Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Chomsky agymosása?


Na az már kiderĂĽlt, hogy a nyest valĂłjában görĂ©ny, de ha most nagyon belehĂşznak a sok-sok összeeskvĂ©s-cáfolatba, mĂ©g a vĂ©gĂ©n belega-bajodnak. Megy reklám ezerrel! „Chomsky tĂ­zparancsolata” szerint a politikusok Ă©s a mĂ©diák manipulálják az embereket, figyelmĂĽket elterelik a valĂłs problĂ©mákrĂłl.

MĂłnika nevĂ» olvasĂłnk megtalálta Noam Chomsky, korunk talán legnevesebb nyelvĂ©szĂ©nek – nem nyelvĂ©szeti jellegĂ» – „tĂ­zparancsolatát”, Ă©s a Facebookon a cikk valĂłságtartalmárĂłl Ă©rdeklõdik. Nem igazán világos számunkra, hogy az Ă©rdekli-e, hogy az állĂ­tások ChomskytĂłl származnak-e, vagy az, hogy milyen igazság rejlik mögötte, mindenesetre megprĂłbálunk mindkĂ©t kĂ©rdĂ©sre választ adni.

Az viszonylag könnyen ellenõrizhetõ a neten, hogy az írás Chomsky neve alatt terjed, valójában nem Chomsky írta. Eredeti verziója Sylvian Timsittõl származik, és elõször 2002-ben, franciául bukkant fel a neten.

Nem Chomsky!
Nem Chomsky!
(Forrás: Wikimedia Commons / jeanbaptisteparis / CC BY-SA 2.0)
A legtöbb helyen nem is nevezik tĂ­zparancsolatnak, Ă©s aligha felel meg a valĂłságnak az az állĂ­tás sem, hogy „számĂ­tástechnikával 65 Ă©ves korában kezdett foglalkozni”. Mivel olvasĂłnk kĂ©rdĂ©se a magyar változatra vonatkozott, annak nem járunk utána, hogy vajon mindenhol egysĂ©ges-e a szöveg, vagy hogy mennyire pontos a magyar fordĂ­tás, csupán annak szellemisĂ©gĂ©t vizsgáljuk.

Arra aligha kell pĂ©ldákat hoznunk, hogy a politikusok hogyan manipulálják a szavazĂłkat Ă©s a sajtĂłt, illetve a sajtĂł hogyan manipulálja az olvasĂłkat, nĂ©zõket, hallgatĂłkat. Ilyen esetekrõl mindannyian tudunk, Ă©ppen ezĂ©rt tĂ»nhet elsõ olvasásra meggyõzõnek mindaz, amit a tĂ­z pont tartalmaz. Ráadásul a leĂ­rtak gyakran olyan jelensĂ©gek, melyeket valĂłban tapasztalhatunk (pĂ©ldául a politikusok hajlamosak elterelni a figyelmĂĽnket a valĂłs problĂ©mákrĂłl, Ă©s ehelyett megfoghatatlan, ideolĂłgiai töltetĂ» „közös cĂ©lokat” tĂ»znek ki). Ahhoz, hogy megĂ©rtsĂĽk, hogyan manipulál minket ez a szöveg, azt kell Ă©szrevennĂĽnk, hogy milyen elõfeltevĂ©s áll a pontok mögött.

Mindegyik pont mögött az a feltevĂ©s áll, hogy lĂ©tezik egy politikai vezetõ csoport, mely lĂ©nyegĂ©ben korlátlanul kĂ©pes mindenfĂ©le manipuláciĂłra. A 3. pont szerint pĂ©ldául a mĂ©diának három szelete van: amelyik teljesen a kormány irányĂ­tása alatt áll, amelyik csak rĂ©szben áll a kormány irányĂ­tása alatt, illetve vannak sajtĂłtermĂ©kek, „amelyekrõl senki sem gondolná, hogy valĂłjában a hatalom szolgálatában állnak”. Ezzel persze azt állĂ­tja a szöveg, hogy fĂĽggetlen sajtĂł nincs is.

A szöveg azonban ennél többet állít: minden sajtótermék ugyanattól a hatalomtól függ. Mivel a leírtak nyilvánvalóan olyan országokra vonatkoznak, melyekben különbözõ pártok mûködnek, és ezek a kormányokban rendszeresen váltják egymást, kénytelenek vagyunk a szöveget úgy értelmezni, hogy ezek a pártok csak látszólag küzdenek a hatalomért, valójában egységes hatalmat alkotnak. Mivel nyilván hallottunk már olyanról is, amikor látszólag élesen szemben álló pártok képviselõi is megkötötték a maguk kis piszkos alkuit különbözõ gazdasági elõnyök érdekében, és olyan képviselõk, akikrõl azt sem feltételeztük volna, hogy hajlandóak szóba állni egymással, képesek összeborulni, ha pillanatnyi érdekeik úgy kívánják, elsõre talán ez sem tûnik elképzelhetetlennek.

A cikk az ajánló után folytatódikUgyanakkor nyilvánvalĂł, hogy ez az összeborulás is csak addig tart, ameddig Ă©rdekeik megkĂ­vánják. Sõt, arra is számtalan pĂ©ldát látunk, hogy a pártokon belĂĽli szoros szövetsĂ©gesek is bármikor elárulják egymást, ha abbĂłl pillanatnyi elõnyĂĽk származhat. MĂ©g a politikára sem kell gondolnunk: a legtöbb ember családon belĂĽl vagy munkahelyĂ©n is tapasztal hasonlĂłkat. De az emberek nem csak Ă©rdekbõl árulják el egymást, hanem ĂĽgyetlensĂ©gbõl is. Erre sem nehĂ©z pĂ©ldákat találni: elĂ©g, ha arra gondolunk, milyen nehĂ©z egy szĂĽletĂ©snapi meglepetĂ©sbulit összehozni – folyamatosan izgulnunk kell, nehogy valaki elszĂłlja magát. Éppen ezĂ©rt elkĂ©pzelhetetlen, hogy legyen egy nagy szervezet, mely egysĂ©gesen irányĂ­tja a világot. Ha lenne is ilyen, azon belĂĽl is megjelenne a rivalizálás, Ă©s lennĂ©nek olyanok, akik saját hatalmuk növelĂ©se Ă©rdekĂ©ben az egĂ©sz mĂ»ködĂ©sĂ©t is kockáztatnák. Márpedig nyilvánvalĂł, hogy minĂ©l messzebb elĂ©r egy ilyen szervezet keze, annál nagyobbnak kell lennie – Ă©s minĂ©l több tagja van, annál inkább sebezhetõ. Éppen ezĂ©rt elkĂ©pzelhetetlen, hogy a világot egy Ă©rdekcsoport irányĂ­tsa.

TermĂ©szetesen mondhatja erre bárki, hogy lehet, hogy mĂ©gis van ilyen csoport, Ă©s ez cikk is csak azĂ©rt szĂĽletett, hogy õket fedezze. De mi lenne erre a bizonyĂ­tĂ©k? Hacsak nem az, hogy az Ă©rdekcsoportot fedezzĂĽk! Tipikus összeeskĂĽvĂ©s-elmĂ©letrõl van szĂł: lĂ©tezik egy titkos szervezet, mely tagadja lĂ©tĂ©t – miĂ©rt nem találjuk nyomát? Hát mert jĂłl elrejtõztek? (MiĂ©rt piros az elefánt szeme – Hogy jobban el tudjon rejtõzni a cseresznyefán. Láttál már cseresznyefán elefántot? Na ugye, milyen jĂłl elbĂşjt!)

TermĂ©szetesen semmikĂ©ppen nem állĂ­tjuk, hogy a hatalom kĂ©pviselõi Ă©s a sajtĂł nem manipulálják a lakosságot. Sõt, tĂ©nykĂ©nt kell elfogadnunk, hogy legalábbis igyekeznek ezt tenni. Ugyanakkor sem a hatalom, sem a sajtĂł nem egysĂ©ges, Ă©s idõben sem állandĂł, az erõviszonyok folyamatosan változnak – sõt, ugyanazon erõk is változtatják vĂ©lemĂ©nyĂĽket. Manipulálni pedig nem csupán õk manipulálnak, hanem azok is, akik a demokratikus intĂ©zmĂ©nyrendszerrel Ă©s a sajtĂłval szemben az indokoltnál nagyobb bizalmatlanságot gerjesztenek.
Link

Hozzászólások


#1 | Fidel - 2013. november 25. 13:56:07
Most hogy ezt elolvastam, teljessen megnyugodtam a hatter hatalom ugyeben.Hala istennek nem leteznek amint ezt Rozsaszin Elefant ur megirta. En pedig azt hittem ,hogy Chomsky is az elefantoknak kever,csak eppen hatulrol mellbe.Erdekes ?? Nem?
#2 | Gutai Zub - 2013. november 25. 14:27:44
a piros szemü elefánt

"elképzelhetetlen, hogy legyen egy nagy szervezet, mely egységesen irányítja a világot."

Pedig nagyon is van ilyen elefánt. Valamikor még próbálta kendõzni magát, kisebbnek látszani, visszafogni feneketlen étvágyát a pénzre, anyagi javakra, hatalomra, gonoszságra, szereplésre.
Ma már, az emberiség darwini evolúció utján oda jutott, hogy természetesnek tartják azt a természetellenes tényt, hogy Izrael a föld közepe, mint a pirosszemü elefánt a világ cseresznyefáján.

Aki még ma se látja az elefántot a cseresznyefán, az vak, vagy hülye, vagy hazudik és haszonlesõ, vagy...maga az elefánt.....
#3 | Geza - 2013. november 25. 17:37:30
Nyominger Chomsky lebukott, megy az Alex Jones / Drábik klubba.... Hevesen tiltakozott az ellen hogy a szeptember 11-ei eseményeket Izraelhez vagy a zsidókhoz kössék az emberek.

Tudjátok, a "háttérhatalom" az oka mindennek, a zsidók szegények ugyanazt kell hogy szolgálják õk is áldozatok.....
#4 | Geza - 2013. november 25. 17:38:05
#5 | Gutai Zub - 2013. november 25. 20:52:16
Geza,

A sajnálat csak az áldozatoknak jár.
A "háttérhatalom" nem egy láthatalan néhány degenerált bankár család. Mögöttük van egy elvakult és önzõ faji szolidaritás, másképp nem mûködne.
Persze az igazi ok: az elhülyült sokaság, aki szolgálja õket így vagy úgy........
#6 | Perje - 2013. november 26. 20:37:00

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.