Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

K√∂dd√© v√°lt magyar milli√°rdosok, elt√Ľnt vagyonok


Több magyar milliárdos is kimaradt a legutóbb megjelent, a leggazdagabb honfitársainkat felsoroló kiadványból. A Napi.hu annak járt utána, mi történhetett az elpárolgott vagyonnal.

H√°rommilli√°rd forinttal m√°r be lehetett ker√ľlni a 150 cs√ļcsvagyonos k√∂z√© - legal√°bbis a N√©pszabads√°g TOP 150 kiadv√°nya szerint. A kiadv√°nyban azonban nem igaz√°n az az √©rdekes, hogy ki van benne, hanem hogy ki maradt ki, s mi√©rt. Az "igazolatlanul hi√°nyz√≥" magyar milli√°rdosok sora igaz√°n impoz√°ns - az al√°bbiakban ebb√Ķl szemezgett√ľnk.

Hol van p√©ld√°ul V√°rszegi G√°bor? A TOP 150-es lista 2011-es kiad√°s√°ban m√©g a negyedik helyen rangsorolt√°k a Fotex c√©gbirodalom tulajdonos√°t - vagyona akkor 90,5 milli√°rd forint volt a listak√©sz√≠t√Ķk szerint. K√©t √©vre r√°, hi√°ba keress√ľk √Ķt a 150 cs√ļcsvagyon birtokosai k√∂z√∂tt. Hogy mi√©rt, arra nincs v√°lasz. Mert azzal indokolni kihagy√°s√°t, hogy nincs m√°r magyar lakc√≠mk√°rty√°ja, nem igaz√°n lehet, hiszen a vagyonfelm√©r√©s metodik√°ja - l√°sd keretes anyagunkat - sem k√∂ti ki ezt. Ha viszint felt√©telk√©nt ez meg is jelenne, akkor legal√°bb egy tucat, a list√°n egy√©bk√©nt szerepl√Ķ milli√°rdost ki kellett volna hagyni a 150-es sorb√≥l. A Fotex am√ļgy teljesen nyilv√°nos adatai szerint - Fotex Holding SE, vagyis eur√≥pai r√©szv√©nyt√°rsas√°g - a c√©g ingatlanvagyona 2012-ben k√∂nyv szerinti √©rt√©ken 145, val√≥s piaci √©rt√©ken pedig 319 milli√≥ eur√≥. Ez alaphangon is 90 milli√°rd forint, s akkor m√©g nem sz√≥ltunk a V√°rszegi-tulajdonban lev√Ķ, egy√©bk√©nt Fotex-tulajdonos Blackburn International - Fotexen k√≠v√ľl is - t√∂bbmilli√°rdos hazai ingatlanvagyon√°r√≥l.

S. Nagy S√°ndor igen, Kenyeres S√°ndor nem: a Mammut bev√°s√°rl√≥k√∂zpont k√©t alap√≠t√≥-tulajdonosa k√∂z√ľl csak az egyik tal√°lhat√≥ meg a list√°n. Igaz, hogy Kenyeres S√°ndor √©vek √≥ta nem akt√≠v vezet√Ķje a pl√°z√°nak, a zs√°mb√©ki medenc√©ben m√Ľk√∂d√Ķ Talentis programnak, -befektet√©snek azonban igen. Az √°ltala meg√°lmodott tud√°sparknak eddig ugyan csak egy r√©sze k√©sz√ľlt el, de az irodah√°z-hotel-ipari park egy√ľttes √©rt√©ke - m√°r csak a tekint√©lyes m√©ret√Ľ, f√Ķv√°ros k√∂zeli f√∂ldter√ľlet miatt is - j√≥csk√°n meghaladja a h√°rommilli√°rd forintot.

Szint√©n √©rdekes kett√Ķss√©g jelentkezik a Biggeorge's - NV Zrt. ingatlanfejleszt√Ķ c√©g eset√©ben is. Nagygy√∂rgy Tibor igen, Ny√≠ri Viktor nem tagja az elit 150-es klubnak, m√°rpedig √Ķk ketten birtokolj√°k a c√©get - Nagygy√∂rgy vagyon√°t 7,6 milli√°rdra teszik a k√©sz√≠t√Ķk. 2011-ben m√©g 12 milli√°rdra tartott√°k Ny√≠ri vagyon√°t, ez eshetett h√°rommilli√°rd al√° (Az √ľzletember neve mellett 64 c√©get jegyez a c√©ginform√°ci√≥s rendszer, ezt kellett volna √∂sszef√©s√ľlni, r√°ad√°sul a Biggeorges's - NV n√©v m√°sodik r√©sze a r√©sztulajdonos Ny√≠ri Viktorra utal, els√Ķ r√©sze pedig Nagygy√∂rgy√∂t jelzi.)

Hol van, vagyis hol lehet Kov√°cs Bence J√°nos? A TOP 150 k√©t √©vvel ezel√Ķtti kiad√°s√°ban m√©g 12. helyen rangsorolt magyar-spanyol √ľzlet ember vagyon√°t akkor 50 milli√°rd forintban hat√°rozt√°k meg - az√≥ta viszont k√∂dd√© v√°lt. Igaz, k√©t √©vvel ezel√Ķtt "kivonul√≥ban" felc√≠mmel min√Ķs√≠tett√©k a 2009-ben m√©g 54 milli√°rdos vagyonnal b√ľszk√©lked√Ķ √ľzletembert, akir√Ķl √≠gy eml√©keztek meg akkor: "ingatlanjai ugyan tehermentesek √©s Magyarorsz√°gon vannak, √©s az √©rt√©k√ľk nem cs√∂kken, mert fejlesztik √Ķket, a jelenlegi √©rt√©kbecsl√©s szerint a mai piaci √°rak k√∂z√∂tt is nagyj√°b√≥l 200 millli√≥ eur√≥t √©rnek, amelyek k√∂z√ľl csak a sz√©kesfeh√©rv√°ri √©s p√©csi tizenegy ingatlan √©rt√©ke 70 milli√≥ eur√≥...".

Cs√Ķdbe ment volna Erd√Ķs √Ākos is? Nemr√©gen m√©g 17 milli√°rdra √©rt√©kelt√©k vagyon√°t - id√©n pedig nyom√°t sem lelni az egykori √ļjs√°g√≠r√≥-k√∂nyvkiad√≥nak. M√°rpedig az egykori √Āllami Nyomd√°nak (ma ANY Biztons√°gi Nyomda Nyrt. a c√©g neve) tov√°bbra is √Ķ az egyik meghat√°roz√≥ tulajdonosa. A befektet√©seit √©s vagyon√°t k√ľlf√∂ld√∂n fialtat√≥ √ľzletemberr√Ķl val√≥ban neh√©z megtudni friss inform√°ci√≥kat, hiszen itthoni √ľzleti aktivit√°s√°t a minimumra cs√∂kkentette. (N√©h√°ny √©vvel ezel√Ķtt m√©g a hazai nyomd√°k sz√≠ne java √©s a nemzeti tank√∂nyvkiad√≥ is √©rdekelts√©gi k√∂r√©be tartozott.) Ismerve Erd√Ķs √Ākos √ľzleti √©rz√©k√©t, √©s √©rt√©kelve a Nyomda tev√©kenys√©g√©t nehezen hihet√Ķ, hogy vagyona k√©t √©v alatt 3 milli√°rd alatti √∂sszegre olvadt.

Gy√°rf√°s Tam√°snak sincs nyoma a k√∂tetben. B√°r tavaly m√©g 16 milli√°rdra tartott√°k vagyon√°t, id√©n m√°r nem f√©rt be a legnagyobbak k√∂z√©. Ez kiss√© furcsa, hiszen a Nap Tv egykori tulajdonosa ingatlanvagyon√°nak egy r√©sz√©t j√≥ √ľtemben √©s √°ron √©rt√©kes√≠tette az elm√ļlt √©vekben. Piaci h√≠rek szerint k√©t r√≥zsadombi vill√°j√°t p√©ld√°ul Gatty√°n Gy√∂rgy v√°s√°rolta meg k√©t √©vvel ezel√Ķtt 5 milli√°rd forint√©rt. Meglehet, hogy ennek az irdatlan √∂sszegnek is a nyak√°ra h√°gott, de Zugl√≥ban √©s a R√≥zsadombon m√©g egy sor nagy √©rt√©k√Ľ ingatlana van most is - hacsak el nem p√°rologtak.

Mi lett dr. Antal P√©ter gy√Ľjtem√©ny√©vel? A p√°ratlan kollekci√≥val rendelkez√Ķ debreceni m√Ľgy√Ľjt√Ķ vagyon√°t tavaly m√©g 13,7 milli√°rdra tartott√°k a 150 cs√ļcsvagyon szerkeszt√Ķi - id√©n m√°r √Ķ is elt√Ľnt a list√°r√≥l. Cs√Ķdbe ment volna? √Črt√©ktelennek bizonyultak a kollekci√≥ k√©pei? Aligha. Net√°n arr√≥l van sz√≥, hogy a szerkeszt√Ķk nem akartak vagy tudtak m√Ľgy√Ľjtem√©nyt fel√©rt√©kelni? Ez ut√≥bbi elk√©pzelhet√Ķ, hiszen egy t√∂bb sz√°z, net√°n ezer darabb√≥l √°ll√≥ kollekci√≥ √©rt√©k√©t meghat√°rozni szinte lehetetlen, de ha ennek ment√©n gondolkodtak, akkor mit keres a n√©vsorban Kieselbach Tam√°s, aki √©vek √≥ta √©s id√©n is a cs√ļcsvagyonosok k√∂z√∂tt foglal helyet?

A meglep√Ķ m√≥don kimaradtak sor√°t m√©g hosszan folytathatn√°nk p√©ld√°ul a tavaly h√©tmilli√°rdos vagyonnal felt√ľntetett V√°lint Viktorral vagy a 4,8 milli√°rdra √©rt√©kelt Somody Imr√©vel, net√°n a 6,6 milli√°rdos K√ľrti testv√©rekkel, √©s a kor√°bban szint√©n hatmilli√°rd feletti vagyonnal rendelkez√Ķ Egri G√°borral vagy P√≥czik P√©terrel. Megjelent helyett√ľk M√©sz√°ros L√Ķrinc, a felcsuti polg√°rmester, aki 6,9 milli√°rdos vagyon√°t val√≥ban alig k√©t √©v alatt hozta √∂ssze. Hi√°ba, vannak vesztesek √©s gy√Ķztesek.
A 150-es kiadv√°ny m√≥dszertana szerint a vagyon√©rt√©k sz√°m√≠t√°s a k√∂vetkez√Ķk√©ppen folyik: " ...minden √©vben kisz√°m√≠tottuk a hozz√°juk kapcsol√≥d√≥ c√©gek c√©g√©rt√©k√©t. A sz√°m√≠t√°sn√°l figyelembe vett√ľk az el√Ķz√Ķ h√°rom √©v p√©nz√ľgyi besz√°mol√≥it k√ľl√∂n√∂s tekintettel a saj√°t t√Ķke, a k√∂telezetts√©gek, nett√≥ √°rbev√©tel, ad√≥zott eredm√©ny √©s fizetett osztal√©k sorokra." A kiadv√°ny - amely az Opten szakmai seg√≠ts√©g√©vel k√©sz√ľlt - sz√°m√≠t√°sai szerint 26 kor√°bbi szerepl√Ķ nem ker√ľlt fel a list√°ra - √©s 19 √ļj ker√ľlt be a 150-be. Az elemz√©s szerint "jellemz√Ķen a kor√°bban 4-5 milli√°rd forintos vagyonnal szerepl√Ķk k√∂z√ľl t√Ľntek el a n√©vsorb√≥l a legt√∂bben...".
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | Kormos - 2013. november 13. 13:41:56
Materialista vil√°gn√©zet: Az anyag nem v√©sz el csak √°talakul...= a hamis p√©nz√©rt√©k nem tunik el,csak √°tutal√≥dik sok-sok m√°sik sz√°ml√°kra, majd √ļjra√©rt√©kelodik... Ez a mai civiliz√°lt szalonos ,tiszta erkolcsu v√°llalkoz√°s...szinte szentszuz v√°llalkoz√°si forma," rem√©lem ezt a hulyes√©get senki se hiszi el." Ha jon az ido ezeket is ossze lehet szedni...
#2 | Perje - 2013. november 13. 20:34:07
Hol lehetnek: Lecsapott rájuk az adóhivatal, vagy a távolkeleti tájfun offsorban..s_*_beee.
#3 | ARMOGUR - 2013. november 14. 20:18:52
Gy√°rf√°snak van a XII. ker√ľletben √©s a Gell√©rthegyen is van ingatlana.
#4 | mester - 2013. november 15. 07:30:36
A skuró szó nem a Sukoró rövidítése?s_*_kukk
#5 | postaimre - 2013. november 15. 07:39:09
Szerintem a Sukoro, az örökös (Sökörö) jelentéssel bír és ez nem pusztába kiálttt szó a történet jelenlegi alakulása tekintetében.
#6 | Balu - 2013. november 15. 09:38:12
Az √Ķsi szl√°v "sukor√≥" sz√≥ a "sok √ļr√©" √∂sszevont alakja, ami a Nagymorva birodalom d√©li fert√°ly√°n haszn√°lt d√©li-szlovien nyelvj√°r√°sban t√∂bb gazd√°ra utal (b√°r Sukor√≥ m√©g ink√°bb az √©szaki fert√°lyon van, tekintve, hogy a Nagymorva Birodalom mag√°ba foglalta a Balk√°n nagy r√©sz√©t is, szinte Biz√°ncig).

A sz√≥ v√©letlen√ľl sincs √∂sszef√ľgg√©sben a "s√≥t√∂mb√∂kkel aberr√°lt nemi aktusba l√©p√Ķ" tartalm√ļ s√≥-k.r√≥ szint√©n √Ķsi √©s szint√©n szl√°v (csak m√°sik nyelvj√°r√°s) kifejez√©ssel.

Am√ļgy tippelhetek, hova t√Ľntek nemzet√ľnk e nagy fiai? A, Izrael B, valamilyen n√©vtelen karibi-szigetek C, √öj-Z√©land.
K√°r, hogy szaraxik a zinternetem, √≠gy mopst nem tudom ide biggyeszteni az √ľgyes v√°llalkoz√≥k pof√°zm√°nyait, de rendszerint √ļgyis egy kaptaf√°ra mennek, most is megel√Ķlegzem ezt nekik, ez√©rt az A tipp...
#7 | postaimre - 2013. november 15. 10:40:19
Balu, az arabban a SUKROM, az a k√∂sz√∂n√∂m. Rem√©lem j√≥l eml√©kszem, valaki jav√≠tsa, ha nem. Sok √∂r√∂m, de lehet s√Ķ-k√∂r√∂m, vagy sok-√∂k√∂r, vagy sok korom..., de ha a sok roma jelent√©st n√©zed, ami ugye sok "√∂r√∂m", akkor lehet sok roham √©s suk√°r is, ami ugye azt is jelenti, hogy k√°r a s√≥√©rt...!s_*_kukk

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.