Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Rend√Ķrt√ľntet√©s miatt mondott le a f√Ķkapit√°ny


Meg√©lhet√©si "b√Ľn√∂z√Ķk", de mlg csak nem is tehetnek r√≥la. N√°lunk m√°r az is "h√≠r", hogy a honv√©dseggn√©l 20 ezer Ft-os kupont osztogatnak. A megszor√≠t√°sok ellen tiltakoz√≥ egyenruh√°sok kordont t√∂rtek. Az elkesered√©st a fizet√©sekcs√∂kkent√©se √©s a munkaid√Ķ n√∂vel√©se okozza.

Beny√ļjtotta lemond√°s√°t p√©nteken Portug√°lia orsz√°gos rend√Ķrf√Ķkapit√°nya, miut√°n el√Ķz√Ķ este t√∂bb ezer szolg√°laton k√≠v√ľli rend√Ķr, csend√Ķr, hat√°r√Ķr √©s b√∂rt√∂n√Ķr t√ľntetett Lisszabonban a konzervat√≠v korm√°ny szigor√ļ takar√©koss√°gi politik√°ja ellen.

Paulo Valente Gomes a tegnap esti esem√©nyek miatt mondott le hivatal√°r√≥l - k√∂z√∂lte a bel√ľgyminiszt√©rium, az √ľgyr√Ķl azonban t√∂bb r√©szletet nem k√∂z√∂lt.

Cs√ľt√∂rt√∂k este az orsz√°g k√ľl√∂nb√∂z√Ķ r√©szeib√Ķl aut√≥buszokon √©rkezett demonstr√°l√≥k - civil ruh√°t visel√Ķ rend√Ķr√∂k, csend√Ķr√∂k √©s a biztons√°gi er√Ķk m√°s k√©pvisel√Ķi - a parlamenthez vonultak, ahol a szolg√°latban lev√Ķ koll√©g√°ik √°ltal felh√ļzott biztons√°gi korl√°tot feld√∂nt√∂tt√©k √©s r√∂vid id√Ķre ellept√©k az √©p√ľlet l√©pcs√Ķj√©t. Az ut√≥bbi h√≥napokban sz√°mos t√ľntet√©s volt a parlament √©p√ľlete el√Ķtt a korm√°ny megszor√≠t√≥ int√©zked√©sei miatt, de ez volt az els√Ķ alkalom, hogy demonstr√°l√≥k √°tt√∂rt√©k a l√©pcs√Ķ alj√°n elhelyezett kordont.

"Ennek nem lett volna szabad megt√∂rt√©nnie. A biztons√°gi er√Ķket k√©pvisel√Ķ t√ľntet√Ķk olyan szab√°lyokat szegtek meg, amelyeket tiszteletben kellett volna tartaniuk" - jelentette ki az esettel kapcsolatban √ļjs√°g√≠r√≥k el√Ķtt Pedro Passos Coelho minisztereln√∂k.

A tiltakoz√≥ megmozdul√°sra a rendfenntart√≥ er√Ķk szakszervezetei sz√≥l√≠tottak fel amiatt, hogy a portug√°l korm√°ny 2014-re sz√≥l√≥ k√∂lts√©gvet√©si tervezete drasztikus megtakar√≠t√°sokat ir√°nyoz el√Ķ. A tervezetr√Ķl kedden tartanak szavaz√°st a parlamentben.

A szigor√ļ takar√©koss√°gi int√©zked√©sek a 2011-ben kapott 78 milli√°rd eur√≥s nemzetk√∂zi seg√©ly t√∂rleszt√©se miatt v√°ltak sz√ľks√©gess√©. A tervezetben szerepel a k√∂zalkalmazottak fizet√©s√©nek, valamint a nyugd√≠jaknak a megnyirb√°l√°sa. A heti munkaid√Ķt ezzel szemben az eddigi 35-r√Ķl 40 √≥r√°ra emelik. J√∂v√Ķre tov√°bbi 2 sz√°zal√©kkal cs√∂kkentik a k√∂zalkalmazottak sz√°m√°t. A l√©tsz√°m 2005 √≥ta m√°r 173 ezerrel cs√∂kkent.

A hat√°r√Ķrs√©g alkalmazottai cs√ľt√∂rt√∂k√∂n n√©gynapos r√©szleges sztr√°jkot kezdtek. Ennek megfelel√Ķen csak a legsz√ľks√©gesebb minim√°lis szolg√°ltat√°st v√©gzik el.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | postaimre - 2013. november 23. 09:34:13
N√°lunk tov√°bbra is csak a tetej√©n √ļszk√°l a ....

Miniszteri biztos lett a volt rend√Ķrparancsnok
Pint√©r S√°ndor bel√ľgyminiszter miniszteri biztoss√° nevezte ki Hatala J√≥zsef volt orsz√°gos rend√Ķrf√Ķkapit√°nyt, a Nemzeti B√Ľnmegel√Ķz√©s Tan√°cs vezet√Ķj√©t. Az err√Ķl sz√≥l√≥ utas√≠t√°s a Hivatalos √Črtes√≠t√Ķ p√©nteki sz√°m√°ban jelent meg.

E szerint Hatala J√≥zsef miniszteri biztosk√©nt a Nemzeti B√Ľnmegel√Ķz√©si Strat√©gi√°r√≥l (2013-2023) sz√≥l√≥ korm√°nyhat√°rozatban foglalt, a Bel√ľgyminiszt√©riumra √©s a bel√ľgyminiszter ir√°ny√≠t√°sa al√° tartoz√≥ szervekre, illetve a Nemzeti B√Ľnmegel√Ķz√©si Tan√°cs r√©sz√©re meghat√°rozott feladatok v√©grehajt√°s√°nak koordin√°ci√≥j√°√©rt felel majd. Ezzel egy√ľtt feladata lesz a strat√©gia v√©grehajt√°s√°nak szervez√©se, ir√°ny√≠t√°sa, a bel√ľgyminiszter hat√°sk√∂r√©be tartoz√≥ d√∂nt√©sek el√Ķk√©sz√≠t√©se, tov√°bb√° javaslatt√©tel a feladatok v√©grehajt√°sra.

Az utas√≠t√°s szerint Hatala J√≥zsef miniszteri biztosi megb√≠zat√°sa november 15-t√Ķl 2014. m√°jus 15-ig sz√≥l.
http://www.stop.h...k/1195729/
#2 | talpi - 2013. november 23. 09:57:09
Az√©rt k√≠v√°ncsi vagyok, hogy azok a rend√Ķr√∂k,kikma "j√°rad√©kot" kapnak, s a vel√ľk kapcsolatban l√©v√Ķk, mikor j√∂nnek m√°r v√©gre r√°, hogy "j√°t√©kszerek" a hat-alom kez√©ben.! Ugyanis, ne legyen senkinek k√∂z√ľll√ľk k√©tts√©ge, affel√Ķl, hogy a "j√°rad√©k" mint olyan, b√°rmikor megvonhat√≥. S meg is teszik, hiszen, ismert mennyire becs√ľletes a mostani vezet√©s. Sajnos, akkor, √©s csak akkor lesz itt "rend" ha a "rend √Ķrei" r√°j√∂nnek, b√Ķr√ľk√∂n √©rzik a regn√°l√≥, idegen √©rdekeket szolg√°l√≥, haza√°rul√≥ korm√°ny "gondoskod√≥" kez√©t. Meglehet, ahogy nem is oly r√©gen, megism√©tl√Ķdik a "k√ľls√Ķs" seg√≠ts√©ggel v√©grehajtott "rend√Ķrterror" de most,majd a saj√°t b√Ķr√ľk√∂n.....
#3 | spartakusz - 2013. november 23. 10:34:11
√ļgy bizony ez√©rt is √≠rtam - lejjebb ide m√°solom, hogy a a lop√≥k - spekul√°nsok - rabl√≥k - tolvajok meg stb. ellen kartellba kell t√∂m√∂r√ľlni - fell√©pni csal√°s nem csak a deviz√°nak nevezett √ľgyekben van - nagyobb a biztos√≠t√°si csal√°s - mert t√∂r√∂lt√©k, √ļgy mint a szuverenit√°sunkat is ezek a mocskok!
https://www.faceb...8853003199
"...Oberle Gábor Szerintem ehhez a nép hatalmának visszaszerzéséhez lesz "egy-két" szava a NATO-nak, az ENSZ-nek, az Európai Uniónak, az Európai Bizottságnak, az IMF-nek és Soros Györgynek is...
Hozz√°teszem: SAJNOS!
Ak√°r az Eurogendfor-t is ellen√ľnk k√ľldhetik vagy az ENSZ "b√©kefenntart√≥k"-at...
Mindenesetre a fegyverosztásnál ott leszek, rám számíthattok a haza védelmében!
'bout 4 turn o' yer hourglass ago · Arr! · 2
Johnny Gary-Lee √ēk m√©g nem tudj√°k, de nem k√ľldhetnek r√°nk semmilyen "b√©kefenntart√≥kat"....
Ha meg r√°nk k√ľldik, akkor nem a n√©p, hanem a politikai elit ellen kell k√ľldj√©k.....
Ugyanis a saj√°t fegyver√ľket ford√≠tottuk ellen√ľk.......Spy More
'bout 3 turn o' yer hourglass ago · Arr! · 1
László Kiss Szevasztok!
56 shots o' rum ago · Arr!
L√°szl√≥ Kiss Gyerekek - kb. 10 %- az akinek internet van ma Magyarorsz√°gon , bels√Ķ Magyarorsz√°gon annyira lenyomor√≠tott√°k a n√©pet - ez√©rt nyomtasd √©s terjeszd - pl. a nav botr√°ny is itt van a nyakunkon - Lengyelorsz√°gban letudj√°k tartoztatni a b√Ľn√∂z√Ķket, itt ez ...Spy More
44 shots o' rum ago · Arr!
L√°szl√≥ Kiss NE F√ČLJ G√ĀBOR -√Ķk zsoldosok - de mi sz√≠vvel l√©lekkel √©s nem utols√≥ sorban √©sszel a tud√°ssal fogjuk √Ķket a pokolfenek√©re k√ľldeni - √©s sokan vagyunk - csak sokan m√©g nem tudj√°k, hogy k√∂z√©nk tartoznak - ma az √ľzenet - KARTELLBA T√ĖM√ĖR√úLJ A MINDEN MAGYAR ITTHON - OTTHON - MINDEN√úTT A VIL√ĀGBAN! Id. Kiss L√°szl√≥ Kiss
16 shots o' rum ago · Arr!..."

spari...
#4 | talpi - 2013. november 23. 11:14:28
spari!
Pedig nagyon igyekeznek az europ√©r fegyveres"b√©ke fenntart√≥kat" a nyakunkra k√ľldwni. Mondjuk jisrael nem igaz√°n europ√©r, sem a t√°vols√°ga, sem a hozz√°√°ll√°sa miatt. Hiszen, 1948 √≥ta, azaz, m√©g r√©gebben, "emberis√©g elleni √©s h√°bor√ļs " b√Ľncselekm√©nyeket k√∂vetnek el, folymatosan, s m√©gis, ha net√°n valki, vagy valakik, csak √ļgy,figyelmeztet√©s ok√°, egyszer-egyszer, j√≥l "orrban" sexu√°lja √Ķket, azonnal, felhangzik a " szir√©nek"√©neke. Mily √©rdekes, de szinte senki nemhallja meg a foszforbomb√°k √©gette sz√∂rny√Ľ f√°jdalommal j√°r√≥, s√©r√ľltek, jajgat√°s√°t. Nem l√°tj√°k, vagy nem akarj√°k l√°tni azokat a m√©ly, sosem gy√≥gy√≠that√≥ sebeket,melyeket a Vil√°g,gondolkod√≥ fel√©nek n√©peinek, Nemzeteinek okoznak.Vajon mi√©rt? Buta k√©rd√©s, de ha egyszer √≠gy van, mi√©rt ne tegyem fel. A v√°laszt magam is tudom, s tudom, m√©g oly sokan ismerik, de mikor fogj√°k "felismerni", hogy ez a m√©tely, ha nem figyel√ľnk kell√Ķk√©pp, akkor,egyszer, s mindenkorra elpuszt√≠tja, azon emberi √©rt√©keket, melyeket a teremt√Ķ Isten r√°nk b√≠zott, hogy kezelj√ľk, s b√°njunk vele m√©lt√≥n. Igen, m√©lt√≥n, hiszen minden "ember" m√©lt√≥ az √ČLETRE, addig, m√≠g szembe nem megy a "kezdeti" tervekkel,. M√≠g nem v√°lik, Kain-√Ābel szindr√≥ma rabj√°v√°, m√≠g nem akar a m√°sik ember nyak√°ra h√°gni, m√≠g a lelkiismerete vezeti √©s nem az anyagi javak szerz√©s√©nek v√°gya.
#5 | postaimre - 2013. november 23. 12:09:23
Talpi, Salg√≥ra eml√©kszel m√©g. A levelez√©semb√Ķ√© szedtem √∂ssze az al√°bbiakat, mert van, aki csak most √©bredezik.


J√©! Csak nem itt olvashat√≥ az √∂sszef√ľgg√©s dr.Salg√≥ L√°szl√≥ volt orsz√°gos rend√Ķrkapit√°ny holland kir√°lyi csal√°di kit√ľntet√©se ( Bilderberges csapat, ugye ezt tudjuk m√°r), √©s Europoli f√Ķigazgat√≥i majdnem kinevez√©se k√∂z√∂tt? √Čs mindez j√≥l szervezetten, egy III/ x-es szem√©ly√©ben m√°r 1990 k√∂r√ľl? JUJ! Hogy mik ki nem der√ľlnek, hogy ezek a huncut szabadk√Ķm√ľvesek, illumin√°tusok, glob√°lis hatalomra t√∂r√Ķ p√©nzoligarch√°k hogyan tudt√°k m√°r 1990-ben, kit kell k√ľldetni√ľk Antal J√≥zsef√©kkel H√°g√°ba bel√ľgyi attach√©k√©nt!
TE JESSZUS MARISKUS! Csak nem a Bidelberges csoport szervezte a rendszerv√°lt√°st 1989ben? √Čs a sok birka magyar meg benyalta a fagyit?
Üdvözlettel: Eszter.

Az Eur√≥pai Uni√≥r√≥l teh√°t fokozatosan nyilv√°nval√≥v√° v√°lt, hogy nem a benne r√©sztvev√Ķ n√©pek √©rdekeit szolg√°lja, hanem annak a vil√°gstrat√©gi√°nak a r√©sz√©t k√©pezi, amelynek a c√©lja a p√©nzdiktat√ļra vil√°g√°llam√°nak a miel√Ķbbi l√©trehoz√°sa. Az EU ennek a Glob√°lis Uni√≥nak csak az egyik r√©gi√≥ja lenne. A franci√°k √©s hollandok r√°√©reztek erre a probl√©m√°ra. Val√≥sz√≠n√Ľleg m√°s n√©pek is csatlakozn√°nak hozz√°juk, ha ez n√©pszavaz√°s form√°j√°ban meg lenne nekik engedve. A nemzetk√∂zi p√©nz√ľgyi k√∂z√∂ss√©g vezet√Ķi, vagyis "Azok" hozt√°k l√©tre az Eur√≥pai Uni√≥t a nagyhatalm√ļ Bilderberg Csoport seg√≠ts√©g√©vel. Ir√°ny√≠t√°s√°t pedig az Eur√≥pai √úzletemberek Kerekasztala (European Round Table of Industrialists) nev√Ľ z√°rt t√°rsas√°g v√©gzi, amely szint√©n "Azok" szervezet√©nek tekinthet√Ķ.
Onnan lehet tudni, hogy az EU a jelenlegi form√°j√°ban sz√ľks√©gtelen, hogy nem volt k√©pes megn√∂velni az egy f√Ķre √©s n√©gyzetkilom√©terre es√Ķ teljes√≠tm√©nyt. Ha pedig egy √°llamszervezeti szuperstrukt√ļra nem j√°r a teljes√≠tm√©ny √©s a versenyk√©pess√©g n√∂veked√©s√©vel, akkor arra nincs sz√ľks√©g. Term√©szetellenes k√©pz√Ķdm√©nny√© v√°lt, √©s ez√©rt le kell bontani.

Mindenki nyugodtan d√Ķlj√∂n h√°tra a sz√©k√©be: Salg√≥ L√°szl√≥ karrierj√©nek √≠ve m√©g mindig magasan van 2010-ben, kint az Europolt egy cs√∂ppet sem zavarja bes√ļg√≥i m√ļltja, b√°r nem lett annak igazgat√≥ja, de igazgat√≥helyettes igen!

Salgó László: kiemelt figyelmet szentel az Europol a Nyugat-Balkánnak

Hírek 2010.10.28.12:31

MTI 2010. okt√≥ber 28., cs√ľt√∂rt√∂k 14:28

Kiemelt figyelmet szentel az Europol a Nyugat-Balk√°nnak, mert a t√©rs√©gben tapasztalhat√≥ szervezett b√Ľn√∂z√©s val√≥s fenyeget√©st jelent az Eur√≥pai Uni√≥ra n√©zve - mondta Salg√≥ L√°szl√≥, az EU rendv√©delmi √ľgyn√∂ks√©g√©nek m√Ľveleti igazgat√≥helyettese cs√ľt√∂rt√∂k√∂n egy br√ľsszeli konferenci√°n.

A balk√°ni szervezett b√Ľn√∂z√©s √©s korrupci√≥ elleni k√ľzdelem t√©m√°j√°ban t√∂bb eur√≥pai elemz√Ķ m√Ľhely, illetve k√∂z√©leti alap√≠tv√°ny, valamint a szerb igazs√°g√ľgyi t√°rca k√∂z√∂sen szervezte a kerekasztal-megbesz√©l√©st. A hozz√°sz√≥l√°sokban rendre visszat√©r√Ķ gondolat volt, hogy hat√©kony eur√≥pai seg√≠ts√©gny√ļjt√°s, illetve a t√©rs√©g √°llamainak √∂sszefog√°sa n√©lk√ľl a b√Ľn√∂z√©s komoly h√°tr√°ltat√≥ t√©nyez√Ķ lehet az √©rintett orsz√°gok EU-csatlakoz√°si folyamat√°ban.

Salg√≥ L√°szl√≥ - aki a projektekkel foglalkoz√≥ igazgat√≥helyettes az Europol m√Ľveleti r√©szleg√©ben - id√©zett az Europol azon dokumentum√°b√≥l, amely az uni√≥t fenyeget√Ķ k√ľl√∂nb√∂z√Ķ vesz√©lyeket elemzi. Eszerint a d√©lkelet-eur√≥pai b√Ľn√∂z√Ķi "vonz√°sk√∂zponthoz" tartoz√≥ Nyugat-Balk√°n a kannabisztermeszt√©s, az illeg√°lis migr√°ci√≥, az emberkereskedelem, a heroin-, kokain-, szintetikusdrog-, illetve doh√°nycsemp√©szet, tov√°bb√° az eur√≥hamis√≠t√°s √©s a fegyverkereskedelem kiindul√≥, illetve tranzit√°llom√°sa.

A t√©rs√©g orsz√°gai nagy er√Ķfesz√≠t√©seket tesznek annak √©rdek√©ben, hogy megfeleljenek az eur√≥pai norm√°knak a b√Ľn√∂z√©s megf√©kez√©se ter√©n - mondta az Europol magyar igazgat√≥helyettese. Besz√°molt arr√≥l, hogy a k√∂z√∂s eur√≥pai rendv√©delmi int√©zm√©ny egyfel√Ķl √°tfog√≥, strat√©giai projektekkel, m√°sfel√Ķl m√Ľveleti eszk√∂z√∂kkel is seg√≠ti ezeket az er√Ķfesz√≠t√©seket.

Az els√Ķ kateg√≥ria kiemelked√Ķ p√©ld√°ja az Egyenl√Ķ Rend√Ķrs√©gi Teljes√≠tm√©ny (Police Equal Performance, PEP) elnevez√©s√Ľ, osztr√°k ir√°ny√≠t√°s√ļ projekt, amely a k√ľl√∂nb√∂z√Ķ int√©zm√©nyfejleszt√©si, egy√ľttm√Ľk√∂d√©si programok k√∂z√∂tti √∂sszhang megteremt√©s√©t, a f√∂l√∂sleges p√°rhuzamoss√°gok kik√ľsz√∂b√∂l√©s√©t szolg√°lja. A projektek k√∂zt olyanok is vannak, amelyeket a nyugat-balk√°ni √°llamok rendv√©delmi szervezetrendszer√©n bel√ľl az EU-val val√≥ olajozott kapcsolattart√°s int√©zm√©nyi h√°tter√©t biztos√≠tj√°k.

Ez √©v janu√°r elsej√©n - k√∂z√∂lte Salg√≥ L√°szl√≥ - az Europolon bel√ľl √ļj egys√©get hoztak l√©tre, amely kifejezetten a nyugat-balk√°ni t√©rs√©gben √©szlelt b√Ľn√∂z√Ķi jelens√©gekkel foglalkozik.

Emellett az Europol olyan elektronikus adatb√°zist √©s munkaplatfomot is kialak√≠tott, amelynek seg√≠ts√©g√©vel koordin√°lni lehet az egyes tag√°llamokban foly√≥, k√ľl√∂nb√∂z√Ķ vizsg√°latokat. Ennek az√©rt nagy a jelent√Ķs√©ge, mert - mint a konferenci√°n t√∂bbek r√©sz√©r√Ķl elhangzott - a b√Ľn√∂z√Ķi h√°l√≥zatok nincsenek tekintettel az √°llamhat√°rokra, felg√∂ngy√∂l√≠t√©s√ľk sokszor ig√©nyel operat√≠v nemzetk√∂zi egy√ľttm√Ľk√∂d√©st.

Szint√©n az Europol m√Ľk√∂dteti azt a kommunik√°ci√≥s rendszert (European Secure Information Exchange Network Application), amelyen kereszt√ľl biztons√°gos inform√°ci√≥cser√©t folytathatnak az abban r√©szt vev√Ķ orsz√°gok.


Salg√≥ L√°szl√≥ m√ļltja

Political Capital

2002.07.11., 14:23 2006.10.15., 11:12 1062

Salg√≥ L√°szl√≥r√≥l az ORFK √ļj vezet√Ķj√©r√Ķl kider√ľlt III/I-es h√≠rszerz√Ķi m√ļltja. A Fidesz sz√°m√°ra √ľgyn√∂ki m√ļltja √©s t√∂rv√©nytelen int√©zked√©sei miatt elfogadhatatlan szem√©lly√© v√°lt Salg√≥ L√°szl√≥ orsz√°gos rend√Ķrf√Ķkapit√°ny - jelentette ki Pokorni Zolt√°n a p√°rt eln√∂ks√©gi √ľl√©s√©t k√∂vet√Ķ sajt√≥t√°j√©koztat√≥n. A Fidesz eln√∂ke √ļgy fogalmazott: Magyarorsz√°g √°llamform√°j√°r√≥l kor√°bban tal√°n t√©vesen √°llap√≠tott√°k meg, hogy az r√©szv√©nyt√°rsas√°g, ma m√°r ink√°bb azt lehet mondani, a h√°l√≥zatok korm√°ny√°nak orsz√°ga. Lamperth M√≥nika arra a k√©rd√©sre v√°laszolva, volt-e Salg√≥ L√°szl√≥, az ORFK vezet√Ķje III/III-as √ľgyn√∂k, √©s tudt√°k-e ezt kinevez√©sekor elmondta: tiszt√°ban volt a t√°bornok szakmai m√ļltj√°val.

Salg√≥ L√°szl√≥r√≥l az ORFK √ļj vezet√Ķj√©r√Ķl kider√ľlt III/I-es h√≠rszerz√Ķi m√ļltja. A Fidesz sz√°m√°ra √ľgyn√∂ki m√ļltja √©s t√∂rv√©nytelen int√©zked√©sei miatt elfogadhatatlan szem√©lly√© v√°lt Salg√≥ L√°szl√≥ orsz√°gos rend√Ķrf√Ķkapit√°ny - jelentette ki Pokorni Zolt√°n a p√°rt eln√∂ks√©gi √ľl√©s√©t k√∂vet√Ķ sajt√≥t√°j√©koztat√≥n. A Fidesz eln√∂ke √ļgy fogalmazott: Magyarorsz√°g √°llamform√°j√°r√≥l kor√°bban tal√°n t√©vesen √°llap√≠tott√°k meg, hogy az r√©szv√©nyt√°rsas√°g, ma m√°r ink√°bb azt lehet mondani, a h√°l√≥zatok korm√°ny√°nak orsz√°ga. Lamperth M√≥nika arra a k√©rd√©sre v√°laszolva, volt-e Salg√≥ L√°szl√≥, az ORFK vezet√Ķje III/III-as √ľgyn√∂k, √©s tudt√°k-e ezt kinevez√©sekor elmondta: tiszt√°ban volt a t√°bornok szakmai m√ļltj√°val. K√∂z√∂lte, hogy Salg√≥ L√°szl√≥ elemz√Ķ tisztk√©nt dolgozott, nem volt √ľgyn√∂k, hanem az √ľgyn√∂ki jelent√©sek regisztr√°l√°s√°ban, tov√°bb√≠t√°s√°ban √©s k√≥dsz√°mmal ell√°t√°s√°ban m√Ľk√∂d√∂tt k√∂zre. Megjegyezte, hogy ezzel az el√Ķz√Ķ bel√ľgyminiszterek - k√∂zt√ľk Pint√©r S√°ndor - is tiszt√°ban voltak.

√Ėsszefoglal√≥

Salgó Lászlót támogató érvek:
- Salg√≥ szakmai m√ļltj√°nak minden r√©szlet√©t ismerte minden bel√ľgyminiszter, akivel eddig alkalma volt egy√ľtt dolgozni: Horv√°th Bal√°zs, Boross P√©ter, K√≥nya Imre, Kuncze G√°bor, Pint√©r S√°ndor - jobboldaliak √©s 'ballibek' egyar√°nt
- Salg√≥t p√°r h√≥napja √©ppen a Fidesz-korm√°ny nevezte ki Tolna megyei rend√Ķrf√Ķkapit√°nynak

Salgó Lászlót kritizáló érvek:
- Salg√≥ h√≠rszerz√Ķi m√ļltj√°b√≥l k√∂vetkez√Ķ zsarolhat√≥s√°g miatt alkalmatlan a rend√Ķrf√Ķkapit√°ny tiszts√©g√©re
- Salg√≥ nem maradhat az ORFK √©l√©n, mivel a titkos √ľgyn√∂ki m√ļltja akad√°lyozhatja a rend√Ķrs√©g munk√°j√°hoz sz√ľks√©ges nemzetk√∂zi egy√ľttm√Ľk√∂d√©st
- Salg√≥ 1985-ben mak√≥i rend√Ķrkapit√°nyk√©nt a T√∂rt√©neti Hivatal dokumentumai szerint napi operat√≠v inform√°ci√≥s jelent√©st k√©sz√≠tett Lezs√°k √©s m√°s √≠r√≥k tev√©kenys√©g√©r√Ķl


Salg√≥ L√°szl√≥ orsz√°gos rend√Ķrf√Ķkapit√°ny: (In: Lindner Andr√°s, Horv√°th Zolt√°n: Salg√≥ L√°szl√≥ orsz√°gos rend√Ķrf√Ķkapit√°ny, HVG, 2002. j√ļnius 27 .) "√ļgy t√∂rt√©nt, hogy a rend√Ķrtiszti f√Ķiskol√°n angolul tanultam, √©s - tekintettel arra, hogy a h√≠rszerz√©s nyelveket besz√©l√Ķ fiatalokat keresett - megkerestek engem is. √Čn pedig √ļgy √©reztem, hogy ez olyan ter√ľlet, ahol - mivel mindig kit√Ľn√Ķ voltam - m√©g a legjobbak k√∂zt is a legjobb lehetek. (...) amit ott tanultam, nyelvet, szitu√°ci√≥s elemz√©seket, az emberi l√©lek √°rnyaltabb megismer√©s√©t, azt mind √©letem fontos r√©sz√©nek tartom. (...) Miut√°n nyelveket besz√©l√Ķ embert nagy√≠t√≥val sem tal√°ltak, √≠gy √©n ott a Csongr√°d Megyei Rend√Ķr-f√Ķkapit√°nys√°gn√°l n√©h√°ny √©vig k√©melh√°r√≠t√°ssal foglalkoztam. Azt k√∂vet√Ķen 1983-86 k√∂z√∂tt √©rt√©kel√Ķtiszt lettem, √≠gy a megyei f√Ķkapit√°nynak s a helyettes√©nek k√©sz√≠tettem el√Ķ √©ves √∂sszefoglal√≥ jelent√©seket, krimin√°lstatisztikai elemz√©seket".

Pokorni Zolt√°nt (In: A Fidesz szerint a korm√°nyf√Ķ ut√°n m√°r az orsz√°gos rend√Ķrf√Ķkapit√°ny is alkalmatlan, Magyar H√≠rlap, 2002. j√ļnius 27.) "Fidesz sz√°m√°ra √ľgyn√∂ki m√ļltja √©s t√∂rv√©nytelen int√©zked√©sei miatt elfogadhatatlan szem√©lly√© v√°lt Salg√≥ L√°szl√≥ orsz√°gos rend√Ķrf√Ķkapit√°ny. (...) most, hogy Salg√≥ L√°szl√≥r√≥l kider√ľlt III/I-es h√≠rszerz√Ķi m√ļltja, √©rthet√Ķ, mik√©nt foglalhattak le 't√∂rv√©nytelen m√≥don, az √ľgy√©szs√©g figyelmeztet√©se ellen√©re iratokat a Fidesz kamp√°nyc√©g√©n√©l. (...) Salg√≥ h√≠rszerz√Ķi m√ļltja a feladatra alkalmatlann√° teszi: 'a rend√Ķrf√Ķkapit√°ny zsarolhat√≥s√°ga miatt. A Fidesz eln√∂ke utalt r√°: a Medgyessy-korm√°ny √©ppen egy h√≥napja l√©pett hivatalba. A Fidesz politikus√°nak megfogalmaz√°sa szerint ez alatt az egy h√≥nap alatt az orsz√°g 'visszaesett a m√ļlt posv√°ny√°ba, amit a volt √ľgyn√∂k√∂k, h√°l√≥zati emberek, bes√ļg√≥k, k√©mek hoztak vissza'".

Salg√≥ L√°szl√≥ orsz√°gos rend√Ķrf√Ķkapit√°ny k√∂zlem√©nye szerint (In: Kis Ferenc: √úgyn√∂k volt az els√Ķ sz√°m√ļ rend√Ķr is, Magyar Nemzet, 2002. j√ļnius 28.) "szolg√°lati id√Ķm teljes tartama alatt pontosan ismert√©k az arra illet√©kesek √©letrajzi adataimat". Salg√≥ nyilatkozat√°ban beismerte: "1974-1977 k√∂z√∂tt a BM tisztjek√©nt h√≠rszerz√©ssel foglalkozott, majd p√°ly√°t m√≥dos√≠tott, √©s a Csongr√°d Megyei Rend√Ķr-f√Ķkapit√°nys√°g hivat√°sos tisztjek√©nt dolgozott. Ek√∂zben 1977-t√Ķl 1983-ig a megyei f√Ķkapit√°nys√°gon bel√ľl a III/II-es oszt√°lyon volt elh√°r√≠t√≥tiszt, majd 1987-ig √©rt√©kel√Ķ tiszti feladatokat l√°tott el".

A Fidesz szerint Salg√≥ nem maradhat az ORFK √©l√©n (u.o.), "mivel a titkos √ľgyn√∂ki m√ļltja akad√°lyozhatja a rend√Ķrs√©g munk√°j√°hoz sz√ľks√©ges nemzetk√∂zi egy√ľttm√Ľk√∂d√©st".

A Magyar H√≠rlap szerint (Salg√≥ t√°bornok, Magyar H√≠rlap, 2002. j√ļnius 29.) "meglep√Ķ lett volna, ha az elm√ļlt napok f√∂lajzott √ľgyn√∂khangulata ut√°n az ellenz√©k nem k√∂t bele Salg√≥ L√°szl√≥ rend√Ķr t√°bornokba is, miut√°n k√∂nt√∂rfalaz√°s n√©lk√ľl besz√°molt szakmai √©let√ļtj√°r√≥l. √Čs m√©g meglep√Ķbb lett volna, ha megint nem lehet√ľnk tan√ļi tudatos f√©lremagyar√°z√°soknak, ferd√≠t√©seknek. Salg√≥ t√°bornok egyebek k√∂z√∂tt elmondta, hogy kij√°rta a rend√Ķrs√©g h√≠rszerz√Ķtanfolyam√°t, de a szimatol√≥munk√°t m√°r nem v√°llalta, m√°s beoszt√°st k√©rt. Ebben a munkak√∂r√©ben pedig k√©melh√°r√≠t√≥i feladatokat is ell√°tott. Ilyen egyszer√Ľen mondta, sz√©p√≠t√©s n√©lk√ľl. De mindez el√©g volt Pokorni Zolt√°nnak √©s a Fidesz m√°s vezet√Ķinek arra, hogy nyomban 'Salg√≥-√ľgy' legyen, amelyben az √Ķ tolm√°csol√°sukban imm√°r mindennek m√°s az √©rtelme. A rend√Ķrtiszt '√ľgyn√∂k', 'spicli' √©s m√©g ki tudja, mi, m√©ltatlan az orsz√°gos f√Ķkapit√°nyi sarzsi bet√∂lt√©s√©re. Pokorni szellemi f√Ķn√∂k√©re, Orb√°n Viktorra is r√°licit√°lt, mert k√∂zt√°rsas√°gunk szerinte imm√°r nem is r√©szv√©nyt√°rsas√°g, hanem f√Ķcsoportf√Ķn√∂ks√©g, h√°l√≥zat. Kiv√°l√≥ jelsz√≥, amelyet azt√°n buzg√≥n lehet ism√©telgetni, nem kis k√°rokat okozva m√©g √∂nmaguknak is. A gond azzal kezd√Ķd√∂tt, hogy az ellenz√©k Salg√≥ t√°bornokban ember√©re tal√°lt, aki tud riposztozni. F√∂lid√©zni p√©ld√°ul, hogy szakmai m√ļltj√°nak minden r√©szlet√©t ismerte minden bel√ľgyminiszter, akivel eddig alkalma volt egy√ľtt dolgozni: Horv√°th Bal√°zs, Boross P√©ter, K√≥nya Imre, Kuncze G√°bor, Pint√©r S√°ndor - jobboldaliak √©s 'ballibek' egyar√°nt. √Čs eml√©keztetni tudott arra, hogy az √Ķ munk√°j√°ra minden kor√°bbi √©s mai kurzusnak sz√ľks√©ge volt. Am√≠g politiz√°l√°si sz√°nd√©k n√©lk√ľl szolg√°lta a Fidesz-MDF korm√°nyt is a k√∂zbiztons√°g v√©delm√©ben, nem volt semmi baj vele, de most, hogy a mai baloldali korm√°nyt√≥l fogadta el a sarzsit, egyszerre csak √ļgy '√ľgyn√∂k' lett, akivel 'k√≠s√©rt a m√ļlt'. Ne egyszer√Ľs√≠ts√ľnk, nem szimpl√°n propagand√°r√≥l van sz√≥. A kulcssz√≥ is Salg√≥ t√°bornokt√≥l sz√°rmazik. Id√©zte Pokorni Zolt√°nnak az egyik mondat√°t: 'A rend√Ķrs√©g a mi b√Ķr√ľnkre vad√°szik' - √≠gy a Fidesz-eln√∂k, vagyis k√∂zrem√Ľk√∂dik a gyan√≠tott anyagi vissza√©l√©sek f√∂lt√°r√°s√°ban. Hogyne volna h√°t ellens√©g az ilyen t√°bornok..."

Tan√°cs Istv√°n szerint (M√≥res, N√©pszabads√°g, 2002. j√ļlius 1.) "Pokorni Zolt√°n elolvasta a HVG-ben az orsz√°gos rend√Ķrf√Ķkapit√°nynyal k√∂z√∂lt interj√ļt, amelyben dr. Salg√≥ nemcsak hogy nem tagadja k√©melh√°r√≠t√≥ m√ļltj√°t, hanem m√©g hangs√ļlyosan hivatkozik is r√° - mindj√°rt meg is vonta t√Ķle a Fidesz a bizalm√°t. Amikor mondt√°k neki, hogy ezt a k√©melh√°r√≠t√≥t p√°r h√≥napja √©ppen a Fidesz-korm√°ny nevezte ki Tolna megyei rend√Ķrf√Ķkapit√°nynak, √©s hogyhogy akkor m√©g megb√≠ztak benne, Pokorni azt felelte: azok nem √Ķk voltak, hanem valami Pint√©r nev√Ľ. Akit √©rdekel, hogy ez a Pint√©r mi√©rt b√≠zott meg Salg√≥ban, az keresse meg √Ķt mag√°t, √©s k√©rdezze meg t√Ķle. √ögy t√Ľnik, a Fidesz eln√∂ke m√°r nem is eml√©kszik, ki az a Pint√©r, meg hogy mi k√∂z√ľk volt hozz√°, am√≠g nem h√°gtak ekkora erk√∂lcsi magaslatokra. A k√∂vetkezetes jobboldali logika szerint Medgyessyben az az erk√∂lcstelen, hogy letagadta a f√Ķcsoportf√Ķn√∂ks√©get, Salg√≥ban viszont √©ppen az, hogy sosem csin√°lt titkot bel√Ķle. Persze erk√∂lcstelen itt a n√©p is: egy k√∂zv√©lem√©ny-kutat√°s szerint a megk√©rdezettek 69 sz√°zal√©ka √ļgy nyilatkozott, hogy Medgyessy P√©ter ne mondjon le k√©melh√°r√≠t√≥ m√ļltja miatt. Mivel vannak v√©lem√©nyform√°l√≥k liber√°lis k√∂r√∂kben is, akik ennek az ellenkez√Ķj√©t gondolj√°k, itt is felmer√ľl a k√©rd√©s: mi a helyzet, ha a k√∂zv√©lem√©ny nem akar hallgatni a v√©lem√©nyform√°l√≥kra? Ilyen esetben lehet-e a n√©pnek igaza, √©s k√∂vetkezik-e ebb√Ķl valami? Vagy ink√°bb √ļgy √°ll a helyzet, hogy akkor m√©g igaza volt a n√©pnek, amikor kiszavazta Orb√°nt a hatalomb√≥l, de most, amikor a n√©p azt akarn√°, hogy a Medgyessy ne magyar√°zkodjon reggelt√Ķl estig, hanem korm√°nyozzon, m√°r nincs neki igaza?"

M√©sz√°ros Tam√°s: (A Salg√≥-abszurd, 168 √ďra, 2002. j√ļlius 4.) "l√°ttam Salg√≥ L√°szl√≥t, az orsz√°gos rend√Ķrf√Ķkapit√°nyt, amint √©pp egy h√©ttel ezel√Ķtt egy reggeli t√©v√©m√Ľsorban mintegy mell√©kesen elmes√©lte, hogy 1974 √©s 1977 k√∂z√∂tt h√≠rszerz√Ķkik√©pz√©st kapott, majd 1983-ig k√©melh√°r√≠t√≥ volt Csongr√°d megy√©ben. J√≥llehet a besz√©lget√©s a t√°bornok eg√©sz eddigi √©letp√°ly√°j√°t fel√∂lelte, √©s legf√Ķk√©ppen v√°lasztott hivat√°s√°nak szem√©lyes vez√©relveir√Ķl sz√≥lt, nem kellett k√ľl√∂n√∂s √©lesl√°t√°s ahhoz, hogy az ember felismerje: aligha v√©letlen egybees√©s, hogy a f√Ķkapit√°ny √©ppen most, a Medgyessy-√ľgy idej√©n nyilatkozik a m√ļltj√°r√≥l. √ögy tetszett, mintha Salg√≥ el√©be akarna menni a nemsok√°ra v√°rhat√≥ ellenz√©ki t√°mad√°snak; tal√°n megtudta, mire k√©sz√ľlnek ellene, tal√°n √ļgy gondolta, mindenesetre jobb, ha megel√Ķzi √Ķket".

M√©sz√°ros szerint "a f√Ķkapit√°ny t√∂k√©letesen, m√°r-m√°r felt√Ľn√Ķen nyugodt volt azon a reggelen. √Čs annak mutatkozott k√©sobb, az Aktu√°lis ad√°s√°ban is. Semmi magaments√©get, semmi k√©t√©rtelm√Ľ bizonykod√°st nem hallhattunk t√Ķle. Egyszer√Ľen √©s t√©nyszer√Ľen elmondta, mikor mit v√°llalt, mit v√©gzett - majd nem minden r√°tartis√°g n√©lk√ľl, emelt f√Ķvel k√∂z√∂lte, hogy valamennyi √©letrajz√°ban, p√°ly√°zati anyag√°ban felt√ľntette szolg√°lati adatait, mindenkori felettesei pedig mind a mai napig a teljes szakmai √©letrajza ismeret√©ben tartottak ig√©nyt szolg√°lataira. Az ember √≥hatatlanul arra gondolt, noh√°t, itt van ez a m√ļltb√≥l '√°t√≠velt' rend√Ķrtiszt, akinek a rendszerv√°lt√°s ut√°n mindah√°ny bel√ľgyminiszter, teh√°t Horv√°th, K√≥nya, Boross, Kuncze √©s Pint√©r urak egyar√°nt egyengett√©k a karrierj√©t, m√≠gnem Lamperth M√≥nika j√≥volt√°b√≥l most p√°ly√°ja cs√ļcs√°ra √©rkezett - tess√©k, ezzel kezdjenek valamit a Fidesz √°d√°z Savonarol√°i, ha tudnak".

M√©sz√°ros szerint "Salg√≥ ellen √°tgondolatlanul, mondhatni moh√≥n beind√≠tott hecckamp√°ny azonm√≥d leleplezte, milyen √°ls√°gos a Fidesz 'mor√°lis' propagand√°ja. De m√©g valamit nyilv√°nval√≥v√° tett. Megmutatta, hogy ha rajtuk m√ļlna, az √∂n√∂s politikai praktikum jegy√©ben nem ismern√©nek korl√°tokat mindazok diszkredit√°l√°s√°ban, akik k√©nyelmetlenek a sz√°mukra - √©s √©letkorukn√°l fogva valamilyen szerepet v√°llaltak a 'l√©tez√Ķ szocializmus' √©vtizedeiben. Ha ugyanis egy profi rend√Ķrnek v√°ratlanul minden tov√°bbi n√©lk√ľl terh√©re √≠rhat√≥, hogy sz√ľks√©gk√©ppen v√©gigj√°rta a szolg√°lat k√ľl√∂nf√©le fajt√°it, √©s elsaj√°t√≠totta azok k√©pz√©si met√≥dusait, akkor nincs meg√°ll√°s. Azont√ļl csup√°n politikai pragmatizmus k√©rd√©se, hogy mindazok k√∂z√ľl, akiknek a rendszerv√°lt√°s nem t√∂rte kett√© a szakmai p√°lyafut√°s√°t, kiket √©s mikor min√Ķs√≠thetnek visszamen√Ķleg is szalonk√©ptelennek".

Balsai Istv√°n az MDF frakci√≥vezet√Ķje szerint (In: Varga Gergely: Az MDF √ļjabb feh√©r foltot tal√°lt Salg√≥ f√Ķkapit√°ny m√ļltj√°ban, Magyar H√≠rlap, 2002. j√ļlius 5.) Salg√≥ L√°szl√≥ orsz√°gos rend√Ķrf√Ķkapit√°ny 1985-ben mak√≥i rend√Ķrkapit√°nyk√©nt "a T√∂rt√©neti Hivatal dokumentumai szerint napi operat√≠v inform√°ci√≥s jelent√©st k√©sz√≠tett Lezs√°k √©s m√°s √≠r√≥k tev√©kenys√©g√©r√Ķl, amelyben az ellens√©ges ellenz√©k k√©pvisel√Ķik√©nt t√ľntette fel Lezs√°k mellett Cso√≥ri S√°ndor, Ilia Mih√°ly, Baka Istv√°n, Nagy G√°sp√°r √©s Zal√°n Tibor √≠r√≥kat. Mint mondta, a jelent√©sben az inform√°ci√≥ forr√°s√°t megb√≠zhat√≥nak √©s ellen√Ķrz√∂ttnek nevezt√©k, a tartalm√°t viszont nem ellen√Ķrz√∂ttnek. A megb√≠zhat√≥s√°got Salg√≥ jelentette, akinek ebben az id√Ķben m√°r Mak√≥ rend√Ķrkapit√°nyak√©nt kellett volna dolgoznia, azonban √ļgy l√°tszik, ez csak fed√Ķ munkahelye volt - fogalmazott Balsai. Hozz√°tette, a napi operat√≠v jelent√©seket a bels√Ķ elh√°r√≠t√°s munkat√°rsai k√©sz√≠tett√©k, amely kor√°ntsem azonos a Salg√≥ √°ltal t√∂bb nyilatkozatban is elismert k√©melh√°r√≠t√°ssal. A frakci√≥vezet√Ķ szerint nem t√©vedett Pokorni Zolt√°n lemondott Fidesz eln√∂k, amikor kor√°bban azt mondta, r√©szv√©nyt√°rsas√°g helyett h√°l√≥zati kft.-v√© kezd √°talakulni a jelenlegi hatalom. Kiemelte, a Salg√≥ hivatalba l√©p√©s√©t k√∂vet√Ķ nyilatkozatai nem egyeznek a most napvil√°gra ker√ľlt dokumentumok tartalm√°val. Az MSZP √©s az SZDSZ szerd√°n azt mondta, hogy le kell z√°rni a m√ļltat, √©s a j√∂v√Ķvel kell foglalkozni, ami sz√©p kijelent√©s, de csak akkor lehets√©ges, ha mindenki felt√°rja rendszerv√°lt√°s el√Ķtti tev√©kenys√©g√©t. Balsai hangs√ļlyozta, ragaszkodnak a Medgyessy P√©ter m√ļltj√°val foglalkoz√≥ vizsg√°l√≥bizotts√°g l√©trehoz√°s√°hoz, de ehhez hosszabb id√Ķre van sz√ľks√©g, mint amit a korm√°ny t√°mogat".

Tar Zsuzsanna, Czirj√°k Imre szerint (Kihagy Salg√≥ L√°szl√≥ eml√©kezete?, Magyar Nemzet, 2002. j√ļlius 6.) "Salg√≥ L√°szl√≥ orsz√°gos rend√Ķrf√Ķkapit√°ny az Orig√≥nak kijelentette: soha nem szerzett adatokat √©s nem dolgozott a III/III-as csoportf√Ķn√∂ks√©gnek. Ugyanakkor elmondta, hogy √©rt√©kel√Ķ tisztk√©nt '√°tmehettek' rajta olyan iratok, amelyeket a III/III-as √©s m√°s szolg√°latok szereztek. A Heti V√°lasz tegnap olyan dokumentumot hozott nyilv√°noss√°gra, amelyet a III/III-as csoportf√Ķn√∂ks√©g k√©sz√≠tett, √©s az irat alj√°n a jelenlegi f√Ķkapit√°ny neve olvashat√≥. Az irat 1985-ben keletkezett; benne Lezs√°k S√°ndor jelenlegi MDF-es k√©pvisel√Ķ megfigyel√©s√©r√Ķl √©s tev√©kenys√©g√©r√Ķl olvashat√≥ n√©h√°ny sor. Az irat megeml√≠ti m√©g Cso√≥ri S√°ndort, Baka Istv√°nt √©s az irodalmi √©let m√°s szerepl√Ķit is. Salg√≥ k√∂z√∂lte: nem eml√©kszik a jelent√©sre, nem ismeri a forr√°st sem, √©s a j√∂v√Ķben nem is k√≠v√°n foglalkozni a t√©m√°val".

Salgó László
Ez a lap egy ellen√Ķrz√∂tt v√°ltozatar√©szletek megjelen√≠t√©se/elrejt√©se
Ez a k√∂zz√©tett v√°ltozat, ellen√Ķrizve: 2013. j√ļlius 3.
Pontoss√°g ellen√Ķrz√∂tt

[bevezet√Ķ szerkeszt√©se]
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás: navigáció, keresés

Salg√≥ L√°szl√≥ (Budapest, 1910. √°prilis 23. – Budapest, 1985. j√ļlius 24.) magyar f√Ķrabbi.
Tartalomjegyzék
[elrejtés]

1 √Čletrajza
2 F√Ķbb m√Ľvei
3 Forr√°sok
4 További információk

√Čletrajza[szerkeszt√©s | forr√°ssz√∂veg szerkeszt√©se]

1935-ben szerzett rabbioklevelet, majd rabbihelyettesk√©nt √©s hitoktat√≥k√©nt m√Ľk√∂d√∂tt a Budapest j√≥zsefv√°rosi zsinag√≥g√°ban, 1945 ut√°n ugyanott f√Ķrabbi lett. 1959-t√Ķl a Budapest Rabbis√°g igazgat√≥jak√©nt (ritu√°lis f√Ķfel√ľgyel√Ķk√©nt) √©s az Orsz√°gos Rabbik√©pz√Ķ Int√©zet tan√°rak√©nt is tev√©kenykedett. Tagja volt az Orsz√°gos Rabbitan√°csnak. 1971-t√Ķl hal√°l√°ig orsz√°gos f√Ķrabbihelyettes, a budapesti Doh√°ny utcai F√Ķtemplom vezet√Ķ rabbija. 1981-t√Ķl orsz√°ggy√Ľl√©si k√©pvisel√Ķ volt.
F√Ķbb m√Ľvei[szerkeszt√©s | forr√°ssz√∂veg szerkeszt√©se]

A Baraita (Bp., 1932); A f√Ķv√°rosi zsid√≥s√°g vall√°si √©lete (√öj √Člet Napt√°r, 1959)
Eml√©kek a Zsid√≥ Gimn√°zium els√Ķ √©vtized√©b√Ķl (Magy. Izraelit√°k Orsz. K√©pviselete (MIOK) √Čvk√∂nyv, Bp., 1970)
Eml√©keimb√Ķl (MIOK √Čvk√∂nyv, 1983-84, Bp., 1984)

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Salgó László - Magyar életrajzi lexikon 1000-1990
Salgó László (tortenelmitar.hu)

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Salg√≥ L√°szl√≥ F√Ķrabbi Alap√≠tv√°ny

Kecsk√©re k√°poszt√°t? – Ellen√Ķrz√©si f√Ķoszt√°lyt vezethet egy megbukott rend√Ķrkapit√°ny
sandorviki, 2012, szeptember 24 - 10:13

F√Ķv√°rosi Jobbik

Cikk front kép 330x165:
Bevezet√Ķ:
Salg√≥ L√°szl√≥ bukott rend√Ķrkapit√°nyra a Budapesti Rend√Ķr-f√Ķkapit√°nys√°g Ellen√Ķrz√©si Szolg√°lat F√Ķoszt√°ly√°nak vezet√©s√©t b√≠zt√°k r√°. A Jobbik szerint ez elfogadhatatlan.

Salg√≥ L√°szl√≥Salg√≥ L√°szl√≥ elt√°vol√≠t√°s√°t a VIII. ker√ľleti rend√Ķrkapit√°nys√°g √©l√©r√Ķl r√©g√≥ta k√∂veteli a Jobbik, √©s b√≠zott abban, hogy t√°voz√°s√°val v√©gre rend lehet a ker√ľletben - √≠rja k√∂zlem√©ny√©ben Losonczy P√°l, a Jobbik f√Ķv√°rosi frakci√≥vezet√Ķje √©s Pint√©r Attila, a Jobbik VIII. ker√ľleti √∂nkorm√°nyzati k√©pvisel√Ķje. A Bel√ľgyminiszt√©rium l√©p√©se azonban felh√°bor√≠t√≥ - √≠rj√°k k√∂zlem√©ny√ľkben a politikusok - , hiszen nem lefokozt√°k rosszul v√©gzett munk√°j√°√©rt, hanem egyenesen a Budapesti Rend√Ķr-f√Ķkapit√°nys√°g Ellen√Ķrz√©si Szolg√°lat F√Ķoszt√°ly√°nak vezet√©s√©t b√≠zt√°k r√°.

√Črthetetlen, hogy egy olyan rend√Ķr, akinek ir√°ny√≠t√°sa alatt nagy m√©rt√©kben romlott a r√°b√≠zott ker√ľlet k√∂zbiztons√°ga, m√©g magasabb poz√≠ci√≥ba ker√ľlhet - fogalmazott Losonczy √©s Pint√©r. Ezzel a munkak√∂rrel r√°ad√°sul r√°hat√°ssal lesz a f√Ķv√°ros √∂sszes ker√ľleti rend√Ķrkapit√°nys√°g√°nak m√Ľk√∂d√©s√©re, holott egyetlen ker√ľletben sem tudott rendet tartani - mutatott r√° a k√©t politikus. A Jobbik szerint elfogadhatatlan, hogy ilyen hatalmat adnak egy bukott rend√Ķrkapit√°ny kez√©be.

Mint ismeretes, Salg√≥ munk√°j√°nak besz√°mol√≥j√°t nem fogadta el a VIII. ker√ľleti k√©pvisel√Ķtest√ľlet, k√∂zt√ľk Kocsis M√°t√© polg√°rmester sem, a ker√ľlet lak√≥i rendszeresen panaszolt√°k, hogy egyre rosszabb a k√∂zbiztons√°g a k√∂rny√©ken, √≠gy Salg√≥ L√°szl√≥ egy√©rtelm√Ľen megbukott rend√Ķri vezet√Ķk√©nt - sz√∂gezte le Losonczy P√°l √©s Pint√©r Attila. A III/III-as √ľgyn√∂ki m√ļlttal h√≠rbe hozott egykori orsz√°gos rend√Ķrf√Ķkapit√°ny, Salg√≥ L√°szl√≥ fia ennek ellen√©re m√©gis a rend√Ķrs√©g fontos r√©szleg√©nek ir√°ny√≠t√≥ja lehet - √°ll a k√∂zlem√©nyben.

A f√Ķv√°rosi Jobbik k√∂veteli a bel√ľgyminisztert√Ķl, hogy azonnali hat√°llyal vonja vissza Salg√≥ L√°szl√≥ kinevez√©s√©t, mely az Ellen√Ķrz√©si Szolg√°lat vezet√©s√©re ir√°nyult. Szakmai alkalmatlans√°g√°t sz√°mtalan t√©ny bizony√≠tja - folytatja frakci√≥vezet√Ķ √©s az √∂nkorm√°nyzati k√©pvisel√Ķ, ez√©rt elfogadhatatlan, hogy ilyen magas poz√≠ci√≥ban l√°sson el k√∂zfeladatokat √©s befoly√°ssal lehessen b√°rmilyen rend√Ķrkapit√°nys√°g munk√°j√°ra. Kiv√°l√≥ szolg√°latot tehet azonban √ļtfel√ļj√≠t√°sok sor√°n a forgalom ir√°ny√≠t√°s√°ban, ott tal√°n nem tud nagyot hib√°zni - z√°rul a k√∂zlem√©ny.
#6 | talpi - 2013. november 23. 12:33:24
Hogyne eml√©kezn√©k! hiszen annyi, de annyi √°lld√°sos dolgot m√Ľvelt, igaz, a fiacsk√°ja sem esett messze a f√°t√≥l, csak nem el√©g magasr√≥l, a fen√©be is, igaz, loly mindegy. Hiszen √ľt√Ķd√∂ttebb akkor sem lehetne. Sz√≥val, nem hasonl√≠t az apuk√°ra, hacsak nem a vall√°si be√°ll√≠totts√°ga ok√°n. De h√°t tudod, holl√≥ a holl√≥nak,,, sz√≥val sz√ľks√©g van r√° a Vitya-Vi-Szarjonovics√©knak, merthogy sint√©r apuka sem teljesen "jogtiszta" √©s a pedig-r√©√©je sem teljesen folttalan, mint egyiknek sem, az. Sz√≥val, kutya-kuty√°t nem harap, pedig lassan elk√∂vetkezik a "viadal" ideje √©s marcangolni fogj√°k egym√°st, l√©v√©n, az okosabbja, m√°r megv√°lltota a jegy√©t a "n√©z√Ķt√©rre" csak tudod, a K√ČSZkft, vaz√©relte/fityesz/ club √©p√≠tette a "zs√∂j√©t :) √≠gy meglehet,√∂sszeomlika "legjobb" r√©sz n√©z√©se k√∂zben, az √©hes √©s felb√Ķsz√ľlt ebek,pedig ugye, gazdi nem l√©v√©n, biza megmarj√°k az addig vigyorg√≥kat. Sebaj, mi √ļgyis a "ker√≠t√©sen k√≠v√ľl" vagyunk, ha jegy√ľnk nincs is, az√©rt csak l√°tunk bel√≥le valamit :) ha m√°st nem de hallani halljuk, amint a fogak csattognak √©s a "marcangoltak" √ľv√∂ltenek.
#7 | postaimre - 2013. november 23. 12:47:40
Talpi, r√©gi szab√°ly, hogy a l√≥faxal nem lehet bajt v√≠vni, max v√©rbajt, de arra j√≥ lehet, hogy a p√ļz√≥kj√°t a parasznak elmet√°g√≠ts√°k v√©le, h√°tha megtanul m√°sk√©ppen v√©le-kedni a "demokr√°cir√≥l".
#8 | talpi - 2013. november 23. 18:01:48
Mondjuk, akkor lehet, ha m√©g a "l√≥hoz" van k√∂tve, de ha "l√≥k√∂t√Ķk kez√©ben"van, akkor m√°r baj, mert azt k√©pzelik, az a "bot"K-orm√°ny" √©s ugye, karmesteri p√°lc√°nak, kiss√© "termetes", no meg nem mindenki Ferencsik, /igaz, szeg√©ny kiss√© homokos volt a h√≠rek szerint gumibugyiban vez√©nyelt, na ha valaki nagyon bele√©li mag√°t a symf√≥ni√°ba,el√Ķfordul, hogy bemegy a csokivonat, vagy ha nagyon t√°g, a kij√°rat/ sz√≥val, az√©rt csak nem kellene azzal a bizonyos"mez√Ķgazdas√°gi leng√Ķcsapszeggel" hadon√°szni, mert vagy le-vagy saj√°t mag√°t veri vele fejbe, aki szorongatja. No, de az√©rt h√ľly√©n is mutat, az a bizonyos "l√≥tartoz√©k" b√°√°√°r, ha j√ľl megn√©zz√ľk, egyik-m√°sik politikusnak, nem √°rtana az alfel√©be tuszkolni egyet, na a kez√©be is, merthogy ne kelljen mind√≠g forgol√≥dnia, mi is "fesz√≠ti a h√°ts√≥j√°t"

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.