Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Budapest Airport: teljes áramkimaradás-teszt a terminálon!


MĂşlt Ă©vben a zsidaj hanukakor kaptak egy kis leckĂ©t ezek a fĂ©rgek. RemĂ©lem idĂ©n foszfort kapnak már. Volt idejĂĽk rákĂ©szĂĽlni a szolgálatoknak. Teljes áramkimaradás a repĂĽlõtĂ©ren! Ezt a helyzetet tesztelte mára virradĂł Ă©jszaka 0 Ăłra 34 perctõl hajnali 3 Ăłráig a Budapest Airport a Liszt Ferenc Nemzetközi RepĂĽlõtĂ©r 2. Terminálján. A feltĂ©telezett forgatĂłkönyv szerint a repĂĽlõtĂ©ren egyszerre állt volna le valamennyi kĂĽlsõ, nagyfeszĂĽltsĂ©gĂ» áramforrás – ami elvben teljes leálláshoz vezethetett volna. A Budapest Airport törtĂ©netĂ©ben eddig mĂ©g soha nem vĂ©geztek ennyire átfogĂł, teljes áramkimaradást szimulálĂł ellenõrzĂ©st.
A valóságban azonban minden ilyen helyzetre készültek tervek és léteznek mûszaki megoldások. Bár a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtérnek három, egymástól független, nagyfeszültségû elektromos betápláló rendszere van (két fõvárosi és egy a vecsési alállomásra kapcsolva), a repülõtér 2. Termináljának tervezõi arra is felkészültek, hogy egyik pillanatról a másikra elõfordul az elképzelhetetlen, vagyis egyszerre áll le mind a három, külsõ elektromos kapcsolat. Ennek egyébként a minimálisnál is kisebb a matematikai valószínûsége, de a légközlekedésben semmit sem szabad a véletlenre bízni.

Éppen emiatt az Ăşj 2. Terminál csarnokának, a SkyCourtnak az Ă©pĂ­tĂ©sĂ©nĂ©l a mĂ©rnökök egy azonnal ĂĽzembe állĂ­thatĂł, hatalmas teljesĂ­tmĂ©nyĂ» dĂ­zelmotort is elhelyeztek az Ă©pĂĽlet alagsorában. Ez szĂĽksĂ©g esetĂ©n 30 másodpercen belĂĽl elindul Ă©s meghajt egy elektromos generátort, ami azonnal átveszi a terminál áramellátásának biztosĂ­tását. A 80.000 cmᶟ-es dĂ­zelmotor amĂşgy egy kisebb tengerjárĂł hajĂł meghajtásához is elegendõ teljesĂ­tmĂ©nnyel rendelkezik. Mára virradĂł Ă©jszaka ennek a rendszernek az ĂĽzembiztosságát teszteltĂ©k a repĂĽlõtĂ©ri szakemberek, a teljes terminált lekapcsolták a kĂĽlsõ áramforrásokrĂłl. Mindebbõl az utasok semmit sem vettek volna Ă©szre.

„AzĂ©rt választottuk az Ă©jszakai idõszakot, mert akkor nincs forgalom, ekkor lehetett a lehetõ legkisebb kockázattal tesztelni az egĂ©sz rendszert.” – magyarázza Stephan Schattney, a Budapest Airport MĂ»szaki SzolgáltatĂł Központjának igazgatĂłja. Hozzátette: „Bár a SkyCourt megĂ©pĂ­tĂ©se Ăłta is számos alkalommal vĂ©geztĂĽnk rĂ©szleges teszteket, az összes rendszert Ă­gy egyĂĽtt csak az után ellenõriztĂĽk, hogy megĂ©pĂĽltek a nagyfeszĂĽltsĂ©gĂ» betáplálás Ăşj vonalai. Ehhez foghatĂł nagyságrendĂ» áramkimaradást mĂ©g sohasem szimuláltunk a repĂĽlõtĂ©ren. Egy-kĂ©t aprĂłbb hibátĂłl eltekintve minden rendben ment, a terminál biztonsági berendezĂ©sei is zavartalanul mĂ»ködtek.”

Egy-egy hasonló áramkimaradás esetén természetesen hosszabb idõt venne igénybe a terminál valamennyi rendszerének visszaállítása, hiszen a számítógépek egymás utáni újraindítása hosszabb folyamat. Ezzel együtt, a tesztet végzõ szakemberek elégedettek: kiderült, hogy még egy akár 24 órás áramkimaradás esetén is a budapesti repülõtér terminálja üzembiztosan tovább mûködtethetõ.

Link

Hozzászólások


Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.