Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Egy diszn√≥ kett√Ķt √©r? √ögy fest, a NAV sz√°m√°ra igen


6 milli√≥ diszn√≥? Na az m√°r van, csak be kell terelni a dar√°l√≥ba. K√©tszer fizet ipar√Ľz√©si ad√≥t az a gazd√°lkod√≥, aki termel√Ķi csoporthoz csatlakozott. Egyszer a saj√°t forgalma ut√°n, majd ugyanaz√©rt az eladott term√©k√©rt m√©g egyszer, amikor v√©geredm√©nyben a termel√Ķi csoporton kereszt√ľl √©rt√©kes√≠tett. R√°ad√°sul hasonl√≥an az el√Ķbbihez, dupl√°n fizetik az agr√°rkamarai d√≠jat is. A gazd√°k nem √©rtik, mi√©rt kell dupl√°n ad√≥zni a sert√©s ut√°n, amit nyilv√°nval√≥an egyszer adtak el. Hogy lesz ebb√Ķl √≠gy 6 milli√≥ diszn√≥?


Ezer diszn√≥ rohang√°l Bert√°√©k √≥ljaiban, most hathetesek. A csongr√°di S√°ndorfalv√°t√≥l p√°r kilom√©terre l√©v√Ķ malacfarmot 2008-ban uni√≥s p√©nzb√Ķl korszer√Ľs√≠tett√©k √©s b√Ķv√≠tett√©k. „Azzal is buktunk 9 milli√≥ forintot” – legyint Berta S√°ndor. „T√ļl sz√©les utat betonoztak le, s az √≥lakban a kivitelez√Ķ kocka alak√ļ l√°mp√°kat szerelt fel a k√∂r form√°j√ļak helyett, de a ker√≠t√©sen sem akkora lyukak voltak, amekkora a tervekben szerepelt.” A Mez√Ķgazdas√°gi √©s Vid√©kfejleszt√©si Hivatalt√≥l j√∂ttek ellen√Ķrizni m√©g akkoriban, ki kellett jav√≠tani a tervt√Ķl elt√©r√Ķ „hib√°kat”, 9 milli√≥ forintunk b√°nta, aminek csak egy r√©sz√©t kaptuk vissza a kivitelez√Ķt√Ķl" – folytatja Bert√°n√©. "Minden nap azon retteg√ľnk, mikor toppannak be ism√©t.”

Bert√°√©k – hasonl√≥an a TAR-T√ď 2000 Beszerz√©si √©s √Črt√©kes√≠t√Ķ Sz√∂vetkezet t√∂bbi 45 tagj√°hoz – az√©rt csatlakoztak a termel√Ķi csoporthoz (tcs), hogy k√∂nnyebb legyen az √©let√ľk. Sz√∂vetkezeti tagk√©nt nem kell vesz√Ķdni az elad√°ssal, a piacon √≠gy nagy mennyis√©get tudnak felaj√°nlani, jobb √°rat is tudnak el√©rni. A csoport adott esetben az egy√©ni gazd√°k likvidit√°si gondjait is √°thidalhatja, k√∂z√∂s fejleszt√©seken is gondolkozhatnak. Kap√°sb√≥l egy csom√≥ el√Ķnyt sorolnak fel, amikre az eln√∂k, Vass Csaba csak b√≥logat. Az idei √©v azonban fordulatot hozott.

Vágóhíd Debrecenben
Fotó: Horváth Szabolcs

Negyvenszeres ipar√Ľz√©si ad√≥

A tavalyi 100 ezer forint helyett 4 milli√≥t kell ugyanis befizetnie id√©n a csoportnak ipar√Ľz√©si ad√≥k√©nt. "Ez nagy √©rv√°g√°s, nyilv√°n a multikat akart√°k ezzel megszorongatni, de rajtunk is lecsap√≥dik – mutatja a k√∂nyvel√©st Vass Csaba. Az idei √©vt√Ķl az eladott √°ruk beszerz√©si √©rt√©k√©t csak 85 sz√°zal√©k√°ig lehet figyelembe venni. N√°luk hossz√ļ √©vek gyakorlata szerint a tcs megveszi a sert√©seket a 46 tagt√≥l, de akkora √©rt√©kr√Ķl √°ll√≠tj√°k ki a sz√°ml√°t, mint amennyi√©rt eladj√°k val√≥j√°ban a piacon. A csoportok m√Ľk√∂d√©s√©t szab√°lyoz√≥ t√∂rv√©nyben az √°ll, hogy nagy nyeres√©gre nem t√∂rekedhet a termel√Ķi csoport.

Az idei √©vt√Ķl a k√∂nyvel√©s a val√≥s helyzetet mutat√≥ nulla szald√≥ helyett a jogszab√°lyok miatt m√°r 15 sz√°zal√©k nyeres√©get mutat. Ez√©rt a 46 tag sert√©seinek elad√°s√°b√≥l ad√≥d√≥ m√°sf√©l milli√°rdos √°rbev√©tel ut√°n az √ļj rendelkez√©sek miatt a tavalyi 100 ezerrel szemben most majd 4 milli√≥t kell befizetni√ľk az √∂nkorm√°nyzatnak. Holott a tagok a saj√°t telephely√ľk√∂n a saj√°t √°rbev√©tel√ľk ut√°n is fizetik az ipar√Ľz√©si ad√≥t. Berta S√°ndor√©k egyszer befizetnek a saj√°t tev√©kenys√©g√ľk ut√°n 1,6 milli√≥ forintot. Igaz, a sert√©start√°s mellett vannak m√°s apr√≥bb tev√©kenys√©geik is, de a sert√©sek elad√°s√°b√≥l sz√°rmaz√≥ √°rbev√©tele ut√°n nagyj√°b√≥l 1,4 milli√≥ esik. Majd a csoport az √∂sszbev√©tele ut√°n m√©g √∂sszesen 4 milli√≥t, aminek r√°juk es√Ķ r√©sz√©t ugyancsak meg kell fizetni√ľk. Mindezt ugyannak a diszn√≥nak az elad√°sa ut√°n.

Nulla érdekvédelem, dupla tagdíj

Ugyan√≠gy k√©tszer fizetnek a Nemzeti Agr√°rkamar√°nak is. Egyszer befizeti a mag√°ngazda az √©ves √°rbev√©tel egy ezrel√©k√©t tagd√≠jk√©nt, majd a csoport is fizet k√ľl√∂n tagd√≠jat, szint√©n egy ezrel√©ket, az idei √©vben a csoportra ez egymilli√≥ forintos terhet r√≥tt. „A NAK m√°rciusi megalakul√°sa √≥ta nem √©rezz√ľk, hogy b√°rmit is tenne √©rt√ľnk a kamara, pedig azt √≠g√©rt√©k, hogy minden m√°sk√©pp lesz, mint kor√°bban, amikor szinte √©szre sem vett√ľk, hogy a test√ľlet l√©tezik. Csak a figyelmeztet√©s j√∂n, hogy fizess√ľk meg hat√°rid√Ķre a tagd√≠jat, mert az v√©grehajthat√≥."

A k√©tszer fizetett ipar√Ľz√©si ad√≥ miatt √≠rtak is Gy√Ķrffi Bal√°zsnak, a kamara eln√∂k√©nek, de csak az a v√°lasz j√∂tt, hogy √Ķk nem t√∂rv√©nyalkot√≥k, csak v√©grehajt√≥k, de majd megn√©zi, mit tehet – a lev√©l √≥ta f√©l √©v telt el. √ćrtak a Vid√©kfejleszt√©si Miniszt√©riumba is, onnan pedig azt √≠rt√°k v√°laszlevel√ľkben, hogy ha megk√ľl√∂nb√∂ztetn√©k a nonprofit m√≥don m√Ľk√∂d√Ķ csoportokat, akkor az Eur√≥pai Bizotts√°g ak√°r k√∂telezetts√©gszeg√©si elj√°r√°st is ind√≠that Magyarorsz√°g ellen. "√Āll√°spontjuk szerint – olvassa fel a miniszt√©rium level√©t az eln√∂k – nincs sz√≥ kett√Ķs ad√≥ztat√°sr√≥l, mert nem ugyanarra az ad√≥alanyra vonatkozik a k√∂telezetts√©g – cs√ļsztatja vissza a termel√Ķi csoport dokumentumait a polcra Vass Csaba.

El√ļszik a t√°mogat√°s fele

A TAR- T√ď 2000 Termel√Ķi Csoport az idei, sokszoros√°ra n√Ķtt befizet√©st a kapott uni√≥s t√°mogat√°s terh√©re tudja csak megoldani. A csoport – amennyiben megfelel meghat√°rozott felt√©teleknek, mint p√©ld√°ul legal√°bb 300 milli√≥ forint √°rbev√©tel, legkevesebb 15 f√Ķs tags√°g –, akkor a miniszt√©riumt√≥l megkapja az elismert termel√Ķi csoport st√°tuszt, s ezen a c√≠men az MVH-t√≥l ig√©nyelhet √∂t √©ven kereszt√ľl az el√Ķz√Ķ √©vi √°rbev√©tel alapj√°n t√°mogat√°st: az els√Ķ k√©t √©vben annak 5, majd 4, 3, √©s az utols√≥ √©vben k√©t √©s f√©l sz√°zal√©k√°t. Vass√©k az utols√≥ √©vben j√°rnak, √≠gy az idei t√°mogat√°s nagyj√°b√≥l 20 milli√≥ forint, aminek durv√°n a fel√©t be kell fizetni√ľk az √°llam kassz√°j√°ba ipar√Ľz√©si ad√≥, a kamarai tagd√≠j √©s nem utols√≥ sorban a tranzakci√≥s d√≠j gyan√°nt – ez ut√≥bbi 3 milli√≥ forintot jelent a tcs sz√°m√°ra.

Ez a t√°mogat√°s hasonl√≥ elven m√Ľk√∂dik, mint a f√∂ldalap√ļ t√°mogat√°s. A befizet√©sek miatt viszont nem tudj√°k fejleszteni a gazdas√°got. A csoport megalakul√°sakor vettek egy takarm√°nykever√Ķ √ľzemet hitelb√Ķl, hogy biztons√°ggal tudj√°k kiszolg√°lni a tagok √°llom√°ny√°t. Ezt a hitelt most az √∂t√∂dik √©v v√©g√©re kifizetik, m√°sra azonban nem futja. Ad√≥dik a k√©rd√©s, hogy lesz ebb√Ķl 10 √©v alatt k√©tszer ennyi diszn√≥ Magyarorsz√°gon? Vass Csab√°√©k szerint sehogy. Az 550 termel√Ķi csoport k√∂z√ľl Vass√©k gondja nem mindegyikre nehezedik. T√∂bb csoport tagja √Ķstermel√Ķ, vagy √°rbev√©tele nem √©ri el a v√≠zv√°laszt√≥ 500 milli√≥ forintot – ez alatt ugyanis nem kell ipar√Ľz√©si ad√≥t fizetni, mint ahogy az √Ķstermel√Ķknek sem. ”Azokra a sert√©start√≥kra, akiket a korm√°ny az √°llom√°ny megdupl√°z√°s√°ra √∂szt√∂k√©lne, viszont mindenk√©ppen k√°rt√©kony, visszafog√≥ hat√°ssal van ez a fajta t√∂bbsz√∂r√∂s ad√≥ztat√°s” – v√©lekedik S√°k√°n Antal, a Sert√©start√≥ Sz√∂vets√©g eln√∂ke.
Fot√≥: T√ļry Gergely

Ahhoz, hogy a sert√©sl√©tsz√°m n√∂vekedjen, nyilv√°nval√≥an a gazd√°kn√°l etetett l√©tsz√°mot is n√∂velni kell, ezt nem lehet √Ķstermel√Ķk√©nt v√©gezni, hiszen ha n√Ķ az √°llom√°ny, az √°rbev√©tel sem maradhat fill√©res szinten. Teh√°t a j√≥l dolgoz√≥ sert√©start√≥k mindenk√©ppen dupl√°n fizetnek ipar√Ľz√©si ad√≥t √©s kamarai d√≠jat is. S√°k√°n elmondta, hogy √Ķk is jelezt√©k a kett√Ķs ad√≥ztat√°st a korm√°ny fel√©, Horv√°th Istv√°n sert√©s√ľgyi biztoshoz fordultak. Eddig eredm√©ny n√©lk√ľl.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | talpi - 2013. november 27. 11:37:42
Na sz√≥val,akkor ha j√≥l √©rtem, a "diszn√≥kat tart√≥" Gazda,ad√≥zik, mint mi, egyszer√Ľ √°√°lampolg√°rok. Vagyis,az a bizonyos NAV,leszedi a s√°pot, mert vagyunk, s tartunk" p√°r diszn√≥t, mi, mint TCS, vagyis nevezz√ľk lakoss√°gnak, .kik a parlamenti, nagy "k√∂z√∂s" akolban tartjuk a deszny√≥kat /a macska r√ļgja meg/. Eladni, pedig, hi√°ba igyeksz√ľnk √Ķket , a kuty√°nak sem kellenek / a fen√©be is,pedig bej√≥ lenne, ak√°r "√°r alatt is" /. Sz√≥val, marad a nyakunkon, zab√°ltathatjuk √ēket, haszon semmi, csak h√≠znak ad√∂g√∂k.Lev√°gni? √°√°√°, semmi √©rtelme, ehetetlen, elzs√≠rosodott, m√©g a "vel√Ķ is" s nemis eszik m√°sz, csakp√©nzt √©s "emberh√ļst" a mi√©nket. Sz√≥val, nem ehet√Ķ, meg am√ļgy sem K√≥-sher/sem cs√ļszna r√°juk/ p√°jinka meg annyi kellene,hogy belehaln√°nk a mennyis√©gbe. MAGyar gyomornak ez vesz√©lyes, m√°r, sokunknak a gondolatt√≥l is er√Ķs h√°nyingere van. ? H√°ny inger? egy, ! kih√°nyni innen, mind egyt√Ķl egyig, a "gy√≥gy√≠t√≥, H√≥t-v√∂r√∂s tenger partj√°ra, tekercsben, h√°tha "Eszter majd √≠r a b√Ķr√ľkre, mit igyeksz√ľnk, nem megtal√°lni. Ott rohadjon ahol van. az √ľsszes TEK-ercs-el egyben, a Deszny√≥, az √Ķrz√Ķ TEK-erv√©nyes agy-√ļ√ļ√ļ eb, na meg az igazi gazd√°juk is, aki ilyenre"idom√≠totta ezeket. Arra, j√≥ messze a T√°-nya vil√°gban, a hideget ha nem b√≠rj√°k, gy√ļjts√°k magukra az "akolt" √ļgyis egy alomba val√≥k.
#2 | postaimre - 2013. november 27. 11:40:52
Talpi, f√Ľt√∂tt eu-k√≥hnpatibilis √≥l √©s Bach-zene, de minimum klezmer duk√°l a zsid√≥ diszn√≥nak is √©s a mosl√©k m√°r ugyi tilos, azt egye meg a zember. Itt az "√©rdekes", hogy mi√©rt pont 6 milli√≥, hisz 10 -r√Ķl volt sz√≥. Ez a b√Ľn√∂s hatos holokosztos zsid√≥-disznaja mindig kit√ļr√≥dik, mint f√©reg a f√∂ldb√Ķl.
#3 | talpi - 2013. november 27. 12:02:35
√Ā√°√°√°√°, Imr√©m, nem j√≥l tudod, ez az a dal, ami "serkent√Ķ"
http://indavideo....
Nem
#4 | Fidel - 2013. november 27. 13:53:16
Aldas es Udvozlet!
Ez a hatbol hatmillio nagyon holokamussan hangzik!
#5 | VaLa - 2013. november 27. 22:31:05
YouTube Videů

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.