Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Elindult a versenyfutás az ûrbéli javakért


Kinél kell jelentkezni a Nap gyarmatosítása ü-rügyén? Pecsétes papír meg ilyesmi, hisz tudjátok.
Kína 2025-ben már héliumot bányászna a Holdon, míg a NASA az aszteroidákra koncentrál. A napokban pedig még egy magáncég is a szomszédos égitestre vonatkozó kitermelési jogokért folyamodott. Elkezdõdött a versenyfutás az ûrbeli javakért.

A NASA a héten jelentette be, hogy egy magáncég, a BigelowAerospace a közeli égitesten igényelt bányászati jogokat az amerikai Szövetségi Repülési Hivataltól. Nem egy jelentéktelen magánvállalatról, hanem a NASA kiemelt partnerérõl van szó, amellyel közösen többmilliárdos dolláros üzlet keretében fejlesztenek modult a Nemzetközi Ûrállomásra.

holdon_bányászna_juniorpr„Eljött az idõ, hogy komolyan vegyĂĽk a Holdon valĂł kitermelĂ©st Ă©s az ehhez szĂĽksĂ©ges bányászati jogok kĂ©rdĂ©sĂ©t” – nyilatkozta Robert Bigelow, aki arra törekszik, hogy a magáncĂ©gek egyre nagyobb szerepet kapjanak a NASA Ă»rkutatási programjaiban.Az ĂĽzletember ennek elõsegĂ­tĂ©se Ă©rdekĂ©ben arra kĂ©ri az amerikai kormányzatot, hogy a kiemelt magánvállalatoknak biztosĂ­tson bányászati jogokat a Holdon – Ă­rja a bestmachinery.hu.

Versenyfutás a jövõ energiahordozójáért

Míg a magáncégek elsõsorban a ritkafémek iránt érdeklõdnek, az ûrnagyhatalmak a jövõ energiaforrásáért, a hélium-3-ért vetélkednek. A hélium-3, a hélium izotópja, amelyet a magfúziónál lehet hasznosítani, de nukleáris üzemanyagként is jól alkalmazható, mivel úgy szabadít fel óriási mennyiségû energiát, hogy közben nem keletkezik radioaktív hulladék.

A Földön mindösszesen 15 tonna található ebbõl az anyagból, de a Holdon a becslések szerint akár öt millió tonna is kitermelhetõ. Száz tonna hélium-3 pedig elegendõ lenne a Föld teljes éves energiaszükségeltének fedezésére.

„A bolygĂł minden nĂ©gyzetcentimĂ©terĂ©t feltĂ©rkĂ©pezzĂĽk, hogy feltárjuk a hĂ©lium 3 lelõhelyeit.” – nyilatkozta a kĂ­nai Ă»rprogram vezetõje. Az ázsiai ország tervei szerint 2024-ben lĂ©trehozzák Hold-bázisukat, Ă©s egy Ă©vre rá elkezdõdhet a hĂ©lium-3 kitermelĂ©se.

A magáncégek a ritkafémeket bányásznák

A NASA mellett a magáncégek a legfelkészültebbek az aszteroidákon történõ kitermelésre. A Földhöz képest a ritkafémek több száz vagy ezerszeres koncentrációban vannak jelen a kisbolygókon. Ezen anyagok ára az aranyéval vetekszik. Egy közepes méretû aszteroida felszínének lebányászásával legalább 6 milliárd dollár értékû platina lenne kitermelhetõ.

Ebben lát fantáziát a SpaceAdventures nevû cég is, amely nem ma kezdte az ûripart. Több ûrturistát is eljuttatott már a nemzetközi ûrállomásra.

Bár az aszteroida bányászat illúziónak tûnhet, a tervek mögé olyan milliárdosok álltak be, mint a Google két alapítója, Ross Perot amerikai elnökjelölt vagy a magyar származású Charles Simonyi.

Hogy nem csupán illúzióról van szó, azt jól mutatja, miszerint egyetlen ûrsiklónyi rakomány Kína energiaigényét két évre fedezné.Nem kérdés, az óriási befektetés hamar megtérülhet. A Holdon található hélium-3 évezredekre megoldhatná az emberiség energiaínségét.

A NASA a kisbolygókra fókuszál

Míg a kínaiak a Holdat vették célba, addig az Amerikai Ûrkutatási Hivatal idén mutatta be terveit, amelyek eredményeként 2021-ben elkezdõdhetne az elsõ aszteroida felszíni bányászata. A tervek szerint a NASA egy 500 tonnás Föld-közeli aszteroidát fogna be, és állítana Hold körüli pályára. Az aszteroida kísérleti bányászatát a Nemzetközi Ûrállomás ûrhajósai végezhetnék el. Az Obama elnök által is támogatott terv elfogadott költségvetése meghaladja a 2 milliárd dollárt.

A kisbolygó-kutatásnak nagy lökést adott az idei év elején Alaszkában felrobbant meteorit is, hiszen ráirányította a közvélemény figyelmét az emberi civilizáció kiszolgáltatottságra. Ráadásul függetlenül egymástól több,a Nature-ben megjelent tanulmány is felhívta a figyelmet arra, hogy a hasonló méretû aszteroidák becsapódása gyakoribb lehet, mint azt korábban gondolták. A NASA a bányászat mellett ezért is fordít kiemelt figyelmet a kisbolygókra.
Link

Hozzászólások


#21 | anzsi a macska hala - 2013. november 20. 16:17:06
Nekem van igazam, de a felét visszaadom. s_*_csin

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.