Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Csak √°llamcs√Ķddel cs√∂kkenthet√Ķ az ad√≥ss√°g?


Már lezsírozhatták a feltételeket és hohyan engedik el és kiknek mennyit is....!
A fejlett orsz√°gok nem tudj√°k kezelhet√Ķv√© tenni ad√≥ss√°gukat a megszor√≠t√°sok √©s a n√∂veked√©s kombin√°ci√≥j√°val - √°ll√≠tja az a k√©t harvardi professzor, akik nagy vihart kavartak az √°llamad√≥ss√°g v√©gzetes hat√°sair√≥l √≠rt tanulm√°nyukkal.

√öjabb tanulm√°nnyal √°llt el√Ķ a Carmen Reinhart √©s Ken Rogoff k√∂zgazd√°szp√°ros, akik egy √©ve azzal ker√ľltek a figyelem k√∂z√©ppontj√°ba, hogy kider√ľlt: t√©ves felt√©telez√©sre alapozt√°k a n√∂veked√©s √©s az √°llamad√≥ss√°g kapcsolat√°t firtat√≥ tanulm√°nyuk alapt√©tel√©t. A szerz√Ķp√°ros 2010-ben kiadott Growth in a Time of Debt (N√∂veked√©s az ad√≥ss√°gok kor√°ban) c√≠m√Ľ munk√°j√°nak legnagyobb hat√°st kiv√°lt√≥ k√∂vetkeztet√©se √ļgy sz√≥lt, hogy ha egy fejlett gazdas√°g GDP ar√°nyos √°llamad√≥ss√°ga meghaladja a 90 sz√°zal√©kot, akkor az az orsz√°g 0,1 sz√°zal√©kos GDP-cs√∂kken√©sre sz√°m√≠that.
Kapcsolódó cikkek

D√∂nt√∂tt a n√©p a sv√°jci cs√ļcsfizet√©sekr√Ķl
Meg√°llapodott az USA Ir√°nnal
Brutálisan megugrott a szegénynegyedek száma Csehországban
Sokallja a g√°zsz√°ml√°j√°t? - Elk√©peszt√Ķ √°ll√≠t√°sokkal csapj√°k be a csal√°dokat
Katasztrófa felé tart Európa?
√Ātt√∂r√©st hozhat a h√©t v√©ge - J√≥ h√≠rt kaphat Magyarorsz√°g

Ez a meg√°llap√≠t√°s volt a n√©pszer√Ľtlen megszor√≠t√°sok mellett kardoskod√≥ politikusok √©s szakemberek egyik legt√∂bbsz√∂r id√©zett √©rve. A tanulm√°nyt azonban egy id√©n √°prilisban megjelent tudom√°nyos cikkben √≠zekre szedt√©k: Thomas Herndon, √©s tan√°rai, Michael Ash √©s Robert Pollin − a University of Massachusetts keretein bel√ľl m√Ľk√∂d√Ķ politikai gazdas√°gtani kutat√≥int√©zet (PERI) kutat√≥i − egy sor komoly hib√°t tal√°ltak harvardi koll√©g√°ik sz√°m√≠t√°saiban.

Fej√©r√Ķl a talp√°ra

A vizsg√°lat sor√°n arra a k√∂vetkeztet√©sre jutottak, hogy a Reinhart-Rogoff szerz√Ķp√°ros √°ltal haszn√°lt sz√°mok alapj√°n nem mutathat√≥ ki az eml√≠tett kapcsolat. S√Ķt ford√≠tott hat√°sra lehet k√∂vetkeztetni: arra, hogy az okozati viszony ink√°bb az ellenkez√Ķ ir√°nyban √°ll fenn. Ink√°bb az alacsony n√∂veked√©s vezet a magas ad√≥ss√°ghoz, mintsem a magas ad√≥ss√°g az alacsony n√∂veked√©shez.

A harvardi szerz√Ķp√°ros most √ļjabb tanulm√°nnyal jelentkezett, amelyet a londoni Center for Economic Policy Research (CEPR) adott ki Financial and sovereign debt crisis: some lessons learned and those forgotten (P√©nz√ľgyi √©s ad√≥ss√°gv√°ls√°gok: n√©h√°ny lecke, amelyekb√Ķl tanultunk √©s n√©h√°ny, amelyek feled√©sbe mer√ľltek) c√≠mmel. Ez a m√Ľ nem kev√©sb√© provokat√≠v, mint a kor√°bbi, nagy vit√°t kiv√°lt√≥ tanulm√°nyuk volt - √°ll√≠tja a Guardian.

Nem lesz ebb√Ķl n√∂veked√©s

A szerz√Ķk nem √°ll√≠tanak m√°st, mint hogy ha a t√∂rt√©nelmi tapasztalatoknak hinni lehet, akkor a fejlett orsz√°gok a megszor√≠t√°sok √©s n√∂veked√©s kombin√°ci√≥j√°val nem tudj√°k leszor√≠tani √°llamad√≥ss√°gukat a jelenlegin√©l fenntarthat√≥bb szintre. Eur√≥pa szerint√ľk a t√ļlzottan optimista gondolkod√°s j√≥ p√©ld√°ja: az itteni d√∂nt√©shoz√≥k azt hiszik, hogy az elviselhet√Ķ ad√≥ss√°ghoz vissza lehet t√©rni a nadr√°gsz√≠j-megh√ļz√°s, a gazdas√°gi n√∂veked√©s √©s a t√ľrelem r√≥zs√°t terem elv√©nek kombin√°l√°s√°val.

√ögy v√©lik, hogy a fejlett orsz√°gok elker√ľlhetik azoknak a kellemetlen eszk√∂z√∂knek a haszn√°lat√°t, amelyekre a s√ļlyosan elad√≥sodott felt√∂rekv√Ķ √°llamok r√°szorulnak. Ilyen eszk√∂z az ad√≥ss√°g√°t√ľtemez√©s (gyakorlatilag √°llamcs√Ķd), a magas infl√°ci√≥, a t√Ķkemozg√°sok korl√°toz√°sa √©s - a ma m√°r az√©rt a vil√°g boldogabb fel√©n is ismert - fisk√°lis szigor√≠t√°s. A fejlett orsz√°gok vezet√Ķi szeretik √ļgy l√°ttatni korm√°nyaikat, mint amelyek nem folyamodnak ilyen durva eszk√∂z√∂kh√∂z.

Ugyan már, kérem

A szerz√Ķp√°ros szerint azonban ez k√©p hamis: a gazdag orsz√°gok is a cs√Ķdbe menek√ľltek, elinfl√°lt√°k ad√≥ss√°gukat √©s p√©nz√ľgyi megszor√≠t√°sokat vezettek be (kamatplafonokat hat√°roztak meg, vagy a megtakar√≠t√≥kra gyakoroltak nyom√°st, hogy hitelezz√©k az √°llamot), amikor fizet√©sk√©ptelenn√© v√°ltak. Az 1929-33-as p√©nz√ľgyi v√°ls√°got k√∂vet√Ķ nagy depresszi√≥ idej√©n p√©ld√°ul Franciaorsz√°g, Nagy-Britannia √©s m√°s orsz√°gok "nagyvonal√ļan megfeledkeztek" az USA-t√≥l az els√Ķ vil√°gh√°bor√ļ idej√©n kapott k√∂lcs√∂neik visszafizet√©s√©r√Ķl, a m√°sodik vil√°gh√°bor√ļt k√∂vet√Ķen pedig korl√°tozott kamatt√∂rleszt√©ssel, alacsony kamatokkal √©s a t√Ķkekorl√°toz√°sokkal akad√°lyozt√°k a p√©nz ki√°raml√°s√°t az er√Ķsen elad√≥sodott orsz√°gok.

Ami a jelent illeti, az √°llamad√≥ss√°gok k√©t √©vsz√°zados magass√°gokhoz k√∂zel√≠tenek a fejlett orsz√°gokban. Ezt nem lehet "kin√∂vekedni" - sz√∂gezik le a szerz√Ķk, akik szerint a korm√°nyok hamarosan k√©nytelenek lesznek bel√°tni ezt. Amint ezt megteszik, m√©gis csak az el√Ķbb eml√≠tett eszk√∂z√∂kh√∂z kell folyamodniuk. Azokhoz megold√°sokhoz, amelyeket j√≥ ideje a felt√∂rekv√Ķ gazdas√°gokhoz kapcsolnak, letagadva, hogy nem is olyan r√©gen m√©g a fejlett orsz√°gok is alkalmazt√°k ezeket.

M√°r csak a cs√Ķd a tabu

A Guardian szerint a fejlett orsz√°gok korm√°nyai r√©szben m√°r ma is a harvardi professzorok intelmeinek megfelel√Ķen j√°rnak el. Nagy-Britanni√°ban, az Egyes√ľlt √Āllamokban a t√Ķke√°raml√°st korl√°toz√≥ el√Ķ√≠r√°sokkal eg√©sz√≠tett√©k ki a bankszektor szab√°lyoz√°s√°t, monet√°ris enyh√≠t√©ssel √©s alapkamat-cs√∂kkent√©ssel szor√≠tj√°k le a hossz√ļ t√°v√ļ kamatokat, kev√©ss√© agg√≥dva az infl√°ci√≥s kock√°zat miatt. A k√∂lts√©gvet√©si megszor√≠t√°sok "divatba j√∂ttek" az USA-t√≥l Eur√≥pi√°ig a fejlett vil√°g jelent√Ķs r√©sz√©n.

A jap√°n korm√°ny akt√≠van pr√≥b√°lkozik az infl√°ci√≥ gerjeszt√©s√©vel, mik√∂zben az Eur√≥pai K√∂zponti Bank ebben a h√≥napban cs√∂kkentette ir√°nyad√≥ r√°t√°j√°t, hogy megpr√≥b√°lja elker√ľlni a defl√°ci√≥t az eur√≥z√≥n√°ban. A r√©gi m√≥di cs√Ķd maradt az utols√≥ tabu, b√°r a GDP ar√°nyos ad√≥ss√°gokat n√©zve, Jap√°n (240 sz√°zal√©k), Olaszorsz√°g (130 sz√°zal√©k) √©s G√∂r√∂gorsz√°g (170 sz√°zal√©k) eset√©ben csak a nagyon b√°trak kock√°ztatn√°k meg, hogy ezek az √°llamok soha nem v√°lnak fizet√©sk√©ptelenn√©.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | postaimre - 2013. november 24. 20:39:04
Jön az édes semmittevés kora?

enno schmidtAz emberis√©g most m√°r megengedheti mag√°nak, hogy csak azok dolgozzanak, akik akarnak? Ez a gyakorlatban az√°ltal v√°lik lehet√Ķv√©, hogy alanyi jogon mindenki: gyerek √©s feln√Ķtt – munkav√©gz√©st√Ķl f√ľggetlen√ľl – annyi p√©nzt kapna, amennyib√Ķl szer√©nyen, de tisztess√©gesen meg√©lhet. A munka ily m√≥don egy – a legt√∂bb ember sz√°m√°ra lelkileg n√©lk√ľl√∂zhetetlen – kedvtel√©ss√© v√°lik, viszont megsz√Ľnik alapvet√Ķ bev√©teli forr√°ss√° lenni.
http://www.privat...tteveskora
#2 | postaimre - 2013. november 24. 21:31:40
Katasztrófa felé tart Európa?
Hi√°ba √©rkezett √ļjra pozit√≠v adat a n√©met gazdas√°gr√≥l, a n√©metek sem menthetik meg az eur√≥z√≥n√°t a visszacs√ļsz√°st√≥l, s√Ķt van olyan elemz√Ķ, aki szerint m√©g hozz√° is j√°rulhatnak a katasztr√≥f√°hoz.
http://www.napi.h...70250.html
#3 | atya - 2013. november 24. 22:46:56
Imre, az √©des semmittev√©shez az k√©ne, hogy a siserehadat elzavarjuk el√Ķbb, k√ľl√∂nben semmit ev√©s van, nem semmittev√©s. De h√°t ezt Te is tudod s_*_kl

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.