tudn√©k rengeteg embert, de az eg√©sz rendszer m√Ľk√∂d√©s√©vel baj van. A NAV t√∂bb mint h√ļszezer alkalmazottj√°b√≥l t√∂bb sz√°z vezet√Ķ beoszt√°s√ļ alkalmazott van, akik pontosan tudnak mindenr√Ķl. √ēk a felel√Ķs√∂k.

Pontosan mir√Ķl is tudnak ezek a vezet√Ķk?

Arr√≥l, hogy a kiemelt ad√≥z√≥kkal, akik a legnagyobb Magyarorsz√°gon m√Ľk√∂d√Ķ c√©gek, eln√©z√Ķ a hivatal. Konkr√©tan t√ļl alacsony √∂sszegeket szab ki nyilv√°nval√≥ ad√≥csal√°sok miatt. √Čvente k√∂zel ezermilli√°rd forintot csalnak el a legnagyobbak, de m√©g t√∂bb ezer k√∂zepes m√©ret√Ľ v√°llalkoz√°s is van, ami haszon√©lvez√Ķje az eg√©sznek.

√Ėsszesen mennyi p√©nzr√Ķl van sz√≥?

Az összes kár, ami a költségvetést éri évente, elérheti az 1700 milliárd forintot. Ez nemcsak az én becslésem, hanem az Európai Bizottságé is.
Nincs kinek elmondja?

Pedig lenne egy √©rdekes NAV-os t√∂rt√©nete, hasonl√≥kat tapasztalt, mint a mindent kitereget√Ķ ad√≥ellen√Ķr? √ćrjon nek√ľnk a tema@mail.index.hu-ra!

Pedig vannak vizsg√°latok √©s b√ľntet√©sek, ezzel v√©dekezik az ad√≥hivatal is.

Mutat√≥ban vannak meg√°llap√≠t√°sok, vizsg√°latok, nem igaz az, hogy nincsenek, ilyet nem is √°ll√≠tok. Persze biztos vagyok abban, hogy a NAV majd ezzel is t√°mad. A gond az, hogy a meg√°llap√≠tott b√ľntet√©si t√©telek nevets√©gesek. Minden √©vben van sok vizsg√°lat, √©s vagy 70-80 milli√°rd forintnyi meg√°llap√≠t√°s is ebben a nagyc√©ges k√∂rben. De itt nem p√°r t√≠zmilli√°rdnyi p√©nz t√Ľnik el √©vente, √©s nem csak a kiemelt ad√≥z√≥i k√∂rben vannak gondok. Ahogy mondtam, √©n 1700 milli√°rd elcsalt forintr√≥l besz√©lek.

Mit csin√°lt a NAV-n√°l, hogy ezt √≠gy meg tudja becs√ľlni?

F√Ķk√©nt a hat√°ron √°tny√ļl√≥ √°facsal√°sokat vizsg√°ltam. Az √©lelmiszeripar h√°l√≥zatait pr√≥b√°ltam felder√≠teni.

√Čs milyen eredm√©nnyel?

Az ut√≥bbi √©vekben sokszor le√°ll√≠tottak a feletteseim, √©s volt olyan ad√≥nyomoz√°s is, amib√Ķl kiz√°rtak, miut√°n nagyon komoly vissza√©l√©sekre bukkantam.

Tudna példákat mondani?

Egyel√Ķre nem adhatok ki mindent a nyilv√°noss√°gnak. De a mechanizmusr√≥l besz√©lhetek. K√©sz√≠tettem egy √°br√°t is, itt van.

Mit l√°tunk pontosan?

Az √°facsal√°s tipikus l√°ncolat√°t. A m√≥dszer primit√≠v. Az esetek jelent√Ķs r√©sz√©ben nemcsak arr√≥l van sz√≥, hogy a c√©gek nem fizetik be az ad√≥t, hanem arr√≥l, hogy olyan √°f√°t is visszaig√©nyelnek, amit be sem fizettek. Teh√°t el√Ķsz√∂r megr√∂vid√≠tik, azt√°n meglopj√°k az √°llamot.

Elmagyarázná részletesebben?

Tegy√ľk fel, hogy egy csomag krist√°lycukrot egy szlov√°k c√©g legy√°rt, √©s pap√≠ron nett√≥ 100 forint√©rt elad egy magyar c√©gnek. A v√°s√°rl√≥ c√©g √∂sszek√∂ttet√©sben √°ll egy fikt√≠v sz√°ml√°kat kibocs√°t√≥ c√©ggel, amelyt√Ķl kap egy sz√°ml√°t 100 forint √©rt√©kben. Ezut√°n visszaig√©nyli az √°f√°t, √©s a k√©t √∂sszeg – a befizetett √©s a kifizetett 21,6 forint – ki√ľtik egym√°st.

Ezut√°n pap√≠ron a cukrot tov√°bbadja egy k√∂zvet√≠t√Ķ c√©gnek, amely nagyon gyakran azt√°n eladja egy m√°sik k√∂zvet√≠t√Ķnek. √ēk az √°f√°t befizetik, azt√°n visszaig√©nylik, √°ltal√°ban alacsony haszonkulccsal dolgoznak, amib√Ķl a str√≥manokat √©s az adminisztrat√≠v k√∂lts√©geket fizetik. A szerep√ľk csak az, hogy a l√°nc hosszabb √©s √°tl√°thatatlanabb legyen, semmi m√°s.

A l√°ncolat v√©g√©n a kiskeresked√Ķ √°ll, nagy magyar c√©gek √©s multik, √Ķk az igazi haszon√©lvez√Ķi az √ľgyletnek. A 100 forintos term√©ket ugyanis nett√≥ 82 forint√©rt kapj√°k, teh√°t j√≥val nagyobb haszonnal tudj√°k eladni, mint becs√ľletes versenyt√°rsaik. A gyakorlatban az √°rut nagyon gyakran persze a szlov√°k gy√°rt√≥ rakt√°r√°b√≥l egyb√Ķl a kiskeresked√Ķh√∂z sz√°ll√≠tj√°k. A k√∂zvet√≠t√Ķ c√©gek sokszor csak pap√≠ron l√©teznek, infrastrukt√ļr√°juk nincs.

Ki a felel√Ķs ezek√©rt a rendszerek√©rt, ki szervezi a l√°ncokat?

Jellemz√Ķen mindig az, aki a legnagyobb hasznot h√ļzza bel√Ķl√ľk.

Tudna konkrét cégneveket mondani?

Egyel√Ķre ink√°bb csak annyit, a l√°ncok v√©g√©n, a szervezetek cs√ļcs√°n tulajdonk√©ppen a kiskeresked√Ķk, kiskereskedelmi l√°ncok √°llnak. Ezek nagyr√©szt a legnagyobb multik, de vannak k√∂zt√ľk magyar c√©gek is. A NAV azonban ezeket csak a legritk√°bb esetben vizsg√°lja, az ellen√Ķrz√©sek √°ltal√°ban meg√°llnak a hierarchia alacsonyabb szintjein. √Čn mindig k√ľzd√∂ttem az√©rt, hogy ne √°lljunk meg a fantomc√©gekn√©l, vizsg√°ljuk a val√≥di haszon√©lvez√Ķket.

Az ad√≥hivatal az √∂n v√°djaira c√°folatot adott ki. Azt √≠rt√°k, sok √ľgyben tehetetlenek.

Nem igaz, hogy ez ellen nem lehet mit csin√°lni. Az √°facsal√°snak ez a m√≥dszere egy nagyon primit√≠v m√≥dszer, az ad√≥hat√≥s√°gnak pedig az a dolga, hogy ezeket felder√≠tse. A probl√©ma szerintem az, hogy az eg√©sz l√°ncolatot nem egyben kezelj√ľk, nem megy√ľnk v√©gig az eg√©sz l√°ncon, nem pr√≥b√°ljuk megkeresni a szervez√Ķket.

Ez egy√©bk√©nt nagyon egyszer√Ľen az √°ruk sz√°ll√≠t√°si pap√≠rjai alapj√°n nem lehets√©ges?

K√©ts√©gtelen, gyakran ezeket a mozg√°sokat t√∂k√©letesen lepap√≠rozz√°k, mindegyik k√∂zvet√≠t√Ķnek van menetlevele, √©s nagyon neh√©z meg√°llap√≠tani a csal√°st. De sokszor nem ilyen el√Ķvigy√°zatosak. Arr√≥l nem is besz√©lve, hogy ha a v√©gs√Ķ keresked√Ķ, ahogy a fenti √°br√°n is, √°tveszi a term√©ket 82 forint√©rt, mik√∂zben tudja, hogy a gy√°rt√°si √°r √©s a gy√°rt√≥ nyeres√©ge √∂sszesen nagyj√°b√≥l 100 forint, az eg√©szen biztos lehet abban, hogy a term√©k ad√≥csal√≥ l√°ncolatb√≥l sz√°rmazik.
Varga NAV-7980
Fotó: Index

√Čs akkor a multit is le lehet buktatni?

A l√°ncolat v√©g√©n √°ll√≥ c√©gek felel√Ķss√©ge akkor vethet√Ķ fel, ha be lehet bizony√≠tani, hogy tudta vagy tudhatta, hogy mennyi volt a term√©k eredeti √°ra. Ezt r√©szben a fuvarlevelek alapj√°n lehet ellen√Ķrizni, r√©szben pedig a kapcsolatok felt√°r√°s√°val, a t√©nyleges √∂sszek√∂ttet√©sek leleplez√©s√©vel. Sajnos a NAV a legt√∂bb esetben bele sem kezd a vizsg√°latba. Ha id√°ig jutunk a l√°ncolatok ellen√Ķrz√©s√©be, falakba √ľtk√∂z√ľnk.

Milyen falakba?

A kiemelt ad√≥z√≥kkal a NAV minden √©vben meg√°llapodik, hogy mennyi az √ļgynevezett elv√°rt ad√≥, amit be kell fizessenek, √©s akkor b√©k√©n hagyj√°k √Ķket. A dolog most √≠gy m√Ľk√∂dik, √©s nem mer senki hozz√°ny√ļlni.

Nagyon er√Ķs gazdas√°gi √©rdekcsoportok ir√°ny√≠tanak k√ľl√∂nb√∂z√Ķ ad√≥hivatali fels√Ķ vezet√Ķket. Ezek az er√Ķk m√°r lassan a politika felett is √°llnak.

Foglyul ejtették a NAV-ot?

Igen.

A szervezeten bel√ľl lehet tudni, hogy ki kinek az embere?

Vannak, akikr√Ķl lehet sejteni, de a legt√∂bb esetben nem tudni. Csak annyit lehet √©rz√©kelni, hogy bizonyos √ľgyekn√©l odatelefon√°lnak, hogy ezzel most nem kellene foglalkozni. Mindenki tudja, hogy mi az elv√°r√°s, nem kell mindenkit k√ľl√∂n megkeresni. A felel√Ķs√∂k l√°tj√°k, hogy ki egy adott c√©g √ľgyvezet√Ķje, √©s nem is rendelnek vizsg√°latot, vagy eredm√©nytelen√ľl z√°rj√°k le az ellen√Ķrz√©seket, meg√°llap√≠t√°sok n√©lk√ľl.

Ezt jelezte valakinek a NAV-on k√≠v√ľl is?

Leveleket írtam, a legmagasabb kormányzati szintig elmentem.

A korm√°ny vezet√Ķi tudnak ezekr√Ķl a vissza√©l√©sekr√Ķl.

Orbán Viktornak, Lázár Jánosnak? Kinek írt konkrétan?

Az egyik√ľknek, √©s √ļgy tudom, hogy c√©lba is √©rt az √ľzenetem. √ögy tudom, hogy a Fidesz-frakci√≥ t√°rgyalt is a t√©m√°ban m√©g 2011-ben, √©s az inform√°ci√≥m szerint az volt az √°ll√°spont, hogy nem lehet mit tenni, mert minden oldalon vannak olyan szerepl√Ķi a t√∂rt√©netenek, akik a legmagasabb politika szinteken is rendelkeznek kapcsolatokkal. √ćgy volt ez az el√Ķz√Ķ korm√°ny idej√©n is.

De jeleztem kor√°bban egy fideszes fels√Ķ vezet√Ķnek is. √ē egy√©bk√©nt l√©pett is az √ľgyben, 2011 december√©ben beindult p√°r multin√°l n√©h√°ny nagyon komoly vizsg√°lat. Egy√©bk√©nt √©ppen ez volt az a projekt, amely k√∂zel√©b√Ķl v√©g√ľl elt√°vol√≠tottak.

Ki volt a seg√≠t√Ķk√©sz fideszes fels√Ķ vezet√Ķ?

√ēt sem szeretn√©m most megnevezni.

√Čs hogy seg√≠tett mag√°nak?

A sz√≥ban forg√≥ politikus tudta, hogy csak akkor lesz eredm√©nye a h√°rom c√©g vizsg√°lat√°nak, ha nemcsak a kiemelt ad√≥z√≥k oszt√°ly√°n dolgoz√≥ beavatottak vizsg√°l√≥dnak, hanem ha k√ľls√Ķ ellen√Ķr√∂ket is behoznak. Ez√©rt kirendeltek mell√©j√ľk m√°sokat is, revizorokat vid√©kr√Ķl. A r√©gi√≥b√≥l √©n is √≠gy ker√ľltem az eg√©szbe. Az √ľgy m√©g most is folyamatban van, de m√°r alig van valaki a csoportban a k√ľls√Ķs ellen√Ķr√∂kb√Ķl, mindenkit elt√°vol√≠tottak.

A projekt ir√°ny√≠t√°s√°ra is k√≠v√ľlr√Ķl hoztak √ļj embert, aki elt√∂k√©lt volt az √ľgy felg√∂ngy√∂l√≠t√©s√©ben. F√©l √©vig maradt, de √ļgy d√∂nt√∂ttek, ink√°bb felaj√°nlanak neki egy igazgat√≥i √°ll√°st m√°shol a hivatalban, csak ne dolgozzon ezen a projekten.
Varga NAV-8016
Fotó: Index

Am√ļgy k√©r egy kis √°sv√°nyvizet? Mondjuk lehet, hogy ennek is elcsalt√°k az √°f√°j√°t.

Alig lehet olyan terméket mondani, amit ez nem érint.

√Ėn t√≠z √©vet t√∂lt√∂tt a szakm√°ban. A t√©m√°ban k√©sz√ľlt tanulm√°ny√°ban azt √≠rja, hogy 2007-t√Ķl kezd√Ķd√Ķen romlott nagyot a helyzet az ellen√Ķrz√©sekben. Mi t√∂rt√©nt akkor?

A hivatalt 2007-ben Gyurcs√°ny Ferenc√©k alatt √°tszervezt√©k, ekkor ker√ľltek a megyei igazgat√≥s√°gok f√∂l√© a r√©gi√≥s igazgat√≥s√°gok. A r√©gi√≥kn√°l √©s a kiemelt ad√≥z√≥k igazgat√≥s√°g√°n ker√ľltek gyenge vezet√Ķk a hivatalba. De ebben az esetben az √°ltal√°nos√≠t√°ssal az√©rt vigy√°zn√©k, mert √©n f√Ķleg a k√∂z√©p-magyarorsz√°gi ter√ľletet ismerem, √≠gy most ink√°bb csak err√Ķl besz√©lek. Itt f√Ķoszt√°ly- √©s oszt√°lyvezet√Ķket r√ļgtak ki. Voltak jogos elbocs√°t√°sok is, de az √ļj vezet√Ķk k√∂r√©ben hatalmas kontraszelekci√≥ volt. Ezek annyira lerontott√°k a m√Ľk√∂d√©st, hogy egy nagyobb t√°voz√°si hull√°m indult be a hivatalban a k√∂vetkez√Ķ √©vekben. F√Ķleg azokr√≥l a ter√ľletekr√Ķl t√°voztak, ahol a k√©nyes √ľgyek j√∂ttek szembe sorozatban.

Hogy érzi, a mostani kormányzati ciklusban tovább romlott a helyzet?

Nem mondan√°m, hogy b√°rmi romlott, csak azt, hogy javul√°s sincs. Mondok egy p√©ld√°t. A kiemelt ad√≥z√≥k igazgat√≥s√°g√°n bel√ľl 2007 v√©ge ut√°n l√©trej√∂tt egy √ļj ter√ľlet, a kiemelt √ľgyek ad√≥igazgat√≥s√°ga. Ezen bel√ľl m√Ľk√∂d√∂tt a k√∂zpontos√≠tott ellen√Ķrz√©si szakter√ľlet, ahol kimondottan a l√°ncolatba szervez√Ķd√Ķ csal√°sokkal foglalkoztak l√©nyeg√©ben orsz√°gos hat√≥k√∂rrel.

2010-t√Ķl ezt a szervezeti egys√©get megpr√≥b√°lt√°k le√©p√≠teni, ami 2012 v√©g√©re siker√ľlt is. Most m√°r nincs ilyen oszt√°ly a hivatalban, az itt dolgoz√≥kat k√ľl√∂nb√∂z√Ķ ter√ľletekre sz√©tsz√≥rt√°k. A le√©p√≠t√©s 2011-ben indult, sok koll√©g√°t egyszer√Ľen visszamin√Ķs√≠tettek.

√Čs most k√∂z√ľl√ľk kik vannak √∂nnel?

Sok sz√°z ember t√°mogat√°s√°t √©rzem magam m√∂g√∂tt. Am√≠g a NAV-n√°l voltam, h√°t, kicsit olyan int√©zm√©nyszer√Ľen m√Ľk√∂dtem. Saj√°t munkam√≥dszert dolgoztam ki, ezt pedig folyamatosan tov√°bbfejlesztettem. Sok h√°l√≥zatos munk√°t tettem le az asztalra.

Olyan jelleg√Ľ k√∂zvetlen √©s hat√©kony m√Ľk√∂d√©st alak√≠tottunk ki a koll√©g√°kkal orsz√°gosan, amit az ut√≥bbi h√°rom √©vben nagyon √ľld√∂z√∂tt a vezet√©s. Ezzel az inform√°ci√≥kat nagyon gyorsan √©s hat√©konyan ki tudtuk cser√©lni, ami cs√≠pte a szem√©t a vezet√Ķs√©gnek.

Tettek l√©p√©seket √Ėnnel szemben?

T√∂bbsz√∂r bepanaszoltak engem igazgat√≥k amiatt, hogy nem egyeztetek vel√ľk, √©s az ellen√Ķrz√©sek kapcs√°n k√∂zvetlen√ľl keresem meg az orsz√°gban m√°shol dolgoz√≥ koll√©g√°imat.

Ez vajon miért fájt?

Mert nem tudtak biztosan k√∂zbel√©pni a k√©nyes √ľgyekben, a k√©nyes ter√ľleteken folytatott vizsg√°latainkn√°l.

Korm√°nyzati vezet√Ķk√∂n t√ļl b√°rkinek jelezte a vissza√©l√©seket a NAV-on k√≠v√ľl?

Az Eur√≥pai Bizotts√°g √©s az Eur√≥pai Parlament ad√≥csal√°sos √ľgyekben illet√©kes szakszervein√©l jeleztem a probl√©m√°t.
Varga NAV-7953
Fotó: Index

Mit seg√≠thet ebben Br√ľsszel? Valamilyen elj√°r√°st ind√≠tanak majd Magyarorsz√°g ellen?

H√°t ak√°r az is lehet, de vannak javaslataink is, illetve az Eur√≥pai Bizotts√°g nyom√°s al√° helyezheti a korm√°nyt azzal, hogy a k√∂z√∂ss√©gi alapelveket az√©rt illene betartani. De ak√°r vizsg√°l√≥bizotts√°got is k√ľldhetne Br√ľsszel.

Amióta kiállt a nyilvánosság elé, érzett bármilyen nyomást, kapott telefonokat, hogy ezt ne folytassa?

Azt tudom, hogy t√∂bb ezen a ter√ľleten dolgoz√≥ volt koll√©ga neh√©z helyzetbe ker√ľlt. Tudj√°k, hogy kivel voltam j√≥ban. Lehet, hogy √Ķket ki fogj√°k dobni, de legal√°bbis √∂sszeh√≠vnak majd √©rtekezleteket, ahol mindenkinek megtiltj√°k, hogy kibesz√©ljen.

√Čs mi√©rt pont most, az indul√≥ v√°laszt√°si kamp√°ny elej√©n j√∂tt el√Ķ ezzel a t√∂rt√©nettel? Nem az a c√©lja, hogy az eg√©sz min√©l jobban r√°√©gjen a mostani korm√°nyra?

M√°r egy √©ve eld√∂nt√∂ttem, hogy valamit l√©pni kell. De eg√©szen mostan√°ig vacakoltam. Pr√≥b√°ltam m√°sokat is bevonni, de ez nem siker√ľlt, √≠gy most √°lltam csak ki. Ez magyar√°zza az id√Ķz√≠t√©st.

Az LMP vizsgálóbizottságot akar. Ez már politikai támogatás. Nem szervezett?

Nem kerestem meg p√°rtokat. A Leveg√Ķ Munkacsoport √°llt m√∂g√©m, ami r√©g√≥ta k√ľzd az ad√≥z√°s tisztas√°g√°√©rt √©s a korrupci√≥ ellen. Az LMP-t nem √©n kerestem meg, √©s √Ķk sem engem. Ett√Ķl f√ľggetlen√ľl titkon nagyon rem√©ltem, hogy valamelyik p√°rt el√Ķ√°ll ezzel az √∂tlettel.

Mit gondol, ha nem gátolná az adóhivatal az ön és társai munkáját, mennyit lehetne beszedni?

A teljes eml√≠tett √∂sszeget sajnos nem, nincs orsz√°g, amelyik fel tudta sz√°molni v√©g√©rv√©nyesen az ad√≥csal√°st √©s az √°fatr√ľkk√∂z√©st. De ha a NAV komolyabban venn√© a feladat√°t, 30-50 sz√°zal√©kot meg lehetne √°llap√≠tani ak√°r a kiemelt ad√≥z√≥k ezer, ak√°r az √∂sszes √©rintett 1700 milli√°rdj√°b√≥l.

Az √°fa mellett egy√©bk√©nt a j√°rul√©kfizet√©s az a frekvent√°lt ter√ľlet, amit nem lehet vizsg√°lni rendesen. A koll√©g√°kt√≥l √ļgy tudom, hogy a munkaer√Ķk√∂lcs√∂nz√Ķ c√©gekn√©l nagyon sok a hasonl√≥, l√°ncolatos ad√≥csal√≥ eset.

Mit gondol, mit érhet el ezzel az egésszel?

Hangs√ļlyozn√°m m√©g egyszer, hogy semmif√©le korm√°nybuktat√≥ sz√°nd√©k nincs bennem. A korm√°nyt√≥l ink√°bb seg√≠ts√©get v√°rn√©k, mert a mindenkori korm√°nyzat a NAV f√∂l√∂tt van, √≠gy b√°rmilyen eredm√©nyt csak a korm√°ny t√°mogat√°s√°val lehet el√©rni. Csak a korm√°ny k√©pes az oligarch√°kat megf√©kezni.

√Ėn azt gondolja, hogy ez a korm√°ny sz√°nd√©ka?

Tudom, vannak fideszes oligarch√°k, de nem csak fideszesek vannak benne. A p√°rtok h√°tt√©remberei ezen a szinten m√°r jellemz√Ķen egy√ľttm√Ľk√∂dnek, √©s a saj√°t √©rdekeiket v√©dik, nem az orsz√°g√©t. Ha a korm√°nyt nem siker√ľl megnyerni ennek, akkor az eg√©szet megette a fene.

Ha viszont nem támogatnak és visszatámadnak, akkor kevés az esély a sikerre.

De az√©rt b√≠zom abban, hogy a korm√°ny megl√°tja azt, hogy most ak√°r ebb√Ķl az aprop√≥b√≥l fell√©phet olyanok ellen, akikkel szemben eddig valami visszatartotta.

Vannak egy√©bk√©nt a felv√°zoltn√°l rafin√°ltabb csal√°si m√≥dok is, de ha csak ezeket a nagyon primit√≠v √©s √°tl√°tsz√≥ √©rt√©kl√°ncokat felsz√°molhatn√°nk, amelyek m√°r szinte h√ļsz √©ve ismertek, nagyot l√©pn√©nk el√Ķre.
Varga NAV-7966
Fotó: Index

√Čs mi lesz, ha visszat√°madnak?

A maffia érdekeit sértem. Nem tudom, hogy mi lesz, bármi megtörténhet.

Izgalmas elbesz√©lgetni √∂nnel, de milyen bizony√≠t√©kai vannak? Van k√∂z√∂tt√ľk olyan, ami ezeket a nagyon kem√©ny √°ll√≠t√°sokat pontr√≥l pontra √©s megc√°folhatatlanul al√°t√°masztja?

Az √ľgy√©szs√©gi beadv√°nyban olyan t√©nyeket √≠rtam le, melyek alapj√°n a nyomoz√°st szerintem mindenk√©ppen el kell majd ind√≠tani. Azt√°n hogy annak mi lesz a v√©ge, nem tudom. Persze nem vagyok ezzel kapcsolatban t√ļl optimista, de az elj√°r√°s megind√≠t√°s√°ban az√©rt b√≠zom nagyon, mert akkor tan√ļkihallgat√°sokra is sor ker√ľlhet majd. √Čs nekem nagyon sok koronatan√ļm van, akiket ha megk√©rdeznek, nem fognak az √ľgy√©szs√©gnek hazudni. √Čs akkor v√©ge, ezzel c√©lt is √©rn√©k.

A hivatal szerintem pontosan a nyomozati szakasztól tart.

Engem ugyanis le lehet √°ll√≠tani, √Ķr√ľltnek lehet nyilv√°n√≠tani, fel lehet jelenteni (ami a besz√©lget√©s r√∂gz√≠t√©se ut√°n meg is t√∂rt√©nt) √©s ki lehet kezdeni ak√°rhogy, de ha t√∂bb koll√©g√°m is megsz√≥lal az √ľgyben, mert kik√©rdezik √Ķket, akkor m√°r nem lehet mindezt elj√°tszani.

Tal√°n lesz egy olyan politikai-korrupci√≥s √ľgy v√©gre, aminek k√∂vetkezm√©nye lesz, amiben valamilyen felel√Ķss√©gre von√°ssal fejez√Ķdik be a t√∂rt√©net.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | monguzking - 2013. november 12. 11:35:28
k√©telkedem abban hogy lesz valami eredm√©ny hacsak persze ez az eg√©sz nem egy kiskereskedelmi -mutyinak az el√∂k√©sz√ľlete--mert az√©rt orb√°ni√°ban minden esetben ezt is sz√°mba kell venni
#2 | Kedvesi - 2013. november 12. 12:00:24
J√∂nnek a v√°laszt√°sok, j√∂n a kamp√°ny, honnan tudjuk hogy valamelyik a h√°rom k√∂z√ľl, maszop,dk, zegy√ľtt 2014 nem dobott fel ennek az ad√≥ellen√Ķrnek 30-40 milli√≥t hogy teregessen?
#3 | monguzking - 2013. november 12. 13:20:17
de arrol is lehet szo hogy régi föigazgatkat akkarják kiturni,leváltani hgy aztán saját fidesszes embereket tegyenek be--s indulhat az mutyizás ezerrel
#4 | postaimre - 2013. november 12. 13:43:22
Sólyom végveszélyben
Szakmai √©s mor√°lis v√°ls√°gban a K√∂zt√°rsas√°gi √ērezred

Dud√°s Gergely

2007. m√°jus 24., cs√ľt√∂rt√∂k 12:51 |

Mivel saj√°t parancsnokai nem m√©ltatt√°k v√°laszra, egyenesen minisztereln√∂knek k√ľld√∂tt lev√©lben h√≠vta fel a figyelmet a K√∂zt√°rsas√°gi √ērezred – a k√∂zjogi m√©lt√≥s√°gok v√©delm√©t is √©rint√Ķ – mor√°lis v√°ls√°g√°ra a szervezet szakpszichol√≥gusa. A kiemelt rend√Ķri egys√©gn√©l a b√Ľncselekm√©ny gyan√ļj√°t felvet√Ķ vissza√©l√©sek, az In-Kal Securityvel val√≥ t√ļlzott √©s biztons√°gi kock√°zatk√©nt √©rt√©kelt k√©nyszer√Ľ egy√ľttm√Ľk√∂d√©s, a kik√©pz√©s elhanyagol√°sa, a felszerel√©s el√©gtelens√©ge √©s szakmailag megk√©rd√Ķjelezhet√Ķ beszerz√©se visszat√©r√Ķ besz√©dt√©m√°i az √°llom√°nynak.

"V√©dett vezet√Ķvel kamp√°nyra utaztunk konvojban, √©s fenn a rezidencia el√Ķtt lerobbant a vezet√Ķ g√©pkocsi. [...] parancsnok mondta, hogy menjenek be, hozzanak m√°sikat, de az erre kijel√∂lt kocsi nem volt a gar√°zsban, tudom√°som szerint az √ērezred egyik vezet√Ķje haszn√°lta. Ennek eredm√©nyek√©nt megemelkedett a biztons√°gi kock√°zat a munk√°nk sor√°n” – mondta tan√ļvallom√°s√°ban egy √Ķrezredes tiszthelyettes, akinek ugyan pontos beoszt√°sa nem der√ľl ki a jegyz√Ķk√∂nyvb√Ķl, de szavaib√≥l nem neh√©z kital√°lni, hogy a minisztereln√∂k√∂t v√©d√Ķ csapatban dolgozik. √ögy v√©li: „[...] az √ērezred egy igen nagy szakmai √©s mor√°lis v√°ls√°gban van. Szakmailag kor√°ntsem felel meg a jelen kor szakmai kih√≠v√°sainak.”

A vallom√°st a K√∂zt√°rsas√°gi √ērezredn√©l (K√ē) a test√ľlet szakpszichol√≥gusa ellen folytatott fegyelmi elj√°r√°sban r√∂gz√≠tett√©k, de tekintve, hogy a vizsg√°lat a pszichol√≥gus, Posta Imre elbocs√°t√°s√°val √©rt v√©get, aligha √©rt√©kelt√©k t√ļl sokra.
Levél Gyurcsánynak

Posta Imre el√Ķbb az √Ķrezred parancsnok√°nak, Szab√≥ Ferenc dand√°rt√°bornoknak √≠rt feljegyz√©sekben jelezte, hogy az √°llom√°ny k√∂r√©ben rendk√≠v√ľl rossz a hangulat, ezt a bels√Ķ megel√©gedetts√©gi vizsg√°lat is al√°t√°masztja. Mindennaposak a sz√≥besz√©dek vissza√©l√©sekr√Ķl, a vezet√Ķk alkalmatlans√°g√°r√≥l, korrupci√≥ gyan√ļj√°t felvet√Ķ beszerz√©sekr√Ķl, a kik√©pz√©s teljes elhanyagol√°s√°r√≥l, √©s arr√≥l, hogy a szakmai szempontok helyett a mutyiz√°s √©rv√©nyes√ľl a kiv√°laszt√°sn√°l.

S√≥lyom L√°szl√≥ 2005. okt√≥ber 23-ai hat√°llyal rend√Ķr vez√©r√Ķrnaggy√° l√©pteti el√Ķ Szab√≥ Ferencet

Azt, hogy a r√©szben b√Ľncselekm√©nyek – szolg√°lati vissza√©l√©s – gyan√ļj√°t is felvet√Ķ vissza√©l√©sekr√Ķl sz√≥l√≥ h√≠resztel√©sek megalapozottak-e vagy sem, a pszichol√≥gus nem vizsg√°lta, puszt√°n azt hangs√ļlyozta, √∂nmag√°ban az, hogy az √°llom√°ny napi szinten ilyen esetekr√Ķl besz√©l, s√ļlyos mor√°lis probl√©m√°t jelent – √©s ez term√©szetesen kihat a szakmai teljes√≠tm√©nyre is.

Ahogy kor√°bbi jelent√©seire, a tavaly j√ļniusban √≠rt √ļjabb hosszabb feljegyz√©s√©re sem kapott a K√ē vezet√©s√©t√Ķl v√°laszt. A pszichol√≥gus ezek ut√°n a parancsnoknak √≠rt levelet augusztusban elk√ľldte a minisztereln√∂knek is. Ennek eredm√©nyek√©nt el√Ķbb egy h√°romnapos bels√Ķ vizsg√°latban az √Ķrezred vezet√Ķje tiszt√°zta, hogy a pszichol√≥gus √°ll√≠t√°sai k√∂z√ľl semmi sem igaz, majd miut√°n hi√°ba pr√≥b√°ltak valamif√©le megegyez√©sre jutni vele, fegyelmivel kir√ļgt√°k √°ll√°s√°b√≥l.

A bels√Ķ vizsg√°latokat, illetve azok hi√°ny√°t, a Posta Imre ellen indult fegyelmi vizsg√°lat √©s az ezut√°n ind√≠tott munka√ľgyi per r√©szleteit cikksorozatunk m√°sodik r√©sz√©ben mutatjuk be, most n√©zz√ľk, hogyan jellemzik a v√©dett vezet√Ķk biztons√°g√°t szavatolni hivatott munkahely√ľket a K√ē-nek azok a munkat√°rsai, akiket a fegyelmi vizsg√°latban hallgattak meg.
Ki v√©di √©s kit√Ķl a minisztereln√∂k√∂t?

A m√°r id√©zett - val√≥sz√≠n√Ľleg a minisztereln√∂k szem√©lyi v√©delmi csapat√°ba tartoz√≥ - korm√°ny√Ķr eml√≠t√©st tesz egy mag√°n-biztons√°gic√©gr√Ķl, amelynek emberei magas rang√ļ √°llami vezet√Ķk biztos√≠t√°sakor az √ļgynevezett nullz√≥n√°ban, azaz a v√©dett vezet√Ķk k√∂zvetlen k√∂zel√©ben is ott lehetnek. Szerinte ez nemzetk√∂zileg is p√©ld√°tlan, „ezek az emberek nemzetbiztons√°gilag √°tvil√°g√≠tatlanok, ami alapvet√Ķ felt√©tel azokn√°l, akik a v√©dett vezet√Ķk k√∂r√©ben tart√≥zkodnak”.

Itthon viszont nem p√©ld√°tlan az eset, ezt jelzi, hogy a K√ē egy alezredesi rangban szolg√°l√≥ k√∂z√©pvezet√Ķje m√°r az In-Kal Securityt megnevezve fakadt ki jegyz√Ķk√∂nyvbe mondott tan√ļvallom√°s√°ban. „Tudom√°som van arr√≥l, hogy a biztos√≠t√°si feladatokba rendszeresen bevon√°sra ker√ľl az In-Kal Security olyan szinten, ami m√°r v√©lem√©nyem szerint a szolg√°lati titok meg√Ķrz√©s√©nek lehet√Ķs√©g√©t vesz√©lyezteti... Tapasztaltam m√°r, hogy az In-Kal tulajdonosai egyes alkalmakkor biztons√°gi g√©pkocsiban √ľlnek konvojban, √≠gy lehet√Ķs√©g√ľk ny√≠lik arra, hogy az √ērezred bels√Ķ kommunik√°ci√≥j√°t figyelemmel k√≠s√©rhess√©k... Elvtelennek √©s az √°llom√°ny mor√°lj√°t s√ļlyosan rombol√≥nak tartom ezt a gyakorlatot.”

Egy volt √Ķrezredes tiszt az Indexnek azt mondta, szakmailag elfogadhatatlan, komoly biztons√°gi kock√°zatot jelent az In-kallal val√≥ ilyen szint√Ľ egy√ľttm√Ľk√∂d√©s – egyes helysz√≠neken el√Ķfordult, hogy a v√©dett vezet√Ķ k√∂zvetlen k√∂rnyezet√©t szinte kiz√°r√≥lag a biztons√°gi c√©g emberei √Ķrizt√©k, mivel az erre hivatott rend√Ķr√∂ket parancsnokuk a k√ľls√Ķ k√∂rbe vez√©nyelte. Ennek okai alighanem t√ļlny√ļlnak a K√ē-n.

A volt vezet√Ķ beoszt√°s√ļ tiszt megl√°t√°sa szerint az In-Kalnak remek politikai kapcsolatai vannak, szinte valamennyi szocialista kamp√°nyrendezv√©nyen √Ķk l√°tt√°k el a biztons√°gi feladatokat, rendszeresen kapnak megb√≠z√°sokat a kancell√°ri√°t√≥l. Bizonyos fok√ļ egy√ľttm√Ľk√∂d√©s nyilv√°n sz√ľks√©ges is az √Ķrezred √©s b√°rmely olyan biztons√°gi c√©g k√∂z√∂tt, amelyik olyan rendezv√©nyt, √©p√ľletet biztos√≠t, melybe v√©dett vezet√Ķ l√°togat – ismerte el, ahogy azt is, hogy egy t√∂megrendezv√©nyen kifejezetten van szerepe, feladata egy mag√°n biztons√°gi c√©gnek.

Ugyanakkor az In-Kal – a volt tiszt szerint – a megengedhet√Ķn√©l komolyabb feladatokat l√°t el √ļgy, hogy adott esetben az √Ķrezredes test√Ķr√∂ket terelik el egy adott k√∂rzetb√Ķl, amit azok – tartva egy, a vezet√Ķikhez int√©zett telefont√≥l – adott esetben el is t√Ľrnek.
Bels√Ķ k√∂r – k√ľls√Ķ k√∂r

A telefont√≥l m√°rpedig tartani kell. Posta Imr√©hez, mint az Indexnek elmondta, okt√≥berig, am√≠g dolgozott, rendszeresen √©rkeztek olyan t√≠pus√ļ panaszok, amelyek szerint az √°llom√°ny egy jelent√Ķs r√©sze nem is meri - adott esetben kifejezetten biztons√°gi, szakmai k√©rd√©sekben felmer√ľlt - v√©lem√©ny√©t a vezet√Ķinek el√Ķadni. El√Ķfordult ugyanis, hogy a v√©g√©n a j√≥hiszem√Ľ panaszost √©rte retorzi√≥. Ez persze sokszor nem √©rhet√Ķ tetten, de az emberek √©rtenek azokb√≥l a jelz√©sekb√Ķl, hogy kiket, hova vez√©nyelnek hirtelen √°t, esetleg ki marad ki egy jutalmaz√°si, el√Ķl√©ptet√©si k√∂rb√Ķl, mondta Posta Imre.

A fegyelmi t√°rgyal√°son a szakpszichol√≥gus v√©lem√©ny√©t szinte mindenben oszt√≥, k√∂z√©pvezet√Ķk√©nt dolgoz√≥ alezredes minderr√Ķl azt mondta: „V√©lem√©nyem szerint enn√©l a test√ľletn√©l kett√Ķs m√©rce m√Ľk√∂dik. Akik »bels√Ķ k√∂r√∂kh√∂z« tartoznak, az √Ķ esetleges fegyelems√©rt√©seik elb√≠r√°l√°sa m√°sabb szempontok alapj√°n t√∂rt√©nik... a K√∂zt√°rsas√°gi √ērezred... erk√∂lcsi roml√°sa v√©lem√©nyem szerint egy√©rtelm√Ľ.”
Stiklikkel a bels√Ķ k√∂rbe

A vallom√°sban arr√≥l is sz√≥ esik, hogy szakmai kvalit√°sok mellett vagy helyett mivel lehet el√©rni a j√≥indulatot, a bels√Ķ k√∂rbe ker√ľl√©st az alezredes szerint. „T√∂bb esetben √©rkezik hozz√°nk k√©r√©s, hogy int√©zz√ľnk bel√©p√©si enged√©lyeket rendezv√©nyekre, szerezz√ľnk bel√©p√Ķjegyeket t√©r√≠t√©smentesen... int√©zz√ľnk el parkol√°si b√≠rs√°gokat. Szem√©lyesen tapasztaltam, hogy szolg√°lati eszk√∂z√∂ket, szolg√°lati id√Ķben haszn√°ltak fel mag√°nc√©l√ļ √ľgyek int√©z√©s√©re... Kialakul az √©rintetteknek egy √©rdeksz√∂vets√©ge, akik k√∂lcs√∂n√∂sen t√°mogatj√°k egym√°st, sokszor √ļgy, hogy a szolg√°lati feladatok teljesen h√°tt√©rbe szorulnak” – folytat√≥dik a vallom√°s; az alezredesi rangban szolg√°l√≥ vezet√Ķ konkr√©t p√©ld√°kat is hoz.

Elmond√°sa szerint a megel√Ķz√Ķ-v√©delmi oszt√°ly vezet√Ķje az oszt√°ly g√©pkocsivezet√Ķj√©nek k√∂zrem√Ľk√∂d√©s√©t ig√©nybe v√©ve f√ľst√∂lt kolb√°sszal √ľzletel. A deleg√°ci√≥s √©s rendezv√©nybiztos√≠t√≥ oszt√°ly vezet√Ķje a tan√ļskod√≥ alezredes beosztottj√°t arra akarta r√°venni, hogy szerezzen jegyeket feles√©g√©nek √©s bar√°tn√Ķj√©nek a Phill Collins-koncertre.


Gyurcs√°ny Ferenc test√Ķri t√°mogat√°ssal

Az alezredes egy m√°sik munkat√°rsa, beosztottja utas√≠t√°st kapott arra, hogy „a parancsnok √ļr l√°ny√°nak tiltott helyen val√≥ parkol√°s√°√©rt kir√≥tt b√ľntet√©s√©t int√©zze el”. Az alezredes a vallom√°s√°ban kijelentette: „Tudom√°som van arr√≥l, hogy [...] √ļr, az objektumv√©delmi f√Ķoszt√°ly vezet√Ķje az Adria Gy√∂ngy c. filmsorozat 1-6. r√©sz√©t rendelte megszerezni a m√©di√°t tart√≥ felder√≠t√Ķ tiszten kereszt√ľl. Tudom√°som van arr√≥l, hogy a k√∂tel√©kb√Ķl t√°voz√≥ [...] r. t√∂rm. szolg√°lati igazolv√°ny√°t, √ļgymond, elvesztette, [...] √ļr k√∂zbenj√°r√°s√°ra ellene nem indult fegyelmi elj√°r√°s. Tudom√°som szerint a szem√©ly√ľgyi szolg√°lat vezet√Ķj√©nek gyermek√©t n√©h√°ny h√©ttel azt k√∂vet√Ķen vett√©k fel a c√©ghez, hogy a test√ľletb√Ķl 20 embert elbocs√°tottak... √Čs tudom√°som van arr√≥l, hogy ezek a dolgok √©s m√©g azok, amir√Ķl m√©g nem is tudok, odavezettek, hogy a K√∂zt√°rsas√°gi √ērezred mor√°lisan sz√©thullott. Javaslom, hogy hallgassanak meg m√©g 100 embert, mondj√°k el √Ķk is, mit tapasztalnak... Ezek csak az √°ltalam k√∂zelm√ļltban tapasztaltak...”
Form√°n k√≠v√ľl

Mik√∂zben a fenti jelens√©gek miatt a szakpszichol√≥gus szerint az √°llom√°ny val√≥ban mor√°lis cs√Ķd sz√©l√©n √°ll, sokan megk√©rd√Ķjelezik a test√ľlet szakmai sz√≠nvonal√°t is. Rendszeresek panaszok a kik√©pz√©sek, tov√°bbk√©pz√©sek hi√°ny√°ra, √©s arra is, hogy az √°llom√°ny jelent√Ķs r√©sz√©nek m√©g az is neh√©zs√©get okoz, hogy saj√°t erej√©b√Ķl fenntartsa fizikai kond√≠ci√≥j√°t. Az √Ķrezred b√°zis√°n lev√Ķ edz√Ķterem egyszerre mind√∂ssze n√©h√°ny f√Ķt tud befogadni, nem csoda, hogy a m√°r id√©zett alezredes azt √°ll√≠tja: „Fizikai felk√©sz√≠t√©s ugyan van, de egyeseknek lehet√Ķs√©g√ľk van a felm√©r√©sek al√≥l kib√ļjni, √≠gy fordulhat el√Ķ az, hogy b√°r pontos sz√°madatot nem ismerek, de v√©lem√©nyem szerint a test√ľlet jelent√Ķs r√©sze nem felelne meg a fizikai elv√°r√°soknak egy val√≥s felm√©r√©sen.”
Elavult technika

Az √ērezred technikai felszerel√©s√©t is sokan el√©gtelennek tartj√°k, √©s – ez tal√°n m√©g rosszabb – alappal vagy alaptalanul, de beszerz√©sek k√∂r√ľli korrupci√≥r√≥l sz√≥l√≥ pletyk√°k keringenek a beosztottak k√∂r√©ben. A m√°r id√©zett, a minisztereln√∂k√∂t v√©d√Ķ csapathoz tartoz√≥ test√Ķr szerint „a jelenleg haszn√°latban l√©v√Ķ l√∂ved√©k√°ll√≥ mell√©nyek nem felelnek meg a k√∂vetelm√©nyeknek, nem a szem√©lyhez √©s nem a munka jelleg√©nek megfelel√Ķk”. M√°s k√©rd√©s – ebben a vonatkoz√°sban a vezet√Ķk szakmai hanyags√°g√°t vagy hozz√° nem √©rt√©s√©t emelte ki a rend√Ķr –, hogy a parancsnokok nem is k√∂veteleik meg a mell√©nyek haszn√°lat√°t.

Az aut√≥park √°llapota is t√©nyleges biztons√°gi probl√©ma: „a biztons√°gi ut√°nfut√≥ g√©pkocsik sokkal kisebb teljes√≠tm√©ny√Ľek, mint a vezet√Ķi aut√≥k, rosszabb a m√Ľszaki felszerelts√©g√ľk is” – olvashat√≥ a minisztereln√∂k test√Ķr√©nek vallom√°s√°ban. A K√ē-t√Ķl m√°r leszerelt, kor√°bban id√©zett volt tiszt az Indexnek azt mondta, hogy a v√©dett vezet√Ķk elleni t√°mad√°s eset√©n ez egy√©rtelm√Ľen n√∂veli a vesz√©lyt, a biztons√°gi k√≠s√©r√Ķ kocsiknak voltak√©ppen nagyobb teljes√≠tm√©ny√Ľeknek kellene lenni√ľk, mint a v√©dett szem√©lyt sz√°ll√≠t√≥ j√°rm√Ľnek. Csak ebben az esetben lehet ugyanis biztos√≠tani, hogy adott helyzetben a kocsik h√°tulr√≥l m√°sodpercek alatt k√∂zrefogj√°k a v√©dett szem√©lyt sz√°ll√≠t√≥ j√°rm√Ľvet, √©s biztos√≠ts√°k v√©delm√©t.

A l√Ķmell√©nyekr√Ķl sz√≥lva ugyanakkor azt emelte ki, hogy azok k√©ts√©gtelen√ľl nem felelnek meg ugyan az √Ķrezredes munk√°ra, de haszn√°latuk mell√Ķz√©s√©nek k√∂zvetve maguk a v√©dett szem√©lyek is okai. Meglehet√Ķsen pr√≥zai okokb√≥l: kor√°bban t√∂bbsz√∂r √©rkezett – term√©szetesen nem hivatalos – jelz√©s, hogy a mell√©nyt visel√Ķ √Ķrezredesek n√©h√°ny √≥r√°s szolg√°lat ut√°n m√°r zavar√≥an izzadtak, b√ľd√∂sek, a rendszeres√≠tett mell√©nyek ugyanis ruha alatt viselve nem szell√Ķznek megfelel√Ķen. √ćgy √°ltal√°nos gyakorlatt√° v√°lt, hogy a parancsnokok ahelyett, hogy kifejezetten √∂szt√∂n√∂zn√©k, egy√°ltal√°n nem t√∂r√Ķdnek a mell√©ny visel√©s√©vel. Ez pedig – megint nem neh√©z bel√°tni – a v√©dett szem√©lyre is plusz kock√°zat, t√°mad√°s eset√©n ugyanis k√∂nnyebben esik ki test√Ķr a v√©delemb√Ķl.

Fegyveres t√°mad√°skor m√°s gond is akadna: mint minden hasonl√≥ biztons√°gi szerepet bet√∂lt√Ķ szervezetn√©l, az √ērezredn√©l is vannak g√©ppisztolyok. A minisztereln√∂k v√©delmi csapat√°hoz tartoz√≥, m√°r id√©zett test√Ķr ezekr√Ķl azt mondta: „Az MP5-√∂s szolg√°lati g√©ppisztolyok beszerz√©se: Tudom√°som szerint k√∂zel sz√°z darabot rendeltek bel√Ķle, amit egy kezemen megtudom sz√°molni, h√°nyszor haszn√°ltunk. Elk√©pzelhet√Ķ, valakinek nagyon meg√©rte, hogy ezeket megvegye, vagy pedig a beszerz√©s√ľk teljes szakmai alkalmatlans√°gr√≥l tesz tan√ļbizonys√°got.”

De mi is a gond a fegyverekkel? Az Indexnek n√©v n√©lk√ľl nyilatkoz√≥ volt √Ķrezredes vezet√Ķ elismerte: az MP5-√∂s t√≠pust sz√°mos hasonl√≥ szolg√°latn√°l haszn√°lj√°k, de a K√ē-nek beszerzettek nem v√°llt√°maszosak, hanem nyaksz√≠jasak, ez√©rt c√©lzott r√∂vid sorozatok lead√°s√°ra sokkal kev√©sb√© alkalmas. Igaz, mint a test√Ķr vallom√°s√°b√≥l is kider√ľl, l√Ķgyakorlatok sem igaz√°n vannak.
A mund√©rbecs√ľlet mindenkinek fontos

B√°r nem ker√ľlt m√©g r√° sor, ezeknek az embereknek elvileg m√©rlegel√©s, hezit√°l√°s n√©lk√ľl k√©pesnek kell lenni√ľk arra, hogy adott esetben – ahogy a filmeken – l√∂v√©sekt√Ķl v√©dj√©k saj√°t test√ľkkel az √°llami vezet√Ķket – mondta az Indexnek Posta Imre. A csak a politikai esem√©nyeket figyel√Ķ laikusnak sem neh√©z bel√°tnia, hogy az elm√ļlt √©vben a v√©dett vezet√Ķk biztons√°gi kock√°zata jelent√Ķsen megn√Ķtt, azaz ma nagyobb sz√ľks√©g van egy t√∂k√©letesen m√Ľk√∂d√Ķ √Ķrezrede, mint tal√°n b√°rmikor kor√°bban.

D√≠sz√Ķrj√°rat a S√°ndor-palota el√Ķtt

Ek√∂zben, b√°r az √°llom√°ny d√∂nt√Ķ r√©sze k√©pes, vagy k√©pes lenne feladata magas szint√Ľ teljes√≠t√©s√©re, ez aligha v√°rhat√≥ el t√Ķl√ľk. A kik√©pz√©sek, l√Ķgyakorlatok hi√°nya rontja a fizikai felk√©sz√ľlts√©get. A megalapozotts√°gukt√≥l f√ľggetlen√ľl napi t√©m√°v√° v√°lt vissza√©l√©sek, vezet√Ķi hi√°nyoss√°gok √©s a megk√©rd√Ķjelezett min√Ķs√©g√Ľ technikai eszk√∂z√∂k szellemileg, lelkileg viselik meg a dolgoz√≥k t√∂bbs√©g√©t, hangs√ļlyozta Posta Imre.

Panasznak nem csak az√©rt nincs helye, mert mint egy objektum√Ķr vallom√°s√°ban szerepel, „van olyan kolleg√°m, aki beadott bizonyos √ľggyel kapcsolatban szolg√°lati panaszt, akit ut√°na beh√≠vattak az adott oszt√°lyra, √©s nyomat√©kosan k√∂z√∂lt√©k vele, hogy vonja vissza panasz√°t, mert k√ľl√∂nben komoly h√°tr√°nyai keletkezhetnek”. Az √Ķrezredesek d√∂nt√Ķ r√©sze √©lethivat√°snak tekinti a munk√°j√°t, √©s b√°r rendre csal√≥dnia kell, kifel√© p√©ld√°s a szervezet ir√°nti lojalit√°sa is, emeli ki a pszichol√≥gus.

Posta Imre szerint b√°r vezet√Ķinek, majd a minisztereln√∂knek k√ľld√∂tt jelz√©seinek, figyelmeztet√©seinek egyel√Ķre √Ķ maga √©s h√©t√©ves, kor√°bban soha meg nem k√©rd√Ķjelezett munk√°ja l√°tszik √°ldozat√°ul esni, annyit m√©gis el√©rt, hogy a hozz√° eljut√≥ visszajelz√©sek alapj√°n – persze a bels√Ķ vizsg√°lat mindent rendben tal√°l√≥ eredm√©nye ellen√©re – az √°llom√°ny sz√©p lassan tapasztal n√©mi v√°ltoz√°st, az ut√≥bbi h√≥napokban els√Ķsorban a kik√©pz√©sek, tov√°bbk√©pz√©sek ter√©n.
http://index.hu/b...zred07052/
#5 | Kameleon - 2013. november 12. 14:07:15
√Čn sz√≥ltam hogy MEGLESZTEK BASZVA K√ēKEM√ČNYEN!!! √Čs j√∂n a t√∂bbi is... Legk√∂zelebb m√°ssal sz√≥rakozzatok!
#6 | postaimre - 2013. november 12. 15:03:22
Az LMP-s zsidaj minden ilyen heyen ott van..., de az √Āngy√°n is egyre pepit√°bb.

√Āngy√°n √©s Schiffer √∂sszefog a NAV-botr√°nyban

Index,
MTI

2013. november 11., h√©tf√Ķ 16:12 |

Az LMP √©s √Āngy√°n J√≥zsef volt √°llamtitk√°r vizsg√°l√≥bizotts√°got szeretn√©nek a p√©nteki NAV-botr√°ny miatt. Az Egy√ľttnek saj√°t √∂tlete van, de t√°mogatj√°k az LMP javaslat√°t is. P√©nteken jelentette be a NAV egyik munkat√°rsa, hogy az ad√≥hat√≥s√°g a kiemelt v√°llalatokat nem ellen√Ķrzi rendesen, √©s amikor megpr√≥b√°lt ennek ut√°naj√°rni, le√°ll√≠tott√°k.

Schiffer √©s √Āngy√°n az elm√ļlt 11 √©vet, de k√ľl√∂n√∂sen a 2002 √©s 2003 k√∂z√∂tti id√Ķszakot vizsg√°ln√°k. Azt szeretn√©k kider√≠teni, hogy

megn√©zi-e a korm√°ny a k√∂lts√©gvet√©s tervez√©sekor, hogy a kiemelt ad√≥zok befizett√©k-e a t√Ķl√ľk elv√°rt p√©nzt, √©s
hogy a stratégiai partnerségi megállapodások megkötésekor vizsgálják-e, hogy a cégek tényleg tényleg fizettek adót.

M√°r neki is l√°ttak √∂sszegy√Ľjteni a bizotts√°g fel√°ll√≠t√°s√°hoz sz√ľks√©ges 78 al√°√≠r√°st.

Egy√©bk√©nt √Āngy√°n J√≥zsefet m√°r t√∂bbsz√∂r √∂sszef√ľgg√©sbe hozt√°k az LMP-vel, de eddig egy konferenciaszerepl√©sen k√≠v√ľl nem adta sok jel√©t, hogy k√∂zeledne a p√°rthoz, most viszont Schifferrel k√∂z√∂sen √°lltak ki form√°lisan is a NAV-botr√°ny √ľgy√©ben.
#7 | kontroll88 - 2013. november 12. 17:11:41
Azt mondom, ez is olyan lesz, mint a Snowden √ľgy.
Mindenki sz√∂rny√ľlk√∂dik, meg felh√°borodik, azt√°n minden marad a r√©giben.
Az ad√≥csal√≥k tov√°bb csalj√°k az ad√≥t (nem mintha a befizetett ad√≥nkb√≥l valami hasznosat is csin√°ln√°nak, azt ugyan√ļgy ellopj√°k, csak m√°sok ), a Z√ľgy√©szs√©g meg "bizony√≠t√©k hi√°ny√°ban" elejti az √ľgyet, √©s hamis v√°d√©rt j√≥l beperelik ezt a Horv√°tot. Vagy elcs√ļszik a f√ľrd√Ķszob√°ban, √©s beveri a fej√©t k√©tszer. Ut√°na b√°nat√°ban l√°ncf√Ľr√©sszel √∂ngyilkos lesz, vagy csak egy sz√≠vroham viszi el...
B√°rmi megeshet...
Itt rend nem lehet m√°sk√©nt, csak √ļgy, ha azt rendes emberek csin√°lnak.

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.