Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Így menekültek meg az albán zsidók


Az albán kormányok és a lakosság egy emberként segítette a zsidóságot a második világháború alatt. A gyengék és elesettek védelme nemzeti hitvallás volt, mindent felülírt.

Albánia volt az egyetlen ország Európában, ahol több zsidó élt a második világháború végén, mint elõtte. Az országot 1939-ben az olasz fasiszták szállták meg. Amikor Európa más részein már millió számra deportálták a zsidókat, nagyüzemben mûködtek a náci halálgyárak, Albániában az olasz megszállók és a kollaboráns fasisztabarát tiranai kormányok megkímélték a zsidókat. Problémamentesen élhettek, dolgozhattak, megtarthatták ünnepeiket, nem voltak kitéve semmiféle erõszaknak - írja a Múlt-kor.hu.

A világháború elõestéjén az Albániában élõ zsidó közösség létszáma nagyjából 600 fõ volt, közülük megközelítõleg 400-an menekültként érkeztek, fõként Németországból és Ausztriából. Minden megváltozott 1943. szeptember 8. után, amikor az új kormány a németekkel mûködött együtt. Házkutatások, razziák kezdõdtek, ám ezek a lakosság magatartása miatt kudarcot vallottak. A városokban és falvakban keresztények és muzulmánok zsidók százait bújtatták el, de segítették õket a partizánok is.

Az albán zsidóság a nemzeti hitvallásnak is nevezhetõ besa-nak köszönheti életét. Ez egyfajta becsületkódexet jelent, a szó eredete pedig Lekë Dukagjini albán herceg az albánok társadalmi, gazdasági, vallási és kulturális életét a 15. századtól meghatározó szokásjogi kánonjára vezethetõ vissza. A besa egyik alapvetése az elesettek és a gyengék védelme, amely a menedéket keresõkre is vonatkozott különösen, ha az illetõ erre ígéretet is kapott. Ennek megtartása becsületbeli ügy volt, akár az élete árán is.

Számos zsidĂłmentõ akciĂł KoszovĂłban játszĂłdott - KoszovĂłt 1941 tavaszán, Jugoszlávia eleste után csatolták az olasz megszállás alatt állĂł Albániához. Arif Alickaj decani tisztviselõ pĂ©ldául – nĂ©pszerĂ» muzulmán neveket használva – hamis szemĂ©lyi okmányokat állĂ­tott ki a zsidĂłk számára, akik Ă­gy szabadon utazhattak az országban. Az õ fĂ»szereskĂ©nt dolgozĂł barátja, Arsllan Rezniqi több száz zsidĂł kimenekĂ­tĂ©sĂ©t szervezte meg Decanba, kertjĂ©ben pedig egy kĂĽlön házat Ă©pĂ­tett a menekĂĽltek számára. Persze errõl a környĂ©ken mindenki tudott, szomszĂ©dai mĂ©gsem jelentettĂ©k fel, hogy zsidĂłkat bĂşjtat a birtokán.
Link

Hozzászólások


#1 | Perje - 2013. november 22. 20:34:05
Nahát! Koszovó ezzel végképp megérett az uniós tagságra. Ha másért nem is, de ezért émber mentését igen.s_*_beee
#2 | Kormos - 2013. november 22. 21:20:49
Nos ha ez igaz...Megint tanultam. Most pedig kutathatom a további infókat az albán maffia okaira-mivoltjára,szemtelenségeire....osszekottetések vs jude????
#3 | Perje - 2013. november 22. 21:26:00
Ezek szerint Albánia is a egy betelepülési célország lesz.
Dál afrikából is távozniok kell. Erre hívta fel õket a külügyér.
http://www.vetera...th-africa/
#4 | mormota1968 - 2013. november 23. 12:55:26
Úgy látszik arrafelé ezek szerint még nem mutatkoztak be. Na legalább lesz hová átmenekülniük innét magyar földrõl. Ha majd nem pár száz lesz a nyakukon, hanem pár millió, talán ott is megismerhetik végre a zsidók valódi arcát. Bár lehet, hogy fel se tûnne nekik, ott is olyan gyönyörû banda van kormányon, mint nálunk. Ha annyira antiszemét a magyar, akkor miért nem költözik át minden zsidó Albániába? Ha már ilyen szívesen látják õket. Ja, hogy ott nincs mit fosztogatni, osztogatni! Meg kiken élõsködnének? Elég szegény népek laknak arrafelé is. Úgy látszik csak mi b@sztunk rá arra, hogy befogadtunk több száz ezer ide menekült zsidót, akik miatt aztán bele is kevertek minket egy olyan világháborúba, amihez semmi közünk nem volt. Hogy miért nem ette a fene õket már akkor Albánia felé? Ja, már nem volt arrafelé szabad az út! Kár! :(

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.