Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Debreczeni J√≥zsef √ļj k√∂nyve: A fideszes rabl√≥gazdas√°g


Orbán és Simicska
November 15-√©n jelenik meg Debreczeni J√≥zsef √ļj k√∂nyve: A fideszes rabl√≥gazdas√°g. A szerz√Ķ nem el√Ķsz√∂r foglalkozik a politika fekete p√©nzeivel, err√Ķl sz√≥lt m√°r A politika fert√Ķje c√≠m√Ľ k√∂tete is. Ez√ļttal a 2010 ut√°ni id√Ķszakra koncentr√°l, √°m az el√Ķzm√©nyeket is f√∂lid√©zve, fejl√Ķd√©s√©ben mutatja be a rabl√≥gazdas√°gk√©nt m√Ľk√∂d√Ķ fideszes „szervezett felvil√°got”. Mott√≥ul Szent √Āgoston m√°sf√©l √©vezrede le√≠rt igazs√°ga szolg√°l: „Igazs√°goss√°g hi√°ny√°ban mi egyebek a kir√°lys√°gok, mint nagy rabl√≥band√°k?” Az itt k√∂z√∂lt r√©szlet a k√∂nyv egyik – t√∂m√∂r√≠tett – fejezete.
Az els√Ķ korm√°nyzati ciklus idej√©n az Orb√°n–Simicska-f√©le politikai-gazdas√°gi holding nagys√°grendekkel n√∂velte r√©szesed√©s√©t az orsz√°g hatalmi √©s anyagi er√Ķforr√°saib√≥l. Olyannyira, hogy t√∂rekv√©sei mindk√©t t√©ren t√ļl moh√≥nak t√Ľntek, √≠gy n√©gy √©v m√ļlva el is vesztette a korm√°nyzati poz√≠ci√≥t, √©s √ļjra ellenz√©kb√Ķl volt k√©nytelen folytatni tev√©kenys√©g√©t. Amely viszont mind politikai, mind anyagi t√©ren megtartotta a hatalom birtok√°ban el√©rt nagys√°grendet. Noha az Orb√°n vezette politikai √ľzlet√°gban n√©gy √©vvel k√©s√Ķbb se siker√ľlt megism√©telni a sikert, a p√°rt meg√Ķrizte hegem√≥n poz√≠ci√≥j√°t a jobboldalon, tov√°bbra is egyed√ľli hatalmi aspir√°nsk√©nt szerepelt, √©s csak id√Ķ k√©rd√©se volt, mikor szerzi meg √ļjra az √°llamhatalom fegyvert√°r√°t. Ehhez √≥ri√°si anyagi er√Ķforr√°sokra volt sz√ľks√©g, amelyeket a Simicska vezette (fekete-)gazdas√°gi √ľzlet√°g nemcsak biztos√≠tani tudott, de √ļjratermelni √©s n√∂velni is. A 2010-es √©v √≠gy meghozta az √ļjabb – a kor√°bbin√°l sokkal nagyobb – sikert, amely√©rt nyolc √©ven √°t v√°llvetve dolgoztak.

√Ām kapcsolatukban 2010 ut√°n √ļj korszak vette kezdet√©t: a gazdas√°gi √ľzlet√°g vezet√Ķje korm√°nyszinten is jelent√Ķs ter√ľleteket vont az ir√°ny√≠t√°sa al√°. Imm√°r k√©t miniszt√©rium is a Simicska-kl√°n uralma alatt m√Ľk√∂dik: a Nemzeti Fejleszt√©si Miniszt√©rium √©s a Vid√©kfejleszt√©si Miniszt√©rium. Tov√°bb√° csatolt r√©szeik: a p√©nzeloszt√°sokban kulcsszerepet j√°tsz√≥ √°llami hivatalok, bankok, gazdas√°gi t√°rsas√°gok. Orb√°n √©s Simicska viszony√°r√≥l ezt √≠rta a Magyar Narancs √ļjs√°g√≠r√≥ja, R√©nyi P√°l D√°niel: „Neh√©z meg√≠t√©lni, hogy a minisztereln√∂knek kapacit√°sa nincs r√°, esetleg csak r√°hagyja a h√°tt√©remberekre, vagy nem is f√©r hozz√° bizonyos forr√°sok eloszt√°s√°hoz. De sz√°mos olyan ter√ľlet akad, amit l√°that√≥an √°tengedett az √©rdekszf√©r√°nak. Nemcsak a f√∂ldb√©rletek, az uni√≥s p√©nzek √©s a k√∂zbeszerz√©sek √ľgyei tartoznak ide; a gazdas√°gi holdudvarnak nagy befoly√°sa van p√©ld√°ul a k√∂zm√©diumok sz√°m√°ra elk√ľl√∂n√≠tett √©vi t√∂bb t√≠zmilli√°rd forint √©s a frekvenci√°k eloszt√°sa felett is.”

Szint√©n R√©nyi id√©zi a fentieket tov√°bb √°rnyal√≥, fideszes k√∂rb√Ķl sz√°rmaz√≥ jellemz√©st: „A korm√°ny fontos poz√≠ci√≥inak leoszt√°sa alapvet√Ķen k√©t emberen √°ll: Orb√°n Viktoron √©s Simicska Lajoson. Sz√°nd√©kaik, √©rdekeik azonban egyre kev√©sb√© tal√°lkoznak. Beoszt√°s√°b√≥l ad√≥d√≥an a szem√©lyzeti politika egyed√ľl a minisztereln√∂k kompetenci√°ja, √©s a korm√°nyf√Ķ – mivel mozg√°stere meg√Ķrz√©se v√©gett fontos szempont, hogy ne engedjen √°t minden poz√≠ci√≥t a gazdas√°gi √©rdekcsoportnak – a lapokat nemcsak a kinevez√©sre √°csing√≥z√≥ k√°derek el√Ķl titkolja az utols√≥ pillanatig, de azok el√Ķl is, akikkel szemben maga is szabads√°gharcra van k√°rhoztatva. Ebben a k√ľzdelemben a szem√©lyzeti politika Orb√°n legf√Ķbb √ľt√Ķk√°rty√°ja.”

A korm√°nyf√Ķ Matolcsyhoz is az√©rt ragaszkodott oly sok√°ig, mert Matolcsy nem volt bek√∂tve Simicsk√°√©khoz, akik se r√°, se a miniszt√©rium√°ra nem tudtak nyom√°st gyakorolni. Amikor teh√°t Orb√°n kijelentette, hogy Matolcsyt√≥l nem hajland√≥ megv√°lni, ahogyan a jobb kez√©t se v√°gatn√° le, akkor nem a publikumnak, hanem Simicsk√°nak √ľzent komolyan. Azon az √°ron is, hogy nevets√©gess√© v√°lik – amin√©l nagyobb vesz√©ly nem fenyegethet egy autokrat√°t.

Az Orb√°n–Simicska-viszony meg√≠t√©l√©se szempontj√°b√≥l nagy jelent√Ķs√©g√Ľ a Fellegi–N√©methn√©-csere. Felleginek Viktor is, Lajos is a tan√≠tv√°nya volt a szakkoll√©giumban. Az el√Ķbbinek a kilencvenes √©vek elej√©n a politikai tan√°csad√≥ja lett, az ut√≥bbinak k√©s√Ķbb (legal√°bb k√∂zvetve) az √ľzlett√°rsa. Miut√°n az Infocenter tulajdonosak√©nt (Heti V√°lasz, L√°nch√≠d R√°di√≥, Class FM) a politika √©s a gazdas√°g metsz√©spontj√°ban l√©v√Ķ m√©diabirodalom fontos helytart√≥ja lett, v√©gk√©pp be√°gyaz√≥dott mindk√©t oldalba.

„Egy bar√°tj√°nak m√°r 2009 nyar√°n besz√©lt a lehet√Ķs√©gr√Ķl, l√°that√≥an izgalomba hozta a korm√°nyzati munka. Mondta, hogy van benne j√≥ √©rtelemben vett k√ľldet√©studat, hogy akar tenni az orsz√°g√©rt” – id√©zi Peth√Ķ Andr√°s. Az √ļj miniszter teh√°t azzal a hittel v√°gott bele a munk√°ba, hogy √∂ssze tudja hangolni egyr√©szt a Fidesz politikai √©s anyagi √©rdekeinek, m√°sr√©szt a Fidesz √©s az orsz√°g √©rdekeinek szolg√°lat√°t. Szem√©lyes kapcsolatban √°llt Orb√°nnal, de rendszeresen egyeztetett Nyergessel, olykor Simicsk√°val is. „Fellegi k√∂rnyezet√©ben ugyanakkor √©szlelt√©k, hogy a minisztert nyomasztja a gazdas√°gi h√°tt√©remberekkel val√≥ kapcsolat... »elkezdte √Ķt fojtogatni ez a rendszer«. Egy Fellegihez k√∂zel √°ll√≥ forr√°s szerint »nem √©rtett√©k meg a Lajos√©k, hogy az nem fog m√Ľk√∂dni, hogy odarendelik, √©s azt mondj√°k neki, hogy akkor most ez √≠gy vagy √ļgy lesz«.”

Bazánth Ivola felvételei
Egy k√©p 1999-b√Ķl

Szerintem Fellegi nem √©rtette meg: fel is √Ķr√∂lte √Ķt a gazdas√°gi √©rdekk√∂r√∂k nyom√°sa. Naivit√°s volt azt hinnie, hogy egyszerre lehet szolg√°lni a Fidesz meg az orsz√°g √©rdek√©t. Hogy lehet valaki hazafi is, meg a haz√°t fosztogat√≥ szervezett felvil√°g tagja is... Mintha r√≥la √≠rta volna J√≥zsef Attila: „...√ľgyeskedhet, nem fog a macska egyszerre kint s bent egeret.”

Fellegi kez√©nek elenged√©se √©s a Simicsk√°√©k b√°bj√°nak t√Ľn√Ķ N√©methn√© kinevez√©se a miniszt√©rium √©l√©re Orb√°n veres√©ge is volt. Ekkort√°jt arr√≥l sz√≥ltak a h√≠rek, hogy m√°r az Orb√°n bels√Ķ politikai k√∂r√©hez tartoz√≥ embereket is el√©rt√©k a Simicska-f√©le polip cs√°pjai: „Orb√°n az elm√ļlt m√°sf√©l √©v alatt sz√°mos korm√°nyzati ember »exkluz√≠v bizalm√°t« volt k√©nytelen feladni: a k√∂zvetlen k√∂rnyezet√©b√Ķl is mind t√∂bben √°gyaz√≥dtak be a gazdas√°gi √©rdekszf√©r√°ba. Ma m√°r nemcsak az √©rdekcsoport sz√°m√°ra fontos egy√©ni k√©pvisel√Ķi ind√≠tv√°nyok beny√ļjt√°s√°ban jelesked√Ķ Rog√°n Antal–L√°z√°r J√°nos-kett√Ķs k√∂t√Ķdik szorosan Simicska k√∂reihez... egyre t√∂bb √°llamtitk√°r √°ll »szem√©lyes √∂sszek√∂ttet√©sben« vel√ľk, s m√©g a minisztereln√∂k sz√≥viv√Ķje, Szijj√°rt√≥ P√©ter is folytat »meglehet√Ķsen kriptaszag√ļ« megbesz√©l√©seket Simicska Rad√≥c utcai irod√°j√°ban.”

R√©nyi szerint: „Orb√°n Viktor √©s a Fidesz gazdas√°gi holdudvarak√©nt ismert p√©nz√ľgyi h√°torsz√°g viszonya az elm√ļlt m√°sf√©l √©v alatt kiegyens√ļlyozott volt, de ez most megbillenni l√°tszik.” F√©l √©vvel k√©s√Ķbb, a f√∂ldp√°ly√°zatok √©s a K√∂zg√©pes osztal√©kok botr√°nyai idej√©n m√©g messzebb megy a k√∂vetkeztet√©sek levon√°s√°ban: „Az oligarch√°z√°s az√©rt lett orsz√°gos politikai t√©ma, mert ez az egyetlen probl√©mak√∂r, ami a jelek szerint t√ļln√Ķtt a korm√°ny vezet√Ķj√©n, aki... maga se tudja befoly√°solni az esem√©nyeket... Hi√°ba van ter√≠t√©ken a k√©rd√©s h√≥napok √≥ta, a K√∂zg√©p rend√ľletlen√ľl s√∂pri be a sokmilli√°rdos megrendel√©seket. A korm√°nyf√Ķ a parlamentben annyira k√≠nosan mell√©besz√©lt, amikor err√Ķl k√©rdezt√©k, hogy m√©g fideszes k√©pvisel√Ķk is les√ľt√∂tt√©k a szem√ľket... Orb√°n pedig k√©nytelen elviselni ennek a politikai k√∂vetkezm√©nyeit, mert nem tehet m√°st... Mert ha egyszer elfajulna a helyzet... jelent√Ķs√©ge lehet ak√°r annak is, hogy a Magyar Nemzet √©s a H√≠r TV nem Orb√°n Viktor, hanem Simicska Lajos √©rdekelts√©g√©be tartozik.

A politikai aktorok mindig behelyettes√≠thet√Ķek lesznek, a gazdas√°gi h√°torsz√°g nem... Az l√°tszik k√∂rvonalaz√≥dni, hogy... ink√°bb Viktor a bef√Ķtt, √©s Lajos a nagymama...

Nem tudni, Orb√°n l√°tja-e a v√©gzetes politikai k√∂vetkezm√©nyeit a... folyamatoknak. Lassan r√°√©g a korrupci√≥ v√°dja, √©s... egyszer√Ľen nem tud tenni ellene semmit. Nem hinn√©m, hogy a politika legfels√Ķ szintj√©n bek√∂t√∂tt √ľzletembereket k√ľl√∂n√∂sebben foglalkoztatn√° az orsz√°g sorsa – k√ľl√∂nben nem lenne ilyen l√°tv√°nyos a tarol√°s, √©s nem ker√ľln√©nek felsz√≠nre a helyi szinten csal√≥dott, kifizetetlen alv√°llalkoz√≥k √ľgyei... Ellenz√©kben nem sajn√°lt√°k a p√©nzt a m√©diabirodalom √©s a p√°rt int√©zm√©nyrendszer√©nek... felbik√°z√°s√°ra. Viszont m√≠g ellenz√©kben a gazdas√°gi √©s politikai elit k√∂z√∂s c√©ljak√©nt jelent meg a politikai hatalom megszerz√©se, addig a korm√°nyr√ļd mellett a szerepl√Ķket elt√©r√Ķ √©rdekek vezethetik. A h√°torsz√°g sz√°m√°ra kiel√©g√≠t√Ķ forgat√≥k√∂nyvnek t√Ľnhet, ha r√∂vid t√°vban gondolkodik, √©s a v√°laszt√°sokig h√°tral√©v√Ķ id√Ķ alatt szerez forr√°sokat, amivel a k√∂vetkez√Ķ ciklusok alatt is tud gazd√°lkodni...

Orb√°n jelenleg – m√≠g politikai veres√©get nem szenved – biztos nem helyettes√≠thet√Ķ, a politikai strukt√ļra ugyanis az √Ķ hierarchiz√°lt kapcsolatain (√©s persze renom√©j√°n) nyugszik... Ugyanakkor a politika √©s a gazdas√°gi elit kapcsolat√°nak logik√°j√°b√≥l k√∂vetkezik, hogy a p√°rt h√°torsz√°ga m√©g akkor is stabil lesz, mikorra Orb√°n politikusk√©nt v√©gk√©pp leamortiz√°l√≥dik.”


Val√≥ igaz: jelenleg egy v√°laszt√°si veres√©g nyom√°n se v√°rhat√≥ olyan politikai vagy gazdas√°gi fordulat, ami vesz√©lyeztetn√© Simicsk√°√©k gigantikus anyagi er√Ķforr√°sait – mi t√∂bb: azok birtok√°ban hosszabb t√°von is determin√°lhat√≥k lesznek a politikai folyamatok. K√©rd√©ses viszont, hogy Orb√°n – veres√©g eset√©n – val√≥ban lev√°lthat√≥-e a politikai √ľzlet√°g √©l√©r√Ķl. Nem tudjuk, mennyire van maga is be√°gyaz√≥dva a gazdas√°gi √ľzlet√°gba: mennyire az √∂v√©i is azok az instrumentumok (p√©ld√°ul a m√©diabirodalom), amelyek szerepe egy v√°ls√°gban perd√∂nt√Ķ lehet. Sz√°mos jele van, hogy √Ķ nemcsak a vez√©re, de a tulajdonosa is a Fidesznek – minimum a t√°rstulajdonosa.

Az az√≥ta bek√∂vetkezett fejlem√©nyek r√°ad√°sul azt jelzik, hogy siker√ľlt visszaszor√≠tania Simicsk√°√©k t√©rnyer√©s√©t. El√Ķsz√∂r is rendet v√°gott a politikai fert√°lyon. L√°z√°rt maga mell√© rendelte a kancell√°ri√°ra, Rog√°nt a frakci√≥ √©l√©re: mindk√©t poszt kiz√°rja a gazdas√°gi k√∂r√∂kkel val√≥ komolyabb fl√∂rt√∂l√©st, szem el√Ķtt vannak, folyv√°st igazolniuk kell lojalit√°sukat. Az NF√ú hat√°sk√∂r√©t Orb√°n megnyirb√°lta, a kancell√°ri√°hoz rendelte az uni√≥s p√©nzeket, le is mondott az √ľgyn√∂ks√©g eln√∂ke, a Simicska ember√©nek sz√°m√≠t√≥ Petyk√≥ Zolt√°n. De mentek m√°sok is...

√Ām R√©nyi t√©ved√©se nem itt van. Hanem ott, hogy az √ļjrav√°laszt√°s politikai √©rdek√©t szem el√Ķtt tart√≥ Orb√°n alapvet√Ķen szemben √°llna az anyagi javakat hajszol√≥ Simicsk√°val. Hogy az el√Ķbbire az ut√≥bbi f√©ktelens√©ge ok√°n „√©g r√° a korrupci√≥ v√°dja”. Orb√°n kiel√©g√≠ten√© a gazd√°k ig√©ny√©t, ha Simicska nem lopn√° el a f√∂ldeket? Ugyan! Hisz Felcs√ļt, az √Ķ sz√Ľkebb p√°tri√°ja lett a f√∂ldszerz√©s orsz√°gos bajnoka, azon bel√ľl is a hozz√° ezer sz√°llal k√∂t√Ķd√Ķ str√≥man-szer√Ľ polg√°rmester! A trafikokb√≥l is j√≥csk√°n r√©szes√ľltek az illet√Ķ „ismer√Ķsei”, s√Ķt az √ļjdons√ľlt v√Ķ√© is. Aki maga is a milli√°rdos k√∂zbeszerz√©seket elnyer√Ķ, az alv√°llalkoz√≥inak nem fizet√Ķ gazdas√°gi brigantik sor√°t szapor√≠tja.

Felcs√ļton k√∂zp√©nzb√Ķl √©p√ľl egy mag√°nbirodalom!

Orb√°n nemcsak k√ľzd a „rabl√≥kkal”: maga is bel√ľl van a k√∂r√∂n.

Hogy mennyire, az a k√∂vetkez√Ķ fejezetb√Ķl kider√ľl.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | monguzking - 2013. november 18. 21:26:27
addig ok√© amit ir de hogy ki ir s mi√©rt-elmehet a bus **** b√ľd√∂s komcsija
#2 | Kore - 2013. november 18. 22:51:27
Ha nem t√©vedek, az els√Ķ m√Ľv√©t is orb√°nk√°r√≥l irig√°lta...

:(
#3 | nyilas - 2013. november 19. 15:41:22
Az els√Ķ korm√°nyzati ciklus idej√©n az Orb√°n–Simicska-f√©le politikai-gazdas√°gi holding nagys√°grendekkel n√∂velte r√©szesed√©s√©t az orsz√°g hatalmi √©s anyagi er√Ķforr√°saib√≥l. Olyannyira, hogy t√∂rekv√©sei mindk√©t t√©ren t√ļl moh√≥nak t√Ľntek, √≠gy n√©gy √©v m√ļlva el is vesztette a korm√°nyzati poz√≠ci√≥t, √©s √ļjra ellenz√©kb√Ķl volt k√©nytelen folytatni tev√©kenys√©g√©t.

- Itt √ļgy √≠r a szerz√Ķ, mintha a v√°laszt√°si veres√©g az Orb√°n korm√°ny moh√≥s√°g√°nak eredm√©nye lett volna. Mintha, vagy a v√°laszt√≥k vagy a soros-lantos keresztsz√ľl√Ķk √ļnt√°k volna ezt meg. Nem hiszem, hogy az akkori rezsim-v√°lt√°s m√∂g√∂tt ez √°llt volna! Az orsz√°g n√©pe - szerintem - nem l√°tott ebbe bele, a keresztap√°kat viszont val√≥sz√≠n√Ľleg m√°s √©rdekelte, nem ez. Ennek a t√©telnek az igazol√°sa sz√°momra hi√°nyzik!

Az l√°tszik k√∂rvonalaz√≥dni, hogy... ink√°bb Viktor a bef√Ķtt, √©s Lajos a nagymama...
Orb√°n nemcsak k√ľzd a „rabl√≥kkal”: maga is bel√ľl van a k√∂r√∂n.

s_*_aha

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.